Skocz do zawartości
kucyk

Forza Motorsport 2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj dostałem grę...

Matko... To jest niesamowite... Chyba nawet przy Gears Of War sie tak dobrze nie bawiłem:D

Pytanie, czy da rade zmieniać światła?

Nie ;) ale na pocieszenie dodam, ze za pare tygodni tak samo dobrze bedziesz sie bawil przy tej grze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pograłem sobie trochę w Forze i niestety moja opinia nie bedzie tak dobra jak wiekszosci

1. To jest symulator czy arcade? Niby jest milion roznych ustawien i parametrow, ale jakos to sie nie przeklada na realistyke.

2. Model zniszczen jest smieszny ;) . Pierwsze wrazenie jest bardzo dobre, jednak takie rzeczy jak otarcia tam gdzie nie bylo zadnego kontaktu z otoczeniem sa dziwne. Do tego dochodzi taka sprawa, ze niektore czesci ladnie sie psuja i odpadaja, a inne sa totalnie pancerne. Uszkodzenia nie maja takze wplywu na prowadzenie.

3. Wszystkie samochody jezdza tak samo :| Oczywiscie mozna odroznic fwd od rwd czy awd, albo chociazby 1000kg fure od takiej 50% ciezszej.

4. Prowadzenie. Tutaj jest do wyboru jezdzenie po taśmie klejącej albo bączek. Ciezko jest o cokolwiek innego. W najszybszych samochodach jest oczywiscie znacznie lepiej, ale to normalne

5. Fizyka ;) . Zderzenia czy brak oporu powietrza są bardzo smieszne ;)

Generalnie gra mnie nudziła. Pojezdzilem ponad godzinke i naprawde nie chcialo mi sie juz. W ogole mnie nie wciagnela, po drugim okrazeniu juz ziewalem.

pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MaSell

po przeczytaniu tego

Uszkodzenia nie maja takze wplywu na prowadzenie.

Stwierdziłem, że albo nie grałeś w tą gre co ja? lub spdziłeś z nią dosłownie chwile ( wiec nie masz zupełnie pojęcia o czym piszesz)

Samochody uszkadzają się na kilkanaście sposobów i ma to przełożenie na prowadzenie, po mocnym dzwonie praktycznie nie da rady jechać.

Proponował bym powyłanczać wspomagacze, każde auto jeżdzi inaczej i dość realistycznie, ale czy w grach można mówić o realistyce?

Fizyka icon_wink2.gif . Zderzenia czy brak oporu powietrza są bardzo smieszne

poraz kolejny się sprawdza to, że graliśmy w rózne gry, opory powietrza są bardzo dopracowane, przy tuningu każdy spojler możesz ustawiać i ma to duży wpływ na jazde, tak samo chowasz się za przeciwnikiem i wychylasz, auto wyraźnie zwalnia.

Mam spędzone z Forzą 2 kilkadziesiąt godzin 75% kariery i drugie tyle on line, myśle że mam jakiekolwiek pojęcie o tej grze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Po roznych stluczkach nie zauwazylem roznicy w prowadzeniu.

2. Jechalem tylko jeden wyscig ze wspomagaczami. Potem wszystkie abs, trakcje i inne bzdety wylaczylem

3. W tej grze cos takiego jak tunel aerodynamiczny nie istnieje. Sprawdzane przez dwie osoby przy predkosciach 300kmph+.

Realistyke masz w miare dobrze pokazana np w lfs itp ;)

To jest arcade czy symulator? Pytam sie powaznie

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Po roznych stluczkach nie zauwazylem roznicy w prowadzeniu" tja... faktycznie, po screenach z netu ciężko zauważyć, że model zniszczeń MA ogromny (choćby uszkodzony przedni zderzak/ spoiler i większa podsterowność auta) wpływ na prowadzenie. Masell, z czym do ludzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he, lol...

Dziwne, że jak przyje** w bande przodem jadąc powyzej 150 km/h to zazwyczaj musze restartowac wyścig bo nie da się jechać dalej, no chyba ze na 1 biegu:D

Czyli w porównaniu do ostatnich NFS można nazwać to symulatorem, choć osobiście nie wiem, czy jakimkolwiek samochodem byś ruszył po dzwonie przy ponad 100km/h (być może przy silniku i napędzie z tyłu oraz min. metrowym przodem) ;) .

Druga osoba, która grając w FM2 liczyła na szkoleniowy symulator jazdy (jeżeli mogę to tak nazwać) i się jej czepiają inny twierdząc, iż nie grała w tą grę :P

P.S. Na to wychodzi, iż Street Racing Redline jest bardziej symulatorem (tam przy 200+ zwykle nie dało się utrzymać ruchu prostoliniowego - poczym się wystrzeliwało jak z procy, a jedyny brak fizyki, to był brak masy silnika, gdy wylatywał przy dzwonie na kilkadziesiąt+ metrów), lecz tam nie było mowy o "odpalam i gram", tylko "odpalam i modlę się, by nie wywaliło" :P

Edytowane przez Xaon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho Masell gral (o ile to mozna nazwac graniem) na standzie w jakims sklepie dla idiotow z wlaczonym abs'em, tcs'em i esp, modelem zniszczen na off i stad ta opinia. Innego wyjscia nie widze, za dlugo gralem i gram w racesimy na pc i mam wystarczajaca wiedze w tej kwestii i mimo to nigdy nie zadalbym pytania, czy FM2 to arcade. Bo odpowiedz (negatywna naturalnie) jest oczywista. eot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hah :P Tez sobie akurat gram w Forze2, model uszkodzen...bardzo dobry. Na wlaczonym trybie 'simulation' po walnieciu z wiekszej predkosci w sciane nie mozna jechac - moja RX8 nawet nie chciala sie wkrecac na obroty, a dzwiek jaki wydawala budzil litosc ;) Jazda z uszkodzonym tylnym spojlerem czy zderzakami zmienia sterownosc auta, tak samo jak sie katuje opony, po pewnym czasie slizgamy sie jak na lodzie ;) Polecam przejechanie sie czyms lekkim przerobionym na ~400kW, wrazenia niezapomniane :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tylko że nie idzie spalić gum do końca fajnie by było gdyby wybuchały

lub pękały po rozgrzaniu ich do odpowiedniej temperaturki ^^ Apropo są jakieś tory przygotowane do driftu?? Lub jakieś auta?? Czy samemu trzeba config robić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie, po screenach z netu ciężko zauważyć, że model zniszczeń MA ogromny (choćby uszkodzony przedni zderzak/ spoiler i większa podsterowność auta) wpływ na prowadzenie. Masell, z czym do ludzi?

Jakbyś umiał czytać ze zrozumieniem, to byś zauważył, ze grałem na xboxie a nie patrzylem na screeny

Imho Masell gral na standzie w jakims sklepie dla idiotow z wlaczonym abs'em, tcs'em i esp, modelem zniszczen na off i stad ta opinia.

Skoro dla Ciebie granie (i to nie 10min) na kanapie ze znajomymi, ktorzy potwierdzaja moja opinie to sklep nie dla idiotow to spox ;) . Co do wszystkich "ułatwiaczy" to przeczytaj to co napisalem wyzej.

Widze, ze nie mozna miec innej opini niz ty, bo wtedy jest sie idiota. Ok spox, nie wnikam :D . Do tego historie i wymysly wyssane z palca :D Respect ;)

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MR2 z o/c ;) na ok. 300KM to dla mnie idealny driftowoz. A tor- chocby suzuka ze swoimi lukami nadaje sie idealnie.

może by tak ktoś wrzucił filmik ze swoim przejazdem? [; z chęcią bym popatrzył na jazdę jakiegoś pro kierowcy [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MaSell po prostu w pale sie nie miesci, ze ktos kto gral w ta gre moze glosic takie herezje ;) "mijasz sie" z prawda odnosnie wszystkiego co napisales ;) spodziewales sie, ze pogratulujemy Ci spostrzegawczosci? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masell, ale nie brnij w to dalej- stwierdziłeś, że w FM2 nie ma modelu uszkodzeń wpływającego na zachowanie pojazdu. Mnie tyle starczy, by stwierdzić, że nie wiesz o czym piszesz lub kłamiesz (ewentualnie, widziałeś screeny, cokolwiek). Bo jeśli auto po mocniejszym dzwonie nie chce jechać dalej, to jakim cudem tego nie odnotowałeś? :lol:

Jeszcze jedno- nie ma cienia powietrznego w FM2? Wow, i to też potwierdzili ci twoi znajomi? Co wy tam paliliście, bo tworzysz alternatywny obraz gry :D Naturalnie, że jest, przejedź się w pucharze wozów seryjnych, tam widać to jak na dłoni.

PS. EXO3, może ustawię jakoś cyfraka na stole w salonie i nagram jeden przejazd ;) ale to prędzej w weekend.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahahahaha, FORZA MOTORSPORT arKEJdem? Ale się uśmiałem, przeciez tego typu rzeczy to wiedzą nawet ludzie którzy w grę w życiu nie grali, wystarczy się orientować w temacie a nie pisać bzdury, chyba faktycznie empik tudzież media markt z wystawionymi konsolami i napisem (proszę nie grać dłużej niz 15 minut) były grane :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gralem troszke u kumpla i coz moge powiedziec, gra ma chyba tylko jedna wade jak dla mnie, brak widoku z kokpitu. Model jazdy jest naprawde bardzo dobry, nie jest to jakis rFactor czy inny GTR, ale przecierz nie o to chodzilo, model jazdy jest dobrze wywazony i do arcade mu bardzo daleko, blizej do sima, ale nie jest az tak "hardcorowy". Poza tym te auta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ojejku- model jazdy (przynajmniej dla klasy GT) jest imho porównywalny z GTR2. Model jazdy innych, bardziej cywilnych wersji samochodów to zdecydowanie ulepszony GT4. Podobnie jka thuGG za największą wadę uważam brak kokpitów, reszta jest bardzo w porządku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masell, ale nie brnij w to dalej- stwierdziłeś, że w FM2 nie ma modelu uszkodzeń wpływającego na zachowanie pojazdu. Mnie tyle starczy, by stwierdzić, że nie wiesz o czym piszesz lub kłamiesz (ewentualnie, widziałeś screeny, cokolwiek). Bo jeśli auto po mocniejszym dzwonie nie chce jechać dalej, to jakim cudem tego nie odnotowałeś? :lol:

Jeszcze jedno- nie ma cienia powietrznego w FM2? Wow, i to też potwierdzili ci twoi znajomi? Co wy tam paliliście, bo tworzysz alternatywny obraz gry :D Naturalnie, że jest, przejedź się w pucharze wozów seryjnych, tam widać to jak na dłoni.

PS. EXO3, może ustawię jakoś cyfraka na stole w salonie i nagram jeden przejazd ;) ale to prędzej w weekend.

Sory zle sie wyrazilem - nie zauwazylem, zeby uszkodzenia nie mialy wplywu na jazde, bo bawiac sie w sprawdzanie modelu zderzen po x dzwonie rozpedzalem sie 100kmph+ i sprawdzalem wytrzymalosc kolejnego elementu :) . No i wyjaśnij mi co to jest cień powietrzny ;)

Hahahahaha, FORZA MOTORSPORT arKEJdem?

Taki arcade z elementami symulacji. Spróbuj przejechać okrążenie w LFS/GTL najsłabszym samochodem bez wypadniecia z toru. Sporo czasu z zycia ci to zabierze, o ile nie zrobisz tego przy 20kmph

JEszcze dwie drobne uwagi, o ktorych nie wpomnialem. Troszke za slabe AA, oraz dosyć długie (w porownaniu do innych czynnosci) ładowanie wyscigu nieco psuje efekt.

Jeszcze jedna sprawa. Czemu jak jechalem TVR Speed12 to hamujac (nie, nie recznym :D ) nagrzewały mi sie tylko tylnie tarcze? O tym, ze nieco szybciej niz w rzeczywistosci nie wspominam, bo mnie zjecie ;)

Mógłby mi ktos powiedzieć, czy w tej grze jest sprzegło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki arcade z elementami symulacji. Spróbuj przejechać okrążenie w LFS/GTL najsłabszym samochodem bez wypadniecia z toru. Sporo czasu z zycia ci to zabierze, o ile nie zrobisz tego przy 20kmph

W realnym życiu przecież jazda samochodem nie jest taka trudna. Oczywiście słabym samochodem :)

Wiec uważasz, że w LFS/GTL, aż tak trudna jazda to symulacja? przecież to jest przesadzony stopien trudności ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W realnym życiu przecież jazda samochodem nie jest taka trudna. Oczywiście słabym samochodem :)

Wiec uważasz, że w LFS/GTL, aż tak trudna jazda to symulacja? przecież to jest przesadzony stopien trudności ....

W realnym zyciu nie pokonujesz zakretow 90-180' wpadajac w nie z predkoscia 100kmph. Nie wiem jak ty, ale ja po miescie zazwyczaj smigam jadac 40-50kmph. Sprobuj jezdzic w grach z taka predkoscia. Oczywiscie zmieniaj biegi przy 3k rpm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze nie ciagnij tego o/t dalej? Nie mialem przyjemnosci jezdzic z toba w GTL... ale jesli cortina/mini sprawiala ci takie problemy na pierwszych okrazeniach, to moze i dobrze, po co mialbym cie n-razy dublowac? ;)

Cien powietrzny, Windschatten- pora na nauke j. obcych http://de.wikipedia.org/wiki/Windschatten

rockers- massel albo "bajeruje" albo jest kompletnym beztalenciem. W GTL na momo moja 14 letnia siostra dawala rade po kilkunastu minutach treningu. Co innego np. taki GPL albo inny hardcore'owy symulator, ale nie GTL lub LFS. Koniec tematu jak dla mnie- namnozylo sie nam widze simracerow z prawdziwego zdarzenia, ktorzy jakos nigdy online nie jezdzili.

PS. Ale ja wiem jak on sie po polsku nazywa :lol:, zdziwilo mnie, ze nie zrozumiales tej mojej kalki jezykowej. I co nas obchodza twoje pomysly na zycie? To _temat_ o grze wyscigowej i tu mozna sie licytowac czasami okrazen, nie srednim dochodem, iloscia opanowanych j. obcych, stanowiskiem w pracy i bog wie czym jeszcze. eot, bo widac, ze zawsze odwrocisz kota do gory ogonem (tj. nie przyznasz, ze o symulacjach wiesz, tyle ile na forum wyczytales np).

PPS. A lfs na stand. ustawieniach, to jazda po lodzie- wybacz, ale mam do czynienia praktycznie na codzien z mocnym rwd o sportowej charakterystyce zawieszenia i prowadzenie w niczym nie przypomina mi modelu jazdy z lfs.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cien powietrzny, Windschatten- pora na nauke j. obcych http://de.wikipedia.org/wiki/Windschatten

massel

Ten twoj cien powietrzny po polsku troche inaczej sie nazywa... pora na nauke ojczystego jezyka. Polecałbym także poćwiczyć pamięć, skoro zapamietanie 6 znaków sprawia problem. Jak wiesz, ze masz z tym problem, to użyj opcji kopiuj->wklej. Może i w grach jestem beztalenciem, bo preferuje rozwijac sie w rzeczach bardziej przyziemnych, niz na klepaniu w klawe :D . Np czytanie ze zrozumieniem i dobra pamiec jest dla mnie wazniejsza i na pewno bardziej przydatna niz pokonanie okrazenia o 0.5s szybciej niż ty :) .

Grałeś w lfs na std ustawieniach ;) ? Spróbuj ;)

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez kitu Masell, ty tak naprawde? Gdyby nie podpis redakcja bym dal sobie jaja uciac, ze jakis trol przyszedl robic burdel w temacie ;) Przestan sie kompromitowac wreszcie...

Przepraszam za wyrażenie własnego zdania i poglądów, jest mi przykro że nikt nie potrafi tego uszanować i zostaje wyzwany od takich róznych :) . Przepraszam raz jeszcze, grajcie sobie dalej :D

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz prawo do wyrażenia swojego zdania i poglądów ale to co piszesz na temat FM2 sprawia, że myślę, iż albo oglądałeś tylko screeny albo coś nie tak jest ... ja mam po prostu uczucie, że grasz w inną grę niż ja o tym samym tytule

Edytowane przez Alta1r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi