RYSIEK_M Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Witam!!! Jestem tu nowy ,a problem mam taki: mam Toshibe Tecra 8100 z 650 mhz prockiem który postanowiłem wymienić na 850 mhz. Po włożeniu procka w gniazdo komputer milczy po włożeniu starego jest ok. W związku z tym mam pytanie: - czy procek kupiony na allegro jest zepsuty , czy też czegoś niewiem np jakieś ustawienia na płycie zworek itp. Znawców tematu proszę o podpowiedż za którą z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FSC Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 RYSIEK_M napisał(a): Witam!!! Jestem tu nowy ,a problem mam taki: mam Toshibe Tecra 8100 z 650 mhz prockiem który postanowiłem wymienić na 850 mhz. Po włożeniu procka w gniazdo komputer milczy po włożeniu starego jest ok. W związku z tym mam pytanie: - czy procek kupiony na allegro jest zepsuty , czy też czegoś niewiem np jakieś ustawienia na płycie zworek itp. Znawców tematu proszę o podpowiedż za którą z góry dziękuję. A jak byś podał wiecej danych "znawcom" to by bylo łatwiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RYSIEK_M Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 FSC napisał(a): A jak byś podał wiecej danych "znawcom" to by bylo łatwiej.Przepraszam za tych "znawców", o jakie dane chodzi? Dane techniczne kompa są tutaj http://www.aranet.pl/sklep/specyfikacja/to..._tecra_8100.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picior Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 (edytowane) A co z biosem? Próbowałeś aktualizować? BTW ja tez mam Tecre, ale model 8200 i mam z nim spore problemy. Pożyczyłem go na 2 tygodnie z 256 MB RAMU, Prockiem 750 MHz itd. Trzy dni próbowałem wrzucić tam XP-ka. Myślalem, że ram jest skopany, ale dopiero po przestawieniu procesora na low w biosie, Win XP sie zainstalował. Przez 3 dni było gucio, czwartego dnia padła jedna kość ramu, a po kolejnych dwóch druga. Teraz po włączeniu lapka zapalają się diody i nic poza tym. Ram w innym lapku chodzi, jest tam co prawda tylko Win98, ale sam bios stratuje. Sprobuj z biosem, powinno pomóc choć tu http://tnij.org/ta5 piszą ze w 8100 maksymalnie 800 MHz... Pozdro Edytowane 17 Lutego 2007 przez Picior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RYSIEK_M Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Biosu nie ruszałem, a XP zainstalowałem bez problemów. Pozatym chodzi dobrze, a procek 850 chciałbym mieć bo gdzieś czytałem że jest bdb i ambicje mnie troche poniosły. Dzięki za podpowiedż spróbuje dzisiaj przestawić w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...