Skocz do zawartości
kurniczek

Potrzebyn Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

ten zasilacz ma troszkę za dużo odpinanych kabli, na moj gust, to wiązka atx20/24pin, atx12V, 1xpcie i jedna wiązka molexów mogła być na stałe wlutowana. W tych zasilaczach prądy są ogromne a na wtyczkach występować mogą niepotrzebne spadki napięć i w konsekwencji wypalanie się tych wynalazków. Gybym miał kupować takiego potwora (powyżej 500W) to wolałbym aby miał kabelki wlutowane na stałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak sie sprawdza napiecia za pomoca miernika?? gdzie przylozyc jaki miernik kupic jak sie nim poslugiwac itd itp?? moze jakis osobny topic byscie zapieli dla tego tematu??

O mierniku jest napisane w FAQ.

Kupujesz miernik uniwersalny (w sklepie elektrycznym np.). Koszt to 15-20zł Bierzesz wolnego molexa czarny kabel w czarny, a czerwony w żółty (linia 12v) a póżniej w czerwony (linia 5V). Zmierz jakie są w idlu (bezczynności) a póxniej pod obciażeniem (włacz 2x Super Prime llub prime95 lub spi i 3dmarka 2005 lub 2006). Warto popatrzeć w miernik kilka-kilkanaśnie minut i zanotować wahnięcia (min i max) i (w idlu i stresie) Napięcia w ciągu 1-2 sekund od odpalenia się nie liczą bo miernik reaguje z małym opóźneiniem

W FAQ są jeszcze takie rzeczy jak bład zera itd, ale to już sobie tam doczytaj.

EDIT acha Pageup już podał :)

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O mierniku jest napisane w FAQ.

Kupujesz miernik uniwersalny (w sklepie elektrycznym np.). Koszt to 15-20zł Bierzesz wolnego molexa czarny kabel w czarny, a czerwony w żółty (linia 12v) a póżniej w czerwony (linia 5V). ........

W FAQ są jeszcze takie rzeczy jak bład zera itd, ale to już sobie tam doczytaj.

Tylko wiesz że w taki sposób robisz pomiar tylko dla jednej lin 12V ?

Jak z zasilacza wychodzi 3 osobne linie 12V powinno sie zrobić 3 pomiary na liniach

jedna linia może być więcej obciążona a inna mniej.

Ale tak jak piszesz to fakt najprostsza metoda i lepsza niż soft który pokazuje jak chce (u mnie po zmianie płyty teoretycznie napięcia szaleją)

Druga sprawa na allegro nieraz można wyrwać fajne mierniki w cenie 30 zł z błędem pomiaru około 0,5% przy stałym napięciu w sklepach elektronicznych są nieraz 0,3% ale kosztują więcej

EDIT

My tu Gadu-Gadu a ja już mam zamontowany nowy zasilacz i powiem że

jest faktycznie cichszy od starszych modeli (np od mojego 410W)

Ja kupiłem model z odpinanymi kablami czyli CFT-560-A12C i jest fajny podświetlenie bardzo delikatnie ale co ciekawe spadły temperatury w obudowie o całe 2C co nie jest mało.

Cała instalacja trwała około 35-40 minut jest mniej "zwisów" kablowych i ciekawiej wygląda.

Zastanawia mnie tylko jedno e dwa kable do wentylatorów po podłączeniu katody pod to wejście paliła sie tylko połowa. ok wracam do testowania

Tynio

Pozdrawiam

Edytowane przez Tynio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi