xpektor Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 (edytowane) Helo. Tydzien temu kupilem płytki szpule 25 TDK DVD-R 1-16x 4.5GB (takie jak na załaczonym obrazku) w hipermarkecie Auchan. Wczesniej uzywalem juz tych plyt i bylem zadowolony. Dzis jednak przychodzi do mnie kumpel, chce mu nagrac troszke danych. Pierwsza czesc nagralem jeszcze na plytce ze starej szpuli bez najmniejszych problemow, druga juz miala byc juz z tej nowej. Wkladam, chce nagrwa, a tu wyskakuje ze plyta jest do nieodczytania (uzywam DeepBurner, chyba juz od 2 lat i takich problemow nie bylo). Patrze do mojego kumputera, a ta pisze wolnych bajtow: 0, zajetych: 0. Tak jakby plytka byla wczesniej zle nagra. Biore inna plytke ze srodka i tak samo. Pozniej znalazlem jakas inna dvd i nagralo bez problemow. Moja nagrywaka to Lite-On DVDRW SOHW-1653S i nigdy wczesniej nie bylo z nia problemow. Wypalila juz mase danych. Fotka płytek: Płytek nie wymienie bo paragonu nie trzymam, gwary na nagrywarke tez nie mam, a obecnie nie ma u kogo sprawdzic tych dvd ;\ Jak ktos cos wie to prosze o jakas pomoc. Edytowane 24 Lutego 2007 przez xpektor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Nie wiesz ze nie kupuje sie tego dziadostwa? :) Masz dowod, prawie ze namacalny ;) Podobno na rynku były.. moze i wciaz sa podrobki TDKów... Nie powinien wiec dziwic fakt, ze owa firma ma zaprzestac produkcji takich nosnikow.. i dobrze! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Może przypadkiem TDK003? Ostatnio mi takich kilka +R po nagraniu waliło błędami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 No to jak odróżnić prawdziwą od fałszywej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 No nie wiedzialem, poniewaz jak anrazie wypalilem 50 plyt i zadnych problemow nie bylo, ale kupowalem plytki w makro, a tym razem padlo na auchan. Moze to jakas wadliwa seria? TDK03? Nigdzie tak nie pisze. Zreszta widac na zdjeciu. Na odwrocie plytki na takim cienkim pasku pisze cos takiego: CMDR 4.7G-CTMWMQ!-002 1517 Pewnie na cdrinfo cos bedzie, ale tam jest masakrycznie duzo danych do przerobienia ;] To chyba jestem w plecy 3dyszki. Jakos przezyje. Co polecacie na przyszlosc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Zobacz w Nero Info Tool identyfikator producenta. A z tym zdjęciem to sobie mozesz... Przy TDK 2 identyczne pudelka kupione razem potrafią byc z innych fabryk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 (edytowane) Dobra dobra. Nie wiedzialem ze TDK 2 i TDK 3 i kto wie jakie jeszcze nie roznia sie wygladem. Przy tych starych (dobrych) plytach TDK w informacji rozszerzonej/Manufactured ID: TTH02 Przy nowych: Ustawienia ogolne: Blank DVD-R n/a Informacja rozszerzona: 1 4-2-1x 4.38 Manufactured id: CMC MAG.AM3 n/a reszta n/a edit. z tego co czytalem, to chyba jednak wina mojej nagrywarki. Podobno po 2-3 latach zaczynaja siadac, a z tego co widzialem na forum cdrinfo, zdarza sie to dosyc czesto. Innym klopotem jest wlasnie slaba rozpoznawalnosc "-"minusów i nie tylko (czego wczesniej nie zauwazylem...). Zmienilem BIOS nagrywarki na nowszy, dalej to samo. W windowsie 0 wolnych i 0 zajetych, jednak w deepburnerze udalo mi sie wypalic plytke. Nie wiem jakim cudem. Ciekawe co z reszta i czy zapisywanie na nich danych to dobry pomysl. Niewiadomo czy inne napedy je obsluza ;\ Sie zasiedizalem prze ta nagrywake ;\ Edytowane 24 Lutego 2007 przez xpektor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 (edytowane) Akurat mam ten komplecik TDK i moj Asus nie ma problemow. Natomiast plyty roznie sa robione , jest pewnie rozrzut jakosciowy i tyle. Ostatnio na 10 sztuk EMTEC'ow 3 poszly w kubel...na 20% od razu detka. Wsadzilem 4-go EMTEC'a i poszedl. Przyjrzalem sie tym uwalonym plytom i nawet niedobor materialu widac bylo na niej. Masz pecha. Edytowane 24 Lutego 2007 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 aspi. miałem cyrki z TDKami też. 12 spłonęło. zmiana aspi pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Ja od wielu lat kupuje Verbatimy plusy i chyba ani jednej nie uwaliłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rork Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 edit. z tego co czytałem, to chyba jednak wina mojej nagrywarki. Podobno po 2-3 latach zaczynają siadac 2, a co dopiero 3 lata dla nagrywarki to tak jak byś używał teraz procka p100 w erze C2D i się dziwił, że coś wolno działa ;), a tak serio to nagrywarka od dawna nie jest wspierana przez producenta nowymi biosami, a to podstawa, ponieważ płyty "tdk" z przed 2 lat to całkiem inne "tdk" niż obecnie, a informacji w biosie nagrywarki o tym nie ma i stąd biorą się problemy z wypalaniem nowej "generacji" nośników nie tylko "tdk", nadszedł czas kupić coś nowego :) ps. tdk to nie najlepsze płyty, już od ponad roku (jak pojawiły się te granatowe) są z nimi problemy. Obecnie verbatimy (nie do końca ),sony trzymają w miarę dobry poziom jakości, można trafić też dobre płyty mniejszych producentów (EMTEC np) ale to już trzeba samemu przetestować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Ja kupiłem w Media-Markt DVD+RW TDK i płytka od nowości nie działa. Podczas jej formatowania przed nagraniem wyskakuje błąd. Sprawdzone w moim Samsungu TS-H552U z najnowszym firmwarem i u kumpla na Necu ND-4571A. Kupiłem już najtańszego w sklepie Platiniuma +RW i wszystko jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 (edytowane) Prawda jest taka, że producenci nie zamawiają płyty markowane ich logo w różnych fabrykach. Czasami są to lepsze nośniki czasami gorsze, zależy od fabrykiw której je wyprodukowano i partii materiału. Należy zatem za każdym razem ak kupuje się nowy pakiet płyt sprawdzać jak się spisują w Nero CD-DVD Speed w tescie jakość. Od siebie dodam, że bardzo dobre są Vobisy DVD+R x8 MCC03 produkowane w fabryce Mitsubishi (czy coś takiego) produkującej m.in dla Verbatima. Edit: przed chwilą nagrana Edytowane 25 Lutego 2007 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rork Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Płytki w miare dobre ale widziałem juz płyty lepiej przechodzące ten test :), błędów PIF troche dużo, ale wszystko w normie :D ps. jaka predkość nagrywania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 No tak :cry: zapomniałem o prędkości. Płyta palona x8 czyli tyle na ile jest certyfikowana. A co do wykresu, to jest baaardzo dobry, wszak widziałem już lepsze palone na tym napędzie, ale w dalszym ciągu rewelacja. Z resztą dodam, że nic lepszego się nie kupi za 80 gr :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...