Skocz do zawartości
xpektor

Uszkodzone Nowe Płyt Tdk

Rekomendowane odpowiedzi

Helo.

Tydzien temu kupilem płytki szpule 25 TDK DVD-R 1-16x 4.5GB (takie jak na załaczonym obrazku) w hipermarkecie Auchan. Wczesniej uzywalem juz tych plyt i bylem zadowolony. Dzis jednak przychodzi do mnie kumpel, chce mu nagrac troszke danych. Pierwsza czesc nagralem jeszcze na plytce ze starej szpuli bez najmniejszych problemow, druga juz miala byc juz z tej nowej. Wkladam, chce nagrwa, a tu wyskakuje ze plyta jest do nieodczytania (uzywam DeepBurner, chyba juz od 2 lat i takich problemow nie bylo). Patrze do mojego kumputera, a ta pisze wolnych bajtow: 0, zajetych: 0. Tak jakby plytka byla wczesniej zle nagra. Biore inna plytke ze srodka i tak samo. Pozniej znalazlem jakas inna dvd i nagralo bez problemow.

Moja nagrywaka to Lite-On DVDRW SOHW-1653S i nigdy wczesniej nie bylo z nia problemow. Wypalila juz mase danych.

Fotka płytek:

Dołączona grafika

Płytek nie wymienie bo paragonu nie trzymam, gwary na nagrywarke tez nie mam, a obecnie nie ma u kogo sprawdzic tych dvd ;\

Jak ktos cos wie to prosze o jakas pomoc.

Edytowane przez xpektor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiesz ze nie kupuje sie tego dziadostwa? :) Masz dowod, prawie ze namacalny ;) Podobno na rynku były.. moze i wciaz sa podrobki TDKów...

Nie powinien wiec dziwic fakt, ze owa firma ma zaprzestac produkcji takich nosnikow.. i dobrze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiedzialem, poniewaz jak anrazie wypalilem 50 plyt i zadnych problemow nie bylo, ale kupowalem plytki w makro, a tym razem padlo na auchan. Moze to jakas wadliwa seria?

TDK03? Nigdzie tak nie pisze. Zreszta widac na zdjeciu.

Na odwrocie plytki na takim cienkim pasku pisze cos takiego:

CMDR 4.7G-CTMWMQ!-002 1517

Pewnie na cdrinfo cos bedzie, ale tam jest masakrycznie duzo danych do przerobienia ;]

To chyba jestem w plecy 3dyszki. Jakos przezyje. Co polecacie na przyszlosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra dobra. Nie wiedzialem ze TDK 2 i TDK 3 i kto wie jakie jeszcze nie roznia sie wygladem.

Przy tych starych (dobrych) plytach TDK w informacji rozszerzonej/Manufactured ID: TTH02

Przy nowych:

Ustawienia ogolne:

Blank DVD-R

n/a

Informacja rozszerzona:

1

4-2-1x

4.38

Manufactured id: CMC MAG.AM3

n/a

reszta n/a

edit.

z tego co czytalem, to chyba jednak wina mojej nagrywarki. Podobno po 2-3 latach zaczynaja siadac, a z tego co widzialem na forum cdrinfo, zdarza sie to dosyc czesto. Innym klopotem jest wlasnie slaba rozpoznawalnosc "-"minusów i nie tylko (czego wczesniej nie zauwazylem...).

Zmienilem BIOS nagrywarki na nowszy, dalej to samo. W windowsie 0 wolnych i 0 zajetych, jednak w deepburnerze udalo mi sie wypalic plytke. Nie wiem jakim cudem. Ciekawe co z reszta i czy zapisywanie na nich danych to dobry pomysl. Niewiadomo czy inne napedy je obsluza ;\

Sie zasiedizalem prze ta nagrywake ;\

Edytowane przez xpektor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Akurat mam ten komplecik TDK i moj Asus nie ma problemow. Natomiast plyty roznie sa robione , jest pewnie rozrzut jakosciowy i tyle. Ostatnio na 10 sztuk EMTEC'ow 3 poszly w kubel...na 20% od razu detka. Wsadzilem 4-go EMTEC'a i poszedl. Przyjrzalem sie tym uwalonym plytom i nawet niedobor materialu widac bylo na niej. Masz pecha.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit.

z tego co czytałem, to chyba jednak wina mojej nagrywarki. Podobno po 2-3 latach zaczynają siadac

2, a co dopiero 3 lata dla nagrywarki to tak jak byś używał teraz procka p100 w erze C2D i się dziwił, że coś wolno działa ;), a tak serio to nagrywarka od dawna nie jest wspierana przez producenta nowymi biosami, a to podstawa, ponieważ płyty "tdk" z przed 2 lat to całkiem inne "tdk" niż obecnie, a informacji w biosie nagrywarki o tym nie ma i stąd biorą się problemy z wypalaniem nowej "generacji" nośników nie tylko "tdk", nadszedł czas kupić coś nowego :)

ps. tdk to nie najlepsze płyty, już od ponad roku (jak pojawiły się te granatowe) są z nimi problemy.

Obecnie verbatimy (nie do końca ),sony trzymają w miarę dobry poziom jakości, można trafić też dobre płyty mniejszych producentów (EMTEC np) ale to już trzeba samemu przetestować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem w Media-Markt DVD+RW TDK i płytka od nowości nie działa. Podczas jej formatowania przed nagraniem wyskakuje błąd. Sprawdzone w moim Samsungu TS-H552U z najnowszym firmwarem i u kumpla na Necu ND-4571A. Kupiłem już najtańszego w sklepie Platiniuma +RW i wszystko jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że producenci nie zamawiają płyty markowane ich logo w różnych fabrykach. Czasami są to lepsze nośniki czasami gorsze, zależy od fabrykiw której je wyprodukowano i partii materiału. Należy zatem za każdym razem ak kupuje się nowy pakiet płyt sprawdzać jak się spisują w Nero CD-DVD Speed w tescie jakość. Od siebie dodam, że bardzo dobre są Vobisy DVD+R x8 MCC03 produkowane w fabryce Mitsubishi (czy coś takiego) produkującej m.in dla Verbatima.

Edit: przed chwilą nagrana

Dołączona grafika

Edytowane przez toman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak :cry: zapomniałem o prędkości. Płyta palona x8 czyli tyle na ile jest certyfikowana. A co do wykresu, to jest baaardzo dobry, wszak widziałem już lepsze palone na tym napędzie, ale w dalszym ciągu rewelacja. Z resztą dodam, że nic lepszego się nie kupi za 80 gr :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi