Skocz do zawartości
polemnik

Problem Z Geil 4x512

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Mój komputer :

DFI LanParty SLI-DR nforce4

AMD 64 3000+ venice

Geforce 6600GT

OS Windows XP SP2

i 2 gb ramu ... :mur:

4 X Geil 512 pc 3200 dd4400 (charakterystyczne z niebieskimi radiatorami)

napięcie 2,6V, reszta w biosie jest na auto.

Najpierw miałem 2 X 512 i wszystko było ok (włożone w pomarańczowe sloty,)

Sloty są ułożone (licząc od dołu) : pomarańczowy, żółty, pomarańczowy, żółty

Dołożyłem nowe 2 X 512 w żółte sloty, Winda podziałała z 10 minut, po czym był bluescreen, na 2 GB teraz nie chce startować. W czym problem ? Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam

Polemnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieeee maaa za coooooo ;)

probowalem zrobic podobny manewr u siebie i pupa :( najpierw winda dziala ok. 5 minut, zrzut pamieci i reset, potem to juz ledwo dochodzi do ekranu logowania. Zmiana na 133 nic nie daje ;-/ Załamka. Czuje, ze komp poleci do jakiegos fachury od ustawiania parametrów w biosie...

Pamięci to Geil ddr1 400 2x512 cl2,5 3-3-6 procek athlon xp 2000+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probowalem zrobic podobny manewr u siebie i pupa :( najpierw winda dziala ok. 5 minut, zrzut pamieci i reset, potem to juz ledwo dochodzi do ekranu logowania. Zmiana na 133 nic nie daje ;-/ Załamka. Czuje, ze komp poleci do jakiegos fachury od ustawiania parametrów w biosie...

Pamięci to Geil ddr1 400 2x512 cl2,5 3-3-6 procek athlon xp 2000+

Mój kolega ma ten sam problem 4x512 nie chca działac na 400mhz, jedynie 333.... o jakimś kręceniu 4 kości nawet nie ma mowy :/

Podejrzewam, że to dlatego ze kości są dwustronne. Nie wiem dlaczego ale niektóre płyty nie obsługują 4 kości DS, a jeśli już chodzą 4 takie to jedynie na 333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 2x 512 Geil ("niebieskie") i dzisiaj dołożyłem 2x 1GB OCZ Premier, które dostałem nowe w ramach gwarancji po moich poprzednich OCZ-etach. W Geil-ach mam kości na, których widać "dwie blaszki" (nie zdejmuję radiatora tak więc nie powiem co do za kostki) w każdym razie zauważyłem, że podkręcają się one znacznie lepiej gdy napięcie dla RAM-u w biosie ustawiam na 2.5V, a nie jak na defaulcie 2.6V. Oczywiście po dołożeniu dzisiaj OCZ (mających również kości z "blaszkami") musiałem ustawić 2T ale moje obawy o poprawne działanie były bezpodstawne aczkolwiek o żadnym poważnym oc przy tej konfiguracji mowy nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj, mam to co w podpisie też niebieską serie value i chciałbym dokupić jeszcze jakieś 2x512mb takich co by dojechały na 250Mhz (jakieś D5 albo D43..) do obsadzenia ostatnich 2 banków i mam pytanie czy działał by dual tych geili i tamtych kostek bo myślę że z OC nie było by problemów na Intelu ;)....... a właśnie zależy mi na równych 250FSB + dual :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj, mam to co w podpisie też niebieską serie value i chciałbym dokupić jeszcze jakieś 2x512mb takich co by dojechały na 250Mhz (jakieś D5 albo D43..) do obsadzenia ostatnich 2 banków i mam pytanie czy działał by dual tych geili i tamtych kostek bo myślę że z OC nie było by problemów na Intelu ;)....... a właśnie zależy mi na równych 250FSB + dual :)

To tak jak pisaliśmy wyżej kolego.... zero kręcenia, a co do samego działania to z tym chyba różnie... jednemu działa jednemu nie. Ja bym nie dokupywał kolejnych 2x512, lepiej sprzedać i wziąć 2x1GB.

A co do kręcenia nawet 2x??? to mizerny efekt, te kości raczej nie idą wyżej niż 230-235, przynajmniej u mnie tak było i kolegi od którego pożyczałem je do testowania. A tak w ogóle to zobacz w specyfikacjach Mobo czy obsługuje Ci 4x DS, bo jeśli nie to szukaj nowych kości SS, bo te geile są właśnie DS.... wiele płyt nie obsługuje takiej konfiguracji a jeśli już to z max fsb 333.

Tak w skrócie to nie polecam tych kości, a zwłaszcza do OC :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi