Skocz do zawartości
kurniczek

Potrzebyn Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Do aktualnego kompa potrzebny jest zasilacz, ktory jedneczesnie w przyszlosci bedzie sluzyj mniej wiecej takiemu sprzetowi:

c2d e4300/6300/6400

geforce 8600

dysk ze 200GB

mobo asus p5b deluxe

1/2GB ramu

Oczywiscie procek jak i karta beda krecone.

Myslalem nad jakims cheiftekiem 400W tylko nie wiem czy nie bedzie za slaby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy o którym Chieftecu myślisz. Generalnie 400, 430, 450 i będzie zupełnie spoko, duży luz, nawet jakbyś na 8800gtx się rzucił i chciał trochę proca ponękać. Napisz przedział cenowy to będzie coś łatwiej dobrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli cos takiego

http://allegro.pl/item167089940_chieftec_4..._gwara_24m.html

A i mam pytanko, to jest niby 450W, a nizej est napisane cos takiego:

Moc ciągła 400W
O co chodzi?

To jest rzeczywista moc jaka przy wspólnych ograniczeniach różnych linii zasilacz jest w stanie cały czas dostarczać. np ten szef ma dwie 12V po 14A i 15A, ale naraz może ogólem uciągnąć na obu 12V 22A a nie 29A, do tego jest zwykle ograniczenia 3V+5V w tych szefach chyba 180W i stad jest moc ciągła - tak to mniej, więcej to wygląda.

A tak ogólnie to jak szum czlowiekowi niestraszny to doskonała zasiłka

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest rzeczywista moc jaka przy wspólnych ograniczeniach różnych linii zasilacz jest w stanie cały czas dostarczać. np ten szef ma dwie 12V po 14A i 15A, ale naraz może ogólem uciągnąć na obu 12V 22A a nie 29A, do tego jest zwykle ograniczenia 3V+5V w tych szefach chyba 180W i stad jest moc ciągła - tak to mniej, więcej to wygląda.

A to ja sie podpinam do tematu (bo niechce nowego zakladac):) te same pytania co wczesneij ale inne wymagania czyli ma byc cichy i kosztowac do 350zl i najlepiej jak bedzie miec odlaczane kabelki z tylu:) co proponujecie??:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma byc cichy i kosztowac do 350zl i najlepiej jak bedzie miec odlaczane kabelki z tylu:)

Odpinane kable, moc ok. 450, do 350zł, proszszsz:

BeQuiet Dark Power 430 (robiony przez Topowera)

Topower TOP-450 P3 U12 EZ

Topower TOP-480 SPW EZA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ja sie podpinam do tematu (bo niechce nowego zakladac):) te same pytania co wczesneij ale inne wymagania czyli ma byc cichy i kosztowac do 350zl i najlepiej jak bedzie miec odlaczane kabelki z tylu:) co proponujecie??:)

Odpinane kable, moc ok. 450, do 350zł, proszszsz:

BeQuiet Dark Power 430 (robiony przez Topowera)

Topower TOP-450 P3 U12 EZ

Topower TOP-480 SPW EZA

Jeżeli chcesz podłaczyc w przyszłosci gf8800gtx, jak pisałeś wcześniej to nowoczesną i cichą zasiłką będzie Chiefec 560W http://zenfist.pl/pID/300.htm, ma odpinane kable i z pewnością podkręcony 8800 i c2d go nie zagną B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurde czy on rzeczywiscie jest taki glosny? Glosniejszy bedzie od codegen 300W (ktorego w tej chwili posiadam :oops: )?

To moze jednak bedzie lepszy Huntkey HK-350AP ktorego Fredek polecal

http://allegro.pl/item167348581__huntkey_4...bor_econo_.html

tylko, ze on ma 400W, nie za malo?

EDIT

Chyba jednak ten chieftec bedzie glosniejszy od mojego codegena http://www.benchmark.pl/rek.php?a=k&id...z=1744#rek_1744 a dokladnie chodzi o to zdanie

Odpał PC-ta i... mój zmysł słuchu rejestruje, że maszyna chodzi zdecydowanie głośniej, niż ze starym Codegen-em.

:|

Wiec raczej chieftec odpada

Edytowane przez kurniczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurde czy on rzeczywiscie jest taki glosny? Glosniejszy bedzie od codegen 300W (ktorego w tej chwili posiadam :oops: )?

To moze jednak bedzie lepszy Huntkey HK-350AP ktorego Fredek polecal

http://allegro.pl/item167348581__huntkey_4...bor_econo_.html

tylko, ze on ma 400W, nie za malo?

Ten Huntkey na taką samą jeśli nie większą moc i to nawet od szefa 450W.

Chieftec jest znośnie głośny, to znaczy że jest jedynie szum o niskiej częstotliwosci i żadnych innych upierdliwych dźwięków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzal bym z tym ze huntkey ma moc wiekrza od szefa 450. Ma mniejsa ale niewiele mniejsza ale mniejsza ;)

Sumarycznie mocniejszy to może rzeczywiscie nie jest, ale jest bardziej elastyczny:

Szef 450W 3V+5V=145W 12V=264W

HK 350W 3v+5V=190W 12V=300W

Co przy nowoczesnych grafikach i CPU jedzących z 12V jest korzystniejsze w HK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Podlacze sie pod temat.Skladam koledze kompa na x2 3800+.7900gs, i po jednym napedzie.Tu mam problem,gdyz i tak nie wiem jak to zrobilem,ale namowilem go na obudowe centurion,ale wyniknal problem z zasilka,poniewaz myslalem ze lezy u mnie modecom mc 400,a tu lipa.I teraz mam pytanie co do Amacroxa 400,realnie 350W.Czy to to wytrzyma z tym konf.?(bez oc ).Chyab,ze jest cos jeszcze w tym przedziale cenowym?

Edytowane przez grzeg255

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Huntkeya to mimo ,,mniejszej,, mocy jak widać zarówno na liniach 3,3v i 5v jak i 12v zjada tego Chiefa, innymi słowy uciągnie więcej na tych liniach niż Chieftec, do tego nawet pod obciążeniem jest cichutki i nie grzeje sie ;] Nie mówie że Chieftec jest zły, jest b.dobry, zasiłki są porównywalne, ale huntkey chyba cichszy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka ja również podepne sie pod temat

mam zamiar kupic zasiłke do ok 450zl moja obecna konfiguracja jest w podpisie za ok 2 miesiace chce kupic

Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz

Asus P5B-E s.775 i965 DDR2 sATA2

ok 2gb ramu

Geforce 8800gts

zasilacz ma być bardzo cichy oraz ma miec odpinane kable obecnie jest tyle firm produkujace zasilacze ze trudno sie zdecydowac wiec prosz was o pomoc :D

zastanawialem sie nad

http://mcs.pc.pl/produkt1360.html

lub

http://abitech.pl/shop/towar/idt=1026078

1 mnie najbardziej zadowala lecz firma nic mi nie mowi

co myslicie o firmie Yesico?

oczywiscie nie chce przeplacac i zasilacz moze byc duzo tanszy nie wiem czy np warto czasami doplacac 100 zl wiecej bo z tego co czytam na forum to za ok 350zl rowniez znajde cos dobrego

czekam na wasze rady i propozycje :)

Edytowane przez remi83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krąży mnóstwo mitów w tym topicu. Jak ktoś sobie nie weźmie zasiłki i nie potestuje to można sobie gdybać. Więc najlepiej będzie jak sam podejmiesz decyzję kierując się własnymi preferencjami. Dla jednego zasilacz może być głośny, dla drugiego nie. Nie ma co generalizować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

Jeżeli chcesz podłaczyc w przyszłosci gf8800gtx, jak pisałeś wcześniej to nowoczesną i cichą zasiłką będzie Chiefec 560W http://zenfist.pl/pID/300.htm, ma odpinane kable i z pewnością podkręcony 8800 i c2d go nie zagną B-)

Kupilem zasilke i dzis wyladowala u mnie na biurku. Okazalo sie ze zasilka nie ma odpinanych kabli:( chyba ze rozlacza sie je w jakis specyficzny sposob.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem zasilke i dzis wyladowala u mnie na biurku. Okazalo sie ze zasilka nie ma odpinanych kabli:( chyba ze rozlacza sie je w jakis specyficzny sposob.

Bo pewnie masz wersje A12S, odpinane kable ma A12C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo pewnie masz wersje A12S, odpinane kable ma A12C

Daamain ma z pewnoscia 100% racji.

Ten bez odpinanych kabli kosztuje ok 320zł (S) z odpinanymi ok 40zł drozej. (C

Jedyne pocieszenie to zaoszczędzone pieniadze, no chyba ze te odpinane kable miały takie wielkie znacznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

A możesz napisać coś o głośności tego zasilacza ??

Mam kupić w przyszłym tygodniu jakiś zasilacz i wychodzi że na ten mogę sobie pozwolić lub jakiś podobny do 350 zł tylko czytałem że są głośne ostatnio

Czekam na info i będe wdzięczny

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

svende chodzilo mi raczej o dpiecie kabli w sposob "manualny" :damage_wall: wydaje mi sie ze kable ktore sa przypiete "na stale" mozna rozlaczac tzn przy "puszce" sa w termozgrzewalnyej oslonce ktora wyglada podejrzanie jakby kryly sie tam zlaczki:) zastanawiam sie tez czy jak uda mi sie juz porozlaczac jakos te kabelki czy zmontowanie moze byc klopotliwe?

jak cos pokreciem to sroki ale jestm juz 2d na nogach :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

svende chodzilo mi raczej o dpiecie kabli w sposob "manualny" :damage_wall: wydaje mi sie ze kable ktore sa przypiete "na stale" mozna rozlaczac tzn przy "puszce" sa w termozgrzewalnyej oslonce ktora wyglada podejrzanie jakby kryly sie tam zlaczki:) zastanawiam sie tez czy jak uda mi sie juz porozlaczac jakos te kabelki czy zmontowanie moze byc klopotliwe?

jak cos pokreciem to sroki ale jestm juz 2d na nogach :unsure:

Nie za bardzo rozumiem, ale postaram sie odpowiedzieć. Masz na 100% wersję bez odpinanych kabli. Do tej wersji nei da rady tak poprostu odłaczać i przyłaczać kabli bo są zamocowane na stałe w środku zasilacza, wyrywania nie sugeruję bo tracisz gwarancję B-)

http://www.chieftec.com/products/POWER/power.htm

to jest link u góry wersja z odpnanymi kablami, nizej ze stalym okablowaniem.

Jeżeli twój zasilacz nie ma złacz jak ten wyżej na stronie to znaczy że kabli nie odłaczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

Tynio zasilke zamontowalem :damage_wall: choc kabl;i bylo w pi... duzo:) a buda mala ale jakos upchalem nawet ladnie:) Jedynie co mnie troche irytuje to glosnosc:/ mianowicie wczesniej wiedzialem kiedy mi komputer dziala a teraz to troche jestem zdezorientowany:D

Napiecia z softu dolaczanego do plyty:

+3.3 _ 3.370V

+12 _ 12.110V

VCoreA 1.220 do 1.260 V

CPU Vid 1.320V

To sa dane z Everesta ver. 3.50.801 Beta

Dołączona grafika

Edytowane przez tilas21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tynio zasilke zamontowalem :damage_wall: choc kabl;i bylo w pi... duzo:) a buda mala ale jakos upchalem nawet ladnie:) Jedynie co mnie troche irytuje to glosnosc:/ mianowicie wczesniej wiedzialem kiedy mi komputer dziala a teraz to troche jestem zdezorientowany:D

....

E to bardzo fajnie i dzięki za info

To w tym tygodniu też sobie taki kupie ale z odpinanymi kabelkami

Cześć i tak nie użyje a konfig mam podobny wiec powinno być OK,

Jeszcze raz wielkie dzięki

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

Może byście skończyli z tymi napięciami z programów, grzecznie proszę, ale we mnie się gotuje.

Czy jesteś blondynem czy co?

A jak sie sprawdza napiecia za pomoca miernika?? gdzie przylozyc jaki miernik kupic jak sie nim poslugiwac itd itp?? moze jakis osobny topic byscie zapieli dla tego tematu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi