neov6 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Mam GeForce 7600GT i po przesiadce na Vistę Home Premium x64 zauważyłem, że w filmach czerń jest szara :angry: , tzn. jak mam w Windows Media Playerze film gdzie pod XP było czarno, to pod Vistą jest szaro, jakby jasność była zwiększona tylko na obszarze wideo bo czarne pasy na dole i górze przy filmach panoramicznych są (na pełnym ekranie obszar poza filmem też jest szary). Jak włączę w Media Player Classic i ustawię Overlay Mixer to czerń jest OK, ale wyłącza się wtedy AeroGlass i nie chcę być ograniczony do Media Player Classic. Czy nikt tego nie zauważył u siebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Zauważyłem to samo u siebie, Radeon 9800Pro :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 mam to samo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neov6 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 A czy ktoś ma dobrą czerń w filmach pod Vistą (pomijając wymuszony Overlay mixer)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Rzeczywiście czerń była szara. Zainstalowałem najnowsze Vista Codec Package 4.2.8 - x64 i jest już czarno tam gdzie być powino. Dla posiadaczy Visty x64 nie zapomnnijcie o doinstalowaniu VistaCodecs x64Components 1.0.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Hyh ale ze mnie łoś - ja myślałem, że to przez zmiane crt na lcd która pokryła się mniej więcej z kupnem i inst Visty. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neov6 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Rzeczywiście czerń była szara. Zainstalowałem najnowsze Vista Codec Package 4.2.8 - x64 i jest już czarno tam gdzie być powino. Dla posiadaczy Visty x64 nie zapomnnijcie o doinstalowaniu VistaCodecs x64Components 1.0.2 Vista Codec Pack nie pomogło. :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 dziwna sprawa ;/ @Grzechu ja tez myslalem, ze to wina mojego lcd na samym poczatku :P lecz pod xp bylo oki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neov6 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Znalazłem coś na ten temat: http://forum.doom9.org/showthread.php?t=122449 Wychodzi na to że problem dotyczy wyświetlania innego niż overlay i jest od zawsze tylko że pod XP jest domyślnie overlay używany i jest dobrze. Dopiero Catalysty 7.1 usuwają problem pod XP z innymi niż overlay metodami wyświetlania, dla Visty jeszcze tego nie poprawili a nVidia wogóle tematu nie ruszyła :angry: . Problem sprowadza się do tego że obraz wideo na pc musi być przekonwertowany bo inny jest poziom czerni, dla overlay konwersja jest od zawsze a dla innych nie zrobili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 dajcie jakies screeny z ta szaroscia. u mnie nie ma takiego efektu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Norferin Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 A w grach tak samo jest ze czarne nie jest czarne? czy pod vista lepiej gry chodzą( czy w systemie 64bit lepiej grafa wychodzi punktowo albo w grach itp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) Odkopuję ten pradawny temat, gdyż właśnie bawię się Vistą na nowym kompie i jedna rzecz nie daje mi żyć... Właśnie ta ciemnoszara czerń w filmach. Oto screeny prezentujące ten efekt: Windows XP Windows Vista Polecam przyjrzeć się obrazkom na pełnym ekranie - wtedy dokładnie widać, że pod XP czerń jest tak samo czarna, jak czarne pasy u góry i u dołu, natomiast pod Vistą - jest ciemno szaro... Z tego co przeczytałem w tym temacie, odpowiedzialny za tą szarość jest tryb overlay, a raczej jego brak w Viście. Stąd mam kilka pytań: 1) czy można ten tryb jakoś w Viście wymusić i uzyskać czarną czerń? 2) czy ludzie korzystający z Media Player Classic i trybów VMR7/9 (umożliwiających wyświetlanie napisów) mogą z tą szarą czernią żyć? :P Dodam, że instalowałem pakiet Vista Codec Package (32-bit) i nie wpłynęło to na zmianę stanu rzeczy. Edytowane 23 Stycznia 2008 przez soulburner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 W Vista jest czarna czerń kiedyś miałem ten sam problem co wy ;) ale rozwiązanie go jest banalne. http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2670262 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Może jestem ślepy (trochę tak ;)), ale nie mogę znaleźć nic na ten temat pod linkiem, który podałeś :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Jest tam opisane co musisz zmienić w sterownikach żeby było czarno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moriv Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 Też mam ten problem i strasznie mnie to wkurza. Przeszukałem cały temat do którego dałeś linka i nic tam nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...