Skocz do zawartości
B3T0N

Jakie kolumny kupic do 1000zl ??? (nowe) ??

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie najlepiej samemu zrobic kolumny. Masz dzieki temu wieksze pole do manewru i kolumny beda o wiele lepsze bo nie oplaca przeplacac. Do tego jakis dobry samorobotny wzmak i koncowka mocy samorobotna zmiescisz sie spox w 1000 zl a zestawik bedzie wymiatal.

mam pytanie. ile zoszczędzisz na tych głośnikach domowej produkcji?

oglądałem kolumny "A 225-B - 3 way/bass-reflex" na stronie www.stx.pl . mozna tam tez kupic glośniki i osprzęt (zwrotnice, tunele, pierścienie ozdobne, siatki ochronne, tunele bass-reflex, terminale, uchwyt do siatek, ekran akustyczny). w sumie same części potrzebne do wyprodukowania kompletu kolumn "A 225-B" kosztują ~500pln (duzo taniej raczej nie kupisz). gość sprzedaje gotowe za 736pln/kpl. czyli zaoszędzona kasa to ~236pln na komplecie. nie wspominając juz o koszcie materiału na obudowe, ktorego bedziesz musial kupic wiecej niz potrzebujesz, bo nikt ci nie sprzeda gotowych, pociętych częsci (zakładam, ze wszystko bedzie robione samodzielnie). pozostaje jeszcze czas jaki bedzie potrzebny na wykonanie. po tygodniu ciężkich prac, przy których naklniesz sie co niemiara, zaczniesz sobie pluć w brode, ze nie "przepłaciłeś" troche i nie kupiłeś gotowego produktu. poza tym jakość wykonania, estetyka zestwu wyprodukowanego samodzielnie nie koniecznie bedzie na tak wysokim poziomie jak zestawu wykonanego przez profesjonalistę. a chyba nikt nie bedzie chciał mieć w pokoju kolumn które będą straszyć swoim wyglądem. co prawda bedzie satysfakcja z tego, że sam, własnymi rękami wykonałeś coś co działa. ale co z tego...

Mozna duzo zaoszczedzici miec co sie chcea jesli chodzi o strachliwy wyglad to sie z toba nie zgodzetak ja z cena tu morzna tez sie przylozyc i bedzie cool. Ale nie bede was namawial jak chcecie to sobie przeplacajcie. Nawet nie wiecie jak tanio mozna zlozyc kolumny. Przedwszystkim masz dowolnosc. Mozna to porownac do kupowania kompa. A i jak wyrzucicie ful forsy na kolumny to bedzieecie wkurzeni ze sie mnie nie posluchaliscie.

to ze mozna zaoszczędzić, to ja tez wiem. tyle, ze albo dajemy części nowe i osprzęt oraz dodatki aby wszysko fajnie wyglądało, albo robimy popeline z desek z uzywanymi glosnikami, watą i byle gąbką w środku. zamiast tuneli bass-reflex stosujemy tekturowe rolki po papierze, zamiast terminali skręcamy po prostu druty a wszystko oklejamy ceratą.

widziałem jak glośniki robili znajomi (zeby zaoszczędzić). naprawde mili dobre chęci, tyle ze to nie wystarcza. nie dość, ze trzeba mieć dobry warsztat to jeszcze wprawe w robieniu takich rzeczy. zreszta jak sam powiedzialeś, zaprojektowanie odpowiedzniej skrzyni jest raczej klopotliwe. nie koniecznie mozesz osiągnąć zadowalające efekty za pierwszym razem. ja tam nie mam szasu siedzieć i testować optymalnych gabarytów kolumny.

Ale zeby zaoszczedzic nie trzeba wcale robic zle. Mozna zrobic bardzo dobrze i jeszcze taniej niz kupione cale kolumny. I nie chce sie powtarzac ale powiem to jeszcze raz robiac kolumny mamy dowolnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi