Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

szukam karty za ~100zł

karta ma służyć do mp3 , filmów raczej nie z dvd i gier [wiec jakiś eax by sie przydał]

dźwięków słucham na słuchawkach i na

klik // kosztował ok 1300zl

wiec bajery w 5.1 6.1 itp nie są dla mnie ważne //nie planuje zmiany na system 5.1/

nie chce Audigy2 czy jakieś pro za 300 zl

na allegro w tej cenie są Audigy Ls, i Se [czym one sie róznia??] niektórzy polecają tez sb live 5.1 za ~65zł

BARDZO WAŻNE JEST DLA MNIE MOŻLIWOŚĆ PODŁĄCZENIA PANELU AUDIO. Jego brak dyskwalifikuje kartę

//w taki sposób jak mam teraz na zintegrowanym realteku na ABit nv8 tzn w z tyłu mam wieże z przodu panel audio na mikrofon i słuchawki. kabel od front panelu jest bezpośrednio wpięty w cos co sie nazywa na plycie "Front audio"/

karta ma być raczej nowa ale jak ma być dużo lepsza może być używana

Edytowane przez marcin_modzel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W okolicach 100 zł to nowej karty, która ma być wyraźnie lepsza od zintegrowanego układu nie kupisz. Jednak już używany SB Live 5.1 oferuje dużo lepszą jakość niż realtek, im wyżej tym oczywiście lepiej, myślę że najlepszym wyjściem byłby SB Audigy 2 ZS, ale on kosztuje ok ~ 160 zł, jest jednak za tę cenę naprawdę dobry. Różnica między Live 5.1 a Audigy jest niewielka choć zauważalna, a Audigy 2 ZS jest już wyraźnie lepszy. Wiec radze wybierać między Live 5.1 (ok. 50 - 70 zł) a Audigy 2 ZS (ok. 140 - 180 zł). Mozna próbować strzelać okazyje via allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Za cenę 100zł kupisz używanego Audigy1, wybieraj jedynie spośród modeli sb0090, sb0230, sb0160 a unikaj LS i SE.

A czy czasem Audigy LS to nie pelny Audigy bez FW??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście mam Audigy LS i jestam bardzo zadowolony. Nie mam pewno genialnego słuchu, ale jest ładniej niż na integrze i jakość dźwieku jak dla mnie jest bdb. Jedyny minus tej karty, to straszne wałki w linuxem.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście mam Audigy LS i jestam bardzo zadowolony. Nie mam pewno genialnego słuchu, ale jest ładniej niż na integrze i jakość dźwieku jak dla mnie jest bdb.

Pytający miał inne priorytety i trudno mu polecać Audigy LS, to słaby wybór do gier.

Z wymienionych modeli chyba tylko SB0230 ma złącze do gniazda mikrofon-słuchawki na obudowie, ale w innym standardzie, niż na płytach głównych. Trzeba troche pokombinować, żeby podłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem opinnie ze kada karte mozna tak podlaczyc.

kilik to ejst cos warte czy wiekkie G?

http://img404.imageshack.us/my.php?image=schowek01gc4.jpg

http://img408.imageshack.us/my.php?image=xx2ky3.jpg

http://img180.imageshack.us/my.php?image=sb0100mfj4.jpg

będzie pasowalo? Imo chyba tak

Jak sb live to jakie konkretne modele?

edit2

http://www.allegro.pl/item170213915_soundb...tal_sb0060.html

moze cos takiego??

ona ma EMU10K1-SEF a podbo to dobry uklad

Edytowane przez marcin_modzel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto. W tej cenie lepszej nie kupisz. Fajnie byłoby jakbyś miał jakieś głośniki 5.1. Albo 7.1 :-) Dosłownie kilka dni temu instalowałem ja kumplowi, wcześniej miał zintegrowaną z Abit NF-7 (wersja kastrat :-) ) głośniki Logitech X-530 ,różnica kolosalna.

tu masz ją trochę taniej:

http://www.apollo.pl/store/show_detail/4/19292

Edytowane przez bzykofm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto. Praktycznie to samo dostaniesz taniej kupując nową Audigy SE albo jeszcze taniej jako uzywany SB Live! 24. Żadna z tych kart nie ma wspomagania sprzętowego do gier, ale do muzyki i filmów nadaje się bardzo dobrze.

Do gier za 100zł szukaj Audigy1 z oznaczeniami SB0230, SB090, SB0160.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak wolę dopłacić i kupić Audigy 2 ZS, używam zestawu 2.1 i zależy mi głównie na muzyce i oczywiście gierki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie polecam pełne Audigy 1 czy 2. Miałem możliwość przetestowania Audigy SE i powiem jedno do gier sie poprostu nie nadaje tzn. praktycznie to samo co dobry zintegrowany codec te same problemy :( niestety.

Zakupiłem na allegro Audigy SB230 i od razu znikły problemy w Wow z graniem w standardzie 5.1

z integrem i audigy se były kwiatki nie grały wszystkie głośniki w mp3 niektórych , filmach no i wow :( szły tylko dźwięki.

Po prostu jeśli chcesz mieć wspomaganie gier i kompatybilność to pełne audigy 1 czy 2 natomiast SE jest dla mnie tylko odrobine lepszym od Realtec HD i jest nieopłacalny.

Audigy 1 czy 2 można na allegro dorwać za około 100 zł nawet taniej 1.

Zobacz sobie tylko modele ponieważ np. SB0090 bodajże nie ma wogule wyprowadzeń na przedni panel :(

SB0230 ma ale ich montaż jest tragiczny i tak ale chociaż jest :D jeśli dobrze kojarze 240 różni się tym tylko że niema firewire tylko gameport

Nie widzę kompletnie żadnego sensu kupowania SE jak dla mnie naprawdę chyba że do muzyki tylko ale jak można mieć w tej samej cenie Audigy 1

który jest tak samo dobry do muzyki i 100 razy lepszy do gier i ma lepszą kompatybilność to jaki sens ?? :D

Następna dobra karta do gier jest w cenie 330 zł :D XFI pelne music czy gamer :D

Edytowane przez Lukiluki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi