Skocz do zawartości
KvaN

Laptop Do 13" Za 4k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Stoje właśnie przed kupnem laptopa. Mam odnośnie niego 3 wymagania:

1. Jako że często jestem w podróży to musi być mały matryca 12"-13"

2. Dość szybki z C2D z możliwością dołożenia ramu

3. Dość przyzwoity czas pracy na baterii

Po przeszukaniu gąszczu internetu znalazłem dwa modele:

1. Aristo Slim 430

http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=870

Nie mam kompletnie wyrobionego zdania o tej firmie, jak z jakością, gwaracją i serwisem.

Lapek i tak nie będzie mi służył dłużej niż 2 lata

2. BenQ Joybok

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/filtr

Jest mniejszy ale dość znacznym kosztem wydajności.

Proszę o sugestie i opinie bardziej obeznanych w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem :oops: Przeoczenie z pośpiechu ;] A wracając do temtatu? Jakieś rady??

Zobacz sobie MacBooka - C2D (lub tansze z CD), 13". dlugi czas pracy na baterii... a do tego: WiFi (rowniez n), BT, kamerka, pilot, fajny system (ale mozna wsadzic tez WinXp albo Viste - experience rating czy jak to sie nazywa na poziomie 3,1)

http://www.apple.pl/macbook/

C2D z 1.86Ghz jest za 4600, ale popatrz na allegro. I jesli sie uczysz - lub np rodzenstwo - masz -10%

PS: jesli sie zdecydujesz to nie wywalaj od razu OSX tylko sie pobaw chwile, naprawde fajny system. A terez jest kilka dostepnych rozwiazan by pracowac jednoczesnie w Winxp i OSX...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten MacBook jest kuszący ale obawiam się wykracza trochę poza mój budżet, a że będę trochę rzeczy liczył na tym lapku to szybki procek jest bardziej priorytetowy od dłuższej pracy na baterii. A co do tego IBM, to namyślę wykluczyłem procki Core Solo, gdyż dwa rdzenie do normalnej pracy mi będą chyba niezbędne.

A miał na ktoś styczność z tym lapkiem Aristo Slim 430??

Edytowane przez KvaNfield

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten MacBook jest kuszący ale obawiam się wykracza trochę poza mój budżet, a że będę trochę rzeczy liczył na tym lapku to szybki procek jest bardziej priorytetowy od dłuższej pracy na baterii. A co do tego IBM, to namyślę wykluczyłem procki Core Duo, gdyż dwa rdzenie do normalnej pracy mi będą chyba niezbędne.

No w MacBooku jest T7200 (2Ghz) lub T5600 (1,86).

Jesli chcesz jeden rdzen, to moze poszukaj na allegro jakis IBM z 14" (wiem, ze ciut wiecej, ale maja male ramki itp wiec sa wzglednie male). Ewentualnie jest X41 czyli ladne 12" z centrino 1,6. Nie wiem jak OC, ale chyba niezle. Tak czy siak uwazam, ze teraz oplaca Ci sie kupic jednak cos z 2 jajkami - zawsze jest to przyszlosciowy zakup i nie wiem co bedizesz liczyl, ale nawet jesli wykorzystasz na to 1 jadro, to zawsze zostaje Ci zapas... chocby na "normalna" prace. A sa plusy dodatkowe typu wirtualizacja itp.

Aristo wydaje sie ciekawe - 2Ghz, 4MB cache, 64bit - jesli chodzi o CPU. Reszta raczej standard. Sprobuj zlapac go gdzies na miescie i obejrzyj, pomacaj - to powinno Ci pomoc.

Edytowane przez Bhaarth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w MacBooku jest T7200 (2Ghz) lub T5600 (1,86).

Jesli chcesz jeden rdzen, to moze poszukaj na allegro jakis IBM z 14" (wiem, ze ciut wiecej, ale maja male ramki itp wiec sa wzglednie male). Ewentualnie jest X41 czyli ladne 12" z centrino 1,6. Nie wiem jak OC, ale chyba niezle. Tak czy siak uwazam, ze teraz oplaca Ci sie kupic jednak cos z 2 jajkami - zawsze jest to przyszlosciowy zakup i nie wiem co bedizesz liczyl, ale nawet jesli wykorzystasz na to 1 jadro, to zawsze zostaje Ci zapas... chocby na "normalna" prace. A sa plusy dodatkowe typu wirtualizacja itp

Źle mnie zrozumiałeś Chodziło mi że właśnie priorytetem jest procek 2 rdzeniowy i wiem że w MacBooku takie są ale ta cena trochę poza moim zasięgiem. Ja będę na tym lapku obficie z matlaba korzystał więc potrzebuje drugi rdzeń aby móc normalnie pracować tak jak zauwarzyłeś ;) A co do tej 14" IBM'a to poszukam ale chyba też będzie już za duża.

A co do tego Aristo to zrobię tak jak radzisz. Thx

Edytowane przez KvaNfield

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle mnie zrozumiałeś Chodziło mi że właśnie priorytetem jest procek 2 rdzeniowy i wiem że w MacBooku takie są ale ta cena trochę poza moim zasięgiem. Ja będę na tym lapku obficie z matlaba korzystał więc potrzebuje drugi rdzeń aby móc normalnie pracować tak jak zauwarzyłeś ;) A co do tej 14" IBM'a to poszukam ale chyba też będzie już za duża.

A co do tego Aristo to zrobię tak jak radzisz. Thx

Mam tutaj obok T30 bodajze 14" i jest dosyc zwarte, ale wieksze od mojej 12";)

No to poszukaj ewentualnie jeszcze czegos od IBM z X z przodu - to sa 12". Tyle, ze C2D to moze byc ciezko do tych 4k sie zmiescic...

PS: chyba, ze moga byc uzywane, to powinno byc latwie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Bhaarth mnie uprzedził. MacBook z C2D to jest propozycja warta uwagi. Da się upolować na aukcjach nowy za 3500.

EDIT:

np: tu - MacBook.

No widzę, ale niestety ten nie jest nowy i nie posiada gwarancji, lecz mimo tego oferta wydaje się być kusząca. Będę musiał to wszystko dokładnie przemyśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To był taki link na "szybko". Da się upolować nowego (pudło, papiery, etc.) za ok.3500zł.

Ja swojego kupiłem za 3200 - nówka (oczywiście legalna) ale niestety na CD a nie na C2D. Chociaż wyraz niestety nie jest do końca słusznie tu zastosowany - jestem BARDZO zadowolony z zakupu MacBooka a zwłaszcza z przejścia z WinXP na Mac OSX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi