Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym abyście wypowiedzieli się na temat tych różnych matryc. Na stronie http://www.friend.bun.pl/LCD/MVAvTN/index.htm widać wyraźnie, że kolory są blade. Jednak tutaj http://www.friend.bun.pl/LCD/MVAiTN/index.html widać że to MVA jest górą jeśli chodzi o kolory. Za MVA przemawiają większe katy widzenia. Niestety nieprzemawiają świecące rogi <_< Koło się zamyka zaczynamy od początku wybieranie monitora :mur: Który monitor będzie najlepszy jeśli będę go wykorzystywał do:

internet,word (50%)

filmy(30%)

gry(20%)

Monitor ma mieć 19 cali i mogę na niego przeznaczyć 1000-1100 zł.

Zdaję sobię sprawę ze napiszecie o Benqu Fp91Gp ale ma on wlaśnie matryce MVA. Jakie monitory możecie polecić ?? Co myślicie o samsungu 740B ??

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za MVA przemawiają większe katy widzenia. Niestety nieprzemawiają świecące rogi <_< Koło się zamyka zaczynamy od początku wybieranie monitora :mur: Który monitor będzie najlepszy jeśli będę go wykorzystywał do:

internet,word (50%)

filmy(30%)

gry(20%)

Monitor ma mieć 19 cali i mogę na niego przeznaczyć 1000-1100 zł.

do tych zastosowań to MVA, swiecące rogi zobaczysz w nocy na ciemnym tle, w dzien prawie nie przeszkadzają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdyby tak podnieść budżet do ~1200 zł to dalej benqa polecacie??

19" na dobrych matrycach PVA zaczynają się od ~1400zł i jest ich niewiele (Fujitsu P19-2, Samsung 971P, EIZO 1931)

19" na przeciętnych matrycach MVA to przedział cenowy 900-1400zł (modele: Philips 190P7, Benq 91GP, HP 1965, Acer AL1923, Belinea 1980S1, SAMSUNG 940FN)

19" na najtanszych matrycach TN BARRRDDZZOO duzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zdecyduje się na jakiegoś LG. Ma przynajmniej darmową 30 dniową gwarancje na pixele. Możecie jakieś polecić ?? A co do matrycy MVA:

1. Co to znaczy : srebrzenie czerni pod katem (jakim?)

2. Czy kolory są rzeczywiście bledsze niż na matrycy TN??

Edytowane przez athlon64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BENITO

Właśnie dzisiaj czytałem, że masz taki monitor jaki by mnie interesował :) Jakoś firma Benq mnie nie przekonuje (co to wogóle jest??) Jak w tej iiyamie z kątami?? Czy da się obejrzeć film leżąc tak gdzieś 30 niżej od monitora ?? Czy kolory są "żywe"?? Czy matryca jest równo podświetlona ?? Widać świetlówki ?? Jak monitor sprawdzi się do takich zastosowań:

internet,www ( 50%)

filmy(30%)

gry(20%)

pozdrawiam

Edytowane przez athlon64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kąty nie pytaj, jest rewelacyjnie. Nad kolorami trzeba popracować w opcjach sterownika, ale to normalne dla TN. Jeśli masz kartę nvidii, to w opcjach sterownika jest taki efekt jak "cyfrowa głębia", wystarczy odrobinkę to załączyć i jest tak jak przy crt.

Co do podświetlenia to jest w miarę równomierne.

Jeśli ktoś na tym monitorze zauważy smużenie to musiałby mieć nie wiem jaki wzrok, ale na pewno nie będzie człowiekiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no robi się ciekawie :):) Iiyama ma 30 dni gwarancji na pixele. Skorzystałeś z niej ?? czy mógłbyś zrobić jakieś zdjęcia tej iiyamy bo coś nie mogę za dużo znaleźć real foto :P Aha no i jak wyglada czerń w ciemnych pomieszczeniu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Ok :) To została jeszcze jedna wątpliwość : czerń ??Czy widać świetlówki ??

Świetlówki często są na dole pod matrycą poza obszarem widzialnym ( pomijam fakt że są rodzaje L U I ) i rozświetlenia nie świadczą o tym że w danych miejscach są świetlówki. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi