Fredek Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Dobre Asusy na 965 śmigają na fsb ~550MHz. Do tego nie musisz mnie przekonywać :wink: Chodziło mi o tego Asusa co był w teście ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Do tego nie musisz mnie przekonywać :wink: Chodziło mi o tego Asusa co był w teście ;] Bo ten Asus to nie jest płyta do bicia rekordów w fsb ;) . Jako (nie oszukumy się) high end'owa mobo przeznaczona jest do procków z tej samej półki, które mnożnik mają nie najniższy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 A bios chociaz najnowszy wgraliście? Zazwyczaj ten co jest standardowo to nadaje się tylko do tego, by mozna bylo go uaktualnić ;) Niestety nie mieliśmy za bardzo takiej możliwości :( Zresztą producent chyba fabrycznie powinien zapewnić w pełni, nazwijmy to "sprawną" płytę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Jedno pytanie...znacie format JPG?! Wiecie taka mało stratna kompresja itd. Bardzo fajne lepsze niż to: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Jpg jest akurat bardzo stratną kompresją :) Zrzuty to tylko png :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 (edytowane) Dobry test, dużo informacji, szczególnie o konstrukcji płyt :-) Drobna uwaga, w tabelce opisującej chipsety jest błąd, chodzi mi o linię "Wspiera częściowy zapis do pamięci, tylko przy użyciu ECC ( Error Corection Code)". To nie tak. Chipset 965 nie ma ECC i wspiera częściowy zapis. Chipset 975X ma ECC i wspiera częściowy zapis tylko przy nie używaniu ECC. Jeśli można mieć życzenia, to ja chętnie widziałbym jeszcze parę testów: - pobór mocy przez płytę (lub komputer, jeżeli konfiguracje są identyczne) - możliwości płyty pod względem obniżania napięcia CPU (wg opisu chyba tylko Gigabyte to przewiduje?) - temperatury i prędkości wiatraków zależne od obciążenia, szczególnie przy włączonych mechanizmach oszczędzania energii - parametry wbudowanej karty dźwiękowej. Edytowane 28 Lutego 2007 przez popej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Jpg jest akurat bardzo stratną kompresją :) Zrzuty to tylko png :lol2:Przy takich wykresikach na pewno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Dobry test, dużo informacji, szczególnie o konstrukcji płyt :-) Drobna uwaga, w tabelce opisującej chipsety jest błąd, chodzi mi o linię "Wspiera częściowy zapis do pamięci, tylko przy użyciu ECC ( Error Corection Code)". To nie tak. Chipset 965 nie ma ECC i wspiera częściowy zapis. Chipset 975X ma ECC i wspiera częściowy zapis tylko przy nie używaniu ECC. Dzięki że zwróciłeś mi uwagę, przeoczenie z mojej strony podczas przeglądania manuala. Zostało już poprawione. Jeśli można mieć życzenia, to ja chętnie widziałbym jeszcze parę testów: - pobór mocy przez płytę (lub komputer, jeżeli konfiguracje są identyczne) - możliwości płyty pod względem obniżania napięcia CPU (wg opisu chyba tylko Gigabyte to przewiduje?) - temperatury i prędkości wiatraków zależne od obciążenia, szczególnie przy włączonych mechanizmach oszczędzania energii - parametry wbudowanej karty dźwiękowej. A jeżeli chodzi o życzenia to: 1. Będzie to kłopotliwe w realizacji z powodu braku sprzętu mierzącego 2. Postaramy się to uwzględnić w następnych testach. 3. Tutaj dokładnie chyba nie zrozumiałem o co Ci dokładnie chodzi. Temperatury poszczególnych komponentów bez problemu można by uwzględnić, ale nie wiem jak się odnieść od prędkości wiatraków jak płyty są chłodzone pasywnie. 4. Postaramy się to uwzględnić w następnych testach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Max FSB na jakim multi bylo robione, jesli mozna wiedziec, bo cos nie widze stosownej adnotacji, lub ja przeoczylem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Max FSB na jakim multi bylo robione, jesli mozna wiedziec, bo cos nie widze stosownej adnotacji, lub ja przeoczylem.Na 6x aby poznać max płyty a nie procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Max FSB na jakim multi bylo robione, jesli mozna wiedziec, bo cos nie widze stosownej adnotacji, lub ja przeoczylem. Wszystkie testy były przeprowadzone przy obniżonym mnożniku procesora do 6 (...) Wzrok siada ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 :lol: Slepy chyba jestem ;) Dzieki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 A jeżeli chodzi o życzenia to: 1. Będzie to kłopotliwe w realizacji z powodu braku sprzętu mierzącego Może wystarczy taki miernik wtykany w gniazdko. Na allegro można dostać za kilkadziesiąt zł: 2524669[/snapback] 3. Tutaj dokładnie chyba nie zrozumiałem o co Ci dokładnie chodzi. Temperatury poszczególnych komponentów bez problemu można by uwzględnić, ale nie wiem jak się odnieść od prędkości wiatraków jak płyty są chłodzone pasywnie. Ogólnie chodzi mi o to, czy jest chłodno i cicho. A w szczególności, jakie temperatury osiągają scalaki chipsetu, do jakich obrotów spada wentylator CPU w idle i czy jest sensownie regulowany, czy funkcje typu SpeedStep lub Q'n'Q działają poprawnie. Bo z tym różnie bywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...