Skocz do zawartości
Ziku

Wc Rev. 1.0

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wiec nadszedl czas zlozenia mojego pierwszego WC i w zwiazku z tym chcialbym prosic o kilka wskazowek i porad od specjalistow ktorych jak mniemam jest na tym forum nie malo :wink: Kasy na projekt troche mam wiec czesci maja byc dobrej klasy i stworzyc dobry koncowy efekt (wizualny rowniez)

Po pierwsze chcialbym poprosic o komentarz do planowanych zakupow:

Blok CPU: Swiftech APOGEE GT (460PLN za G-Flowa nie dam :D )

Blok NB: Swiftech MCW30 (czy moze lepiej Innovatek Graph-O-Matic Rev 3.0 NB?)

Mam mobo z integra w zwiazku z tym na razie blok na GPU nie bedzie potrzebny

Chlodnica: Cooltek i teraz zastanawiam sie czy 2x120 czy 3x120 na ten uklad pewnie spokojnie wystarczy 2x120 ale w przyszlosci moze dolaczy blok na GPU wiec moze lepiej wieksza...?

Wentylatory: Fander czy Noiseblocker XL1/XL2??

Pompka: Innovatek 12V z dedykowanym rezem AGB-O-Matic

Weze: Innovatek (ile metrow bede potrzebowal do zlozenia takiego ukladu?)

I teraz sposob laczenia wszystkich elementow i wezy ma byc za pomoca kroccy czy szybkozlaczek (no i jakich)???

Calosc wyladuje w Tt Armor ktora juz czeka i swieci na razie pustka :D

Z gory dziekuje za wszystkie dobre rady i uwagi do mojego projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezuu... jeżeli masz kase na takie bloczki - proszę bardzo.

Niepodobma mi się w twojej koncepcji myslowej pompa.

Proponowałbym coś takiego:

http://www.realitynet.pl/shop/index.php?p2...cool-ap700-12-v

+ ładny rezik do zatoki 5'25" :)

Jeżeli masz tylko możliwośc, bierz coolteka triple - wejdzie do obudowy.

Wiatraki: Mocniejsze noiseblockery podłaczone pod regulator ;)

Węże oczywiście innovateka, układ na skręcanych 8/10 :)

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli wsadze coolteka triple to nie ma juz szans na zmieszczenie czegokolwiek do zatoki 5,25, ani reza ani regulatora obrotow. W zwiazku z tym taka wlasnie koncepcja myslowa odnosnie pompki z rezem, ktore stalyby sobie na dnie budy. A wlasciwie co jest nie tak z tym innovatekiem ze proponujesz alphacoola?? Rozumiem ze "uklad na skrecanych 8/10" to chodzi Ci o szybkozlaczki?? Potrafisz oszacowac mniejwiecej ile metrow weza bede potrzebowal do tego ukladu?? Co do blokow to mam rozumiec ze sa ok i chyba nie ma potrzeby zmieniac tego swiftecha na NB na innovateka (swiftech tanszy i bedzie pasowal wizualnie do apogee gt)??

Hmm, poszperalem dzisiaj troche w necie i moze rzeczywiscie ta pompka innovateka troche bez sensu tzn. mozna taniej i rownie dobrze :) Zdaje sie ze Laing DDC i ten Alphacool to tez calkiem przyjemny sprzet chociaz sklaniam sie bardziej ku DDC (troche drozsza ale chyba wydajniejsza od Alphacool)?? ...i do tego rezik swiftecha klik

Co do wezy to 3 metry wystarcza???

Edytowane przez Ziku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli wsadze coolteka triple to nie ma juz szans na zmieszczenie czegokolwiek do zatoki 5,25, ani reza ani regulatora obrotow. W zwiazku z tym taka wlasnie koncepcja myslowa odnosnie pompki z rezem, ktore stalyby sobie na dnie budy. A wlasciwie co jest nie tak z tym innovatekiem ze proponujesz alphacoola?? Rozumiem ze "uklad na skrecanych 8/10" to chodzi Ci o szybkozlaczki?? Potrafisz oszacowac mniejwiecej ile metrow weza bede potrzebowal do tego ukladu?? Co do blokow to mam rozumiec ze sa ok i chyba nie ma potrzeby zmieniac tego swiftecha na NB na innovateka (swiftech tanszy i bedzie pasowal wizualnie do apogee gt)??

Hmm, poszperalem dzisiaj troche w necie i moze rzeczywiscie ta pompka innovateka troche bez sensu tzn. mozna taniej i rownie dobrze :) Zdaje sie ze Laing DDC i ten Alphacool to tez calkiem przyjemny sprzet chociaz sklaniam sie bardziej ku DDC (troche drozsza ale chyba wydajniejsza od Alphacool)?? ...i do tego rezik swiftecha klik

Co do wezy to 3 metry wystarcza???

Rezy są też produkowane do zatok 3'25" - więc nie widze tutaj problemu

pompeczka natomiast - alphacool jest lepszy pod względem mocy - wirnik jak w pompach leszno oraz - cichusieńki jest. I nie jest tak bardzo problematyczny jak laing (głośny, pyrka, smarka, pierdzi) ;)

Tak - bloczki są bardzo dobre, ale drogie paskudnie :D

Uwęzownienia przy rozsądnym gospodarowaniu wystarczy 3metry. Oczywiście wszystkie złączki w układie mają być typu sk8/10 ;)

Mimo wszystko brałbym coolteka triple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie tez wtrace.

Proponowalbym bloczki ktoregos z naszych rodzimych producentow, np Realitynet badz homemade. Chlodnica to Cooltek 3*120mm wentyle Fander. Pompa tu sie nie bede wypowiadal az tak dobrze sie nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie tez wtrace.

Proponowalbym bloczki ktoregos z naszych rodzimych producentow, np Realitynet badz homemade. Chlodnica to Cooltek 3*120mm wentyle Fander. Pompa tu sie nie bede wypowiadal az tak dobrze sie nie znam.

Sztorm na przykład :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wszelkie rady i uwagi :)

Co do blokow to juz na 100% postanowione - beda Swiftechy (lubie ladne i markowe rzeczy :-P ) poza tym APOGEE GT wypada w testach nadzwyczaj dobrze.

Chlodnica - jesli sie uda bedzie Cooltek 3x120 chociaz problem z dostepnoscia jest spory (najprawdopodobniej czas oczekiwania okolo 3 tyg), chyba ze wiecie gdzie moge ja kupic "od reki". Jesli nie Cooltek to wtedy chyba zostaje tylko BI GT Xtreme/Stealth (niestety ponad 100 drozsza <_< ).

Wentyle - na 90% skusze sie na Noiseblockery XL2.

Rezerwuar - Swiftech (link w poprzednim poscie); niestety z dostepnoscia tez jest problem (w cooling.pl bedzie dopiero pod koniec marca - ale i tak musze czekac na chlodnice).

Pompka - poczytalem temat o Laingu i rzeczywiscie nie zawsze bylo z tymi pompkami tak kolorowo... na 90% bedzie Alphacool AP700 12V - jest tanszy, cichszy oraz IMO ladniejszy od Lainga.

Oczywiscie temat jest nadal otwarty i wszelkie konstruktywne i rzeczowe uwagi sa jak najbardziej mile widziane... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko uważaj żebś dostał prawdziwego Coolteka, a nie chłodnice która wygląda identycznie jak Black Water a widnieje pod nazwą Cooltek :P

Niestety zobacze ja dopiero jak dostarczy ja kurier...a czym sie roznia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezuu... jeżeli masz kase na takie bloczki - proszę bardzo.

Niepodobma mi się w twojej koncepcji myslowej pompa.

Proponowałbym coś takiego:

http://www.realitynet.pl/shop/index.php?p2...cool-ap700-12-v

+ ładny rezik do zatoki 5'25" :)

Jeżeli masz tylko możliwośc, bierz coolteka triple - wejdzie do obudowy.

Wiatraki: Mocniejsze noiseblockery podłaczone pod regulator ;)

Węże oczywiście innovateka, układ na skręcanych 8/10 :)

A ja polecam HPPS'a jak najbardziej - bardzo dobra pompka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, maly update i kolejna prosba o pomoc :rolleyes:

Bloczki sa juz w drodze wiec jutro powinny u mnie zawitac (moze jakies foto powrzucam B-) ). Ale na chlodnice cooltek chyba sie nie doczekam...dwa sklepy zwodza mnie juz od tygodnia i moja cierpliwosc sie skonczyla :angry: . Jestem zdecydowany na chlodnice BI GT i raczej w wersji Stealth niz Xtreme (zalezaloby mi raczej na cichym chlodzeniu a BI w wersji xtreme wymaga chyba naprawde mocnego dmuchania?? czy sie myle??). Poza tym kolejny dylemat to czy ma byc w wersji xFlow czy zwykla??? Naprawde nie wiem na czy polega roznica, i ktora bylaby lepsza (jesli wogole)???

Jak zwykle bede bardzo wdzieczny za wszelkie fachowe porady i opinie.

Pzdr

No to kilka fotek nowych klockow:

APOGEE GT out of the box:

Dołączona grafika

A tu cala tajemnica:

Dołączona grafika

AM2 ready:

Dołączona grafika

MCW30

Dołączona grafika

Co do APOGEE to mam male zastrzezenie - ledwo odkrecilem jedna ze srubek imbusowych, po prostu jest fatalnie wyprofilowana - jakby ze sto razy byla przykrecana i odkrecana <_< .

Jesli chodzi o MCW30 to zdziwilo mnie ze w srodku nie ma zadnych finow :blink: , miedziana podstawa bloczku jest od wewnatrz idealnie plaska...

I teraz pytanie :? Jak myslicie, kupowac jakies zlaczki czy zostawic te plastikowe, ktore sa w zestawie??? Moze ktos ma doswiadczenie z blokami Swiftecha i cos mi w tej kwestii podpowie.

Edytowane przez Ziku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz pytanie :? Jak myslicie, kupowac jakies zlaczki czy zostawic te plastikowe, ktore sa w zestawie??? Moze ktos ma doswiadczenie z blokami Swiftecha i cos mi w tej kwestii podpowie.

Ktokolwiek, cokolwiek??? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktokolwiek, cokolwiek??? :unsure:

Jaki chcesz wąż na to założyć? jak 8/10 (np. innovatek) to lepiej zmień na skręcane 8/10 z gwintem G1/4", bo najmniejsze złączki z zestawu czyli 1/4" są za małe i musiałbyś używać zacisków z zestawu (u mnie mimo tego i tak kropelka sie pojawiła na złączce), średnie złączki 3/8" będą za duże ;). Poza tym skręcane są dużo wygodniejsze niż choinki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki chcesz wąż na to założyć? jak 8/10 (np. innovatek) to lepiej zmień na skręcane 8/10 z gwintem G1/4", bo najmniejsze złączki z zestawu czyli 1/4" są za małe i musiałbyś używać zacisków z zestawu (u mnie mimo tego i tak kropelka sie pojawiła na złączce), średnie złączki 3/8" będą za duże ;). Poza tym skręcane są dużo wygodniejsze niż choinki :)

Zastanawiałem się nad tym blokiem - obmacałem w sklepie, ale złączki z zestawu jakoś nie wzbudzają zaufania, no i nie lubię choinek. Samouszczelniające skręcane 8/10 Innovateka dadzą radę? Bo mam sporo w zapasie.

EDIT: widzę, że sobich je wkręcił, ale nie obyło się bez problemów...

Edytowane przez Bartolomius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się nad tym blokiem - obmacałem w sklepie, ale złączki z zestawu jakoś nie wzbudzają zaufania, no i nie lubię choinek. Samouszczelniające skręcane 8/10 Innovateka dadzą radę? Bo mam sporo w zapasie.

EDIT: widzę, że sobich je wkręcił, ale nie obyło się bez problemów...

Mam takie bloki Swiftecha (trzeba się pochwalić) : Storm, Apogee (niedługo i GT dojdzie do kolekcji B) ), MCW60 i MCW30... do tego nawet rez Swiftecha ;)

nie miałem żadnych problemów nigdy ze złączkami, używałem złączek: innovatek, alphacool i camozzi :) (te ostatnie są najgorsze, nie polecam, za to innovateki są najlepsze z całej trójki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe :). nie ma co robic sensacji. bloczek jest szczelny i problemu nie ma. byc moze trafilem troche felerna sztuke. nie wiem. gdybym byl na tyle nieuwazny i krecilbym do oporu calkowicie niszczac gwint, bylby klopot. delikatne naruszenie 1mm to nie problem, tym bardziej ze inna zlaczka weszla duzo glebiej w gwint i nic nie cieknie. najwyzej maniakalny dorobi <lol>.

te choinki nie wygladaja mi specjalnie solidnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko uważaj żebś dostał prawdziwego Coolteka, a nie chłodnice która wygląda identycznie jak Black Water a widnieje pod nazwą Cooltek :P

BW wyglada jak Cooltek...

a innych juz nie uraczysz bo nie sa produkowane... thx god for the UE!!! :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BW wyglada jak Cooltek...

a innych juz nie uraczysz bo nie sa produkowane... thx god for the UE!!! :angry:

...no i wlasnie dlatego bedzie BI GTS :wink:

BTW @samhain

te zlaczki co sa na allegro to innovatek??

BTW2 @sobih

powiedz cos wiecej na temat oringu do APOGEE GT, dlaczego zapodales ten grubszy??

Edytowane przez Ziku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi