Skocz do zawartości
Carno

Problem Z Dwoma Dyskami Pod Mobo Nf7-s

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawie dokładnie o co chodzi...

Miałem najpierw jeden dysk pod SATA i przy rozruchu najpierw wykrywa czy jest cos pod ATA podpięte, jeśli nie ma to dalej botuje sie kontroler odpowiedzialny za SATA i wtedy jest dysk i oki....

...klocki zaczęły się jak dokupiłem dysk normalny pod ATA...

i teraz przy włączaniu gdy najpierw kontroler widzi ATA, to dysk od razu zaczyna botować i ładuje sie winda... gdyż na nim mam system postawiony... oczywiście problem w tym ze nie było wykrywania dysku pod SATA :/

więc dysk zasilanie ma ale winda go nie widzi...

oczywiście mógł bym na nim postawić system wtedy przy rozruchu został by wykryty dysk ATA... botowania by nie było to ładowanie by szukało następnego dysku i wtedy kontroler od SATA załadował by dysk no i windows...

Tylko tak nie chcę, co zrobić gdy na dysku ATA mam system a SATA jako drugi dysk z danymi...

Edytowane przez Carno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawie dokładnie o co chodzi...

Miałem najpierw jeden dysk pod SATA i przy rozruchu najpierw wykrywa czy jest cos pod ATA podpięte, jeśli nie ma to dalej botuje sie kontroler odpowiedzialny za SATA i wtedy jest dysk i oki....

...klocki zaczęły się jak dokupiłem dysk normalny pod ATA...

i teraz przy włączaniu gdy najpierw kontroler widzi ATA, to dysk od razu zaczyna botować i ładuje sie winda... gdyż na nim mam system postawiony... oczywiście problem w tym ze nie było wykrywania dysku pod SATA :/

więc dysk zasilanie ma ale winda go nie widzi...

oczywiście mógł bym na nim postawić system wtedy przy rozruchu został by wykryty dysk ATA... botowania by nie było to ładowanie by szukało następnego dysku i wtedy kontroler od SATA załadował by dysk no i windows...

Tylko tak nie chcę, co zrobić gdy na dysku ATA mam system a SATA jako drugi dysk z danymi...

Moze masz wyłączony ten dysk sata w biosie. Zobacz w menu Integrated Peripheries -> Onboard PCI Device czy masz enabled przy serial ata controler. Jak pisałęs wczesniej, miałeś dysk tylko na SATA, wiec moze szukał on na nim systemu mimo ze była wyłaczona ta opcja, a teraz wystarczy ja tylko włączyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Integrated Peripheries -> Onboard PCI Device jest ENDABLED przy Serial ATA Controller od samego początku...

Kwestia w tym ze najpierw wykrywa zwykle ata, potem przelancza sie ekran i wykrywa Serial ATA.. tak było jak miałem na nim system

a teraz jak mam na ATA zwykłym to wykryje dysk i zabotuje windowsa odrazu.. wiec tamtego ekranu juz nie ma :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi