Skocz do zawartości
SGJ

[artykuł] Test Porównawczy 8 Płyt Głównych Pod Intel Core 2 Duo

Rekomendowane odpowiedzi

Fredek napisał(a):

Do tego nie musisz mnie przekonywać :wink: Chodziło mi o tego Asusa co był w teście ;]

Bo ten Asus to nie jest płyta do bicia rekordów w fsb ;) . Jako (nie oszukumy się) high end'owa mobo przeznaczona jest do procków z tej samej półki, które mnożnik mają nie najniższy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MaSell napisał(a):

A bios chociaz najnowszy wgraliście? Zazwyczaj ten co jest standardowo to nadaje się tylko do tego, by mozna bylo go uaktualnić ;)

Niestety nie mieliśmy za bardzo takiej możliwości :( Zresztą producent chyba fabrycznie powinien zapewnić w pełni, nazwijmy to "sprawną" płytę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry test, dużo informacji, szczególnie o konstrukcji płyt :-)

Drobna uwaga, w tabelce opisującej chipsety jest błąd, chodzi mi o linię "Wspiera częściowy zapis do pamięci, tylko przy użyciu ECC ( Error Corection Code)". To nie tak. Chipset 965 nie ma ECC i wspiera częściowy zapis. Chipset 975X ma ECC i wspiera częściowy zapis tylko przy nie używaniu ECC.

Jeśli można mieć życzenia, to ja chętnie widziałbym jeszcze parę testów:

- pobór mocy przez płytę (lub komputer, jeżeli konfiguracje są identyczne)

- możliwości płyty pod względem obniżania napięcia CPU (wg opisu chyba tylko Gigabyte to przewiduje?)

- temperatury i prędkości wiatraków zależne od obciążenia, szczególnie przy włączonych mechanizmach oszczędzania energii

- parametry wbudowanej karty dźwiękowej.

Edytowane przez popej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popej napisał(a):

Dobry test, dużo informacji, szczególnie o konstrukcji płyt :-)

Drobna uwaga, w tabelce opisującej chipsety jest błąd, chodzi mi o linię "Wspiera częściowy zapis do pamięci, tylko przy użyciu ECC ( Error Corection Code)". To nie tak. Chipset 965 nie ma ECC i wspiera częściowy zapis. Chipset 975X ma ECC i wspiera częściowy zapis tylko przy nie używaniu ECC.

Dzięki że zwróciłeś mi uwagę, przeoczenie z mojej strony podczas przeglądania manuala. Zostało już poprawione.

popej napisał(a):

Jeśli można mieć życzenia, to ja chętnie widziałbym jeszcze parę testów:

- pobór mocy przez płytę (lub komputer, jeżeli konfiguracje są identyczne)

- możliwości płyty pod względem obniżania napięcia CPU (wg opisu chyba tylko Gigabyte to przewiduje?)

- temperatury i prędkości wiatraków zależne od obciążenia, szczególnie przy włączonych mechanizmach oszczędzania energii

- parametry wbudowanej karty dźwiękowej.

A jeżeli chodzi o życzenia to:

1. Będzie to kłopotliwe w realizacji z powodu braku sprzętu mierzącego

2. Postaramy się to uwzględnić w następnych testach.

3. Tutaj dokładnie chyba nie zrozumiałem o co Ci dokładnie chodzi. Temperatury poszczególnych komponentów bez problemu można by uwzględnić, ale nie wiem jak się odnieść od prędkości wiatraków jak płyty są chłodzone pasywnie.

4. Postaramy się to uwzględnić w następnych testach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEVILEK napisał(a):

Max FSB na jakim multi bylo robione, jesli mozna wiedziec, bo cos nie widze stosownej adnotacji, lub ja przeoczylem.

Cytat

Wszystkie testy były przeprowadzone przy obniżonym mnożniku procesora do 6 (...)

Wzrok siada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KvaNfield napisał(a):
A jeżeli chodzi o życzenia to:

1. Będzie to kłopotliwe w realizacji z powodu braku sprzętu mierzącego

Może wystarczy taki miernik wtykany w gniazdko. Na allegro można dostać za kilkadziesiąt zł:

2524669[/snapback]

3. Tutaj dokładnie chyba nie zrozumiałem o co Ci dokładnie chodzi. Temperatury poszczególnych komponentów bez problemu można by uwzględnić, ale nie wiem jak się odnieść od prędkości wiatraków jak płyty są chłodzone pasywnie.

Ogólnie chodzi mi o to, czy jest chłodno i cicho. A w szczególności, jakie temperatury osiągają scalaki chipsetu, do jakich obrotów spada wentylator CPU w idle i czy jest sensownie regulowany, czy funkcje typu SpeedStep lub Q'n'Q działają poprawnie. Bo z tym różnie bywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi