TomCat Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Witam ! Przeleciałem dysk programem EasyRecovery Prof. Wyniki podaję w załączniku. Nie za bardzo znam się na diagnostyce dysków przez to proszę o komentarz o co chodzi. Wiem tyle że jakikolwiek error na dysku źle się kojarzy :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Podrzuc jeszcze screena ze SMART'a. Wykonasz gonp. programem Everest Home Edition. Wyglada na to ze dysk ma bad bloki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 (edytowane) Nawet mnie nie strasz :( Przeleciałem go chkdsk`iem ale nic mi nie znalazł. czytałem z kolei że HDD Regenerator mógłby pomóc tylko po tym trzeba sformatować dysk ale ja go mam cały zapchany danymi. Ew mógłbym to robić po jednej partycji ale nie wiem czy tak tam można. Oto smart. I jeszcze hd-tach - nie za bardzo poszarpany ? Edytowane 23 Lutego 2007 przez TomCat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Sorry, że się wtrącam ale mam wielką probę. Widze że pierwszy twój dysk to seagate barracuda i z tąd moja prośba: chciałbym porównać wykaz smart z moim dyskiem, to czy mógłbyś go zamieścić tutaj albo wysłać mi na mirek.bialon@neostrada.pl Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 TomCat nie chce Cie martwic ale w SMARCIe parametry C5 i C6 to wlasnie bad bloki. Powinno tutaj byc w obu przypadkach 0. Do tego te zalamania transferu na wykresie oznaczaja ze dysk jest uszkodzony. Sproboj przeskanowac go hddregeneratorem. Nie musisz robic zadnego formata po nim. On nie usuwa zadnych danych. Jesli jednak dysk jest na gwaracji to bym go reklamowal. Hddregenerator moze tutaj niewiele pomoc jesli sa to trwale uszkodzenia powierzchi dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Zrobiłem tak jak mówiłeś tyle że nie skanowałem całego dysku hdd regeneratorem ( skanuje 1gb w ciągu 5 min) ale przeskanowałem tylko te sektory w których w których easy recovery pokazał mi błędy. Następnie jeszcze raz przeleciałem dysk easy recovery w poszukiwaniu błedów i nic mi nie znajduje. Załączam smart i hd tach jednak c5 i c6 dalej wskazują chyba błędy. Sam dysk chodzi dobrze - nie zauważyłem nic szczególnego jednak nie chcę żeby któregoś dnia padł i stracę masę ważnych danych. Prosze o komentarz do smart`a - czy mam z nim lecieć na gwarancję ? Ew które parametry obserwować i których zmiany będą świadczyć o tym, że dysk pada ? dzięki ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...