przemo3642 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) Jeżeli ktoś kupuje LCD żeby później oglądać filmy o zgrozo horrory, to albo jest desperatem ale nie wie co go czeka.To lipka trochę. Z drugiej strony, to wokół tej "czerni" narosło już dużo mitów i sprzecznych plotek. Jedni twierdzą, że przechodzą z CRT i luz - "czerń jak smoła"; inni piszą, że czerń na LCD to całkowita padaka. I bądź teraz mądry! Pewnie dopóki na własne oczy się o tym nie przekonam, to się nie dowiem. Cały czas nie wiem, czy brać nowego benq 1280x1024 na P-MVA czy tego Gatewaya. To co mnie skłania w stronę Benqa to, że rozrzut jakościowy sprzedawanych w Polsce Gatewayów. Pomimo tego, że o Benqu można znaleźć bardzo wiele opinii a sam monit jest b. popularny, nie są one tak "alarmujące". Rozdziałka mniej wymagająca dla karty graficznej; poza tym wizualnie 19" kwadraty nie są dużo mniejsze niż 21" panoramy. No i Benq ~400zł tańszy... Edytowane 12 Grudnia 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) Pewnie dopóki na własne oczy się o tym nie przekonam, to się nie dowiem. dokładnie TAK :), dla mnie inputlag i smuzenie to największy problem bo odbiera mi połowę przyjemności (i skillu) w graniu UT, dla Jodlastego czerń to priorytet a ktoś inny kupi TNkę i jest zadowolony... uważam ze z tą czernią jest mocna przesada, w dzień jest lepsza niż na CRT :) a w nocy to daję jasność na 0 i też jest OK Edytowane 12 Grudnia 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Jak ktoś wcześniej miał starą wypalona 17" CRT, to teraz widząc taki monitor o super geometrii i ostrości wydaje mu sie że jest w 7 niebie ;-) Najlepiej będzie jak sam na własne oczy sprawdzisz jak będzie ci się oglądać filmy. Zaciemniony pokój i jakaś nocna scena powinna pokazać ci jak to naprawdę jest. Kolega właśnie kupił Gateway tylko że 24" dał za niego 1500zł, bo była rysa w prawym dolnym rogu, która widać tylko jak jest wyłączony monitor. Dostał gwarancje na 36 miesięcy. Sam sie zastanawiam czy nie zamienić mojego na 24" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) dokładnie TAK :), dla mnie inputlag i smuzenie to największy problem bo odbiera mi połowę przyjemności (i skillu) w graniu UT, dla Jodlastego czerń to priorytet a ktoś inny kupi TNkę i jest zadowolony...Wczoraj byłem w MM i mieli tam jeden (!) monitor na PVA (nie wiem nawet jaki to był, bo był częścią zestawu Apple i miał firmowe jabłuszko zamiast oznaczenia producenta). To na co w pierwszym momencie zwróciłem uwagę to pewna "bezwładność" myszki, ujawniająca się zwłaszcza przy szybkim przesuwaniu kursora. Jeśli tak się przejawia ów "Input lag" to on mi też przeszkadza - ma się wrażenie, że sterowanie jest jakieś takie, hmm... "przymulaste" (sorry za epitet, ale jakoś nie znalazłem lepszego :)). Edytowane 12 Grudnia 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Czym czyścicie swoje ekrany w monitorach? Czy zwykły płyn do okien nie zaszkodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Czym czyścicie swoje ekrany w monitorach? Czy zwykły płyn do okien nie zaszkodzi? Uzywam zwyklej wody z jakimkolwiek plynem do naczyc/do rak :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Rozdziałka mniej wymagająca dla karty graficznej; poza tym wizualnie 19" kwadraty nie są dużo mniejsze niż 21" panoramy. No i Benq ~400zł tańszy...Jak odpalisz 1280x1024 skalowane z zachowaniem proporcji na tym Gatewayu, to dostaniesz powierzchnie bardzo zblizona do 19" monitora. Co do czerni - trzeba sie przekonac na wlasne oczy, bo kazdy troche inaczej to odbiera. Ja tam na czern nie narzekam, IMHO jest wystarczajaco dobra. Input Laga tez nie czuje - fakt, ze nie jestem jakims mega wymiataczem w Quake'a, ale na pewnno ni ma takich objawow jak w tym Apple'u, ruch kursora odbieram jako natychmiastowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Jak odpalisz 1280x1024 skalowane z zachowaniem proporcji na tym Gatewayu, to dostaniesz powierzchnie bardzo zblizona do 19" monitora.Rozumiem, że w tym trybie obraz wygląda tak, że jest "rozciągnięty" na całą wysokość ekranu z paskami po lewej i prawej stronie? A jakość obrazu jest wtedy normalna (tj. nie ma zniekształceń charakterystycznych dla nie-natywnej rozdziałki)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Obraz nie jest rozciągniety, tylko zajmuje załączoną przez ciebie rozdzielczość. Oprogramwanie monitora wyposrodkuje go w pionie i poziomie. Zerknij kilka postów wcześniej to zobaczysz jak wygląda np obraz w rozdzielczości 1024/768. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) Obraz nie jest rozciągniety, tylko zajmuje załączoną przez ciebie rozdzielczość. Oprogramwanie monitora wyposrodkuje go w pionie i poziomie. Zerknij kilka postów wcześniej to zobaczysz jak wygląda np obraz w rozdzielczości 1024/768. Acha, czyli wynika z tego, że (abstraciach!ąc od wielkości obrazu) jakość pozostaje ta sama. Czyli efekt jest podobny do tego, jak byśmy zapuścili grę w rozdzielczości natywnej ale w oknie, które nie zajmuje całej powierzchni pulpitu. EDIT: Jodlasty, tak przy okazji - Krajzis na 8800gt nie chodzi dobrze nawet w 1280x1024? Edytowane 14 Grudnia 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 W tej już chodzi znośnie da się grać :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Tak gwoli scislosci - da sie ustawic rozciaganie z zachowaniem proporcji - tak, zeby byly tylko pasy po bokach. Jak nie w OSD, to w sterowniku karty graficznej (w Nvidii na 100%, w Ati zapewne tez jest taka opcja). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinio Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Tak gwoli scislosci - da sie ustawic rozciaganie z zachowaniem proporcji - tak, zeby byly tylko pasy po bokach. Jak nie w OSD, to w sterowniku karty graficznej (w Nvidii na 100%, w Ati zapewne tez jest taka opcja).Da się, z menu monitora wybierasz ZOOM i masz zachowane proporcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulasy Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Czy ktoś znalazł informację dotyczącą tego, iloma bitami jest kodowany kolor w tym monitorze? Proszę najlepiej o podanie źródła informacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behemot Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Czy ktoś znalazł informację dotyczącą tego, iloma bitami jest kodowany kolor w tym monitorze? Proszę najlepiej o podanie źródła informacji. 8 bit/kanal, jak chcesz konkretnego zrodla to sam sie googlem musisz obsluzyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulasy Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 8 bit/kanal, jak chcesz konkretnego zrodla to sam sie googlem musisz obsluzyc Gdybym mógł znaleźć info na ten temat w googlach, to bym nie pytał mądralo ;) Instrukcja monitora (ang.) także nie podaje tego parametru. Skoro odpowiadasz na pytanie, to napisz skąd wziąłeś ten parametr, chyba, że z kapelusza- to wtedy nie pisz ;) Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behemot Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Skoro odpowiadasz na pytanie, to napisz skąd wziąłeś ten parametr, chyba, że z kapelusza- to wtedy nie pisz ;) Pzdr z lektury forum mva.pl :) W sklepach internetowych rowniez widnieje informacja o 24 bit kolorze np. http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GATEWAY+FPD+2185W Edytowane 19 Grudnia 2007 przez behemot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 X360 jestes w stanie podlaczyc do kazdego monitora bez przejsciowek, bo ma on kabel VGA (w nowszych wersjach tez HDMI) ;) Monitor trzeba dobrze obejrzec przed zakupem, zeby nie wysylac go 5 razy na gwarancje, poza tym jest to bardzo dobry zakup IMHO (i nie pisze tego tylko dlatego, ze sam taki posiadam ;) ). BTW. pytalem swego czasu o obsluge 1440x900 i 1280x960 - problem juz nieaktualny, poradzilem sobie Powerstripem, obie rozdzialki chodza jak zloto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulasy Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 z lektury forum mva.pl :) W sklepach internetowych rowniez widnieje informacja o 24 bit kolorze np. http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GATEWAY+FPD+2185WI to jest wg Ciebie rzetelna informacja, z której wynika, jakie sprzętowo ma ten monitor odwzorowanie kolorów w bitach na kanał? Dołączę może krótkie info, uświadamiające trochę w tym temacie: http://www.nvision.pl/forum/index.php?act=...=22&t=33785 "Po pierwsze ilu bitowa jest matryca 6, 8 czy 10 niestety sprawdzenie tego jest nie mal że nie wykonalne ale warto zapytać się oto dobrego sprzedawcy (jak się zacznie jąkać i zbyt długo zastanawiać to znaczy że nie wie i będzie ściemniać) lub sprawdzić na stronie producenta (niestety tego parametru wiele producentów nie podaje wyjątkiem jest chyba tylko Eizo) monitory LCD mogą wyświetlić 16,7 mln z 1,1 mld kolorów, 16,7 mln kolorów lub 16,2 mln, lub mniej. Po drodze do tego mogą stosować FRC, ale nie zawsze. Matryca 6 bitowa np. TN (18 bit RGB) może wyświetlić fizycznie (2^6)^3 kolorów (2^6 odcieni dla 1 koloru, składowej - których jest 3 - czerwony, zielony i niebieski) = 262144 kolorów. Resztą, czyli dopełnieniem do 16,2 mln lub 16,7 mln zajmuje się FRC. Może wyglądać to tak: matryca 6 bitowa - 64 odcienie natywne i 192 nienatywnych (FRC) dla 1 koloru - 256^3 (3 kolory) = 16777216 kolorów matryca 6 bitowa - 64 natywne i 189 nienatywnych (FRC) dla 1 koloru - 253^3 = 16194277 kolorów (większość TN'ek) matryca 8 bitowa - 256 odcieni dla 1 koloru - 256^3 = 16777216 kolorów matyca 10 bitowa - 1024 (2^10) odcienie dla 1 koloru - 1024^3 = 1 073 741 824 kolorów (wyświetlane jest 16,7 mln, ale z palety 1 073 741 824)" W załączonym przez Ciebie linku do Proline, nie ma nic na ten temat poza tym, że: Liczba wyświetlanych kolorów 24-bit (16,7 million) i co z tej informacji w praktyce wg Ciebie wynika? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behemot Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 I to jest wg Ciebie rzetelna informacja, z której wynika, jakie sprzętowo ma ten monitor odwzorowanie kolorów w bitach na kanał? (...) W załączonym przez Ciebie linku do Proline, nie ma nic na ten temat poza tym, że: Liczba wyświetlanych kolorów 24-bit (16,7 million) i co z tej informacji w praktyce wg Ciebie wynika? ;) Jesli pytasz bo chcesz wiedziec, czy kolory sa plynne przy rozsadnych ustawieniach to odpowiem Ci, ze nie sa. Informacje o ilosci kolorow zapisana w postaci "24-bit (16,7 mln)" rozumiem wlasnie jako ilosc bitow na kolor, moze to tylko marketingowy belkot przypadkowo zgodny z prawda, nie robi mi to szczegolnej roznicy. Co do rzetelnosci informacji z forum - jesli potwierdza je admin tegoz forum to uznaje, ze jest to niemal na 100% prawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulasy Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Jesli pytasz bo chcesz wiedziec, czy kolory sa plynne przy rozsadnych ustawieniach to odpowiem Ci, ze nie sa.Trafnie się domyśliłeś ;) W związku z powyższym, czy to co napisałeś dyskwalifikuje ten monitor w temacie obróki zdjęć i ewentualnie od czasu do czasu obróbki filmów np. z kaset VHS itp.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behemot Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Do amatorskiej obrobki wystarczy. Do bardziej zaawansowanych zadan niestety bedziesz musial pomyslec raczej o eizo 1931 (~1700 zl, 19", 5:4). Mnie w kazdym badz razie do prostego znecania sie w photoshopie nad fotografiami z wakacji ten gatek wystarcza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Witam wszystkich Przymierzam się do zakupu tego monitora. Głównie będę go wykorzystywał do oglądania filmów i grania na xboxsie360. Monitor ten skusił mnie przede wszystkim matrycą i możliwością podpięcia konsoli bez żadnych przejściówek. Oczywiście nie bez znaczenia jest cena +/- 1200zł, bo właśnie tylko mogę maksymalnie przeznaczyć na nowy monitor. Czy według Was będzie to dla mnie dobry wybór? Jako że duża liczba egzemplarzy tego monitora ma nierównie podświetlaną matrycę lub piszczy (a przynajmniej tak zrozumiałem czytając ten temat) chciałbym zakupić ten monitor osobiście, a nie jak zwykle to się robi - przez kuriera. Także czy ktoś zna sklep w Warszawie lub okolicy gdzie mogę kupić ten monitor? - Chcę go obejrzeć przed zakupem i upewnić się, że nie jest to żaden feralny egzemplarz. Kupować go będę 27-28 grudnia (tak wiem, że mam jeszcze trochę czasu, ale wolę spytać się wcześniej). Do oglądania filmów? Przecież LCDki nie mają czerni, a w filmach to najważniejsze, w dzień jeszcze jest nawet ok, ale oglądając film w zaciemnionym pokoju ciemne sceny to już tragedia. Wszystkie te monitory mają nierówne podświetlenie marycy. Mi to absolutnie nie przeszkada i widać to w bardzo specyficznych warunkach. Mój nie piszczy, trzeba bardzo się w słuchiwać żeby coś usłyszeć. Ja używam go do gier i internetu, filmów na nim nie oglądam. Bardz fajny monitor, kolory soczyste, obraz naprawdę ładny. Najlepiej sprawdzić na miejscu i wybrać najlepszy egzemplaż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Wszystkie te monitory mają nierówne podświetlenie marycy.Wszystkie? To samo mozna powiedziec o praktycznie kazdym LCD, zema nierowne podswietlenie. Nie wiem, moze jestem polslepy, ale u siebie nie widze nierownomiernosci przy codziennym uzytkowaniu (czytaj - bez wgapiania sie w plansze testowe) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Wszystkie? To samo mozna powiedziec o praktycznie kazdym LCD, zema nierowne podswietlenie. Nie wiem, moze jestem polslepy, ale u siebie nie widze nierownomiernosci przy codziennym uzytkowaniu (czytaj - bez wgapiania sie w plansze testowe) ;) Właśnie o tym napisałem, że przy codziennym użytkowaniu tego nie widać. Moim zdaniem nie ma lepszego monitora za tą cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARobert Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Dostałem wreszcie długo oczekiwany monitor z wymiany reklamacyjnej i tym razem pojawił się problem z hubem USB. Windows XP sygnalizuje nieznane urządzenie tak więc generalnie hub nie działa. Pominę fakt że nie dostałem kabla USB tak jak poprzednio ale mam w domu dwa inne które działają z innymi urządzeniami więc winę kabla wykluczam. Nie wiem czy czeka mnie kolejna reklamacja czy może coś w tej wersji trzeba innego zrobić, żeby to zadziałało ? Wydaje mi się, że w poprzednim monitorze miałem aktywną opcję Video Adjust i skalowanie obrazu dla DVI bo teraz to nie działa (jest przy composite). Generalnie monitor wykazuje datę produkcji 26 tydzień 2007 a menu serwisowe matrycy wskazuje na listopad 2005 w poprzednim monitorze te daty były bardziej zbieżne. Poza tym matryca tradycyjnie lekko jaśniejsza od lewej w pewnych układach kolorystycznych no i bzyk układu zasilania tradycyjnie jest. Odkryłem też dwa maleńkie szare punkciki w narożniku matrycy widoczne tylko na białym tle ale to akceptowalny drobiazg i chyba mieści się w normie wiec nie byłby podstawą do reklamacji. Tym razem karton monitora wypełniono piankami w foliach a nie oryginalnymi styropianami jak poprzednio. Proszę o pomoc czy w kwestii USB da się coś zrobić... może jakieś sterowniki tym razem potrzebne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulasy Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Napisz ile od momentu odebrania przez kuriera do otrzymania z powrotem, trwała naprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Proszę o pomoc czy w kwestii USB da się coś zrobić... może jakieś sterowniki tym razem potrzebne ?Hub powinien działać po podłączeniu. Czytając ten wątek można zauważyć, że padnięty hub USB jest dość częstą usterką tego monitora ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARobert Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Napisz ile od momentu odebrania przez kuriera do otrzymania z powrotem, trwała naprawa. Wysłałem we wtorek 4.12.2007 a przyszedł wczoraj tj. 21.12.2007 ..jakby nie liczył ponad dwa tygodnie bez monitora a tu szykuje sie kolejna naprawa. Muszę chyba pogadać z nimi, żeby tym razem załatwili sprawę szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 menu serwisowe matrycy wskazuje na listopad 2005Jak sie dostac do menu serwisowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...