Skocz do zawartości
Gabi

Dwurdzeniowy Procesor Intel Czy Amd?

Rekomendowane odpowiedzi

Który z tych procków będzie lepszy, wydajniejsz itp? (nie będę go podkręcać - bo nie umiem :? )

AMD Athlon64x2 3800+ 2.0GHz; L2 cache 2x512MB; FSB 1000MHz; socket AM2

Intel Pentium D 915 2.8GHz; cache 2x2MB; FSB 800MHz; LGA 775

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Który z tych procków będzie lepszy, wydajniejsz itp? (nie będę go podkręcać - bo nie umiem :? )

AMD Athlon64x2 3800+ 2.0GHz; L2 cache 2x512MB; FSB 1000MHz; socket AM2

Intel Pentium D 915 2.8GHz; cache 2x2MB; FSB 800MHz; LGA 775

Nie ma takiego procka :lol2:

Pamięć cache L2:

512KB x2 ( czyli 1MB)

Częstotliwość szyny FSB:

400 MHz

Z tych dwóch 3800+ PD to praktycznie tylko do podkręcania a ten AM2 się za dobrze nie kręci więc w sam raz dla Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiego procka :lol2:

Pamięć cache L2:

512KB x2 ( czyli 1MB)

Częstotliwość szyny FSB:

400 MHz

Z tych dwóch 3800+ PD to praktycznie tylko do podkręcania a ten AM2 się za dobrze nie kręci więc w sam raz dla Ciebie.

HT 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Pewien?? Bo z tego co wiem to A64 nie ma żadnego FSB. Ma szyne HT1000MHz i HTT 200MHz. Sam nie wprowadzaj w błąd.

Ale 1GB cache nie ma. A całość wkleiłem tu ze sklepu najwidoczniej oni sprzedają z FSB 400 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadajac na glowne pytanie - z tych prockow ktore wypisales lepszym wg mnie jest AMD - jednak przegladnij oferty i zastanów sie na c2d - ktore jest naprawde warte swojej ceny

a co do stwierdzenia ze pentium D sa takie bezneadziejne to tu sie musze niezgodzic - procesory z seri 8xx byly srednio ciekawe ale 9xx sa juz troche lepsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK dzięki za odpowiedzi, czyli z tych dwóch wybieram za waszą namową AMD Athlon64x2 3800+ a nie Intel Pentium D 915.

Na Core2Duo mnie nie stać, bo na całego kompa z monitorem i innymi detalami tj mysz, klawiatura i głośniki chcę przeznaczyć mniej więcej 3000 zł.

A poza tym na moje potrzeby (m.in. internet, filmy, muzyka, starsze gry typu The Sims2 itp) ten powinien wystarczyć i to pewnie jeszcze z jakimś zapasem.

Ps. Orientujecie się czy różnica w wydajnosci między jedno, a dwurdzeniowym prockiem jest duża?

Np między AMD Athlon64 3800; a Athlon64x2 3800+; lub AthlonFX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy w czym - w grach jest praktycznie tak samo - nie ma w zasadzie gier które wykorzystają 2 rdzenie .

W kompresji audio/video czy tworzeniu grafiki 3d różnica będzie na korzyść X2/FX .

Do tego komfort pracy w systemie - można włączyć na raz dwie mocno opciążające aplikacje na raz ( np. grę i jakiś program do kompresji audio/video ustawiony tak aby wykorzystywał 1 rdzeń a nie 2 ) .

Mówię tu o A64 i X2 o takim samym zegarze .

W grach A64 3800+ będzie szybszy niż X2 3800+ ( 2,4 Ghz vs. 2Ghz ) , o topowym AFX nie mówiąc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dylematów c.d. :-|

AMD Athlon64x2 3800+ /1MB/2.0GHz/S-AM2(65W) cena: 435zł

Intel Pentium D 915 /4MB/2.8GHz/FSB800MHz/LGA775 cena: 355zł

AMD Athlon64 3800+ /512KB/2.4GHz/S-AM2 cena: 357zł

Z tych procków dwurdzeniowymi przecież są Athlon64x2 i Pentium D. Natomiast cenowo Pentium D jest porównywalny z tym jednordzeniowym Athlon64... nie rozumiem tego :wacko:

Nadal chcę kupić coś z 2 rdzeniami (na C2D wcąż mnie nie stać) i wciąż mam wątpliwości;

Porównując P.D z A64x2:

PD 4MB > A64x2 1MB

PD 2.8GHz > A64x2 2.0GHz

PD 355zł < A64x2 435zł

Dlaczego więc wg Was w tym akurat przypadku AMD jest lepszy od Intela?

I jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia. Zazwyczaj polecacie dokupić do procka wentylator Arctic Cooling Freezer, ale przeciez na opakowaniach tych procesorów jest napisane, że dołączone są do nich wentylatory - więc po co jeszcze dokupywać :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo Intel w PD dalej stosował technologię NETBURST , procesory intela serii P4/PD mają potoki wykonawcze skłądajace się z dużej ilosci faz ( w P4 Presscot było ich ponad 30 ) .

Efektem tego były wysokie zegary tych CPU .

Zaś ubocznym ( ujemnym ) efektem jest to że nie każdy program jest wstanie w pełni wykorzystac tak długie potoki wykonawcze ( gry tego nie wykorzystują ) - w efekcie wydłuża się czas potrzebny na wykonanie instrukcji bo cały potok musi zostać zapełniony .

W AXP/A64/X2 natomiast potoki wykonawcze są znacznie krótsze ( max. 15 faz ) .

Daltego mimo niższego zegara K7/K8 jest szybsze w grach i niektórych programach .

Domeną P4/PD były programy do kompresji Audio/Video i programy typu 3Dmax , w czasach A64/FX/X2 zaczeło to się zmieniać , i tu AMD doganiało Intela .

To był głowny powód dlaczewgo niżesz takotwany procek AMD pokonywał w testach procesory Intela .

W P4 ( nie wiem czy w PD 65nm też ) dodoatkwo cache miało duże opóźnienia .

Pierwsze PD ( chyba Smithfield ) to były sklejone ze sobą dwa rdzenie Presscot .

W PD szwankowała też komunikacja pomiędzy rdzeniami .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak. Jeśli nie będziesz upgradował kompa to kup x2, jeśli natomiast masz zamiar zmienić procesor w przeciągu roku/pól to kup D.

Mozna też kupić p4 i wymienić go przed wakacjami na c2d [;

Edytowane przez eQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK skoro najlepszym z tych proc jest AMD Athlon64x2 to już zapominam o Pentium D :)

Teraz zostaje jeszcze kwestia tego wiatraka.

http://aucja.onet.pl/show_item.php?item=171498653

Jaki jest w tym sens, by kupować nowy wentylator skoro ten procek już go ma? Bo przecież zazwyczaj polecacie tu Arctic Cooling Freezer 64 Pro pod tego właśnie procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj wiem, że coś mi nie wyszło z tym linkiem, ale to tak naprawdę nie istotne, bo to był tylko taki przykład.

Chodzi mi natomiast o to, że osoby sprzedające na aucjach, lub też sklepy oferujące proc AMD Athlon64x2 3800+ podają jego parametry (...) i między innymi właśnie to: "Dołączony wentylator - TAK"

Więc po co dokupować jeszcze jakiś inny? - bo z tego co widzę Wy tu zazwyczaj radzicie brać Arctic Cooling Freezer i właśnie pod tego akurat procka :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na seryjnym wentylatorze nie da się zbytnio podkrecić procesora. A użytkownicy tego forum składają sprzet przewaznie tak, aby dało się z niego coś jeszcze wycisnąć więc polecają lepszy cooler. Lepsze chłodzenie = mniejsza temperatura = większe możliwości podkręcenia. Jezeli jednak nie interesuje Cię podkręcanie, nie musisz kupować innego chłodzenia, bo te dołączane spokojnie wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO ten mini-ranking bardzo dobrze porownuje wydajnosc procesorow.

Athlon 64 lepszy od Pentium D, watpie ze tak jest, zalezy tez w czym porownujemy jesli chodzi o stare gry to moze i A64 lepszy...Ja bym bez watpienia wybieral Pentium D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam podobny problem co i moj przedmowca przeczytalem juz sporo tematow na tym i innych forach i dalej nie wiem co wybrac te oto 3 procesory:

AMD Athlon64x2 3800+ /1MB/2.0GHz/S-AM2(65W)

Intel Pentium D 915 /4MB/2.8GHz/FSB800MHz/LGA775

AMD Athlon64 3800+ /512KB/2.4GHz/S-AM2

A moze cos innego w cenie do 400zl aktualnie posiadam celerona 1.7Ghz i mysle ze nadszedl czas aby go wymienic sprzetu uzywam glownie do pracy i neta gram sporadycznie i najczesciej w gry sieciowe. Zalezy mi na wmiare szybkim korzystaniu z systemu (w najbizszym czasie Visty) jak i programow np do konwersji audio/video.

I jeszcze jedno pytanie jaka jest roznica miedzy

AMD Athlon64x2 3800+ /1MB/2.0GHz/S-AM2(65W) a AMD Athlon64 3800+ /512KB/2.4GHz/S-AM2

oprocz wielkosci cache'a czy sa jakies istotne roznice miedzy nimi.

Pozdrawaim i prosze o odpowiedz

Edytowane przez gryzzli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno pytanie jaka jest roznica miedzy

AMD Athlon64x2 3800+ /1MB/2.0GHz/S-AM2(65W) a AMD Athlon64 3800+ /512KB/2.4GHz/S-AM2

oprocz wielkosci cache'a czy sa jakies istotne roznice miedzy nimi.

Zasadnicza. I to procek dwurdzeniowy, a II jedno. Dochodzi do tego taktowanie zegara itp.

Mam x2 i chwale sobie uzytkowanie go. Zero przycinek w windowsie wynikajace z braku mocy obliczeniowej CPU a i w grach daje rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi