Skocz do zawartości
JACK_

Nx6110 - Wymiana Procesora Na Pentium M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam HPka nx6110 z Celeronem M 1,4 FSB400.

Zastanawia mnie co by się stało jakbym zamontował

Pentium M np. 1,73 z FSB533 ??

Pójdzie, czy nie? Teoretycznie powinien pójść

z niższym taktowaniem, ale czy są jakieś ale ...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze pewniej bedzie obsadzic 1600/1MB/400 ??

Właśnie zastanawiam się na kupnem 1600/2MB/400 za 200zł,

lub 1700/2MB/400 za 300zł

Jak to widzicie, biorąc pod uwagę, że wcześniej było Cel M 360 1,4.

Ciekawe co na to "powie" układ chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym polecił ci zrobić drut moda. 5 min roboty i zaoszczędzisz 300 zł bo wydajność będzie niemal identycznie(lub lepiej) jak Pentium 1.7.

Masz rację, ale mnie bardziej zależy na SpeedStep'ie, bo na prędkość

tak bardzo nie narzekam. Tylko dobija mnie czas pracy baterii

i "słodki" szum wentylatora późną nocą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, ale mnie bardziej zależy na SpeedStep'ie, bo na prędkość

tak bardzo nie narzekam. Tylko dobija mnie czas pracy baterii

i "słodki" szum wentylatora późną nocą :)

Obawiam się, że speedstep nie będzie działał. O ile wogóle komp się uruchomi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile chipset obsługuje to dlaczego nie ma działać?

Pozdrawiam

Poznaniak

No właśnie o chipset się tu rozchodzi. Jeśli komp był kupowany z fabrycznie zamontowanym Celeronem to zapewne płyta ma chipset 910GML a ten nie obsługuje procesorów Pentium M z FSB 533.

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy poszukać, temat był już poruszany na forum.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=211153

910GML spokojne obsłuży Pentium M na szynie 400MHz, ale z 533 moży być już problem. U siebie wymieniałem z celerona 1.4 na pentiuma 1.5 i zero problemów, wszystko śmiga. Chłodzenie wystarczy, pentium nie grzeje się mocniej niż celeron.

EDIT

O "drutowaniu" tutaj:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=170305

@JACK_

Zastanów się czy warto płacić 200zł za P-M 1.6, a tym bardziej 300 zł za 1.7. Wg. mnie najlepiej kupić wersję 1.5, na allegro można wyrwać poniżej 150 zł. Różnica wydajności w codziennej pracy znikoma, a sporo kasy zostaje w kieszeni.

Edytowane przez honor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

910GML spokojne obsłuży Pentium M na szynie 400MHz, ale z 533 moży być już problem. U siebie wymieniałem z celerona 1.4 na pentiuma 1.5 i zero problemów, wszystko śmiga. Chłodzenie wystarczy, pentium nie grzeje się mocniej niż celeron.

EDIT

O "drutowaniu" tutaj:

Uprzedziłeś mnie ;) Nic dodać nic ująć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sie podpiac pod ten temat zeby nie zakladac nowego. Mam HP Pavilion DV4405nr. Fabrycznie na celeronie m 1.5/1mb/400mhz. Kupilem procka Pentium M 1.6/2mb/400mhz. I mam problem. Czytajac tematy na forum stwierdzilem ze nie powinno byc z tą wymiana problemu. Moj lapek wedlug Everseta ma chipset i915gm. Wiec bez problemu powinno to dzialac. Jednakze jest problem. Po wsadzeniu procka do lapa komp sie wlacza pokazuje sie ekran startowy hp (gdzie zamiast loga celerona widnieje logo Pentium M) i tyle. Zostaje czarny ekran i komp nie idzie dalej. Do biosu da sie wejsc. W biosie poprawnie wykrywa procka. wlozylem spowrotem celerona i dziala bez problemu. A na Pentium M za nic nie chce dzialac. Zastanawiam sie jaka mozebyc przyczyna. Moze jest jakas blokada?? i dlatego procesor nie chce dzialac?? moze bios na to nie pozwala?? ktos moze mi pomoc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem aktualizacje biosu na najnowszy do mojego modelu to jest f21. Chcialem wgrac ionny bios od podobnego modelu na tych samych podzespolach tylko ze z prockiem pentium M ale mi sie nie udaje. Pisze ze to bios nie do mojego noteboka. :(

1. jesli jest jakis plik readme.txt do tego biosu to zobacz czy jest ma informacja o obslugiwanych procesorach

2. wejdz do biosu (jesli sie da i zobacz co tam wykryl) moze trzeba dac zapisz nowe ustawienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie nie ma. Ale ten bios nie chce wejsc. Wogole nie da sie go wgrac. A w tym co jest do mojego modelu nie ma zadnego readme. I nie wiem jak podmienic ten bios na inny i zeby to zrobic tak zeby nie zepsuc laptopa na amen. Bo on ma tylko gwarancje US.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeże trochę temat...

Ostatnio zakupiłem do swojego nx6110 zamiast Celerona 1.4

Pentium'a M 1.6/2MB/400 SL7EG i niestety nie wystartował.

Tzn. tylko sekundę mrugnęły diodki wentyl zakręcił i się wyłączył.

Jedna z krawędzi na rdzeniu trochę mi się nie podobała, ale sprzedawca

twierdził, żę procesor jest sprawny... o dziwo przyjął z powrotem bez problemów.

Ktoś miał takie efekty ??

PS.

Za 2 dni będę miał na testy SL7EP 1.7/2MB/400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT

O "drutowaniu" tutaj:

@JACK_

Zastanów się czy warto płacić 200zł za P-M 1.6, a tym bardziej 300 zł za 1.7. Wg. mnie najlepiej kupić wersję 1.5, na allegro można wyrwać poniżej 150 zł. Różnica wydajności w codziennej pracy znikoma, a sporo kasy zostaje w kieszeni.

Staaary temat

odświerzę

:)

mam nx6110 z celerem 1300. wkladam pentaka m 1500 baniasa z 1MB cache L2...i kicha. czarny ekran i wentyl wyje.

ma ktos pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi