blokers Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 witam, generalnie sieci komputerowe to dla mnie masakra i jestem zielony jeżeli chodzi o te sprawy. mam nadzieję że mi pomożecie. sprawa jest następująca, mam sieć osiedlową dls 4mbit, ok 25 komputerów +serwer. mam w domu swicha, i 2 komputery. jeden sprzedałem i kupiłem laptopa(toshiba satelite l30-134) z wi-fi. potrzebowałem jakiegoś urządzenia które działałoby jak swich z wi-fi, ale w przypadku w którym zrezygnowałbym z tej sieci i przeszedł na chello z upc, to urządzenie pełniłoby rolę routera. w komputroniku polecono mi linksysa wrt54gl v1.1. próbowałem go skonfigurować ale niestety jak już pisałem jestem zielony, niby przeszedłem cały proces fonfiguracji ale neta i tak nie ma. wydaje mi się że router chce stworzyć z moich dwóch komputerów podsieć i podłączyć je jako jedno ip do sieci osiedlowej, a ja chce aby każdy z komputerów był osobno widoczny w sieci. mam już w tej sieci osiedlowej dodane i dla laptopa tylko nie potrafię tego skonfigurować. Nie moge skonfigurować wi-fi. wciskam przycisk SecureEasySetup na routerze, ale wciąż mruga i nie przestaje. w laptopie na obudowie mam przełączony przełącznik wi-fi na on. może ten router się nie nadaje do takiego zastosowania o jakie mi chodzi(do soboty mogę go wmienić)? może lepiej go wymienić na jakiegoś swicha z wi-fi? mam nadzieję że mi pomożecie w konfiguracji, czekam na rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 (edytowane) podlacz stacjonarke po kablu do routera rpoting nat firewall w wireless nadaj jakas ssid ustaw zabezpieczenie na wpa-psk(wpa-personal) TKIP wpisz sobie jakis klucz i na koncu wylacz na routerze serwer DHCP na lapie powinno znalesc nowa siec o nazwie takiej jak podales w polu ssid klik na nia 2 razy i wpisz tensam klucz teraz podlacz kabel z osiedlowki tylko nie w port wan!!! Edytowane 20 Lutego 2007 przez HiPhO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blokers Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 normalnie HiPhO masz u mnie browara, wszystko śmiga jak należy, wielkie thx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...