R.i.P. Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 (edytowane) Dziś znalazłem info - newsa o tym... hmm... gadżecie? Rozwiązanie Thermaltake pomyślane zostało o ultralekkich laptopach i nie zawiera ani jednego wentylatora. Bazuje za to na opatentowanej technologii Heat Shift, która wykorzystuje zimny materiał o stałym stanie skupienia podczas spoczynku oraz transformację do stanu ciekłego podczas przejmowania ciepła. iXoft Fanless Notebook Cooling waży 624 gramy, co czyni go najlżejszym dostępnym na rynku rozwiązaniem. Do tego nie wykorzystuje energii elektrycznej, dzięki czemu jest idealnym kompanem w podróży. >>> STRONA GŁÓWNA PRODUCENTA <<< Ciekawie się zapowiada choć to raczej chyba nie na te większe bardziej wypaśne laptopy ;o Chociaż skoro jest w pełni przeznaczone na Notebook (12"~17") to kto wie? ;]]]] Ciekawi mnie tylko cena, jaka będze... Jeszcze mam 1,5 miecha na zakup jakiegoś chłodzenia do mojego laptopa... Zalman NC1000 jest super, ale za mały na 15'4; CM Notepal W1 pasuje na panoramę ale ma wiele wad konstrukcyjnych. Może alternatywą będzie właśnie iXoft? Edytowane 19 Lutego 2007 przez R.i.P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.ad Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 No nie powiem, podoba mi się :-) Ciekawe jak się sprawdzi w praktyce i czy cena nie będzie z kosmosu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) Ku bardzo małemu zainteresowaniu tym produktem na PPC (być może kwestia zapomnienia) - od momentu mojego zainteresowania się tym produktem systematycznie przeglądałem www w celu znalezienia bliższych szczegółów. Testy pojawiły się już jakiś czas temu; a sam produkt możnabyło kupić przez ebaya.uk (cena 24E bez wysyłki). Ale............................. W końcu pojawiła się "normalna" oferta i to jak narazie widzę, że tylko z komputronika ::: LINK ::: 119zł ;o Teraz kombinuję jak ją kupić i sprowadzić do Irlandii ;s Zwłaszcza, że " Towar dostępny na zamówienie. Termin realizacji 2 - 3 dni." a łącznie z wysyłkami kosztowałaby mnie jakieś 45E. No ale zobaczymy... Chętny jestem na pewno ;] LINKI do testów: - @ BIG BRUIN - @ GEAR DIARY - @ ELITE BASTARDS Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez R.i.P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 B-) Pierwsze wrażenia - idealnie leży pod moim lapkiem, dosyć masywna mata (640g) ale wygodna, zwłaszcza jak się weźmie laptopa na kolana. Na razie mogę powiedzieć, że po 2h (idle) wentyl się nie włącza tak często a temp HDD spadła o 4st. Gorzej będzie z CPU bo niestety w Aristo są problemy z odczytem tej temp. No ale zobaczymy.. potestuje dłużej to napisze. Taki dziwny mały wynalazek B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMJotka Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Czekam na konkretne wyniki temp...:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 (edytowane) No właśnie temat jedne z ważniejszych przy lapkach - chłodzenie i cisza. Ciekaw jestem w jakich temp. dziala to najlepiej. Np Gdy lap w pracy ma gdzies 50 C, a na zewnatrz jest 20C w pokoju , a jak gdy jest lato i 28 C w pokoju. Kolejna kwestia - jak laptop wsysa od spodu powietrze a wyrzuca je z tylu, czy ta mata nie przeszkadza w zasysaniu? Edytowane 9 Września 2007 przez k a m e r e k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 (edytowane) hmm kusi mnie by to kupić ... jak widać mata nie jest gładka tylko porowata więc myślę że jakaś cyrkulacja powietrza jest. http://allegro.pl/item239747115_thermaltak...hlodzenie_.html 95zł + 10zł wysyłka. // Mata kupiona jak tylko dojdzie zdam relacje co i jak. Edytowane 9 Września 2007 przez piotrjancy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexxx Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 zawiodlem się. mam HP Pavilion DV 9500 EW, stoi na biurku caly dzien, normalnie temperaturka jest mdz 42-50, jak podlozylem xofta - skacze do 60-62 (w trybie idle). z podkladką wiatrak chodzi nonstop, bez podkladki wlacza sie od czasu do czasu, i zaraz cichnie, czyli konkluzja jest taka ze temperatura w dół nie idzie. Wiec jak dla mnie to badziewie, żałuję że kupilem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiaad Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 @Alexx a czy czasem nie masz coolera od spodu ? który "Zasysa" powietrze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 hm, z jakimi lapami w końcu ta mata będzie działać? mam asusa i powietrze zasysane jest.....z nikąd :D od spodu nie ma wwiewu, powietrze wylatuje z tyłu. co ta mata ma chłodzić? w jaki sposób niby? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiaad Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 już lepiej dorwać jakiegoś collerka i podłączyć pod USB :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 "Bazuje za to na opatentowanej technologii Heat Shift, która wykorzystuje zimny materiał o stałym stanie skupienia podczas spoczynku oraz transformację do stanu ciekłego podczas przejmowania ciepła" Mata działa bo mam sam ją warunek jest taki ze powietrze w lapie nie może być zasysane od spodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 czyli jednak tak jak pytalem - przy zasysaniu od spodu mata blokuje airflow, czyli dosc sporo laptopów na tej macie nie skorzysta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Zastanawiam się nad tym wynalazkiem dla Asusa mojego brata. Dałem mu na próbę Zalmana, ale z uwagi na brak wlotów powietrza od spodu, nie zdaje egzaminu. Temperatura spadła max o 2-3 stopnie dla CPU i HDD. Mam prośbę głównie do użytkowników, którzy są w posiadaniu tej maty o wrażenia z użytkowania, jak skutecznie odprowadza ona ciepło, o podanie konkretnych temperatur przed i po. Jeszcze jedno pytanie - skoro działa ona na zasadzie zmiany stanu skupienia przy odbieraniu ciepła, to jak to się zachowuje, gdy laptop będzie działał ~10 godzin non-stop? Cały czas będzie skutecznie odbierać ciepło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 jak od spodu nie ma wentów i wiatraków to powinno robic robotę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Jak by ktoś chciał zakupić po niskiej cenie mate to zapraszam: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=250863 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...