Skocz do zawartości
eryk_wiking

Łącze Radiowe

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro mam zamiar zadzwonić i zareklamować jakość świadczonych usług przez dostawce i nie wiem jakie powinny być poprawne wartości opuźnień w przesyle danych do nadajnika u nadawcy (ping do bramki).??

Obecnie mam od "upłynął limt czasu żądania" po 4 ms, ale przeważnie załadowanie jakiejś strony zajmuje 30-40 sekund, czasem szybciej, czasem wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też jestem szczęśliwym ;) posiadaczem radiówki i po swoim doświadczeniu wiem, że z tym bydłem nie ma co walczyć :( i tak nic nie zrobią

ciągle do nich dzwonię z reklamacjami, że net wolno chodzi, gubi pakiety itp., a oni, że u nich wszystko jest ok, tylko u mnie są zawsze jakieś problemy lol

nie wiem jakie powinny być poprawne wartości opóźnień w przesyle danych do nadajnika u nadawcy (ping do bramki).??

przeczytaj w umowie czy jest wzmianka na temat pingów, jak nie ma to raczej cię oleją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eryk_wiking napisz jaki masz zestaw do odbioru (chodzi mi o model karty sieciowej, anteny, długość i typ kabla) i w jakiej jesteś odległości od bazy

Niestety w Polsce znalezienie dobrego łącza radiowego graniczy z cudem, większość to "sieci" założone i zarządzane przez ludzi, którzy nie mają o tym pojęcia. Typowa "sieci wi-fi" składa się z linuksa z lms zakupionego na allegro + kiepski sprzęt + anteny z allegro + dsl, taka mieszanka nie ma prawa działać poprawnie.

Edytowane przez Qrak69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nigdy sie tym nie interesowałem <_<

Karta sieciowa- NVIDA nForce Networking Controler (zintegrowana do Abita Nf-7)

Antena to Prawdopodobnie Netus ("tubka" ~60cm)

Modem to jakies EDI MAX EW-7206APg Wirlessg Acess point

Kabel 4x2 0.5 BITTNER UTP NVP 64 około 7metrów od AP do kompa. Od anteny do AP to jakiś nie oznakowany 5 metrowy

Odległość od nadajnika to 700 metrów

W umowie mam że są zobowiązani dostarczać net o takich parametrach jakie są zapisane w umowie, tzn. że jeśli mam pakiet 128 to 128 a nie do 128. I jeszcze jest jeden fajny zapis że za każdy dzień co nie działa net zgodnie z umową to od abonamentu jest on odliczany w danym miesiącu. I tak sobie myśle że net nie działa poprawnie codziennie :lol2: i chyba będe ich gnębić codziennie zgłoszeniami telefonicznymi albo meilami z screen shotami z pingiem do bramki i gubieniem pakietów

EDIT:

W nocy net działa przyzwoicie, jak to dzisiaj "pomierze"

"Widoczność" nadajnik-antena wynosi 70% - według instalatora

Edytowane przez eryk_wiking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalacja jest ok ;) (jakbym miał się czepiać, to przyczepiłbym się do za mocnej anteny jak na taką odległość)

Problem leży zapewne po stronie przeciążonej bazy, nękaj ich może coś z tym zrobią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej była antena o kształcie kartki A4 guba na 5-6cm, ale coś sie zaczeło sypać i zmienili na tą ;)

W poniedziałek zaczynam sie brac za reklamacje i to ostro. Gdybym został zaatakowany jakimiś nie znanymi mi zagadnieniami to będe pisał.

Dzięki wszystkim za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam 2 łącze w domu radiówkę, lipa totalna na początku dzwoniłem do nich codziennie niemal i nękałem ich po miesiącu dałem spokój jedyne co udało mi się załatwić to wymiane anteny z yagi na parabolę i tak g***o to dało, ma byc 128 i tyle niby jest tyle że o pingu i gubieniu lepiej nie mówić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wam powiem tak... mnie to już poprostu 'szczela' tak szczerze mówiąc...!!. Powiem wprost. Wtoczyłem adminom prywatną wojnę. Na czym ona polega?

ano bardzo proste... Dzwonię do nich CODZIENNIE i z przykrością (oraz grzecznością) stwierdzam iż internet całymi dniami nie działa tak jak powinien. Ping duży, transfer niski itd... Na dowód mam już chyba ze 20 screenów jak wygląda ping z każdego dnia co 2 screeny może więcej tak aby się nie przyczepili i aby mi ciemnoty nie wciskali. Itak ich nękam telefonami i przyjeżdzają (tracąc na benzynie) i coś tam robią. Doczekałem się tego iż w tym tygodniu będę miał mową antenę... Czy to coś da ?. Nie wiem... Liczę jednak iż wkońcu znudzi m się przyjeżdzanie i naprawią to połączenie jak chcę. Jak nie... będę dzwonił dalej. I tak im truje zaprzeproszeniem dupę :) Pozdro w walce z waszymi łączami ... i administratorami oczywiście :)

PS. Sorry za błędy ale nie jestem u siebie i dziwnie mi się na nowej klawiaturze pisze.

U mnie pingi są rzędu 100-200-400-700-1022 i mnie krew zalewa jak to widzę (ale tylko czasami bo teraz to chyba wchodzi mi to już w rutynę) . Wpisuję obsesyjnie komendy i sprawdzam jak miewa się mój ukochany ping waląc screenami przed adminem. I co słyszę... ? HMMMMMM u nas wszystko ok... nie wiem co się u Pana dzieje, że tak to wszystko wygląda. Ale przyjedziemy i spróbujemy coś z tym zrobić.

Edytowane przez Puchacz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok 1km może ciut mniej, po drodze nie ma żadnych drzew, budynków itp. A teraz najlepsze kilka razy dzwonie do firmy OrNet że albo nie działa w ogóle albo ping na kilka k, to pan serwisant stwierdził że unich wszystko w najlepszym porządku tylko ja pewnie mam dużo wirusów na kompie...i to nie ich wina, kiedyś zasłaniali się że drzewko im przeszkadza, dobra załatwione drzewa powycinane, i oczywiście jak mili panowie przyjechali przełożyć antenę to dalej to samo. I jak nie mam normalnego neta dalej dorobiłem się tylko kilku dziur w elewacji budynk u.

@Puchacz1 na jaki serwer sprawdzasz pinga ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej kolejności pingujcie bramę. Jeżeli czas nie będzie zbyt duży, <50ms (przy małej odległości do bazy) to link jest w porządku i następnie sprawdzcie np. wp.pl , jeśli ping będzie dyży, >150ms to wtedy provider ma u siebie bałagan z wyjściem na świat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej kolejności pingujcie bramę. Jeżeli czas nie będzie zbyt duży, <50ms (przy małej odległości do bazy) to link jest w porządku i następnie sprawdzcie np. wp.pl , jeśli ping będzie dyży, >150ms to wtedy provider ma u siebie bałagan z wyjściem na świat...

<50 ms, ja staram sie utrzymac ping do klientów na poziomie max 5-7ms,

a do np.serwera wp.pl to max 50-100ms. Jak mam powyzej tego pingi do serwerów gier, to nawet nie odaplam gierki zeby pograc w coś przez neta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok 1km może ciut mniej, po drodze nie ma żadnych drzew, budynków itp. A teraz najlepsze kilka razy dzwonie do firmy OrNet że albo nie działa w ogóle albo ping na kilka k, to pan serwisant stwierdził że unich wszystko w najlepszym porządku tylko ja pewnie mam dużo wirusów na kompie...i to nie ich wina, kiedyś zasłaniali się że drzewko im przeszkadza, dobra załatwione drzewa powycinane, i oczywiście jak mili panowie przyjechali przełożyć antenę to dalej to samo. I jak nie mam normalnego neta dalej dorobiłem się tylko kilku dziur w elewacji budynk u.

@Puchacz1 na jaki serwer sprawdzasz pinga ??

:lol: :lol: :lol:

Gratuluję pomysłowości, narobiłeś sobie więcej szkód niż pożytku tą parabolą

polecam lekturę http://www.wififorum.pl/ftopic10160.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi