Skocz do zawartości
Mr.Martin

Kopia Zapasowa Partycji Ukrytej - Ibm Lenovo X60

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam IBM Lenovo X60 i chcialbym zrobic kopie zapasowa partycji ukrytej na ktorej sa pakiety instalacyjne z windowsem na czele.

Chyba robi sie to za pomoca przycisku (pakietu) Think Vantage ale nigdy tego nie robilem a chcialbym zrobic to dobrze.

Czy ktos moze w IBM robil owa kopie partycji ukrytej i moze mi powiedziec jak za pomoca tego Think Vantage zrobic ? ( prosze o ile to mozliwe dokladna instrukcje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby odtworzyć ukrytą partycję trzeba użyć płyt, które są w zestawie z laptopem.

hmm , tylko ze IBM nie daje zadnych ale to zadnych plyt do swoich laptopow - umieszcza wszystko na tzw ukrytej aprtycji (windowsa , programy narzedziowe , sterwniki itp) i dlatego tez chce wykonac kopie takie partycji

Nie wiem czy Ghost ( odpalony z plyty CD) zobaczy taka partycje

EDIT

Wlasnie odplilem laptopik z plyty z GHOST 11.0 i zrobilem obraz tej partycji uktytej (ratunkowej IBM). Obraz sie wykonal , zapisal sie. Tylko czy czasami IBM nie robi jakiegos zabezpieczenia ktore powoduje ze wszystko ladnie wyglada ale pozniej w razie przywracania takiej partycji na pusty dysk wyskakuja problem bo moze IBM zastosowal jakies zabezpieczenie - czy ktos moze rozwiaz moje domysly lub je potwierdzic ?

Edytowane przez Mr.Martin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do swojego t40 miałem płyty do odtworzenia ukrytej partycji w zestawie z laptopem.

W dodatku aby zadziałało to poprawnie dysk musiał być czyty, bez żadnych partycji.

ile bylo tych plytek ? oraz co na nich bylo ? ( tez to samo co na partycji ukrytej czyli windows, drivery ,programiki itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna tez zrobic obraz ghostem...

:D

Tez dziala po przywroceniu na inny hdd, po odpowiednim oczywiscie spartycjonowaniu tego dysku.

No i zrobilem Ghostem - ta partycja ukryta to ostania partycja na dysku. Czy teraz jak bym mial nowy dysk i przyworcil ta partycje ukryta z Ghosta to ona wyladuje na koniec dysku ( tak jak bylo oryginalnie) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zrobilem Ghostem - ta partycja ukryta to ostania partycja na dysku. Czy teraz jak bym mial nowy dysk i przyworcil ta partycje ukryta z Ghosta to ona wyladuje na koniec dysku ( tak jak bylo oryginalnie) ?

Nie... Musisz zalozyc wczesniej partycje glowna i zostawic na te Recovery puste miejsce, Ghost ja tam, na koncu dysku utworzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie... Musisz zalozyc wczesniej partycje glowna i zostawic na te Recovery puste miejsce, Ghost ja tam, na koncu dysku utworzy.

czyli chyba bedzie najlepiej odpalic kompa z plyty PM 8.05 zobaczyc dokladnie ile PM 8.05 pokazuje pojemnosci pierwszej partycji , spisac ta pojemnosc i potem w razie czego to PM8.05 zalozyc identyczna pierwsza partycje aby GHOST mogl uworzyc w wolnym miejscu ta ukryta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli chyba bedzie najlepiej odpalic kompa z plyty PM 8.05 zobaczyc dokladnie ile PM 8.05 pokazuje pojemnosci pierwszej partycji , spisac ta pojemnosc i potem w razie czego to PM8.05 zalozyc identyczna pierwsza partycje aby GHOST mogl uworzyc w wolnym miejscu ta ukryta ?

Tak, jesli bys wymienil na dysk o takiej samej pojemnosci...

Jesli na wiekszy, to licz od konca, ile zajmuje partycja Recovery i wszystko jasne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jesli bys wymienil na dysk o takiej samej pojemnosci...

Jesli na wiekszy, to licz od konca, ile zajmuje partycja Recovery i wszystko jasne.

dzieki

czyli chyba bedzie lepiej zobaczyc ile zajmuje ta ukryta partycja i wtedy w razie czego tworzyc ta pierwsza i zostawic tyle wolnego miejsca aby ukryta sie zmiescila ( oczywiscie rozmiar uktej partycji + np 1% aby napewno sie zmiescilo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki

czyli chyba bedzie lepiej zobaczyc ile zajmuje ta ukryta partycja i wtedy w razie czego tworzyc ta pierwsza i zostawic tyle wolnego miejsca aby ukryta sie zmiescila ( oczywiscie rozmiar uktej partycji + np 1% aby napewno sie zmiescilo :)

No to wlasnie mialem na mysli...

:damage_wall: :) <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze mam jedna sprawe

Wlasnie przeczytalem post "[recenzja]hp Compaq Nx7400, Model EY508ES#AKD" i wyczytalem w niej ze np soft HP daje taka mozliwosc aby samemu utworzyc tzw plytki RECOVERY - 2 plytki DVD( dzieki ktorym bedzie mozna odtworzyc partycje ukryta Recovery)

Czy ktos sie nie orientuje czy soft IBM tez ma taka gdzies opcje do tworzenia takich plytek ?

EDIT

Jest jakas opcja typu "Create Recovery media" - uwtorzyla mi dwie plytki DVD wiec chyba to jest o co mi chodzili czyli plytki ktore na pusty dysku utworza partycje ukryta a z ktorej zainstaluje system windows itp.

Edytowane przez Mr.Martin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi