Skocz do zawartości
vicek

Zakup Xp...

Rekomendowane odpowiedzi

Przy okazji wymiany nowego komputera chcę zakupić też nowego Windowsa XP.

Mam w związku z tym dwa pytania...

1. Kupując C2D powinienem zdecydować się na wersję x64?

2. Czy PRAKTYCZNE różnice między wersją Home, a Professional są duże? Początkowo korzystałem z tej pierwszej, ale było to już dawno temu i nie pamiętam:/ Czytałem coś o liczbie maksymalnych połączeń, ale to pewnie i tak można zmienić AntiSpy'em...

A cena Home jest bardzo zachęcająca, na tle innych produktów tej firmy...

(Gdzieś czytałem coś o przymusie preinstalacji Office'a, o co chodzi?!)

Edytowane przez vicek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kup wersje 32bit. Do 64 niema sterowników a pyzatym nic na tym nie odpalisz

2. Generalnie home różni się tym że nie można podłączyć się do domeny oraz ma mniej narzędzi administratorskich czy coś :-P Pozatym różnicy w korzystaniu nie odczujesz

A zamiast office polecam open office. W zupełności darmowy i praktycznie taki sam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kup wersje 32bit. Do 64 niema sterowników a pyzatym nic na tym nie odpalisz

Haha rozwaliłeś mnie tym tekstem - "nic nie odpalisz" jakoś ja pracuję, wszystko chodzi i nie marudzę. Jedynie soft 16 bitowy pod WinXP x64 nie chodzi.

Polecam jak dymy wersję XP Media Center z kuponem na Vistę Home Premium. Jest to, że rzeczywiście wersja XP Pro + Media Center z drobnymi organiczeniami dla użytkowników domowych bez znaczenia.

Co ciekawe Media Center jest na kilku płytkach - pierwotny system jest po angielsku i jeśli masz ochotę to instalujesz spolszczenie z trzeciej płytki, a jeśli nie to masz rasowy angielski sys :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widocznie coś zle słyszałem. Ale pozatym. Po co mu 64bit jak pod 64bity nic nie robią i podejrzewam ze prędko nie będą. A wydajność systemu w porównaniu do 32 bitow to mniejsza jest. Także nie wydaje mi się że te 64 bit to dobry pomysł. Wszyscy tym się jaraja a praktycznie zadnego zastosowania niema.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla zwyklego zjadacza chcleba he od pro rozni sie tylko napisem

wiec co tu byc zadowolonym z przesiadki z pro na he

a roznica w cenie wynika z tego, ze w pro masz cal'a za ok 150 zeta

jednym zdaniem

do haty nie oplaca sie kupowac pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi