Gość FuXx^ diE Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Witam. Mam masakryczny problem bo w sumie nie wiem co jest grane :| Mam dysk od mojej laski, i cos sie stalo bo u niej nie chce sie odpalic system gdy jest podlaczony ten dysk. Przez dos'a idzie go odczytac, ale nie idzie odpalic wogole systemu z niego. Podlaczylem go u siebie pod wejscie idle od cdromu bo to jest ata, i nie chce mi sie odpalic moj system z mojego dysku ktory jest na sata :| Co to jest ? Normalnie ten dysk blokuje wlaczenie sie systemu.. Co sie moglo stac ? Jest to 120 GB Seagate 7200. Wie ktos moze co to moze byc ? A jesli nie to gdzie mozna by sie z tym udac jesli nei ma gwarancji juz(chyba). Odrazu podkreslam, ze zanim to sie stalo moja laska zrobila pare twardych resetow(chyba ale nie jestem pewny). Pilnie potrzebna pomoc :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 A jaki pojawia się komunikat, być może musisz w biosie przestawić na butowanie z dysku sata, bo po podłączeniu tego mogło się to automatycznie przestawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość FuXx^ diE Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 A jaki pojawia się komunikat, być może musisz w biosie przestawić na butowanie z dysku sata, bo po podłączeniu tego mogło się to automatycznie przestawić.A przeczytales co napisalem ? ze ani u mojej laski ani u mnie nie chce sie odpalic komputer z tym dyskiem. Mam botowanie ustawione z kontrolera SATA i tak mimo to nie chce sie odpalic. Nawet system bootujacy z plyty nie chce sie odpalic(tzw. bezinstalacyjny, nie testowalem ejszce linuxa). Szczerze moge powiedziec ze raczej nikt nie bedzie wiedzial jak ugryzc ten problem.. ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 (edytowane) nie chce sie odpalic komputer z tym dyskiem To może uśmiechnij się do jakiegoś kumpla co ma system na dysku IDE. Ustaw twojego na slave wepnij w wolne miejsce na tasiemce i jak się system załaduje to sprobuj odczytać co SMART pokazuje ciekawego :) A jak się nie da to może Linux LiveCD :D Edytowane 23 Lutego 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość FuXx^ diE Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 To może uśmiechnij się do jakiegoś kumpla co ma system na dysku IDE. Ustaw twojego na slave wepnij w wolne miejsce na tasiemce i jak się system załaduje to sprobuj odczytać co SMART pokazuje ciekawego :) A jak się nie da to może Linux LiveCD :D Ona ma 2 dyski na ide i nie chce sie odpalic live winxp gdy jest ten dysk podlaczony do jednej tasmy z 2 dyskiem, bo sie krzaczy, a jesli juz zaskoczy to i tak nei chce sie zaladowac live winxp. Podpialem ten dysk pod tasme od cdromu i w koncu poszlo ;/ na szczescie wszystkie dane sa, jak myslicie, uzyc hd regenerator ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 (edytowane) Ona ma 2 dyski na ide i nie chce sie odpalic live winxp gdy jest ten dysk podlaczony do jednej tasmy z 2 dyskiem, bo sie krzaczy, a jesli juz zaskoczy to i tak nei chce sie zaladowac live winxp. Podpialem ten dysk pod tasme od cdromu i w koncu poszlo ;/ na szczescie wszystkie dane sa, jak myslicie, uzyc hd regenerator ? Ustawiłeś dysk zworką na SLAVE (ewentualnie CABLE SELECT). Bo wygląda na to że nie i dopiero dysk zaczyna poprawnie pracować po przełożeniu na drugą taśmę. Sprawdź te zworki. I napisz czy jest ok. Jak nie to będziemy kombinować dalej :) PS: Od kiedy XPeka można odpalić "live" :huh: (jak tak to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu :? ) Wstaw raport ze SMARTa zrobiony np Everestem CLICK Edytowane 25 Lutego 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość FuXx^ diE Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 (edytowane) Ustawiłeś dysk zworką na SLAVE (ewentualnie CABLE SELECT). Bo wygląda na to że nie i dopiero dysk zaczyna poprawnie pracować po przełożeniu na drugą taśmę. Sprawdź te zworki. I napisz czy jest ok. Jak nie to będziemy kombinować dalej :) PS: Od kiedy XPeka można odpalić "live" :huh: (jak tak to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu :? ) Wstaw raport ze SMARTa zrobiony np Everestem CLICK No nic panowie dalem sobie rade :) wywalilem partycje z tego dysku na ktorej byl windows, ustawilem nowa, zrobilem jako aktywna i primary :) i dysk sie odpalil na moim systemie z dysku sata. Edytowane 28 Lutego 2007 przez FuXx^ diE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość FuXx^ diE Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 (edytowane) Apropo tego dysku. Doszedlem do problemu i po czesci go naprawilem, ale nie do konca. Dysk juz mozna odpalic jako podlaczony i zaladowac system z innego dysku, jednakze dysk ten nie chce dzialac na MASTER, czy to na secondary czy to na primary. Nie dziala CABEL SELECT, ANI MASTER. Zworki nic nie daja, tak samo jak podlaczenie do tasmy. A i jeszcze jedno. System dysk rozpoznaje jest ok, wchodze do biosu tez jest ok, ale dopoki nie nacisne na ten dysk(BIOS AWARDA czyli mozna odswiezac na biezaca podlaczenie dyskow/cdromow) to po odswiezeniu danego dysku wszystkie dane o nim znikaja, a po wyjsciu z info o konkretnym dysku do info ogolnego o calym sprzecie podlaczonym to w nazwie dysku jest napisane None2006 czy cos w tym stylu. Czy jest mozliwe ze na dysku sssss... popsuło :D sie strumieniowanie na kanale master i dziala tylko na slave ? Dysk dziala dobrze dopiero jesli 2 dysk podlacze na MASTER ale i tak znika o nim info w biosie. Czy mozna to jakos naprawic(wgrac firmware czy cos) ? Z gory dzieki za info. DYSK JUZ NIE BLOKUJE DRUGIEGO DYSKU I SYSTEM MOZNA NORMALNIE ZALADOWAC. Edytowane 2 Marca 2007 przez FuXx^ diE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość FuXx^ diE Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 PS: Od kiedy XPeka można odpalić "live" :huh: (jak tak to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu :? ) Owsze mozna :) BartPE, Diamond Boot CD v8.0 itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Owsze mozna :) BartPE, Diamond Boot CD v8.0 itp Spoko. Człowiek się uczy przez całe życie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...