Tomasz76 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Witam chyba przyszła pora przesiąść się z mojego wysłużonego XP-M 2500, na coś lepszego. Chciałem zmienić na c2duo ale z racji tego ze mobo asus P5B deluxe i proc e6400 to kwota poza moim zasięgiem na razie , wybór padł na Amd 64 AM2. I w związku z tym mam parę pytań, jaką płytę wybrać , DFi ultra II odpada bo nie obsługuje pamięci ddr2 800, moje typy to asus M2N32-sli deluxe na 590, drugi też asus ale na 570 M2N-E, ale słyszałem ze ma tylko napięcia pamięci do 1.95v to troszke dupowato, no i abit KN9 ale tu nForce4 jeszcze śmiga oraz abit KN9 ultra na 570. Osobiście widzi mi sie tu asus na 590. Co do procka to na razie chyba będzie jednordzeniowy bo jest dużo tańszy i na necie już pojawiają się z drugiej ręki, słyszałem że x2 amd jakieś problemy mają trzeba wczytywac doddatkowe programy zeby było git, troszkę to zagmatwane, no ale nie mówię nie jak trafi się coś w dobrych pieniadzach, powiedzcie czy szukać tylko tych EE czy zwykłe tez są dobre? I jeszcze jedno czy te dwurdzeniowe rzeczywiście będą dużo lepsze od podkręconego jednordzeniowego. Zapomniałem dodac że jaki by nie był na pewno będzie mocno oczywiscie na ile podzespoły pozwola podkrecony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Nie bierz NF5XX tylko NF4. Bierz dfi, jest bardzo dobrą płytą. Co dwa rdzenie to nie jeden więc brał bym X2, różnica w cenie nie jest duża. Powiedz ile masz kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 (edytowane) na procek plus płyta z tym że musi byc naprawde dobra około 700-800, wole kupić słabszy procek i go za jakiś czas zmienic niz mieć dziadoską płyte, tak jak mówię nie musi być nowe Kurcze poczytałem i poprzeglądałem mnóstwo stron z testami i opisami AMD i Intela i jednak poczekam do zmiany z 1-2 miesiace i kupię zdecdowanie E4300 lub E6600 bo jak tak patrze na te wyniki z AMd w podpisie to mnie krew zalewa, szkoda kasy na to dziadostwo wydawac i pokazała się nowa w miare tania płytka na 775 mianowicie Abit AB9. Edytowane 26 Lutego 2007 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Właśnie też się zastanawiam nad zmianą platformy. Z testów wychodzi, że INTEL jest lepszy. Wolał bym AMD, ale cóż, nie będę płacił więcej za gorszy sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Zdecydowanie lepiej poczekać , dozbierać kasę i kupić C2D. Ja po przesiadce z SD 3700 czuję ogromną róznicę. Byłem (jeszcze jestem) fanem AMD, ale niestety zmuszony byłem do przesiadki na jakiś czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Kupno AM2 na dzień dzisiejszy nie jest przyszłościowym rozwiązaniem bo kto to będzie potem chciał ulepszać skoro i tak nigdy nie dogoni Intela. Najlepiej jest więc dozbierać lub poczekać aż intelowskie ceny spadną. A jeśli chcesz koniecznie wymienić platforme to sprzedaj swoj socket A i AGP póki jest jeszcze w cenie (niewiarygodnie wysokiej) i kup coś na s939 i PCI-E które jest tanie jak barszcz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Ja jestem skłonny kupić nawet coś takiego: Proc: Intel Core 2 Duo E6400 2,13 GHz ~ 860zł Płyta główna: ASUS P5B DELUX WIFI - i965 ~ 715zł Grafika: Asus EN7600GS SILENT/HTD/512M ~ 465zł RAM:DDR2 2x1GB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/2GDC ~ 460zł Czyli wyjdzie mnie około 2500 zł. Dyski zostają stare, za resztę starego kompa też coś pewnie dostanę. Nie będzie tak źle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Zmien karte na Galaxy 7600gs :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 intel ogłosił że od 22 kwietnia obniza ceny, wiec do maja nic nie zmieniam, ale nie wiem czy wszystkiego nie sprzedam tzn, mobo, pamieci, grafy i proca póki ceny sa oki jeszcze. Masaccio czytalem ze asus P5B deluxe ma jakąś blokade i nie da sie ustawić FSB pow 350mhz w E4300, w tej cenie masz rewelacyjną asus commando. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 (edytowane) Zmien karte na Galaxy 7600gs :)Może i lepsza, ale chce koniecznie pasywne chłodzenie (galaxy ma chyba wiatrak). Jaka pasywna będzie najlepsza? w tej cenie masz rewelacyjną asus commando. Wybrałem tamtą, bo ma Wifi i ludzie chwalili, pomyślę. Jeszcze pytanko, czy TAGAN 380 to pociągnie? Edytowane 27 Lutego 2007 przez Masaccio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 moim zdaniem 380W moze być za mało, teraz mam 420 a do nowego kompa kupiłem Tagana U15 580W :-), po prostu lubię dobre O/C a zasiłka wazna sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Może i lepsza, ale chce koniecznie pasywne chłodzenie (galaksy ma chyba wiatrak). Jaka pasywna będzie najlepsza? Wybrałem tamtą, bo ma Wifi i ludzie chwalili, pomyślę. Jeszcze pytanko, czy TAGAN 380 to pociągnie? Pociągnie, mój Aero po oc ma jeszcze luz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 jeszcze takie pytanko jaki wybrać procesor pod am2, oczywiście na przeczekanie, ale taki który się dobrze kręci. do wyboru 3000,3200,3500. chociaż kolega kupił 3500 i poszedł stabilnie tylko 220x11 na gigabycie ga m55-s3 więc lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Jak na przeczekanie to Athlon 3000+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 też tak własnie myslałem, sa w miare tanie na necie no chyba ze sie cos trafi po pieniadzach to wezme 3200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Nie warto dopłacać do 3200. Podkręcisz 3000 i będziesz maił to samo :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Skoro masz 700-800 zł na proca i płytę, to wyciśnij jeszcze te 270 zł i kup: Asus P5N-E SLI - 420 zł C2D E4300 - 650 zł Wydajność - o wiele większa Cena - nie wiele większa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Skoro masz 700-800 zł na proca i płytę, to wyciśnij jeszcze te 270 zł i kup: Asus P5N-E SLI - 420 zł C2D E4300 - 650 zł Wydajność - o wiele większa Cena - nie wiele większa. no niestety tyle kasy na sam procek i plytę nie przewidziano w moim budzecie na ten rok prawdopodobnie. zdecydowałem ze kupie amd 3000-3200, oraz do tego płytę tylko nie wiem na jaka się mam zdecydowac, bo kupiłem już fajne pamieci 800mhz i chciałbym z nich troszkę wycisnać w testach więc ostatniej padaki nie wezme jednak. W moich typach jest abit KN 9, biostar tForce4 oraz DFI infinity ultra II. cena abita to 250zł, biostar 270zł i dfi to koszt 329zł. na necie kn9 jako używka sie trafia ale cena jest zbliżona do nowej wiec taki zakup jest nieopłacalny, biostara nie ma a dfi tylko jako nowe, zastanawiałem sie jednak nad dfi bo bedzie można spdzedac w lepszej cenie później, tylko trzeba by przy niej wymienic chłodzenie tudzież dodac na mosfety radiatorki a to juz dodatkowe pieniadze, jako drugi myslałem o abicie ma juz chłodzenie i jest 80zł tańszy od dfi no i zły tez nie jest tylko ze dfi lepiej sie kreci z tego co poczytałem na forum, co byście doradzili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Abita - 80 zeta doplaty do dfi + ze 30 na zmiane wiatraczke + x na mosfety i wyjdzie ci , ze moglbys sobie plyte pod core2 kupic :D Biostar wydaje sie podobny , ale tez ma wiatraczek. Acha ciekawa wydaje sie tez asus MVP na chipsecie ati za 290 zeta w morelach ale nikt tego nie ma na forum (chociaz recenzje dostaje pozytywne i 300+ htt wyciaga) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) wyszła mała zmiana koncepcji , ponownie biorę pod uwagę zakup DFI poniewaz całosć będzie chłodzona WC więc z wymianą coolerka na bloczek wodny nie będzie problemów :-) , kurcze tylko chociaż żeby staniała te 30-50 zł a tu nic, zobaczymy w połowie marca jakie ceny beda, jeśli cena nie spadnie to już na 100% kupuję abita , ale wtedy bloczek pójdzie do szuflady, szkoda. Edytowane 11 Marca 2007 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Płyta juz zakupiona Abit KN9, do szczescia brakuje mi jeszcze tylko procesora, na necie trudno cos wyrwac w dobrej cenie, tak sie zastanawialem jeszcze nad sempronem 3200 lub 3400 pod am2 tylko nie wiem czy się w to pchac czy jednak z uporem szukac A64 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Hmmm ile kasy masz na proca? Sempron 3200+ nie jest taki zły, ale Athlon lepszy, więc jak możesz to wydaj troszkę więcej i ciesz się wydajnością :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 jeszcze takie pytanko jaki wybrać procesor pod am2, oczywiście na przeczekanie, ale taki który się dobrze kręci. do wyboru 3000,3200,3500. chociaż kolega kupił 3500 i poszedł stabilnie tylko 220x11 na gigabycie ga m55-s3 więc lipa Najlepiej 65 nm, najtańszy możliwy dzisiaj do kupienia to 3500+ 45W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 kupiłem amd 64 3000+ , jak przyjdzie to zobaczę czy dobrze sie kreci. seria ADA300CNBOX końcówka numeru to ...3J61081 więc moze nie będzie źle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...