djsilence Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 (edytowane) www.silent.dolsat.pl/hdd.mp3 dotknąłem jego elektroniki przy włączonym kompie i od tej pory wydaje ten dźwięk. Czy warto kupować elektronikę ? Czy to coś poważniejszego? Edytowane 27 Lutego 2007 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 (edytowane) Odgłosy niezłe .. Podejrzewam ze ubiłes elektronike ładunkiem elektrostatycznym ( w zime wzraszta prawdopodobienstwo tego typu uszkodzen) Wczoraj dotykałem kaloryfera i czułem ze rozładowywuje ładunki elektrostatyczne które mam na sobie) Rozumiem ze dysk jest juz niedatny do urzytku ? Jesli tak to szukaj modelu który ma identyczny firmware np : WD800BB-00DKA0 koncówka 00DKA0 oznacza firmware. Edytowane 27 Lutego 2007 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Rozumiem ze dysk jest juz niedatny do urzytku ? Jesli tak to szukaj modelu który ma identyczny firmware np : WD800BB-00DKA0 koncówka 00DKA0 oznacza firmware. Bios już go nie wykrywa, więc jedyny użytek jaki można z niego zrobić - jest karany kodeksem karnym - rzucić w nim kogoś :) (siebie za zepsucie go) Dlaczego koniecznie musi byc ten sam firmware ? Czy w związku z tymi dźwiękami, prawdopodobna jest utrata danych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Firmware musi byc identyczne inaczej dysk rozkreci sie i zacznie walic głowicami ( bedzie poszukiwał sektora rozruchowego). W WD ja juz kiedys podmieniałem elektronikie ( 2.5 GB ) i nie było problemów z pozniejszym działaniem dysku. Do Seagate 2.5 tez podmieniałem ale firmware nie do konca był zgodny i dysk powyżej 2.1 GB widział wszystkie sektory jako uszkodzone choc były całkowicie sprawne. Sa duze szanse ze twój dysk ma jeszcze wszystkie dane i po przełozeniu elektroniki bede na swoim miejscu. W wd wcieło mi wszystko a na seagate były dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...