Skocz do zawartości
neov6

Vista I Nieczarna Czerń W Obrazie Wideo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam GeForce 7600GT i po przesiadce na Vistę Home Premium x64 zauważyłem, że w filmach czerń jest szara :angry: , tzn. jak mam w Windows Media Playerze film gdzie pod XP było czarno, to pod Vistą jest szaro, jakby jasność była zwiększona tylko na obszarze wideo bo czarne pasy na dole i górze przy filmach panoramicznych są (na pełnym ekranie obszar poza filmem też jest szary). Jak włączę w Media Player Classic i ustawię Overlay Mixer to czerń jest OK, ale wyłącza się wtedy AeroGlass i nie chcę być ograniczony do Media Player Classic. Czy nikt tego nie zauważył u siebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem coś na ten temat: http://forum.doom9.org/showthread.php?t=122449 Wychodzi na to że problem dotyczy wyświetlania innego niż overlay i jest od zawsze tylko że pod XP jest domyślnie overlay używany i jest dobrze. Dopiero Catalysty 7.1 usuwają problem pod XP z innymi niż overlay metodami wyświetlania, dla Visty jeszcze tego nie poprawili a nVidia wogóle tematu nie ruszyła :angry: . Problem sprowadza się do tego że obraz wideo na pc musi być przekonwertowany bo inny jest poziom czerni, dla overlay konwersja jest od zawsze a dla innych nie zrobili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w grach tak samo jest ze czarne nie jest czarne? czy pod vista lepiej gry chodzą( czy w systemie 64bit lepiej grafa wychodzi punktowo albo w grach itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuję ten pradawny temat, gdyż właśnie bawię się Vistą na nowym kompie i jedna rzecz nie daje mi żyć...

Właśnie ta ciemnoszara czerń w filmach. Oto screeny prezentujące ten efekt:

Dołączona grafika

Windows XP

Dołączona grafika

Windows Vista

Polecam przyjrzeć się obrazkom na pełnym ekranie - wtedy dokładnie widać, że pod XP czerń jest tak samo czarna, jak czarne pasy u góry i u dołu, natomiast pod Vistą - jest ciemno szaro...

Z tego co przeczytałem w tym temacie, odpowiedzialny za tą szarość jest tryb overlay, a raczej jego brak w Viście.

Stąd mam kilka pytań:

1) czy można ten tryb jakoś w Viście wymusić i uzyskać czarną czerń?

2) czy ludzie korzystający z Media Player Classic i trybów VMR7/9 (umożliwiających wyświetlanie napisów) mogą z tą szarą czernią żyć? :P

Dodam, że instalowałem pakiet Vista Codec Package (32-bit) i nie wpłynęło to na zmianę stanu rzeczy.

Edytowane przez soulburner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi