Skocz do zawartości
nasteq

Kiepska wydajnosc RAMu (Samsung)

Rekomendowane odpowiedzi

Problem mam taki - wyniki Sandry: INT 1877, FLOAT 1752. Czy to aby nie troszke za malo dla pamięci 333MHz? Sa to dwa 256MB Samsungi TCB3 puszczone na ich normalnym taktowani i timingu (CL2.5). Bios do ASUSa mam 10.11 (chociaz na .09, .10 i kilku betach bylo podobnie). Reszta konfiguracji w sigu. Aha, wykluczam walniete pamieci - testowalem lacznie na 5 roznych sztukach (wszystkie 256tki Samsung TCB3). Nie ma znaczenia czy wloze jedna, czy dwie - zawsze mam wynik zblizony do tego powyzej - co o tym sadzicie?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie masz FSB? Jeśli 266MHz to normalnie, że tak słabo Ci wyszedł test.

No tak - to byly wyniki ze standardowego FSB. Teraz zrobilem takie cos - obnizylem mnoznik do 10 - i jest teraz tak 10x146, przez co zachowalem dotychczasowe taktowanie (bo aktualnie zajmuje sie pamiecia, na proca przyjdzie pora za moment :D) i mam INT 2075, FLOAT 1913. Wynika to z podniesienia taktowania pamieci...

Scibi: - czy moglbys mi przyblizyc jak mam puscic pamiec w tryb asynchro, i czy rzeczywiscie to podniesie wydajnosc (kosztem czego)?

Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aynchro to jest takie cos ze pamieci nie ida zegarem fsb procesora tylko jakby wlasnym. Nie wiem jak na asusach, na msi nazywa sie to hclk+33. I to jest fsb + 33mhz co przy standardzie da 166mhz. Wiec takie cos tez bedzie u ciebie, nie bedzie to kosztem niczego. Wiec odszukaj w biosie strone, na ktorej sa wszystkie opcje do zmiany timingow, i tam napisz jakie masz opcje. Jedna z nich wyg;ladajaca podobnie jak ta co napisalem odpowiada za asynchroniczne taktowanie pamieci. napisz tu co masz, my ci powiemy dokladnie potem co i jak wlaczyc :D dobrzez tez abys wlaczy ltimingi 2-2-5 i CL=2. Wtedy bedziesz mial xtra kopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aynchro to jest takie cos ze pamieci nie ida zegarem fsb procesora tylko jakby wlasnym. Nie wiem jak na asusach, na msi nazywa sie to hclk+33. I to jest fsb + 33mhz co przy standardzie da 166mhz. Wiec takie cos tez bedzie u ciebie, nie bedzie to kosztem niczego. Wiec odszukaj w biosie strone, na ktorej sa wszystkie opcje do zmiany timingow, i tam napisz jakie masz opcje. Jedna z nich wyg;ladajaca podobnie jak ta co napisalem odpowiada za asynchroniczne taktowanie pamieci. napisz tu co masz, my ci powiemy dokladnie potem co i jak wlaczyc :D dobrzez tez abys wlaczy ltimingi 2-2-5 i CL=2. Wtedy bedziesz mial xtra kopa.

Tak tez myslalem, ze to chodzi o roznice w taktowaniu FSB i pamieci. Niestety, jak ustawilem CL2 i 2-2-6 Winda nie wstala - blue screen :-(

Kurcze, nie moge niestety znalezc niczego, co by dzialalo jak "hclk+33" na MSI. Mysle dalej co z tym zrobic... :-) Natomiast moze ktos mnie oswieci i powie, do czego jest SDRAM 1T Command Control?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tez myslalem, ze to chodzi o roznice w taktowaniu FSB i pamieci. Niestety, jak ustawilem CL2 i 2-2-6 Winda nie wstala - blue screen :-(

Kurcze, nie moge niestety znalezc niczego, co by dzialalo jak "hclk+33" na MSI. Mysle dalej co z tym zrobic... :-) Natomiast moze ktos mnie oswieci i powie, do czego jest SDRAM 1T Command Control?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widzialem setupa w biosie asusa, ale w moim (award, plyta dfi) ustawia sie zegar dla pamieci wybierajac "DDR DRAM Clock" sposrod "by SPD" "266 MHz" "333 MHz" i "400 MHz"

by SPD oznacza synchronicznie z procem. Nie wiem czy ustawienie to jest calkowicie rownowazne recznemu ustawieniu czestotliwosci proca (np czy 266 = by SPD dla standardowych AXP ? )

Wlasciwie moznaby stawic zegar ramu ponizej zegara proca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na a7v8x masz taka opcje jak "memory frequency" teraz pewnie masz ustawione na auto czyli na 266 wejdz do biosa i przestaw na 333/400 w zaleznsci jakie masz pamieci. Co do opcji SDRAM 1T COMMAND CONTROL to włacz ja podnosi wydajnosc :twisted: aha w menu "chip configuration" wlacz opcje USWC rowniez zwieksza wydajnosc systemu a najlepiej w opcji system performance ustaw na "turbo" to bios ustawi wszystkie te opcje za ciebie tak by wydajnosc systemu byla jak najwyzsza ;) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na a7v8x masz taka opcje jak "memory frequency" teraz pewnie masz ustawione na auto czyli na 266 wejdz do biosa i przestaw na 333/400 w zaleznsci jakie masz pamieci. Co do opcji SDRAM 1T COMMAND CONTROL to włacz ja podnosi wydajnosc :twisted: aha w menu "chip configuration" wlacz opcje USWC rowniez zwieksza wydajnosc systemu a najlepiej w opcji system performance ustaw na "turbo" to bios ustawi wszystkie te opcje za ciebie tak by wydajnosc systemu byla jak najwyzsza ;) :)

Mam od samego poczatku ustawione na sztywno 333. USWC jest tez od poczatku, no i TURBO tez... :-) A tak BTW, to wlasnie skonczylem reinstalke windy, po tym jak po podniesieniu do FSB na 190/38 (mnoznik 10) wywalil mi system32/config/system :-) Don't try this at home :-)

Aha, czyli wracajac do tematu - nie da sie ustawic asynchronicznego wspoldzialania pamieci na A7V8X?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widzialem setupa w biosie asusa, ale w moim (award, plyta dfi) ustawia sie zegar dla pamieci wybierajac "DDR DRAM Clock" sposrod "by SPD" "266 MHz" "333 MHz" i "400 MHz"

by SPD oznacza synchronicznie z procem. Nie wiem czy ustawienie to jest calkowicie rownowazne recznemu ustawieniu czestotliwosci proca (np czy 266 = by SPD dla standardowych AXP ? )

Wlasciwie moznaby stawic zegar ramu ponizej zegara proca...

Tak na moje oko to by SPD wykryje Ci domyslne taktowanie dla pamiatek. A to, ze sam ustawisz recznie 333, czy tez 400 wcale nie oznacza (moim zdaniem), ze bedzie dzialac w oderwaniu od taktow FSB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na moje oko to by SPD wykryje Ci domyslne taktowanie dla pamiatek. A to, ze sam ustawisz recznie 333, czy tez 400 wcale nie oznacza (moim zdaniem), ze bedzie dzialac w oderwaniu od taktow FSB...

Masz na mysli, ze dla DDR3200 ustawi takt 166MHz ?

da sie ustawic asynchroniczne. Przeciez teraz takowe masz masz 133/166 jesli twoj proc chodzi na defaultowym taktowaniu oczywiscie 

ATSD czy "asynchronicznie" oznacza tylko rozna czestoliwosc (np. 133!=166), czy tez zupelna ich niezaleznosc?

Bo chyba inaczej wygladalby transfer miedzy dwoma niezaleznie taktowanymi podsystemami, a inaczej gdyby jedna byla zwiazana z druga ( pochodzilyby z jednego kwarcu).

AFAIK w czipsetach VIA sa one zwiazane - podnoszenie FSB proporcjonalnie podnosi takt pamieci, PCI i AGP

W nForce2 przez "zablokowanie" zegara PCI (i AGP?) mamy komplena dowolnosc proporcji miedzy ta czestotliwoscia a FSB. Jak jest z zegarem pamieci? Czy mozna ustawic sobie np FSB 205 MHz (bo tyle akurat pozwala proc) a zegar pamieci np 153MHz DDR ( bo mamy akurat kiepskawe DDR2100) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATSD czy "asynchronicznie" oznacza tylko rozna czestoliwosc (np. 133!=166), czy tez zupelna ich niezaleznosc? 

Bo chyba inaczej wygladalby transfer miedzy dwoma niezaleznie taktowanymi podsystemami, a inaczej gdyby jedna byla zwiazana z druga ( pochodzilyby z jednego kwarcu). 

AFAIK w czipsetach VIA sa one zwiazane - podnoszenie FSB proporcjonalnie podnosi takt pamieci, PCI i AGP 

W nForce2 przez "zablokowanie" zegara PCI (i AGP?) mamy komplena dowolnosc proporcji miedzy ta czestotliwoscia a FSB. Jak jest z zegarem pamieci? Czy mozna ustawic sobie np FSB 205 MHz (bo tyle akurat pozwala proc) a zegar pamieci np 153MHz DDR ( bo mamy akurat kiepskawe DDR2100) ?

asynchroniczne taktowanie tak sie mowi wiec jak sama nazwa mowi pamiec i procek pracuja na dwoch roznych czestotliwosciach ale czy sa wzgledem siebie niezalezne to przyznam sie ze nie jestem pewien :oops: ale chyba nie jesli jest (a chyba nie jest) inaczej to niech ktos mnie poprawi :).

Co do chipsetow nforce i taktowania pamieci otoz zalezy na jakiej plycie bo np.: w epoxie jest tak iz taktowanie pamiatek masz ustawiane procentowo wzgledem fsb freq wiec jesli dasz fsb freq 200 mhz a pamieci chesz miec np.: 166mhz musisz ustawic 83% Taktowanie AGP rowniez ustalasz sam a PCI bus is locked at 33mhz :twisted:

p.s w tym ustawianiu procentowym jestes w jakis sposob ograniczony bo procenty leca co kilka np.: ...83% 100% 120% 125%... wiec jesli chcesz miec standardowe taktowanie dla pamieci musisz ustawiac takie fsb by po dodaniu/odjeci tych procentow dalo ci czestotliwosc standard ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asynchroniczne taktowanie tak sie mowi wiec jak sama nazwa mowi pamiec i procek pracuja na dwoch roznych czestotliwosciach

niby tak, ale bywaja asynchroniczne i asynchroniczne bardziej :wink:

p.s w tym ustawianiu procentowym jestes w jakis sposob ograniczony bo procenty leca co kilka np.: ...83% 100% 120% 125%... wiec jesli chcesz miec standardowe taktowanie dla pamieci musisz ustawiac takie fsb by po dodaniu/odjeci tych procentow dalo ci czestotliwosc standard ramu

Czyli jednak idzie z jednego kwarcu - tylko rozne dzielniki/mnozniki czestotliwosci.

PCI pewnie ma swoj "prywatny" zegar do robienia 33MHz. To powinno skomplikowac bridge'a CPUtoPCI. Ciekawe czy wzrosly przez to opoznienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...