athlon64 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Chciałbym abyście wypowiedzieli się na temat tych różnych matryc. Na stronie http://www.friend.bun.pl/LCD/MVAvTN/index.htm widać wyraźnie, że kolory są blade. Jednak tutaj http://www.friend.bun.pl/LCD/MVAiTN/index.html widać że to MVA jest górą jeśli chodzi o kolory. Za MVA przemawiają większe katy widzenia. Niestety nieprzemawiają świecące rogi <_< Koło się zamyka zaczynamy od początku wybieranie monitora :mur: Który monitor będzie najlepszy jeśli będę go wykorzystywał do: internet,word (50%) filmy(30%) gry(20%) Monitor ma mieć 19 cali i mogę na niego przeznaczyć 1000-1100 zł. Zdaję sobię sprawę ze napiszecie o Benqu Fp91Gp ale ma on wlaśnie matryce MVA. Jakie monitory możecie polecić ?? Co myślicie o samsungu 740B ?? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 (edytowane) Premium MVA nie ma FRC - kolejny plus ... ( niestety nie mogłem tego skontrolować - kuzynka nie wzięła kabla DVI ) Edytowane 17 Lutego 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Za MVA przemawiają większe katy widzenia. Niestety nieprzemawiają świecące rogi <_< Koło się zamyka zaczynamy od początku wybieranie monitora :mur: Który monitor będzie najlepszy jeśli będę go wykorzystywał do: internet,word (50%) filmy(30%) gry(20%) Monitor ma mieć 19 cali i mogę na niego przeznaczyć 1000-1100 zł. do tych zastosowań to MVA, swiecące rogi zobaczysz w nocy na ciemnym tle, w dzien prawie nie przeszkadzają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Mam podobny problem. Identyczne wymagania i budrzet, ale najlepiej, jakby monitor był czarny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misioman Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Wszyscy maja ten sam problem z monitorami i trudna jest odpowiedz bo caly czas wchodza nowe modele. Jest od groma matryc i tak naprawde ja tez jestem w takiej sytuacji i nie wiem co kupic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64 Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 A gdyby tak podnieść budżet do ~1200 zł to dalej benqa polecacie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 A gdyby tak podnieść budżet do ~1200 zł to dalej benqa polecacie?? 19" na dobrych matrycach PVA zaczynają się od ~1400zł i jest ich niewiele (Fujitsu P19-2, Samsung 971P, EIZO 1931) 19" na przeciętnych matrycach MVA to przedział cenowy 900-1400zł (modele: Philips 190P7, Benq 91GP, HP 1965, Acer AL1923, Belinea 1980S1, SAMSUNG 940FN) 19" na najtanszych matrycach TN BARRRDDZZOO duzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64 Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 (edytowane) Chyba zdecyduje się na jakiegoś LG. Ma przynajmniej darmową 30 dniową gwarancje na pixele. Możecie jakieś polecić ?? A co do matrycy MVA: 1. Co to znaczy : srebrzenie czerni pod katem (jakim?) 2. Czy kolory są rzeczywiście bledsze niż na matrycy TN?? Edytowane 19 Lutego 2007 przez athlon64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Na świetnej TN masz IIyamę w przyzwoitej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64 Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 (edytowane) @BENITO Właśnie dzisiaj czytałem, że masz taki monitor jaki by mnie interesował :) Jakoś firma Benq mnie nie przekonuje (co to wogóle jest??) Jak w tej iiyamie z kątami?? Czy da się obejrzeć film leżąc tak gdzieś 30 niżej od monitora ?? Czy kolory są "żywe"?? Czy matryca jest równo podświetlona ?? Widać świetlówki ?? Jak monitor sprawdzi się do takich zastosowań: internet,www ( 50%) filmy(30%) gry(20%) pozdrawiam Edytowane 20 Lutego 2007 przez athlon64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 O kąty nie pytaj, jest rewelacyjnie. Nad kolorami trzeba popracować w opcjach sterownika, ale to normalne dla TN. Jeśli masz kartę nvidii, to w opcjach sterownika jest taki efekt jak "cyfrowa głębia", wystarczy odrobinkę to załączyć i jest tak jak przy crt. Co do podświetlenia to jest w miarę równomierne. Jeśli ktoś na tym monitorze zauważy smużenie to musiałby mieć nie wiem jaki wzrok, ale na pewno nie będzie człowiekiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64 Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 No no robi się ciekawie :):) Iiyama ma 30 dni gwarancji na pixele. Skorzystałeś z niej ?? czy mógłbyś zrobić jakieś zdjęcia tej iiyamy bo coś nie mogę za dużo znaleźć real foto :P Aha no i jak wyglada czerń w ciemnych pomieszczeniu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Przecież ci nie będę testów robił. Aż tak zdesperowany nie jestem. Z gwarancji nie korzystałem bo przy sprzedaży miałem gwarantowane 0 bad pixeli. Tak zostało do dziś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64 Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Ok Ok :) To została jeszcze jedna wątpliwość : czerń ??Czy widać świetlówki ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 (edytowane) Ok Ok :) To została jeszcze jedna wątpliwość : czerń ??Czy widać świetlówki ??Świetlówki często są na dole pod matrycą poza obszarem widzialnym ( pomijam fakt że są rodzaje L U I ) i rozświetlenia nie świadczą o tym że w danych miejscach są świetlówki. Edytowane 20 Lutego 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...