KvaN Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Witam. Stoje właśnie przed kupnem laptopa. Mam odnośnie niego 3 wymagania: 1. Jako że często jestem w podróży to musi być mały matryca 12"-13" 2. Dość szybki z C2D z możliwością dołożenia ramu 3. Dość przyzwoity czas pracy na baterii Po przeszukaniu gąszczu internetu znalazłem dwa modele: 1. Aristo Slim 430 http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=870 Nie mam kompletnie wyrobionego zdania o tej firmie, jak z jakością, gwaracją i serwisem. Lapek i tak nie będzie mi służył dłużej niż 2 lata 2. BenQ Joybok http://www.skapiec.pl/site/cat/17/filtr Jest mniejszy ale dość znacznym kosztem wydajności. Proszę o sugestie i opinie bardziej obeznanych w temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Panie Redaktor, nie ten dzial ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Panie Redaktor, nie ten dzial ;)Wiem :oops: Przeoczenie z pośpiechu ;] A wracając do temtatu? Jakieś rady?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bhaarth Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Wiem :oops: Przeoczenie z pośpiechu ;] A wracając do temtatu? Jakieś rady?? Zobacz sobie MacBooka - C2D (lub tansze z CD), 13". dlugi czas pracy na baterii... a do tego: WiFi (rowniez n), BT, kamerka, pilot, fajny system (ale mozna wsadzic tez WinXp albo Viste - experience rating czy jak to sie nazywa na poziomie 3,1) http://www.apple.pl/macbook/ C2D z 1.86Ghz jest za 4600, ale popatrz na allegro. I jesli sie uczysz - lub np rodzenstwo - masz -10% PS: jesli sie zdecydujesz to nie wywalaj od razu OSX tylko sie pobaw chwile, naprawde fajny system. A terez jest kilka dostepnych rozwiazan by pracowac jednoczesnie w Winxp i OSX... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 (edytowane) Wiem :oops: Przeoczenie z pośpiechu ;] A wracając do temtatu? Jakieś rady??Jeśli 64 bitowe aplikacje nie są obowiązkowe to może cię zainteresuje coś takiego z Core Duo : IBM V100 Edytowane 20 Lutego 2007 przez Haquim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 (edytowane) Ten MacBook jest kuszący ale obawiam się wykracza trochę poza mój budżet, a że będę trochę rzeczy liczył na tym lapku to szybki procek jest bardziej priorytetowy od dłuższej pracy na baterii. A co do tego IBM, to namyślę wykluczyłem procki Core Solo, gdyż dwa rdzenie do normalnej pracy mi będą chyba niezbędne. A miał na ktoś styczność z tym lapkiem Aristo Slim 430?? Edytowane 20 Lutego 2007 przez KvaNfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bhaarth Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 (edytowane) Ten MacBook jest kuszący ale obawiam się wykracza trochę poza mój budżet, a że będę trochę rzeczy liczył na tym lapku to szybki procek jest bardziej priorytetowy od dłuższej pracy na baterii. A co do tego IBM, to namyślę wykluczyłem procki Core Duo, gdyż dwa rdzenie do normalnej pracy mi będą chyba niezbędne. No w MacBooku jest T7200 (2Ghz) lub T5600 (1,86). Jesli chcesz jeden rdzen, to moze poszukaj na allegro jakis IBM z 14" (wiem, ze ciut wiecej, ale maja male ramki itp wiec sa wzglednie male). Ewentualnie jest X41 czyli ladne 12" z centrino 1,6. Nie wiem jak OC, ale chyba niezle. Tak czy siak uwazam, ze teraz oplaca Ci sie kupic jednak cos z 2 jajkami - zawsze jest to przyszlosciowy zakup i nie wiem co bedizesz liczyl, ale nawet jesli wykorzystasz na to 1 jadro, to zawsze zostaje Ci zapas... chocby na "normalna" prace. A sa plusy dodatkowe typu wirtualizacja itp. Aristo wydaje sie ciekawe - 2Ghz, 4MB cache, 64bit - jesli chodzi o CPU. Reszta raczej standard. Sprobuj zlapac go gdzies na miescie i obejrzyj, pomacaj - to powinno Ci pomoc. Edytowane 20 Lutego 2007 przez Bhaarth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 (edytowane) No w MacBooku jest T7200 (2Ghz) lub T5600 (1,86). Jesli chcesz jeden rdzen, to moze poszukaj na allegro jakis IBM z 14" (wiem, ze ciut wiecej, ale maja male ramki itp wiec sa wzglednie male). Ewentualnie jest X41 czyli ladne 12" z centrino 1,6. Nie wiem jak OC, ale chyba niezle. Tak czy siak uwazam, ze teraz oplaca Ci sie kupic jednak cos z 2 jajkami - zawsze jest to przyszlosciowy zakup i nie wiem co bedizesz liczyl, ale nawet jesli wykorzystasz na to 1 jadro, to zawsze zostaje Ci zapas... chocby na "normalna" prace. A sa plusy dodatkowe typu wirtualizacja itp Źle mnie zrozumiałeś Chodziło mi że właśnie priorytetem jest procek 2 rdzeniowy i wiem że w MacBooku takie są ale ta cena trochę poza moim zasięgiem. Ja będę na tym lapku obficie z matlaba korzystał więc potrzebuje drugi rdzeń aby móc normalnie pracować tak jak zauwarzyłeś ;) A co do tej 14" IBM'a to poszukam ale chyba też będzie już za duża. A co do tego Aristo to zrobię tak jak radzisz. Thx Edytowane 20 Lutego 2007 przez KvaNfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 wykluczyłem procki Core Duo, gdyż dwa rdzenie do normalnej pracy mi będą chyba niezbędne.Przecież core duo są dwurdzeniowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Przecież core duo są dwurdzeniowe Dzięki że zwróciłeś mi uwagę na moje przejęzyczenie, myślałem w zasadzie o Core Solo a napisałem Duo :oops: Już poprawiłem i jest jak trzeba. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 A co do tego IBM, to namyślę wykluczyłem procki Core Solo, gdyż dwa rdzenie do normalnej pracy mi będą chyba niezbędne.To nie jest Core Solo tylko Core Duo co z resztą napisałem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Zobacz FS V3205 - ja nie narzekam, ale każdy ma inny gust ;) http://fujitsu.siemens.amilo.pro.v3205.not...v3205-notebook/ tutaj fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bhaarth Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Źle mnie zrozumiałeś Chodziło mi że właśnie priorytetem jest procek 2 rdzeniowy i wiem że w MacBooku takie są ale ta cena trochę poza moim zasięgiem. Ja będę na tym lapku obficie z matlaba korzystał więc potrzebuje drugi rdzeń aby móc normalnie pracować tak jak zauwarzyłeś ;) A co do tej 14" IBM'a to poszukam ale chyba też będzie już za duża. A co do tego Aristo to zrobię tak jak radzisz. Thx Mam tutaj obok T30 bodajze 14" i jest dosyc zwarte, ale wieksze od mojej 12";) No to poszukaj ewentualnie jeszcze czegos od IBM z X z przodu - to sa 12". Tyle, ze C2D to moze byc ciezko do tych 4k sie zmiescic... PS: chyba, ze moga byc uzywane, to powinno byc latwie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anx239 Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 (edytowane) Kolega Bhaarth mnie uprzedził. MacBook z C2D to jest propozycja warta uwagi. Da się upolować na aukcjach nowy za 3500. EDIT: np: tu - MacBook. Edytowane 20 Lutego 2007 przez anx239 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Kolega Bhaarth mnie uprzedził. MacBook z C2D to jest propozycja warta uwagi. Da się upolować na aukcjach nowy za 3500. EDIT: np: tu - MacBook. No widzę, ale niestety ten nie jest nowy i nie posiada gwarancji, lecz mimo tego oferta wydaje się być kusząca. Będę musiał to wszystko dokładnie przemyśleć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anx239 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 To był taki link na "szybko". Da się upolować nowego (pudło, papiery, etc.) za ok.3500zł. Ja swojego kupiłem za 3200 - nówka (oczywiście legalna) ale niestety na CD a nie na C2D. Chociaż wyraz niestety nie jest do końca słusznie tu zastosowany - jestem BARDZO zadowolony z zakupu MacBooka a zwłaszcza z przejścia z WinXP na Mac OSX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...