Pyra06 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Witam Chciałbym abyście pomogli mi w znaleziemiu odpowiedzi na moje pytania bo sam nie potrafie sobie poradzić. Kupiłem kompa w październiku z myśla o o/c, dużej wydajności i tak dalej, ale od samego początku mam problemy z dyskiem, jakieś zwiechy itd, ale nikt nie może mi pomóc z tym, z tego co wyczytałem dzieje się take coś na 2% komputerów z windowsem.. ale nie o to chodzi. Mój procek to AMD ATHLON DUAL CORE X2 3600+ EE. Standardowe taktowanie to 2.0 ghz na 1.275V. Problem: dlaczego jest tak na na napięciu 1.3V działa na 2570 mhz, a na 2660mhz potrzebuje już 1.5V i czy moge coś zrobić żeby wycisnąć 2.8, bo narazie max co osiągnołem to 2660 Smuteczek Pamięci: http://allegro.pl/item165759439_geil_ddr2_...cl4_4_4_12.html wziołem je spejalnie z myśla o o/c bo mi je polecano a okazały się kichą. Jak je blokuje na 667 i podkręcam procka to jak działają na 832 sypią bluescreeny, nie ważne czy mają timingi 4-4-4-12 czy 5-5-5-15, napięcie zmieniał z 2.1V do 2.4V i [gluteus maximus], jak je puszczę na 800, i przez podkręcanie działają na 1000 mhz to co 2 min bluescreeny że coś nie tak z dyskiem. Nie mam już na nie pomysłu. Grafa: mam GF 7600GS od galaxy z zalmanem, jak ja podkręce na 630/875 nie ma żadnych artefaktów ale po resie ma defaul ustawienia choćbym nie wiem czy podkręcał i sejwoał ustawienia. I dlaczego procek jak ma standardowe napięcie 1.275 działa mi na 1.250V ? Confused Very Happy to chyba tyle, jak coś to jeszcze dopisze... a i tak sobie przypomniałem, może podnieść by napięcie na chip'ie ? może to coś da w o/c ? ale co z tego jak chip w idle ma 57C a w stresie 59C Uśmiech kwaśny update: dlaczego kompa włącza się szybciej na defaultowych ustawieniach niż gdy jest podkręcony ? tj: procek 2.0 @ 2550, ram zablokowany na 667 a działający na 832 itd ? troche to smutne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 1. Dzieje się tak zawsze że po pewnej granicy OC dowoltowanie nic już nie daje. Może pójść o te 100MHz ale to max. Jest to zjawisko normalne. 2. GEILe zeszły na psy jak Kingston. Ten kto Ci je polecił to był chyba starej daty ;) To nie to samo co kiedyś. Lepiej zrobiłbyś kupując Goodram PRO 3. Nie wystarczy zapisać ustawień. Musisz jeszcze zaznaczyć by przy włańczaniu ustawiał taktowanie. No i pamiętaj że karta ma inne taktowanie w środowisku 2D jak i 3D. 4. A działał by nawet przy 1,1V. Po prostu tak samo jak można kręcić procki można w drógą strone obniżyć ich napięcie. Albo wysoka wydajność (OC) albo mały pobór mocy (niskie napięcie bez OC). 5. No lepiej pomyśl co zrobić by tem obniżyć bo to zbyt wysoka tem jak na chipie. 6. To może wynikać zarówno z ustawieniem zbyt wysoko taktowania procesora lub z tego że ram chodzi asynchronicznie względem HTT. W razie jeszcze jakiś pytań zapraszam do lektóry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 dzikidaniel napisał(a): 5. No lepiej pomyśl co zrobić by tem obniżyć bo to zbyt wysoka tem jak na chipie. W razie jeszcze jakiś pytań zapraszam do lektóry. To normalna temperatura tego chipu w tym modelu płyty na stockowym coolerku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyra06 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 1 spoko 2 to już zapóźno 3 Cytat Nie wystarczy zapisać ustawień. Musisz jeszcze zaznaczyć by przy włańczaniu ustawiał taktowanie. No i pamiętaj że karta ma inne taktowanie w środowisku 2D jak i 3D. jak to zrobić ? czym ? 4 Cytat A działał by nawet przy 1,1V. Po prostu tak samo jak można kręcić procki można w drógą strone obniżyć ich napięcie. Albo wysoka wydajność (OC) albo mały pobór mocy (niskie napięcie bez OC). to wniosek jest taki, że jeżeli nie podkręcamy to można obniżyć napięcie i będzie niższa temp. 5. Cytat No lepiej pomyśl co zrobić by tem obniżyć bo to zbyt wysoka tem jak na chipie.nie potrafie sam wymienić chłodzenia chipu ;/ 6. Cytat To może wynikać zarówno z ustawieniem zbyt wysoko taktowania procesora lub z tego że ram chodzi asynchronicznie względem HTT. nie rozumiem... a można coś z tym zrobic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Pyra06 napisał(a): jak to zrobić ? czym ? No w ustawieniach tam masz takiego ptaszka musisz go zaznaczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Cytat jak to zrobić ? czym ? A czym podkręcasz?? Cytat nie rozumiem... a można coś z tym zrobic ? Próbuj różnych ustawień. Wyszukaj optymalne. Metoda prób i błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyra06 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 podkręcam rivatunerem, i jak zaptaszam ustawienia to rdzeń zostaje na 630 a pamięci zawsze wracaja. Nawet jak podkręcam w sterownikach to rdzeń zostaje a pamięci wracają :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Zaznaczasz opcje jak na screenie. Potem wciskasz Save. Już powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyra06 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 (edytowane) tak robie tyle że jak przestawie pamięci to wyskakuje mi http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de769257e324be01.html i nieważne czy daje yes/no to i tak standardowo ustawia a co z tymi pamięciami, da się coś zrobić ? gdzieś tam przeczytałem że podczas podkręcania HTT nie powinno p[rzekracasz 1000, u mnie w cpu-z jest 1025.. wiec co z tym ? :oops: :huh: :mad: Edytowane 24 Lutego 2007 przez Pyra06 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 (edytowane) Najlepiej wgraj nowszą wersje. Możliwe że to błąd programu. A nie ustawiasz za wysoko pamięci?? Po każdym podniesieniu zegarów wciska się przycisk Test i zastosuj. I dopiero potem włańcza się marki i sprawdza jak się sprawuje, czy nie robi zwiech i czy nie ma artów. A robiłeś mody?? Bo Galaxy nie pójdzie raczej wyżej jak 800MHz na pamięciach bez dowoltowania ich. A Ty próbujesz ustawić 880. Co do HTT to u mnie nawet chodziło powyżej 1100 na MSI K8N Neo4 Platinum. Ale dla stabilności powinno być ok 1000MHz czyli może być. Edytowane 24 Lutego 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyra06 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 myślisz że pamięci tylko o 100 pojda ? nie robiłem vmodów. Testy przechodza, w 3dmarku05 nie ma artefaktów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Pyra06 napisał(a): myślisz że pamięci tylko o 100 pojda ? nie robiłem vmodów. Testy przechodza, w 3dmarku05 nie ma artefaktówA po teście wciskasz zastosuj lub OK?? Bo bez tego zegary nie są podnoszone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyra06 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 oczywiscie że wciskam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 zeby osiagnac 675/875 trzeba wylaczyc w RivaTunerze test... karta śmiga aż miło :) choć trzeba uważać na temp - odpowiednia wentylacja budy jest niezbędna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyra06 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 mam 3 wentle w budzie + chłodzenie zalmana na grafie i max temp 35C więc myśle że będzie ok ale jak ten test wylaczyc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Warto poszukać troche na forum :) TU masz jak to wyłączyć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...