jzbl Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 (edytowane) Kupiłem Gf3 Ti 200 (Gainward GS) z drugiej ręki, kupiłem także wentylator dodatkowy z evercool'a na gf3 i zamontowałem go (oryginalne chłodzenie było zepsute) Niestety po 10 minutach w 3D wyskakują artefakty a radiator jest bardzo gorący. Radiator z wentylatorkiem przylega dobrze. Nie wiem co robić (prawdopodobnie moge oddac (GF3)), a szkoda mi wydanej kasy na ten dodatkowy wentylatorek :sad: Co polecacie? Edytowane 15 Lutego 2007 przez jzbl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 A GPU pasta dobrze przesmarowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzbl Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 A GPU pasta dobrze przesmarowałeś? Tak GPU jest przesmarowany, na całym chipie. Po dotknieciu jest bardzo gorący, a karta niby pracowała spokojnie na wodnym chłodzeniu u poprzedniego właściciela. Karta chodzi spoko przez kilkanaście minut czasem, ma dobre wyniki w benchmarkach a potem się zacina. Nie wiem czy to nie jest wina ustawień agp, a moze czegoś innego w biosie? Właśnie próbuje obniżyć trochę taktowanie tego GF3 i zobaczę czy to jest przyczyną... POMOCY! :cry: Mój sprzecik II : Płytka ECS k7vza + duron 850 (8.5x100) + 256MB PC100 + ledwo działający Gainward GF3Ti200 GS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 wyglada na padnieta karte ;] jesli chlodzenie dobrze dolega itd to moze masz jakies problemy z zasilanie nie byly robione jakies mody na karcie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzbl Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 wyglada na padnieta karte ;] jesli chlodzenie dobrze dolega itd to moze masz jakies problemy z zasilanie nie byly robione jakies mody na karcie ? Karta jest czysta, żadnych modów. Tylko wentylatorek był do wymiany. Dla pewności zdjąłem i przesmarowałem jeszcze raz pastą i sprawdziłem dokładnie chłodzenie. Porobiłem kilkanaście loopów w 3dmarku 2001. Na obniżonym taktowaniu 175/400 tzw. safe mode chodzi po 20-30 minut w pętli, a potem zawiesza się zwykle na DOT3 bumpmapping product teście w 3dmark01. Na trybie enhanced zwykle nie przechodzi ani razu. W w jakąkolwiek grę 3d na safe mode można pograć z pół godzinki dopóki się nagle nie zwiesi lub nie zacznie wywalać artefaktów. Myślałem że to wina ustawień biosa wgrałem optimized defaults, pamięc na sdram 8/10ns i bezpieczne domyślne opcje. Myślałem ew. że to wina kapryśnej płyty (ECS na KT133 - k7vza). Wcześniej miałem rivę tnt2 pro (przed gf3), rivę tnt2 m64, savage4 i savage3d w tej płytce i wszystko śmigało także nie rozumiem dlaczego gf3ti miałby nie chodzić? Wyczytałem, przeszukując googlem oraz na grupach dysk. że ten gainward potrafił się zawieszać po upgradzie biosu na nowy (3.20.00.26.00), niestety nigdzie nie mogę znaleźć starszego biosu a nie chce wgrywać referencyjnego z nvidii. Wymieniłem niedawno zasilacz z noname 250W na deltę 350W silent (tą popularną z allegro), napięcia są o wiele lepsze tak więc to nie jest wina słabego zasilacza. Własnie konsultuje oddanie gf3 byłemu właścicielowi + wiatraczek...i pewnie zakup czegoś typu gf4ti4200 lub gf3 innego producenta :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 (edytowane) Karta jest czysta, żadnych modów. Tylko wentylatorek był do wymiany. Dla pewności zdjąłem i przesmarowałem jeszcze raz pastą i sprawdziłem dokładnie chłodzenie. ...a radiator jest bardzo gorący. Radiator z wentylatorkiem przylega dobrze.Jak radiator jest gorący to znaczy że dobrze odbiera ciepło, czyli posmarowane dobrze, btw. jaki to dokładnie radiator evercolla? ...bo jak karta się przegrzewa to normalne, że ją wiesza, a gf3 do najzimniejszych kart nie należy. Edytowane 15 Lutego 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzbl Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Jak radiator jest gorący to znaczy że dobrze odbiera ciepło, czyli posmarowane dobrze, btw. jaki to dokładnie radiator evercolla? ...bo jak karta się przegrzewa to normalne, że ją wiesza, a gf3 do najzimniejszych kart nie należy. Twinkling VGA cooler (VC-RD) na odwrocie opakowania jest napisane: Compatibility: GeForce 3 Ti GeForce 4 MX Series Radeon Series SIS Xabre Series power consumption : 156W fan speed : 4500 air flow : 9.59 CFM dimension : 50x50x10mm Myśle że powinie spokojnie dać radę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Myśle że powinie spokojnie dać radę...Hmm, to takie malutkie jest w sumie, jak jest bardzo gorące to znaczy że jest za małe :) Tym bardziej że przez pewnien czas jak zrozumiałem wszystko jest OK a po kilkunastu minutach dopiero zaczyna wieszać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 (edytowane) Nie byłbym taki pewien czy da radę. Wygląda troche jak imitacja porządnego coolera. Jest ogromy ! I te CFM ~8. Edytowane 15 Lutego 2007 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Zamontuj z boku karty jakis wentylator 80x80 który będzie wiał na to "coś" co chłodzi GPU, zapuść 3dmarki, temperatura z nawiewem powinna spaść więc karta nie powinna się wieszać, jezeli tak bedzie to znaczy ze coolerek jest za mało wydajny i bedziesz musiał kupić cos innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzbl Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Zamontuj z boku karty jakis wentylator 80x80 który będzie wiał na to "coś" co chłodzi GPU, zapuść 3dmarki, temperatura z nawiewem powinna spaść więc karta nie powinna się wieszać, jezeli tak bedzie to znaczy ze coolerek jest za mało wydajny i bedziesz musiał kupić cos innego. Tyle że oryginalny wiertolot z gainwarda nie wyglądał wcale na lepszy od obecnego :) Nie chce mieć karty która powinna chodzić 200mhz na core luzem, a nie wyrabia nawet 175 i do tego się przeokropnie grzeje. Co do dodatkowych wentylatorów to obniżam hałas w kompie i nie chce montować kolejnych "gwizdków", kiedy dopiero co pozbyłem się najgłośniejszych elementów. Na szczęście karta idzie do wymiany, jeśli jutro się nie sprawdzi w innym kompie. Co najdziwniejsze prawie zawsze (90%) zawiech w 3dmarku01 jest na dot3 bump mapping. Może to rzeczywiście sprawa niekompatybilności tej karty, walniętego chipa albo biosa? Jak nie wyjdzie to sprawie sobie za odzyskaną kaskę ATI 9000PRO, jest w podobnej cenie... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 (edytowane) Jak nie wyjdzie to sprawie sobie za odzyskaną kaskę ATI 9000PRO, jest w podobnej cenie... :wink:To se spraw lepiej radka 8500/9100 moim zdaniem ;] Może karta była V-modowana ołówkiem? Tego nie widać na pierwszy rzut oka, poprzecieraj palcem rezystory SMD, może pomoże. Edytowane 16 Lutego 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzbl Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 To se spraw lepiej radka 8500/9100 moim zdaniem ;] Może karta była V-modowana ołówkiem? Tego nie widać na pierwszy rzut oka, poprzecieraj palcem rezystory SMD, może pomoże. Nie ma żadnego ołówka na karcie :) Na razie karta przeszła krótkie testy 3dmarka01 u kumpla, wiec wygląda na to że jest ok. Pewnie to wina mojej konfiguracji i tego diabelnego ECS'a. Potestuje ją jeszcze na cudzych kompach i spróbuje znaleźć przyczynę zwiechów w siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 jezeli u kumpla ta karta zniesie pare h tortur w 3d to juz wiesz ze to wina Twojej konfiguracji :) zerknij na moj sig.. na tym chlodzeniu radiator jest zimny i ustawiony na minimalne obroty.. grzeje sie jedynie odrobine plytka z drugiej strony procesora gpu :) a nie musze dodawac ze karta jest wykrecona a szla jeszcze wiecej.. ale nie ustawiam jej d ogranic mozliwosci bo bez sensu.. tym bardziej ze gram praktycznie tylko w 2 albo 3 gry :) jak ktos chce to chetnie sprzedam ta grafike bo przerzucam sie na gf 7600 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7600gs Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Box z proca na kartę a na box nawiew - i nie ma prawa się przegrzewać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...