eryk_wiking Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Jutro mam zamiar zadzwonić i zareklamować jakość świadczonych usług przez dostawce i nie wiem jakie powinny być poprawne wartości opuźnień w przesyle danych do nadajnika u nadawcy (ping do bramki).?? Obecnie mam od "upłynął limt czasu żądania" po 4 ms, ale przeważnie załadowanie jakiejś strony zajmuje 30-40 sekund, czasem szybciej, czasem wcale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 W takim razie reklamuj na podstawie gubienia pakietów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Nie więcej niż kilkanaście milisekund.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost2k7 Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 przy dobrym zestawieniu łącza to 2-4ms. ale oczywiście bez gubienia pakietów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 też jestem szczęśliwym ;) posiadaczem radiówki i po swoim doświadczeniu wiem, że z tym bydłem nie ma co walczyć :( i tak nic nie zrobią ciągle do nich dzwonię z reklamacjami, że net wolno chodzi, gubi pakiety itp., a oni, że u nich wszystko jest ok, tylko u mnie są zawsze jakieś problemy lol nie wiem jakie powinny być poprawne wartości opóźnień w przesyle danych do nadajnika u nadawcy (ping do bramki).??przeczytaj w umowie czy jest wzmianka na temat pingów, jak nie ma to raczej cię oleją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 (edytowane) eryk_wiking napisz jaki masz zestaw do odbioru (chodzi mi o model karty sieciowej, anteny, długość i typ kabla) i w jakiej jesteś odległości od bazy Niestety w Polsce znalezienie dobrego łącza radiowego graniczy z cudem, większość to "sieci" założone i zarządzane przez ludzi, którzy nie mają o tym pojęcia. Typowa "sieci wi-fi" składa się z linuksa z lms zakupionego na allegro + kiepski sprzęt + anteny z allegro + dsl, taka mieszanka nie ma prawa działać poprawnie. Edytowane 16 Lutego 2007 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eryk_wiking Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 (edytowane) Niestety nigdy sie tym nie interesowałem <_< Karta sieciowa- NVIDA nForce Networking Controler (zintegrowana do Abita Nf-7) Antena to Prawdopodobnie Netus ("tubka" ~60cm) Modem to jakies EDI MAX EW-7206APg Wirlessg Acess point Kabel 4x2 0.5 BITTNER UTP NVP 64 około 7metrów od AP do kompa. Od anteny do AP to jakiś nie oznakowany 5 metrowy Odległość od nadajnika to 700 metrów W umowie mam że są zobowiązani dostarczać net o takich parametrach jakie są zapisane w umowie, tzn. że jeśli mam pakiet 128 to 128 a nie do 128. I jeszcze jest jeden fajny zapis że za każdy dzień co nie działa net zgodnie z umową to od abonamentu jest on odliczany w danym miesiącu. I tak sobie myśle że net nie działa poprawnie codziennie :lol2: i chyba będe ich gnębić codziennie zgłoszeniami telefonicznymi albo meilami z screen shotami z pingiem do bramki i gubieniem pakietów EDIT: W nocy net działa przyzwoicie, jak to dzisiaj "pomierze" "Widoczność" nadajnik-antena wynosi 70% - według instalatora Edytowane 16 Lutego 2007 przez eryk_wiking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Instalacja jest ok ;) (jakbym miał się czepiać, to przyczepiłbym się do za mocnej anteny jak na taką odległość) Problem leży zapewne po stronie przeciążonej bazy, nękaj ich może coś z tym zrobią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eryk_wiking Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Wcześniej była antena o kształcie kartki A4 guba na 5-6cm, ale coś sie zaczeło sypać i zmienili na tą ;) W poniedziałek zaczynam sie brac za reklamacje i to ostro. Gdybym został zaatakowany jakimiś nie znanymi mi zagadnieniami to będe pisał. Dzięki wszystkim za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Sam mam 2 łącze w domu radiówkę, lipa totalna na początku dzwoniłem do nich codziennie niemal i nękałem ich po miesiącu dałem spokój jedyne co udało mi się załatwić to wymiane anteny z yagi na parabolę i tak g***o to dało, ma byc 128 i tyle niby jest tyle że o pingu i gubieniu lepiej nie mówić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 (edytowane) KrisJR ile km masz do bazy? Edytowane 16 Lutego 2007 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 (edytowane) A ja wam powiem tak... mnie to już poprostu 'szczela' tak szczerze mówiąc...!!. Powiem wprost. Wtoczyłem adminom prywatną wojnę. Na czym ona polega? ano bardzo proste... Dzwonię do nich CODZIENNIE i z przykrością (oraz grzecznością) stwierdzam iż internet całymi dniami nie działa tak jak powinien. Ping duży, transfer niski itd... Na dowód mam już chyba ze 20 screenów jak wygląda ping z każdego dnia co 2 screeny może więcej tak aby się nie przyczepili i aby mi ciemnoty nie wciskali. Itak ich nękam telefonami i przyjeżdzają (tracąc na benzynie) i coś tam robią. Doczekałem się tego iż w tym tygodniu będę miał mową antenę... Czy to coś da ?. Nie wiem... Liczę jednak iż wkońcu znudzi m się przyjeżdzanie i naprawią to połączenie jak chcę. Jak nie... będę dzwonił dalej. I tak im truje zaprzeproszeniem dupę :) Pozdro w walce z waszymi łączami ... i administratorami oczywiście :) PS. Sorry za błędy ale nie jestem u siebie i dziwnie mi się na nowej klawiaturze pisze. U mnie pingi są rzędu 100-200-400-700-1022 i mnie krew zalewa jak to widzę (ale tylko czasami bo teraz to chyba wchodzi mi to już w rutynę) . Wpisuję obsesyjnie komendy i sprawdzam jak miewa się mój ukochany ping waląc screenami przed adminem. I co słyszę... ? HMMMMMM u nas wszystko ok... nie wiem co się u Pana dzieje, że tak to wszystko wygląda. Ale przyjedziemy i spróbujemy coś z tym zrobić. Edytowane 16 Lutego 2007 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 ok 1km może ciut mniej, po drodze nie ma żadnych drzew, budynków itp. A teraz najlepsze kilka razy dzwonie do firmy OrNet że albo nie działa w ogóle albo ping na kilka k, to pan serwisant stwierdził że unich wszystko w najlepszym porządku tylko ja pewnie mam dużo wirusów na kompie...i to nie ich wina, kiedyś zasłaniali się że drzewko im przeszkadza, dobra załatwione drzewa powycinane, i oczywiście jak mili panowie przyjechali przełożyć antenę to dalej to samo. I jak nie mam normalnego neta dalej dorobiłem się tylko kilku dziur w elewacji budynk u. @Puchacz1 na jaki serwer sprawdzasz pinga ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 W pierwszej kolejności pingujcie bramę. Jeżeli czas nie będzie zbyt duży, <50ms (przy małej odległości do bazy) to link jest w porządku i następnie sprawdzcie np. wp.pl , jeśli ping będzie dyży, >150ms to wtedy provider ma u siebie bałagan z wyjściem na świat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost2k7 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 W pierwszej kolejności pingujcie bramę. Jeżeli czas nie będzie zbyt duży, <50ms (przy małej odległości do bazy) to link jest w porządku i następnie sprawdzcie np. wp.pl , jeśli ping będzie dyży, >150ms to wtedy provider ma u siebie bałagan z wyjściem na świat... <50 ms, ja staram sie utrzymac ping do klientów na poziomie max 5-7ms, a do np.serwera wp.pl to max 50-100ms. Jak mam powyzej tego pingi do serwerów gier, to nawet nie odaplam gierki zeby pograc w coś przez neta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 ok 1km może ciut mniej, po drodze nie ma żadnych drzew, budynków itp. A teraz najlepsze kilka razy dzwonie do firmy OrNet że albo nie działa w ogóle albo ping na kilka k, to pan serwisant stwierdził że unich wszystko w najlepszym porządku tylko ja pewnie mam dużo wirusów na kompie...i to nie ich wina, kiedyś zasłaniali się że drzewko im przeszkadza, dobra załatwione drzewa powycinane, i oczywiście jak mili panowie przyjechali przełożyć antenę to dalej to samo. I jak nie mam normalnego neta dalej dorobiłem się tylko kilku dziur w elewacji budynk u. @Puchacz1 na jaki serwer sprawdzasz pinga ?? :lol: :lol: :lol: Gratuluję pomysłowości, narobiłeś sobie więcej szkód niż pożytku tą parabolą polecam lekturę http://www.wififorum.pl/ftopic10160.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Tak się zastanawiam czy dało by się zerwać z nimi umowę na podstawie tego iż nie wywiązują się z umowy ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...