fuxmen Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Witam Mam pewien problem. Mam wentylator Coolermaster Aero 7+(tak mi sie wydaję to ten miedziany) i po zmianie płyty podkręciłem do tego co mam w podpisie. Pasta na procesorze to jakaś zwykła silikonowa nałożone jej jest odpowiednio. Temperatura w budzie pokazuje 31st, ale nie chce w to wierzyć bo jest otwarta a w pokoju mam max 23st. Jak puszcze go na maxa to zaraz spada więc czujnik jest gdzieś blisko na to wychodzi. I ku mojemu zdziwieniu oto moje temperatury: Zwykła praca w windzie 5-20%uzycia proca na min. obrotach 54-56st Prime to nawet nie puszczam na minimalnych ale by przebiło 60 i to grubo. Na maxymalnych nie chce zejść poniżej 50st może sporadycznie. Jak dla mnie to są tragiczne temperatury. Mam racje? I jeszcze jedno mi sie wydaje ze ten wiatrak niby taki wyszukany innowacyjny a na maxa chodzi jak suszarka a dmucha chyba mniej niz moj 92x92 puszczony na 5v co owiewa dyski. Wymienic wiatrak na zwykłą 8? lub 92 z przejsciowka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hihot Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 norma jest za slaby dla twojego cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 podajesz temperature z diody czy z socketu? jak z socketu to na diodzie masz sporo wiecej. do idle polecam program S2k (obecnie mam 33stopnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 tempe podaje z motherboard monitor wiec nie wiem którą on czyta... zaraz ten progs sciagne i zobacze.. kurde na google mi jakies inne programy wychodza jak to wpisze... jeden link prowadzi do athlon cpu soft cooler czyzby to to? i powiedz w czym ty odczytujesz temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 tak to jest soft cooler motherBord tez ma odczyt z diody sprawdz w everescie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 noi w evereście: ;/ zaznacze ze chodzi ten softwareowy cooler, dal moze 2-3st Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 u mnie jest 8-9stopni roznicy ;] ja bym zmienil ta turbine na jakis wiekszy wiatrak na moim radiatorze siedzi fander120 ;) i przy okazji owiewa chipset, ramy i mosfety :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edek Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 norma jest za slaby dla twojego cpu tak się chłopcze składa, że bredzisz :mad: używałem tego coolera 2 latka i na AXP 1466MHz@2267 1,75V na NF7 w Prime osiągał 60*C normalnie około 40*C w wmiare dobrze wietrzonej obudowie. Z tym że ja wyje... orginalną turbinkę która tragicznie hałasowała i w jej miejsce zapodałem wiatrak Spire 80mm puszczony na ok 7V - nadmienię, że idealnie pasuje w miejsce turbinki. fuxmen sprawdzałeś organoleptycznie czy cooler parzy ?? NF7 zawyżał temp. dioda była niezbyt dokładnie skalibrowana!!! a tak to kiedyś u mnie wyglądało :D dawne czasy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 oczywiscie ze sprawdzalem, cooler nie parzy jest dość cieply, ale w zyciu by sie nim nie sparzyl wiec nie wiem co juz myslec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edek Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Jeżeli jest tylko ciepły to zapodaj Prima! znalazłem jeszcze nowszą fotke tu Aero 7+ Spire podczas szybkiego testu Palita, potem ofkors na wszystko przyszła woda :D Radził sobie dzielnie :D A cooler przymocowany do Asrocka na trytki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Prime oczywiście chodzilo, i przy minimalnych obrotach to dochodzi do 60st i radiator jest bardzo cieply nawet ten plastik od turbiny jest cieply :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 porownal bym swojego "home made cooling" :P z tym coolerem, tylko ze u mnie w domu jest obecnie dosc niska temperatura ;) nie dasz rady choc troszke zjechac z napieciem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 witam, przepraszam za brak odp ale mialem opoźnioną nomifikacje e-mail, co do napiecia to i tak zjechalem na 1.77v przy 1.75 prime juz sie wykopuje różnie po kilku min. Właśnie mi się wydaje że ta turbina jest nie proporcjonalnie wydajna do wyglądu ;/, mam zamiar przylepic na NB inny radiator bo ten org z wiatrakiem to porażka to może faktycznie by puścił jakiegoś fana 12CM co polecacie? moze z allegro? Pamiątki też by moglo owiać wkoncu chodzą na 440mhz +0,1v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 witam odkopie na chwilę topic moze się ktoś wypowie, zastnawialem sie nad przejsciowka 80>120mm i zalozeniem jakiegos wiatraka na to bo w lecie musialem proca skrecic na 2ghz bo by sie chyba zfajczył :D, nie wiem ja wy ale jak dla mnie ta turbina to tylko wyglada i nawet przy max obrotach nie ma wydajnosci jak zwykly wiatrak, a chodzi jak sieczkarnia do zboża, jai byście wiatrak mi doradzili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 A może zamiast wentylatorów 120mm i przejściówek warto po prostu wymienić całe chłodzenie? O ile miałbyś wybrać dobry wentylator to cena będzie tylko nieco większa (razem z przejściówką). Np. taki Zalman. I będzie i ciszej i chłodniej. Ofkors, jeśli mimo to wolałbyś wentylator z przejściówką to wybierz jakiś wentylator o rpm ustalonych na z 1200 - to powinno wystarczyć przy umiarkowanej słyszalności. Tutaj podałem kilka przykładów. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...