Galago De Codi Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Zgadzam się greenpeace to dziecioki.. pokazówa jak najbardziej - dlatego sobie dałem z tym spokój.. masz rację.. Ale coc chesz od związku strikte CAMPUSOWEGO - banda studenciaków i ich teoretyczne dywagacje.. Rozwalić parę spychaczy - obić mordę paru geodetom - zaraz by był porządek. Co do kolei - to nie mój pomysł a całego kólka ekologicznego które kiedyś prowadzilem - ale nikt tym nie był zainteresowany - masz rację.. DUŻO GADANIA MAŁO PRAWDZIWYCH DZIAŁAŃ... Wolałbym by postrzegano Greenpeace jak ETA czy IRA.. bo w tym momecie t blizej im do teletubisi niż do jakiejkolwiek organizacji ekologicznej... CO kogo obchodzi banda niedogolnoych studenciaków na motorówce przed traulerem polujacym na wieloryby... przecież to jest śmieszne.. Co jednak nie znaczy że protest w rozpudzie nie miał sensu.. bo czasem i infantylny studenciak powie coś mądrego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 DUŻO GADANIA MAŁO PRAWDZIWYCH DZIAŁAŃ... Wolałbym by postrzegano Greenpeace jak ETA czy IRA.. bo w tym momecie t blizej im do teletubisi niż do jakiejkolwiek organizacji ekologicznej... Też bym wolał, nie było by wtedy z nimi większego problemu, przyjechali by antyterroryści, wystrzelali towarzycho i po kwadransie problem by znikł, a raczej spadł z drzewa :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Też bym wolał, nie było by wtedy z nimi większego problemu, przyjechali by antyterroryści, wystrzelali towarzycho i po kwadransie problem by znikł, a raczej spadł z drzewa :lol: to jest dopiero infantylna wizja świata :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^BerZerK^ Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Infantylna to jest w tym przypadku zbyt eleganckie slowo. Gowniarska, to bardziej pasuje @rosolini nie uwazam sie za niemca, co najlepsze nawet nie potrafie po niemiecku. Zabolalo cie ze ktos sie smieje z twojego 'guru'. No ale niektorzy potrzebuja rozne 'guru' czy religie, jak ktos jest slaby to wynajduje rozne protezy dla umyslu. Pisze polaczki o mocherowych, skundlonych ciemniakach, chociaz bardziej prawidlowo powinno byc 'polakatolik'. Ja jestem Polakiem, no ale niestety dzisiejsze czasy sa czasem tryumfu wypelzlych spod kamieni 'polaczkow'. Coz, nastepny do killfila, moj blad ze dopiero teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Zabolalo cie ze ktos sie smieje z twojego 'guru'. No ale niektorzy potrzebuja rozne 'guru' czy religie, jak ktos jest slaby to wynajduje rozne protezy dla umyslu.LOL. to, że ktoś zgadza się z poglądami JKM, nie znaczy, że jest on już dla tego kogoś guru... porównanie całkowicie nietrafione i jak by to powiedzieć - poryte. po drugie polaczki mogą wierzyć nawet w latającą krowę i innym nic do tego. oczywiście denerwuje (raczej wku....) mnie, że Polska jest państwem katolickim, gdzie kościół miesza się w politykę, gdzie lekcje religii uczą o tej "jedynej słusznej", ale już w co wierzą ludzie g*wno mnie obchodzi, bo mają do tego prawo. Tobie radze to samo, bo ocenianie wierzących raczej Ci nie wychodzi (byle [ciach!]iarz potrafi nabluzgać na kogoś). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 (edytowane) to jest dopiero infantylna wizja świata :lol: Infantylna to jest w tym przypadku zbyt eleganckie slowo. Gowniarska, to bardziej pasujeZa gowniarskie i infantylne uważam samo umieszczenie w jednym zdaniu słów GP, oraz IRA i ETA. Za kogo uważacie IRA i ETA? te dwie organizacje charakterem swojej działalności wiele nie różniły się od al'kaidy, a czy ktoś spełnia żądania al'kaidy, lub nawet słucha jej zdania? Jeśli nie daj boże GP zmajstrowało by jakikolwiek zamach skończyło by się to dokładnie tak jak w poprzednim poście. Po pierwsze odszedł by podstawowy wasz aktyw czyli banda hipisów pod pięćdziesiątkę i innych teletubisi, reszta była by traktowana tak jak dzisiaj traktuje się każdego terrorystę. Edytowane 3 Marca 2007 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) Za gowniarskie i infantylne uważam samo umieszczenie w jednym zdaniu słów GP, oraz IRA i ETA. Za kogo uważacie IRA i ETA? te dwie organizacje charakterem swojej działalności wiele nie różniły się od al'kaidy, a czy ktoś spełnia żądania al'kaidy, lub nawet słucha jej zdania? Jeśli nie daj boże GP zmajstrowało by jakikolwiek zamach skończyło by się to dokładnie tak jak w poprzednim poście. Po pierwsze odszedł by podstawowy wasz aktyw czyli banda hipisów pod pięćdziesiątkę i innych teletubisi, reszta była by traktowana tak jak dzisiaj traktuje się każdego terrorystę. nie nie ..ja wymiękam jak kolega zaczyna puszczać wodze fantazji :lol: a najbardziej podoba mi się ta fascynacja pojęciami antyterrorysta i teletubisie oraz różne ich strzelające wariacje :plum: Edytowane 4 Marca 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) @dymy widać że IRA i ETA znasz co najwyżej z kilku filmów, które chyba i tak oglądałeś z pod szafy bo to raczej nie twój przedział wiekowy. Zapytaj się mamusi i tatusia co robiły te organizacje w latach 80' a także jak traktowała je odpowiednio brytyjska i hiszpańska policja. a tu masz gratisowo parę zwierzątek i takich tam bo się nimi najwyraźniej jarasz :plom: :plom: :plom: :ploom: :ploom: :ploom: :plum: :plum: :plum: :banana: którymi zwrócę mam nadzieję twoją uwagę na którego posta odpowiedziałem Zgadzam się greenpeace to dziecioki.. pokazówa jak najbardziej - dlatego sobie dałem z tym spokój.. masz rację.. Ale coc chesz od związku strikte CAMPUSOWEGO - banda studenciaków i ich teoretyczne dywagacje.. Rozwalić parę spychaczy - obić mordę paru geodetom - zaraz by był porządek. Co do kolei - to nie mój pomysł a całego kólka ekologicznego które kiedyś prowadzilem - ale nikt tym nie był zainteresowany - masz rację.. DUŻO GADANIA MAŁO PRAWDZIWYCH DZIAŁAŃ... Wolałbym by postrzegano Greenpeace jak ETA czy IRA.. bo w tym momecie t blizej im do teletubisi niż do jakiejkolwiek organizacji ekologicznej... CO kogo obchodzi banda niedogolnoych studenciaków na motorówce przed traulerem polujacym na wieloryby... przecież to jest śmieszne.. Co jednak nie znaczy że protest w rozpudzie nie miał sensu.. bo czasem i infantylny studenciak powie coś mądrego ;) Nie przeszkadzam już w jedzeniu owsianki, oglądaniu domowego przedszkola i zakładaniu strefy chronionej na dywanie więc kończę :lol: Edytowane 4 Marca 2007 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) tak tak ..a Ty byłeś członkiem organizacji antyterorystycznych włącznie z teletubisiami. a teraz wracaj do zabawy w trawnikowe rezerwaty pod blokiem i siusiania do kałuży w ramach zwiększania wodnych ekosystemów :lol: Edytowane 4 Marca 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Galago De Codi <- juz nie moge czytac debilizmow tego pana na temat rospudy. ktos tam napisal ze czolgi by do augustowa wyslal... ja bym do domu mu tym czolgiem wjechal. jakie to jest ciekawe... augustowiacy maja w [gluteus maximus] otaczajaca przyrode... no tak, tylko zbieralem smieci wlasnymi rekoma do plastikowych workow nie raz, czy nie dwa, a dziesiatki razy... teraz robi to mlodziez - takie akcje organizowane sa czesto. a ci co najglosniej teraz krzycza, tacy jak Galago De Codi, jedynie co robia, to przyjezdzaja w wakacje i robia SYF - niszcza to nad czym pracowalem i pracowali inni, a teraz maja tupet szczekac w obronie rospudy ROFL EKOLODZY :D dlatego opinia kogos takiego(nie mieszkajacego tutaj) ma dla mnie takie samo znaczenie jak zeszloroczny snieg... ach nie... sor, ten snieg ma dla mnie znacznie wieksze znaczenie. dobrze widziec za to, ze wiele osob tutaj ma glowe na karku. a co do kar ue, chcialbym zobaczyc ich zachowanie w razie zamkniecia przejscia w budzisku ;F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inkub Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 a co do kar ue, chcialbym zobaczyc ich zachowanie w razie zamkniecia przejscia w budzisku ;F A ja mine wojewody jak leci ze stołka za to... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 A ja mine wojewody jak leci ze stołka za to...buehehe nie musi wojewoda zamykac, po przedwczorajszej blokadzie drogi ludnosc powiedziala ze jezeli nie zostanie rozpoczeta budowa to sami zablokuja przejscie 24h/dobe :F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) a to wcale nie jest trudne ;E 4500 tirow dziennie, ciekawe jak dlugi korek by z tego powstal... i jakie konsekwencje 8) ogrodniki zamkneli dla tranzitu, i jest ekstra, cos sie wymysli... bynajmniej nie za 10 lat :D Edytowane 4 Marca 2007 przez -mess- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Galago De Codi <- juz nie moge czytac debilizmow tego pana na temat rospudy. ktos tam napisal ze czolgi by do augustowa wyslal... ja bym do domu mu tym czolgiem wjechal. jakie to jest ciekawe... augustowiacy maja w [gluteus maximus] otaczajaca przyrode... no tak, tylko zbieralem smieci wlasnymi rekoma do plastikowych workow nie raz, czy nie dwa, a dziesiatki razy... teraz robi to mlodziez - takie akcje organizowane sa czesto. a ci co najglosniej teraz krzycza, tacy jak Galago De Codi, jedynie co robia, to przyjezdzaja w wakacje i robia SYF - niszcza to nad czym pracowalem i pracowali inni, a teraz maja tupet szczekac w obronie rospudy ROFL EKOLODZY :D dlatego opinia kogos takiego(nie mieszkajacego tutaj) ma dla mnie takie samo znaczenie jak zeszloroczny snieg... ach nie... sor, ten snieg ma dla mnie znacznie wieksze znaczenie. dobrze widziec za to, ze wiele osob tutaj ma glowe na karku. a co do kar ue, chcialbym zobaczyc ich zachowanie w razie zamkniecia przejscia w budzisku ;F nie rozumiem związku z tematem tego, że czasami sprzątasz śmieci. czemu mają służyć te uogólnienia wyróżniające Cię spośród zbieraczy? chcesz na tym zbudować swój autorytet eksperta od takich ekologicznych sporów? jaki związek z tematem mają tutaj złe maniery letników? to nie jest temat wakacje w Dolinie Rospudy i ich negatywne skutki dla otaczającej przyrody :idea: wiele osób tutaj włącznie z Tobą podkreśla, że wypowiadać w tej sprawie mogą się tylko mieszkańcy okolic. musisz jednak szerzej otworzyć oczy. spojrzeć na problem w skali kraju. wierzę, że żyło by się im wygodniej i pewnie dostatniej gdyby lepiej zurbanizować ten region. w dużych aglomeracjach łatwiej znaleźć pracę i perspektywy rozwoju dla jednostki są naturalnie większe. niestety ekologia leży, a przyroda kwiczy. to dlatego w piątkowe popołudnie wszyscy uciekają z dużych miast gdzie stosuje się od lat takie właśnie myślenie - najważniejsi są ludzie. niestety większą część poza miastami tworzą grunty rolne również wydarte naturze. dlatego takie rodzynki jak ta Dolina i otaczające ją inne podobne rejony to prawdziwy skarb. wierzę, że mieszkając w okolicy można odnieść wrażenie, że takich miejsc jest masa. ale zapraszam w Polskę. jak tutaj przypadkiem zdążył zauważyć M4teusz: Jak tak patrzę na mapę okolic Łodzi to od groma jest różnych rezerwatów, a to jakieś jeziorko w lesie, którego objętość można podwoić sikając do niego, a to jakieś parowy które jak doczytałem są pozostałością dróg, a także chroniące bardzo pospolite rośliny np. buki czyli defakto objęli rezerwatem wszystko co ma bogatszy ekosystem niż trawnik pod blokiem.jak chyba widzisz to nie są naturalne pierwotne siedliska tylko pozostałości po ingerencji człowieka. na powtórne przeistoczenie się w prawdziwe enklawy gdzie przyroda ma więcej do powiedzenia niż człowiek potrzeba naprawdę wiele lat, a powrót do pierwotnego stanu jest często prawie nie możliwy. to, że komuś nad uchem wróbel przeleci czy rozdepta żabę, którą spotkał trzeci raz w życiu i już zdaje mu się, że przyroda ma się świetnie - świadczy jedynie o bardzo niskim poziomie świadomości w tej materii wynikłym poniekąd z faktu, iż od dziecka biegał po osiedlowym trawniku gdzie żuczek większy od biedronki był sensacją. dlatego otwórz oczy :icon_exclaim: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 nie rozumiem związku z tematem tego, że czasami sprzątasz śmieci. czemu mają służyć te uogólnienia wyróżniające Cię spośród zbieraczy? chcesz na tym zbudować swój autorytet eksperta od takich ekologicznych sporów? jaki związek z tematem mają tutaj złe maniery letników? to nie jest temat wakacje w Dolinie Rospudy i ich negatywne skutki dla otaczającej przyrody :idea: wiele osób tutaj włącznie z Tobą podkreśla, że wypowiadać w tej sprawie mogą się tylko mieszkańcy okolic. bo tak zdecydowanie powinno byc. a co do zbierania smieci podkreslam to, bo media zrobiy z augostowian ludzi ktorzy maja w [gluteus maximus] przyrode. musisz jednak szerzej otworzyć oczy. spojrzeć na problem w skali kraju. wierzę, że żyło by się im wygodniej i pewnie dostatniej gdyby lepiej zurbanizować ten region. w dużych aglomeracjach łatwiej znaleźć pracę i perspektywy rozwoju dla jednostki są naturalnie większe. niestety ekologia leży, a przyroda kwiczy. to dlatego w piątkowe popołudnie wszyscy uciekają z dużych miast gdzie stosuje się od lat takie właśnie myślenie - najważniejsi są ludzie. niestety większą część poza miastami tworzą grunty rolne również wydarte naturze. dlatego takie rodzynki jak ta Dolina i otaczające ją inne podobne rejony to prawdziwy skarb. wierzę, że mieszkając w okolicy można odnieść wrażenie, że takich miejsc jest masa. ale zapraszam w Polskę. jak tutaj przypadkiem zdążył zauważyć M4teusz: tak my mamy sie meczyc zeby mieszczuchy mieli gdzie przyjezdzac odpoczac, smiechu warte. do rolnikow sie przyczep jeszcze, bo maja gospodarstwa rolne. ogolnie mysle ze najlepiej by bylo zebys mieszkal gdzies w krzakach w gorach, bo domku z drewna bys nie zrobil, przeciez nie dotkniesz natury. jak chyba widzisz to nie są naturalne pierwotne siedliska tylko pozostałości po ingerencji człowieka. na powtórne przeistoczenie się w prawdziwe enklawy gdzie przyroda ma więcej do powiedzenia niż człowiek potrzeba naprawdę wiele lat, a powrót do pierwotnego stanu jest często prawie nie możliwy. to, że komuś nad uchem wróbel przeleci czy rozdepta żabę, którą spotkał trzeci raz w życiu i już zdaje mu się, że przyroda ma się świetnie - świadczy jedynie o bardzo niskim poziomie świadomości w tej materii wynikłym poniekąd z faktu, iż od dziecka biegał po osiedlowym trawniku gdzie żuczek większy od biedronki był sensacją. dlatego otwórz oczy :icon_exclaim: ? czy ty myslisz, ze ja chce zniszczyc rospude? bo mamy duzo ladnych terenow i bez niej? tu chodzi o obwodnice... zrob by tiry lataly nad augustowem i okolicami w bankach mydlanych i bedzie ekstra, pstryknij palcem niech to sie stanie. baaa zrob to tak, aby w ciagu trzech lat problem zniknal calkowicie (bo tyle zajelaby bydowa obwodnicy). zapytam raz. jakie widzisz rozwiazanie tego sporu? pokaz mi realne lepsze rozwiazanie niz planowana budowa obwodnicy, tak aby w ciagu trzech lat problem zniknal calkowicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inkub Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 buehehe nie musi wojewoda zamykac, po przedwczorajszej blokadzie drogi ludnosc powiedziala ze jezeli nie zostanie rozpoczeta budowa to sami zablokuja przejscie 24h/dobe :F Czyli jesli bedzie kara z KE , to powinni Ci ludzie placic. Bo jesli nie rozumieja calej sytulacji. I nie czaja ze grozi za ta budowe 20 mln euro + 1 mln za kazdy nastepny dzien. To jeszcze doloza ta blokada do worka nastepna kare , to jest nie tylko granica polski , ale i UE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 bo tak zdecydowanie powinno byc. a co do zbierania smieci podkreslam to, bo media zrobiy z augostowian ludzi ktorzy maja w [gluteus maximus] przyrode. tak my mamy sie meczyc zeby mieszczuchy mieli gdzie przyjezdzac odpoczac, smiechu warte. do rolnikow sie przyczep jeszcze, bo maja gospodarstwa rolne. ogolnie mysle ze najlepiej by bylo zebys mieszkal gdzies w krzakach w gorach, bo domku z drewna bys nie zrobil, przeciez nie dotkniesz natury. ? czy ty myslisz, ze ja chce zniszczyc rospude? bo mamy duzo ladnych terenow i bez niej? tu chodzi o obwodnice... zrob by tiry lataly nad augustowem i okolicami w bankach mydlanych i bedzie ekstra, pstryknij palcem niech to sie stanie. baaa zrob to tak, aby w ciagu trzech lat problem zniknal calkowicie (bo tyle zajelaby bydowa obwodnicy). zapytam raz. jakie widzisz rozwiazanie tego sporu? pokaz mi realne lepsze rozwiazanie niz planowana budowa obwodnicy, tak aby w ciagu trzech lat problem zniknal calkowicie. poczytaj sobie o państwowości i jej związkach z demokracją. wyobraź sobie jeszcze raz sytuację w której każdy sobie rzepkę skrobie i przestań cofać sie w czasie. zupełnie nie rozumiem o czym mówisz pisząc mamy sie męczyć żeby mieszczuchy mogły odpocząć. przejawiasz mentalność wiejskiego knura któremu wydaje się, że jest Panem błotnistej zagrody poza którą świat dla niego sie kończy. mieszkasz w pięknej okolicy, a nagle potrafisz dostrzegać tylko negatywne tego strony i potrzeby zmian. naucz się czerpać korzyści z chwili w której się znalazłeś zamiast narzekać, a daleko zajdziesz. Proszę mi nie inputować pretensji do rolników. Gdybyś uważał w szkole podstawowej to wiedziałbyś, że gospodarka rolna, choć jest podstawą egzystencji czlowieka, ma również wiele skutków ubocznych. stosowana od dziesięcioleci prowadzi do nieodwracalnych zmian w przyrodzie - i o tym mówię! nie mam nic przeciwko samym rolnikom, a jedynie chciałem zauważyć, że gdy wychylisz nos poza swoje strony to zobaczysz, że miejsc przypominających Dolinę Rospudy czy Puszczę Białowieską jest naprawdę niewiele. media jedynie relacjonowały wizytę mieszkańców Augustowa, którzy sami wystawili sobie wizytówkę i wciąż na nią pracują. Dolina nie jest problemem Augustowa tylko jego atrakcją. Problemem Augustowa są tiry. trzeba tak wytyczyć trasę tej obwodnicy aby ominąć Dolinę nawet kosztem kilku gospodarstw, których właściciele zapewne bronami będą bronić tych cennych ziemniaków. dla mnie problem polega na tym, że komuś to pokrzyżuje interesy dlatego podrzega mieszkańców okolicy wizją rozjeżdżających ludzi i domy tirów za oknami. skoro można puścić estakadę na doliną to można i nad polami - bez wątpienia nikt nie wpadnie pod ich koła, a do 100m od takiej drogi żaden dom nie ucierpi. poza tym sam Augustów nie jest rozległy i w newralgicznych pktach gdzie zbliżamy się do domostw stosuje się jak w całym kraju ekrany ochronne i nic się nikomu nie dzieje. droga ekspresowa w pobliżu domów to nie nowość i jeszcze będzie piszczeć okolica o dojazdówki do niej. interes społeczny nie istnieje w tym państwie więc przejrzyj na oczy. za tym stoją duże pieniądze i stołki. a tam gdzie można je zgarnąć, ludzie najczęściej nie mają skrupułów. ciesz się, że są ludzie, którzy posiedzą za Ciebie na drzewie, a Ty myśl nad sensownym rozwiązaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) zupełnie nie rozumiem o czym mówisz pisząc mamy sie męczyć żeby mieszczuchy mogły odpocząć. przejawiasz mentalność wiejskiego knura któremu wydaje się, że jest Panem błotnistej zagrody poza którą świat dla niego sie kończy. sam prowokujesz ;) Dolina nie jest problemem Augustowa tylko jego atrakcją. Problemem Augustowa są tiry. trzeba tak wytyczyć trasę tej obwodnicy aby ominąć Dolinę nawet kosztem kilku gospodarstw, których właściciele zapewne bronami będą bronić tych cennych ziemniaków. dla mnie problem polega na tym, że komuś to pokrzyżuje interesy dlatego podrzega mieszkańców okolicy wizją rozjeżdżających ludzi i domy tirów za oknami. skoro można puścić estakadę na doliną to można i nad polami - bez wątpienia nikt nie wpadnie pod ich koła, a do 100m od takiej drogi żaden dom nie ucierpi. poza tym sam Augustów nie jest rozległy i w newralgicznych pktach gdzie zbliżamy się do domostw stosuje się jak w całym kraju ekrany ochronne i nic się nikomu nie dzieje. droga ekspresowa w pobliżu domów to nie nowość i jeszcze będzie piszczeć okolica o dojazdówki do niej. interes społeczny nie istnieje w tym państwie więc przejrzyj na oczy. za tym stoją duże pieniądze i stołki. a tam gdzie można je zgarnąć, ludzie najczęściej nie mają skrupułów. ciesz się, że są ludzie, którzy posiedzą za Ciebie na drzewie, a Ty myśl nad sensownym rozwiązaniem. kosztem kilku gospodarstw? kosztem rospudy? (w dalszym ciagu) kosztem drugiego parku gdzie przemieszcza sie duza zwierzyna(jelenie, sarny itp) ? mowisz ze dla rolnikow to nie problem? 20 gospodarstw? zeby musial isc 5km w jedna lub druga strone by przejsc na druga strone ulicy gdzie ma pole? posiedza za mnie na drzewie? no tak, sasiedzi kobitki u ktorej ostatnio net zakladalem dostawali 15zl za godzine. jakbys nie wiedzial, dla tych rolnikow gospodarstwa to jest cale zycie. juz widze jak na ich miejscu w wielkim bananem na twarzy zgadzasz sie oddac ziemie. czemu tak malo osob widzi ze ta kreska na mapie narysowana przez ekologow robi ogolnie robi wiecej zla dla przyrody niz pierwotny plan. rofl ah, i w dalszym ciagu nie odpowiedziales mi na pytanie ;E czekam. Edytowane 4 Marca 2007 przez -mess- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Czyli jesli bedzie kara z KE , to powinni Ci ludzie placic. Bo jesli nie rozumieja calej sytulacji. I nie czaja ze grozi za ta budowe 20 mln euro + 1 mln za kazdy nastepny dzien. To jeszcze doloza ta blokada do worka nastepna kare , to jest nie tylko granica polski , ale i UE.przepraszam ale ja myslalem ze prawo nie dziala wstecz, cale postepowanie tj. projekty, wykup ziem itp. na duza skale w przypadku obwodnicy zaczelo sie w 1997 wtedy do UE nam bylo daleko, druga sprawa ze obwodnice budujemy za polskie pieniadze a nie uni jezeli UE zrekompensuje wszystkie POLSKIE pieniadze jakie od '97 zostaly zainwestowane w ten projekt i pomoze w ciagu 3 lat wybudowac nowa "lepsza" obwodnice to ja jestem jak najbardziej na tak ale jezeli oni mowia ze nie bo nie bo takie ich widzimisie to niech sie w dupe pocaluja... prawo nie dziala wstecz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misico Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 zupełnie nie rozumiem o czym mówisz pisząc mamy sie męczyć żeby mieszczuchy mogły odpocząć. przejawiasz mentalność wiejskiego knura któremu wydaje się, że jest Panem błotnistej zagrody poza którą świat dla niego sie kończy. mieszkasz w pięknej okolicy, a nagle potrafisz dostrzegać tylko negatywne tego strony i potrzeby zmian. naucz się czerpać korzyści z chwili w której się znalazłeś zamiast narzekać, a daleko zajdziesz. Proszę mi nie inputować pretensji do rolników. Gdybyś uważał w szkole podstawowej to wiedziałbyś, że gospodarka rolna, choć jest podstawą egzystencji czlowieka, ma również wiele skutków ubocznych. stosowana od dziesięcioleci prowadzi do nieodwracalnych zmian w przyrodzie - i o tym mówię! nie mam nic przeciwko samym rolnikom, a jedynie chciałem zauważyć, że gdy wychylisz nos poza swoje strony to zobaczysz, że miejsc przypominających Dolinę Rospudy czy Puszczę Białowieską jest naprawdę niewiele.Ty mnie po prostu obrażasz! I zejdź na ziemię (= aluzja do łażenia po drzewach!), bo wszyscy wiemy, że jakakolwiek działalność człowieka jest ingerencją w przyrodę, a często ingerencją nieodwracalną! Lecz jeszcze raz podkreślam: pozbądźcie się obłudy! Nie jedz, nie pij, nie używaj żadnych produktów! Tym więcej zrobisz dla świata niż narzekaniem na rolnictwo. Byłeś w Holandii, Niemczech? Widziałeś ich rolnictwo? Tam nawet 'ekolodzy' nie chcą tego problemu poruszać... Bo widzisz drzazgę w oku drugiego człowieka, a w swoim nie widzisz belki! Trzeba było 'zniszczyć' trochę przyrody, środowiska żeby dostarczyć Tobie pożywienia i picia, nie mówiąc już o innych produktach... Przestań żyć utopią, a zacznij myśleć w rzeczywistym świecie - to może uda nam się naprawdę wiele zrobić dla przyrody... a łażenie po drzewach zostaw małpom, bo te się świetnie do tego nadają, a nam (ludziom) za bardzo to nie wychodzi! Całe to larum jest nie proporcjonalne do rzeczywistego zagrożenia zniszczenia Doliny Rospudy - rzeczywiście zostanie pewien obszar zniszczony, ale tak niewielki, że nie mogę zrozumieć tych krzyków, jakoby Dolina Rospudy miała zostać doszczętnie wycięta i raz na zawsze usunięta z ziemi... Dolina nie jest problemem Augustowa tylko jego atrakcją.Obserwując zaistniałą sytuację nie byłbym taki pewien... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) sam prowokujesz ;) kosztem kilku gospodarstw? kosztem rospudy? (w dalszym ciagu) kosztem drugiego parku gdzie przemieszcza sie duza zwierzyna(jelenie, sarny itp) ? mowisz ze dla rolnikow to nie problem? 20 gospodarstw? zeby musial isc 5km w jedna lub druga strone by przejsc na druga strone ulicy gdzie ma pole? posiedza za mnie na drzewie? no tak, sasiedzi kobitki u ktorej ostatnio net zakladalem dostawali 15zl za godzine. jakbys nie wiedzial, dla tych rolnikow gospodarstwa to jest cale zycie. juz widze jak na ich miejscu w wielkim bananem na twarzy zgadzasz sie oddac ziemie. czemu tak malo osob widzi ze ta kreska na mapie narysowana przez ekologow robi ogolnie robi wiecej zla dla przyrody niz pierwotny plan. rofl ah, i w dalszym ciagu nie odpowiedziales mi na pytanie ;E czekam. masz na to jakiś, ze dostawali po 15 zł? upublicznij dowody zamiast siać ploty. zaangażuj się i zobaczymy co z tego wyniknie. odpowiedziałem Ci w poprzednim poście. jeśli liczysz na goedezyjną mapkę proponowanych rozwiązań to zapraszam do obozu ekologów. moją odpowiedzią jest debata nad rozwiązaniem problemu mieszkańców Augustowa którym są tiry. to zwykła wojna o stołki i kasę. zauważ, że nikt nie zastanawia się nad możliwymi rozwiązaniami. tych Augustowian przysłano tam w jednym celu - przeforsowania opcji przez Dolinę i rozgonienia zabranych w niej ekologów. oni nie przyszli się zastanawiać jak można by inaczej rozwiązać problem i co mogli by przy tym zyskać. btw. być może to właśnie oni dostali po 15 zł za godz. bo w końcu sąsiedzi ;) a to czy ktoś będzie miał przez to dłuższą drogę na pole i że nikomu sie nie podobają przesiedlenia z jego włości pod budowę dróg nie ma związku ze sprawą bo tak jest wszędzie tam gdzie nowe trasy powstają czy się to komuś podoba czy nie. Edytowane 4 Marca 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inkub Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 ale jezeli oni mowia ze nie bo nie bo takie ich widzimisie to niech sie w dupe pocaluja... prawo nie dziala wstecz To im to powiedz. Ale budowa zaczyna sie teraz , w czasie jak jestesmy w UE i budujac na terenia objetym programem Natura2000 lamie sie to prawo. I o to chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) Ty mnie po prostu obrażasz! I zejdź na ziemię (= aluzja do łażenia po drzewach!), bo wszyscy wiemy, że jakakolwiek działalność człowieka jest ingerencją w przyrodę, a często ingerencją nieodwracalną! Lecz jeszcze raz podkreślam: pozbądźcie się obłudy! Nie jedz, nie pij, nie używaj żadnych produktów! Tym więcej zrobisz dla świata niż narzekaniem na rolnictwo. Byłeś w Holandii, Niemczech? Widziałeś ich rolnictwo? Tam nawet 'ekolodzy' nie chcą tego problemu poruszać... Bo widzisz drzazgę w oku drugiego człowieka, a w swoim nie widzisz belki! Trzeba było 'zniszczyć' trochę przyrody, środowiska żeby dostarczyć Tobie pożywienia i picia, nie mówiąc już o innych produktach... Przestań żyć utopią, a zacznij myśleć w rzeczywistym świecie - to może uda nam się naprawdę wiele zrobić dla przyrody... a łażenie po drzewach zostaw małpom, bo te się świetnie do tego nadają, a nam (ludziom) za bardzo to nie wychodzi! Całe to larum jest nie proporcjonalne do rzeczywistego zagrożenia zniszczenia Doliny Rospudy - rzeczywiście zostanie pewien obszar zniszczony, ale tak niewielki, że nie mogę zrozumieć tych krzyków, jakoby Dolina Rospudy miała zostać doszczętnie wycięta i raz na zawsze usunięta z ziemi... Obserwując zaistniałą sytuację nie byłbym taki pewien... przepraszam - przesadziłem ..ale tak Cię odebrałem. jeszcze raz proszę o nie przypisywanie mi antypatii do rolników i niechęci do ogólnie pojętego rolnictwa. cały czas tłumaczę Ci, że nasz kraj tylko w kilku skrawkach ma postać przypominającą Dolinę Rospudy. reszta to grunty rolne i duże aglomeracje miejskie oraz zalesiane przez człowieka połacie. dlatego takie miejsca są dziś w całej Europie na wagę złota. i to dlatego Unia nakłada takie surowe kary. ale nie - Ty nie rozumiesz. uważasz że jak pod Amsterdamem mają tyle obwodnic to zamieńmy piękną okolicę podobnie żeby Augustów przypadkiem nie był gorszy. ja nie mam nic przeciwko obwodnicom ale uważam że można budować je z głową - szanując to co pozostało nam w naturze. a to zwykła sterowana politycznie wojna o kasę i stołki nie mająca żadnego związku z ochroną środowiska i interesem społecznym. Edytowane 4 Marca 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) masz na to jakiś, ze dostawali po 15 zł? upublicznij dowody zamiast siać ploty. zaangażuj się i zobaczymy co z tego wyniknie. im akurat ekolodzy nie placili, robil to kto inny. chodzi o sztuczne wywolywanie szumu. odpowiedziałem Ci w poprzednim poście. jeśli liczysz na goedezyjną mapkę proponowanych rozwiązań to zapraszam do obozu ekologów. moją odpowiedzią jest debata nad rozwiązaniem problemu mieszkańców Augustowa którym są tiry. to zwykła wojna o stołki i kasę. zauważ, że nikt nie zastanawia się nad możliwymi rozwiązaniami. jakimi rozwiazaniami? czy ty nie rozumiesz co ja pisze do ciebie? mam gdzies goedezyjna mapke, moge ci tez taka narysowac. POKAZ MI ROZWIAZANIE ALTERNATYWNE KTORE W CIAGU TRZECH LAT ZLIKWIDUJE PROBLEM TIR'ow, jesli nie potrafisz tego zrobic zamilcz. a to czy ktoś będzie miał przez to dłuższą drogę na pole i że nikomu sie nie podobają przesiedlenia z jego włości pod budowę dróg nie ma związku ze sprawą bo tak jest wszędzie tam gdzie nowe trasy powstają czy się to komuś podoba czy nie. a co z reszta problemow alternatywnej trasy? Edytowane 4 Marca 2007 przez -mess- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) Upolitycznienie sprawy, wojna o stołki i kasę nie jest w interesie mieszkańców Augustowa. Podobnie jak referendum, które jest dla mnie pomysłem kuriozalnym w świetle realnych wyroków NSA potwierdzających prowadzenie obecnej inwestycji zgodnie z prawem. Ta cała pełna agresji paplanina "ekologów" również w tym temacie to autopromocja a nie merytoryczna rzeczywista rozmowa. Wariant przez Chodorki jest gorszy od obecnego wariantu i z ekologią ma mało wspólnego co zostało udowodnione. W Polsce jest 910 zarejestrowanych organizacji ekologicznych. Jakoś mało widać efekty ich działania poza mąceniem i bełkotem medialnym. Edytowane 4 Marca 2007 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 im akurat ekolodzy nie placili, robil to kto inny. chodzi o sztuczne wywolywanie szumu.więc wprowadzasz wszystkich w błąd bo w poprzedniej wypowiedzi nie umieściłeś tej informacji. jakimi rozwiazaniami? czy ty nie rozumiesz co ja pisze do ciebie? mam gdzies goedezyjna mapke, moge ci tez taka narysowac. POKAZ MI ROZWIAZANIE ALTERNATYWNE KTORE W CIAGU TRZECH LAT ZLIKWIDUJE PROBLEM TIR'ow, jesli nie potrafisz tego zrobic zamilcz. sam zamilcz skoro dostrzegasz, że cały proces budowy jest manipulowany, a dopuszczasz tylko jedno rozwiązanie, które ktoś podsuwa Ci pod nos jako ostateczność i Ty to kupujesz. jaki to problem powołać zespół rządowych specjalistów którzy w oparciu o postulaty jednej i drugiej strony wypracują inne rozwiązanie? skoro są pieniądze na powoływanie komisji śledczych które jak pokazują dziennikarze - nic nie robią i biorą gruba kasę. poza tym myślę, że przy takim projekcie można liczyć na dotacje z Unii tylko trzeba tam najpierw przedstawić jakiś plan b aby je otrzymać. a co z reszta problemow alternatywnej trasy? głupie pytanie. to samo co z problemami trasy pierwotnej - były więc będą - co to za argument? nikt nie powiedział, że będzie łatwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 więc wprowadzasz wszystkich w błąd bo w poprzedniej wypowiedzi nie umieściłeś tej informacji. sam zamilcz skoro dostrzegasz, że cały proces budowy jest manipulowany, a dopuszczasz tylko jedno rozwiązanie, które ktoś podsuwa Ci pod nos jako ostateczność i Ty to kupujesz. jaki to problem powołać zespół rządowych specjalistów którzy w oparciu o postulaty jednej i drugiej strony wypracują inne rozwiązanie? skoro są pieniądze na powoływanie komisji śledczych które jak pokazują dziennikarze - nic nie robią i biorą gruba kasę. poza tym myślę, że przy takim projekcie można liczyć na dotacje z Unii tylko trzeba tam najpierw przedstawić jakiś plan b aby je otrzymać. głupie pytanie. to samo co z problemami trasy pierwotnej - były więc będą - co to za argument? nikt nie powiedział, że będzie łatwo. Informacja prasowa W związku z nieprawdziwymi informacjami podawanymi przez niektóre organizacje pozarządowe Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Białymstoku informuje, że: 1. Nieprawdą jest, że w wyniku budowy estakady nad Doliną Rospudy zagrożony zostanie występujący tam miodokwiat krzyżowy, ponieważ występuje on w odległości ok. 500 metrów powyżej przeprawy. 2. W miejscu, w którym została wytyczona przeprawa, występuje najniższa miąższość torfów na terenie całej doliny. Torf występuje tam do głębokości 4 metrów, a na większości obszaru Doliny Rospudy miąższość torfu sięga 20 metrów. Z tego właśnie powodu jest to najlepsza lokalizacja estakady. 3. Nieprawdą jest, że pale, na których ma opierać się estakada będą wbijane. Będą one wiercone i nie spowodują zmiany stosunków wodnych w dolinie. 4. Nieprawdą jest, że na obszarze Doliny Rospudy będą wycinane drzewa. W związku z planowaną inwestycją niezbędna jest wycinka drzew. Będzie ona jednak prowadzona poza Doliną i będzie w pełni skompensowana poprzez zalesienie innego obszaru. Wszystkie wyżej wymienione twierdzenia są poparte ekspertyzami i opiniami uznanych autorytetów w dziedzinie ochrony przyrody oraz Wojewódzkiej Rady Ochrony Przyrody. GDDKiA Oddział w Białymstoku informuje, że w zakresie lokalizacji inwestycji w obszarach chronionych nie zostały naruszone przepisy prawa krajowego jak też unijnego, co zostało potwierdzone wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego z 19 grudnia 2005 roku (jego treść jest zamieszczona na stronie: http://www.gddkia.gov.pl/ źródło: strona internetowa GDDKiA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Informacja prasowa W związku z nieprawdziwymi informacjami podawanymi przez niektóre organizacje pozarządowe Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Białymstoku informuje, że(...) poczekajmy aż się do tego odniesie Bruksela. taki komunikat to żadna nowina bo niby czego można się tutaj było spodziewać. 4. Nieprawdą jest, że na obszarze Doliny Rospudy będą wycinane drzewa. W związku z planowaną inwestycją niezbędna jest wycinka drzew. Będzie ona jednak prowadzona poza Doliną i będzie w pełni skompensowana poprzez zalesienie innego obszaru. Nie będziemy wycinać drzew ale musimy je wyciąć z tym, że posadzimy nowe. o już nawet posadziliśmy przy okazji zalesiania górnych partii Beskidów :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) Nie będziemy wycinać drzew ale musimy je wyciąć z tym, że posadzimy nowe. o już nawet posadziliśmy przy okazji zalesiania górnych partii Beskidów :lol: Czytanie ze zrozumieniem musisz potrenować. Proponuję Ci również zapoznanie się z całą udostępnioną dokumentacją dot. inwestycji a szczególnie oceną wpływu na środowisko dyskutowanych czterech wariantów obwodnicy: Obwodnica Jak to przeczytasz to wróć do rozmowy. Edytowane 4 Marca 2007 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 ależ mi wystarczy, że spojrzę pod Twój avatarek i już wszystko rozumiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...