Skocz do zawartości
Dr@GuN

Co Lepsze Pentagram Freezone Qvc-100 Cu+ Czy Frezer 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

hej , mam problema , bo moge dostać za 5 zł Pentagram Freezone QVC-100 Cu+ bez wiatraka , pociągnie sempa 64 1,6ghz 1.3v(może nawet mniej nie mam kiedy sprawdzić :P) ? i co jest wydajniejsze , bo w przyszłości skombinuję sobie jeszcze ten wiatraczek :) i może na lepszej płycie wykręce coś tam z niego jeszcze bo ma możliwości moj semp (8x327 przy 1.45v)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na takim napięciu (1,3V?) Freezer daje rade w pasywie ale temperatura w stresie przekracza 50*C...

Heh, dobre, chyba się przesiąde na freezera... bo na ninja i clp mam z załączonym s&m przy 1,23V jakieś 50*C ;] Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jakąkolwiek wentylacje w obudowie? Bo coś wysokie te temperatury jak na Ninje i CLP jeszcze... u mnie(co prawda 1V) na Titan TTC-NK32TZ(słabszy nieco niż Freezer) i Ceramique przy słabym przewiewie w obudowie nie widziałem więcej jak 42*C na procku.

Jak jeszcze miałem lepszy przewiew to czasami procesor pracował na 1,4V to w idle miał 35*C, więc podejrzewam że w stresie 60 by na 100% nie przekroczył. Zaraz sprawdzę jak z temperaturami teraz przy napięciu 1,23V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej obudwie? :lol:

Wg. mnie ta temp jest niezła jak na kompletny passive... tzn. na siłe moge jeszcze sprawdzać temp. softem ktory dostalem do plyty czyli nvmonitor, tam to też nie widziałem więcej jak 42*C ale jakoś bardziej w coretemp wierze ;] Normalnie w idle mam wg. coretemp 33-36*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm te 50*C to masz przy zapętlonym S&M cały dzień czy po jednym przejściu wszystkich testów? U mnie po nieco ponad 25 minutach przekroczyło 60*C i dalej go nie chciałem męczyć. No ale ja mam Titana(10* słabszy niż Ninja) i Ceramique(kolejne 5*). Przy starym ustawieniu wentylatorów było dodatkowo 5* mniej, więc na Ninjy, CLP i wentylatorowi z przodu powinienem mieć z 20* niżej :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej , mam problema , bo moge dostać za 5 zł Pentagram Freezone QVC-100 Cu+ bez wiatraka ,...

IMO nie ma się co zastanawiać tylko brać - jeżeli brak mu tylko tego wentylka (ma wszytkie spinki itp). Wcale nie musisz go wtedy dawać pasywnie, wystarczy że masz z tyłu budy pod zasilatorem jakikolwiek wentylator, robisz Ducta coś jak TU i po ptakach. A gdybyś miał jakiś niepotrzebny wentylek 80/92 to możesz wywalić ramkę i sprobować takiego moda. I w efekcie za kilka Zen masz chłodzonko lepsze niż BOX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w tej chwili frezerka , brać będę , bo nawet opchnąć jakiemuś jeleniowi na allegro to se zarobię , ale jak co to pujdzie do drugiego kompa... mod nie chcę robić , komp ma być cichy , mam w tej chwili tylko ten wentyl od frezera na 800rpm...i jest za głośny !! (a jest nawet cichy) czyli pasywnie nie styknie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... czyli pasywnie nie styknie ?

Powinien styknąć góra przy ~30W ciepła do rozproszenia, czyli przy Twoim Palermo na ustawieniach np 1300MHz i 1.1V. Na podkręconym procku to mogłbyś myśleć o coolerach typu wieża (jak Fryzjer) + jakis duct do wentyla z tyłu budy lub w zasilaczu, a przy takim kawałku miedzi jak ten Pentak IMHO możesz zapomnieć o pasywnym nawet na domyślnych ustawieniach (1600MHz i 1.4V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej , mam problema , bo moge dostać za 5 zł Pentagram Freezone QVC-100 Cu+ bez wiatraka , pociągnie sempa 64 1,6ghz 1.3v(może nawet mniej nie mam kiedy sprawdzić :P) ? i co jest wydajniejsze , bo w przyszłości skombinuję sobie jeszcze ten wiatraczek :) i może na lepszej płycie wykręce coś tam z niego jeszcze bo ma możliwości moj semp (8x327 przy 1.45v)

Na moim Freezerze64 zatrzymał się wiatraczek - wkręcił się kabel atx12v i przez pewien czas procek był chłodzony pasywnie 2500@1.5v w idle było ok 60-70stopni ;) W grach czasami potrafił sprzęt się zwiesić, zaglądam do kompa, a tam wentylator się nie kręci.. ;) na 1.3v 1600mhz spokojnie da radę i ile będzie chociaż minilany ruch powietrza w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi