Eskan Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Napęd nie wykrywa płyty jako RW, ani przez Alcohol, ani przez Nero. Dane z płyty da się odczytać i skopiować Nie da się jej skasować ani nic dograć. Sprawdzone na trzech pytach RW. W menadżerze urządzeń nie ma żadnych konfliktów. Co Wy na to? _______________________ LG-4163B, NF7-SL, WXPSP2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 aktualizacja firmware Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Kiedyś spotkałem się z serią płyt BANNER, które były produkowane na potrzeby starostw w Londynie. Wszystkie miały napis RE-WRITEBLE a defacto były jednorazowego zapisu. To co piszesz nie jest do końca jasne. Co rozumiesz poprzez "Sprawdzane na trzech płytach RW" ? Trzy różne płyty RW nie zostały rozpoznane jako RW? Sprawdź taśmy, ASPI, ew. zrób update firmware-u. Podaj jaka to dokładnie nagrywarka i jakich płyt używasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 jak nie masz najnowszego A106 to zaktualizuj do tej wersji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Spawarkę juz podałem (LG4163B). Jakość taśmy jako powód raczej odrzucam, ponieważ odczt i nagrywanie DVD-R przebiega bez problemu. ASPI nie było nigdy zainstalowane. Objawy, o których pisałem dzieją się na 2 DVD-RW (TDK i no name) i CD-RW (Verbatim). Dotąd używane były bez problemu. Jeszcze coś o czym nie pisałem :oops: Ostatnio reinstalowałem Alcohol i Nero. Jednak robiłem ta wielokrotnie i nigdy nie spotkałem się z takim problemem. Dla pewności skoczę jeszcze po nówkę DVD-RW i zobaczę co się dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 (edytowane) jak napisał GREG zaktualizuj firmware i zrób ASPIcheck. Mimo iż osobiście nie instalowałeś ASPI to aspi mogło zainstalować się z programami nagrywającymi. Taki CDBurnerXP bardzo miesza w ASPI, do tego stopnia, że 60% płyt jest spalonych. odpal aspicheck i ew. zainstaluj wersję 1.7 jeśli wynik testu będzie negatywny. EDIT: Z taką ściemą się spotkałem Edytowane 20 Lutego 2007 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Zainstalowałem aspi (4.71.2), firmware jest najnowszy, odinstalowywałem kanały ide i dalej [ciach] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Zatem gwara :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 W końcu moje lenistwo poszło na plan dalszy i sprawdziłem spawarkę na innym konfigu i ... hula cacy :blink: Kasuje RW, którego u mnie nie chciał i dogrywa niezamkniete sesje. Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 pewnie przez system Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Ostatni post Eskan przypomniał mi moje boje z CD-R Liteon-a , tyle tylko ze mi niech chciał czytać wogóle zapisanych płytek ( czy CD-R czy CD-RW nie ważne , z reguły zaskakiwał po 3-4 razie , czasami łapał od razu a czasami i 10x razy wyjęcie cd nie pomagało . Oprócz tego nagrywarka lubiła się zawiesić pod koniec nagrywania ( ale błąd wygstępował znacznie rzadziej ) . Nie pomagał reinstal Systemu ( XP SP1 , SP2 normal , okrojony Nlite , 2003 ) , wgrywanie nowego ASPI , aktualizacje firmware czy zabawa w zmianę kabli i ustawień napędów ( miałem wtedy CD-ROM TEAC i 2xHDD , przy1 HDD też świrował ) . A jak tego CD-R dałem siostrze ( komp nowszy niż mój o jakieś 2-3 lata ) to działał i działa pięknie - zero błędów etc. A konfig był CDR,DVD-ROM i 1 HDD , jakaś płyta ESC pod P4/Celeron . U mnie siedziała mobo Gigabyte GA-7ZM ( starsza o jakieś 2 lata od CD-R ) . Bład wystapił po jakiś 4 latach , wcześniej było ok. Do tej pory nie wiem czemu się tak zachowywał . W jego miejsce jest teraz DVD-R NEC ND4571A - chodzi bez żadnych błędów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGhost Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 (edytowane) omg nie spodziewałem sie, ze zobacze taki temat. Mam taki sam problem pojawił sie nagle kilka dni temu, nigdy nie mialem zadnego problemu, na pewniaka wkladam dvd rw a tu mi sliczny komunikat, ze ta plyta nie jest wielokrotnego uzytku blablabla, tylko ze nagrywalem na niej kilkadziesiat razy, to samo z reszta rw, nagrywarka to BENQ DVD LS DW1655. Tasmy itp wszystko posprawdzane. Wiec nie jestes sam, co ciekawe problem jest identyczny z tego co widze, ciśby jakis robal czy cos :| Edytowane 7 Marca 2007 przez Bogos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 A jak tego CD-R dałem siostrze ( komp nowszy niż mój o jakieś 2-3 lata ) to działał i działa pięknie - zero błędów etc.Hm... tyle, że moja spawarka działała ok. na starszym sprzęcie :? Ostanio sprawdziłem rzecz najprostrzą, od której właściwe powinienem zacząć - przeinstalowałem Nero (właściwie wgrałem inną wersję). Przez dwa dni było wporządku, dwa, trzy razy kasowałem i nagrywałem na RW aż znowu się zes[ciach]ło. Wczoraj zainstalowłem jeszcze inną wersję Nero. Dalej to samo. Na czuja odinstalowałem Alcohol i stał się cud - płyta dała się skasować. Nie podskakuję jednak z radości bo nie miałem czasu by trochę potestować. Może w weekend znajde go więcej ehhhhh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Problem rozwiązany. W Alcoholu należ odznaczyć "ignoruj typ nośnika (ATIP)" i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGhost Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 o dzięki hehe to działa :), wcześniej używałem wcześniejszych wersji 120% i widocznie nie było tej opcji lub nie była ona stanadardowo włączona bo nie było takich niespodzianek nigdy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...