Cro Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 witam, sudo ddccontrol -p zwraca: ddccontrol version 0.4.2Copyright 2004-2005 Oleg I. Vdovikin (oleg@cs.msu.su)Copyright 2004-2006 Nicolas Boichat (nicolas@boichat.ch)This program comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY.You may redistribute copies of this program under the terms of the GNU General Public License.Skanowanie w poszukiwaniu znanych monitorów....Wykryte monitory: - Urządzenie: pci:05:00.0-2 Obslugujące DDC/CI: Tak Nazwa monitora: Fujitsu Siemens P19-2 Typ wejścia: Cyfrowe (Zaznaczony automatycznie)Czyta EDID i inicjalizuje DDC/CI na magistrali pci:05:00.0-2...Non-fatal error: Invalid response, magic is 0x23Non-fatal error: Invalid response, magic is 0x23Non-fatal error: Invalid response, magic is 0x23Non-fatal error: Invalid response, magic is 0x23Non-fatal error: Invalid response, magic is 0x23Non-fatal error: Invalid response, magic is 0x23Non-fatal error: Invalid response, magic is 0x1cNon-fatal error: Invalid response, magic is 0x03EDID zaczytał: Plug and Play ID: FUS0552 [Fujitsu Siemens P19-2] Type wejścia: Cyfrowe= Fujitsu Siemens P19-2A próba włączenia tego w sposób graficzny przez "Run gddccontrol" dodane do paska w gnome: Błąd w trakcie otwierania urządzenia monitora. Być może monitor jest odłączony, naciśnij przycisk odśwież na liście monitorów. Po odświeżeniu: Brak monitorów obsługujących DDC/CI Karta graficzna może wymagać dodatkowych modułów kernela (i2c-dev i framebuffer) Natomiast sudo gddccontrol w konsoli otwiera podobne okno jak to wcześniejsze, mam możliwość wyboru "Zarządzanie profilami", jednak gdy wybiorę nowy profil pojawia sie komunikat: Wybierz nazwę grupyWnioskuję, że powinny tam być do wyboru opcje typu jasność/kontrast, ale jest pusto.. Drivery do karty graficznej zainstalowane (fglrx), według autorów ddccontrol ten monitor jest wspierany :< Monitor podłączony przez DVI. Da się jakoś temu zaradzić? ładowanie tych niby brakujących modułów przez modprobe nic nie daje... Pisałem do supportu ddccontrol i nie dostałem odpowiedzi, podobnie na forum.ubuntu.pl i ubuntuforums.org :< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...