kamilo23 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Czy ktoś mi może wytłumaczyć czym się różnią te dwa dostępy do netu. Bo nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi, oraz co jest lepsze. :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Polpak to lacza szkieletowe, typu Frame Relay. Plusy: - duza szybkosc - duza niezawodnosc - parametry łącz ustanawiane indiwidualnie. - w ogole jest kozackie ;P Minusy: - cena. o ile sie orientuje od 2 tys w góre. DSL. no chyba wiesz co to jest. Plusy: - Popularne. - Dość szybkie jak na mala firme / dom. - Jesli to DSL a nie jakas usługa pochodna ADSL (neo itp) to natychmiastowy serwis - Przystępne ceny. Minusy: - a jednak lubi sie zepsuć. - odgórnie ustalone parametry lącza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 igomako napisał(a): - cena. o ile sie orientuje od 2 tys w góre.tutaj się mylisz, 2Mbps można mieć za ok 900 zł/mies. @kamilo23: Polpak Internet_DSL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Wredna TPSA pisze tylko o DSLu na swojej stronie a o Polpaku nic :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 coś kiepsko szukałeś ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 (edytowane) Szukał pod nazwą polpack :D dzięki :-P Jeśli chodzi o ceny to jest przepaść :zonk: Edytowane 21 Lutego 2007 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 W jednym zdaniu: DSL (w Polsce) to tanie łącze asymetryczne, a Polpak to łącze symetryczne za które trzeba słono zapłacić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Spytałem dlatego chciałem zobaczyć co mam mój admin i podejrzewam ze ma pewnie DSL 8 lub 15. Jeśli chodzi o ul to śmiech na sali :mur: Szkoda że trzeba tak słono płacić za PP :cry: i są tylko 2 opcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost2k7 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 (edytowane) 2 opcje to są tylko w cenniku, jeśli chcesz więcej dadzą więcej tylko trzeba powiedziec. Cytat Opłaty za łącza powyżej 2 Mbit/s (technologia ATM), niestandardowe wielkości CIR, monitorowanie sieci VPN, routing BGP są ustalane indywidualnie. ale są inni operatorzy którzy oferują takie łacza taniej, nie wiem gdzie ta twoja łukawica ale jak masz blisko przemyśla to lecą tam światłowody TKTelekom, a jak sie dogadasz to masz tam 350-400zł na 1 Mbit.. Edytowane 21 Lutego 2007 przez ghost2k7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 (edytowane) kamilo23 napisał(a): Spytałem dlatego chciałem zobaczyć co mam mój admin i podejrzewam ze ma pewnie DSL 8 lub 15. Jeśli chodzi o ul to śmiech na sali :mur: Szkoda że trzeba tak słono płacić za PP :cry: i są tylko 2 opcje Są dwie opcje , ale można kupić dwa łączalub więcej(czyli w sumie 4mbit i wzwyż) i dostaje się duży upust. Ma net z sieci osiedlowej , która oparta jest na polpaku. Nie wiem jak teraz , ale kiedyś na polpak cechował się dużą niezawodnością oraz bardzo niskimi pingami. Edytowane 21 Lutego 2007 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 kamilo23 napisał(a): Spytałem dlatego chciałem zobaczyć co mam mój admin i podejrzewam ze ma pewnie DSL 8 lub 15. Jeśli chodzi o ul to śmiech na sali :mur: Szkoda że trzeba tak słono płacić za PP :cry: i są tylko 2 opcje sprawdz czy ip Ci sie na wyjsciu zmienia polpak ma stale ip albo pusc tracerouta i zobacz czy w nazwach dsl'e Ci sie pojawiaja tansze od polpaka beda: crowley data poland gts energis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Tak jak podejrzewałem DSL :) internetdsl.xxxx.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 igomako napisał(a): Polpak to lacza szkieletowe, typu Frame Relay. Plusy: - duza szybkosc - duza niezawodnosc - parametry łącz ustanawiane indiwidualnie. - w ogole jest kozackie ;P Minusy: - cena. o ile sie orientuje od 2 tys w góre. Na polpaku wiele firm buduje swoje sieci szkieletowe np. poczta polska bo jest to bezpieczne rozwiązanie. Kolega pisze bzdury jak ich mało twierdząc duża szybkość. Na polpaku można wycisnąć 2,3 Mb/s i jest to zupełnie inna technologia niż ADSL czy DSL, no może nie zupełnie ale nie jest to to samo. Łącza polpakowskie najczęściej są zetawiane na łączach hdsl lub shdsl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 No i się dowiedziałem admin ma 2 razy 4 Mb DSL :mur: I podejrzewam ze jest podpiętych pow 50 osób i dlatego coraz bardziej mam lagi i przypływ prędkości cisza i znowu a o uplodzie nie wspomnę. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 to niech potnie ludziom upload, bo to upload jest zapychany na 2megowym polpaku swojego czasu mialem prawie setke ludzi i smigalo az milo a ty masz 50 do 8 mesow a niema takiej opcji, zeby wszyscy naraz siedli do neta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Polpak jest łączem synchronicznym czyli np. te 2 MB masz na wejściu i wyjściu w świat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 no... tymbardziej, ze tu nikt polpaka nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 HiPhO napisał(a): to niech potnie ludziom upload, bo to upload jest zapychany No jak ma pociąć go jak teraz mogę ledwo wysłać e-mail. :wink: a download skacze od 0-35-60-100 KB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 kamilo23 napisał(a): No jak ma pociąć go jak teraz mogę ledwo wysłać e-mail. :wink: a download skacze od 0-35-60-100 KB/s Pociąć w ten sposób, że każdemu użytkownikowi zagwarantować pewien minimalny i maksymalny upload. Dodatkowo stworzyć odpowiednie reguły kierujące całym ruchem wychodzącym (np. filtracja pakietów wychodzących poprzez filtry L7 + priorytyzacja odpowiednich usług). Teraz pewnie jest niezły burdel i byle kto zapycha wam upload. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 a najczesciej sa to debile ktore nawet nie kumaja, ze uploadem mozna zabic ruch poznac i ch mozna potym, ze na statystykach mula czy innego badziewiam maja cos w stylu sciagnietych: 300mb wyslanych: 4,5gb i sie zapieraja, ze to nie oni, bo oni sciagaja z predkoscia tylko 15kb/s i marudza, ze lacze slabe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Z adminem nie dojdę do porozumienia bo on wie wszystko. Sam ściągałem osłem ale nie jak mówisz o tych idiotach. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farid Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Czy da się sprawdzić jaka opcja dslki jest dziona przez admina ? Jak wyglada uload na dslce ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 polacz sie z jakims ftp i uploaduj cos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 igomako napisał(a): Polpak to lacza szkieletowe, typu Frame Relay. Plusy: - duza szybkosc - duza niezawodnosc - parametry łącz ustanawiane indiwidualnie. - w ogole jest kozackie ;P Minusy: - cena. o ile sie orientuje od 2 tys w góre. DSL. no chyba wiesz co to jest. Plusy: - Popularne. - Dość szybkie jak na mala firme / dom. - Jesli to DSL a nie jakas usługa pochodna ADSL (neo itp) to natychmiastowy serwis - Przystępne ceny. Minusy: - a jednak lubi sie zepsuć. - odgórnie ustalone parametry lącza nie do konca prawda - polpak ma to do siebie ze procz instalacji ok 3k i abonamentu ok 2,5k trzeba sobie kupic modem ktory tani nie jest DSL jest w identycznej technologii jak neo (nie wiem co igomako mial na mysli ze ADSL jest pochodna od DSL - jest pelnoprawna odmiana technologii DSL jak neo internetDSL net24 i setki innych brandów) Roznica wzgledem neo jest stale ip mozliwosc dzielenia poza lokal i najwazniejsze - serwis w pionie obslugi klienta biznesowego w ktorym jest centrum NOC ktore dziala 24h i sa tam ludzie mający sile sprawczą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...