Gość Harry Lloyd Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 (edytowane) Fanboye AMD jak zwykle full krytyka. Te Celerony są bardzo fajne, sporo tańsze od Pentium E, 3 GHz na luzie wycisną, a przy równych zegarach wydajność równa z K8 (czasami ciut wolniej, czasami ciut szybciej) w aplikacjach jednowątkowych. I właśnie takich jest najwięcej. Jak ktoś się zajmuje na poważnie jakimś programem korzystającym z wielu rdzeni to owszem lepiej wybrać X2, ale w domu w większości się gra, ogląda filmy, słucha muzyki czy siedzi na necie, i tu jeden rdzeń w zupełności wystarcza. Dla mnie nie ma znaczenia czy pare plików WinRARem skompresuje mi sie w minute czy w dwie, a natomiast w gierkach minimalna ilość FPS jest bardzo ważna. Dlatego do domowych zastosowań taki Celeron to lepszy wybór, a i potem ułatwiona przesiadka na Penryna. Edytowane 24 Maja 2007 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 tyle ze celeron jest niewiele tanszy - athlon kosztuje 240zl a celeron 210 za 30zl drugie jadro to sie oplaca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Na allegro jest drogo. http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/182751 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 prawda - jest drogo jak taki celeron poleci na 3GHz albo i wiecej to faktycznie warto go brac do budzetowego zestawu - ciekawe co na to Sysak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 poczytaj sobie na pclabie bo nie mam zamiaru ciebie uswiadamiacPoproszę o link, bo jakoś nie mogę tego tam znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Chyba jeszcze nie było ;] Prawie 4Ghz ~ -70* ;] http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=144413 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 A teraz coś odemnie :) Świeżutki E2140, z biegu na 3GHz @ def V :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 jakie masz chlodzenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Nie no do 3GHz to ci jeszcze brakuje aż 8,1MHz :wink: Tak poważnie to fajny wynik. na jakim napięciu robi fsb 400? Zastanawiam się pomiedzy tymi pętkami a 4300. U tych ostatnich to ostatnio cięzko z fsb 400, co niestety przechyla szlę na e2xxx, bo różnice w wydajności są nader skromne. P.S. intel ma dobrą politykę sprzedaży, bo kto teraz z normalnych userów kupi e6300? zapchali rynek wszystkim co mogli :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 (edytowane) mysle ze 3300mhz to bedzie max tych prockow chyba ze ktos je bedzie krecil na kaskadzie albo czyms podobnym;) sam sie zastanawiam nad zmiana hehe pozdro dokladnie napisz jakie napiecie dokladnie dales na te 3ghz. :) i czy wiecej idzie:) bo def(auto) to sobie sama podnosi napiecie plyta;) Edytowane 24 Maja 2007 przez Pixelik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bushwacker Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Polityka intela jest banalna :) Najpierw wypuscic procva dla zapalencow ktorzy rozdmuchaja zalety cepa na wszelkie mozliwe sposoby a pozniej wypuszcza sie wersje dla biznesu (6X20) i simple people (21x0) ;) Robia tak od czasu celerona 300 krecacego sie na 450 i wyzej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 jak bedzie phenomen to pogadamy. poza tym brisbane nie ma startu do e4300 a jaki start ma miec proc za 240zl do proca za 400 ( nie wspominajac 100-150 doplaty za plytke ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 (edytowane) Hehe, nie jest ustawione Auto, przy 3GHz wystarcza 1,325, czyli chyba kapka poniżej 1,35V (pisze na pudełku) :) Na 1,4375 mam 3280MHz :D Wieczorkiem screeny :D BTW: komuch, ile czasu Twój Super Procesor liczy Spi 1M? Edytowane 24 Maja 2007 przez arek1313 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 on napisze ci jak skonczy bo wciaz liczy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 tyle ze celeron jest niewiele tanszy - athlon kosztuje 240zl a celeron 210 za 30zl drugie jadro to sie oplaca 175 zl http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...828&katid=1 199 zl: http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...829&katid=1 Ten drugi pominmy. Czyli srednio na jeza jest tanszy o 70 zl od X2-3600. A dwa rdzenie? Powiem szczerze , wedlug mnie to zadna rewelacja. Nie pracuje na kompie (tylko bez udowadniania , ze taki X2-3600 to elo proc do profesjonalnej pracy) a gram , ogladam czy czytam wiec 2 jajka mnie nie kusza za to framerate w grach juz tak , a do tego jest tanszy o te 70 (w gore od sklepu) czyli juz do cent KN9 od Abita mam pod Intela IB9. Sorki za offa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 A dwa rdzenie? Powiem szczerze , wedlug mnie to zadna rewelacja. Nie pracuje na kompie (tylko bez udowadniania , ze taki X2-3600 to elo proc do profesjonalnej pracy) a gram , ogladam czy czytam wiec 2 jajka mnie nie kusza za to framerate w grach juz takKup sobie Pentium 166, bo do ogladania i czytania to też starczy. Nie wiem gdzieś sie uchował z tymi teoriami, ze dwa rdzenie to tylko do zastosowań profesjonalnych. Jeśli w tle działa firewall+antywirus i do tego jakis program p2p, czasem inne duperelki, jak otwarta przegladarka lub program pocztowy, moze cos kodujesz do divx to z cala pewnoscia ilosc fpsów w grach mocno spadnie bo wspomniane sprawy zajmuja procesor i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 svende Tyle ze nie kazdy robi to wszystko na raz [; Ja grajac staram sie miec jak najmniej aplikacji w tle. Czemu? Nie lubie sie irytowac niespodziewanym szarpnieciem przez odczyt czegos z dysku. A te szarpniecia kwalifikuja sie niemalze do kolejnej teorii Murphego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Przeciez nikt was nie zmusza do kupowania x2. Chcecie to mozecie brac i celerona z IB9 nawet jesli x2 jest szybszy, ma dwa rdzenie i mobo pod nim 100% szanse na obluge nastepnej generacji prockow od AMD. Albo mozna kupic mobo na P35 do tego celerona i za jedyne 650 zeta miec przesiadke na penryna zapewniona :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XibalbaPL Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Witajcie! Po sprzedaniu San Diego 3700+, Dfi Lan Party i 2Gb Ramu 400Mhz Goodram, przesiadam się na E2140 zakupionego z Core2Duo :) , mobo Abit AB9 też z Abicik :) oraz pamięci z allegro Geil DDR2 - 800Mhz Różnica za sprzedanie starszego kompa na nowego wyniosła mnie 0 zł :) oczywiście dzięki obniżce pamięci DDR2. Wczoraj dostałem Procesor teraz jeszcze czekam na mobo i pamięci. I oczywiście OC. Mnie starczy stabilne 3GHz i będzie luzik. Zastanawiam się tylko czy Boxowy wentyl nie będzie za słaby. Użytkuje może ktoś z was takiego procka na boxowym na 3Ghz? Jak tak to jakie macie temperatury i czy jest sen wymiany na Frezera 7 PRO? Xibi B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Na luzie boxowy wystarczy. Jest taki sam jak dają do Celeronów D które mają TDP 86 W (mój na luzie chłodził 4600 MHz 1.34 V co wynosiło ok. 120 W). Te Pentium mają TDP 65 W, tyle samo ma Core 2 Duo E6700, a wiadomo że TDP jest zawsze wyższe niż max moc pobierana przez proce. Do tego te Pentium na pewno zjadają troche mnie prądu niż Core 2 Duo. Natomiast te coolery są głośne. Ja swój wyciszam, ale wydajność wtedy już sporo spada, do 3 GHz jednak powinno wystarczyć. Gorzej jak nie masz wentylacji w budzie (lub nie masz jej otwartej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XibalbaPL Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Akurat bude mam dobrze wentylowaną. Wentyle 12cm x 2 dają dobre jaki i odprowadznie ciepłego powietrza jak i nawiew. Obniżone mają napięcia i są cieche :) Thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 (edytowane) A teraz coś odemnie :) Świeżutki E2140, z biegu na 3GHz @ def V :Da to ty tak na pclabie sie promowales az fotorelacja tez jakis arek nudzisz sie ? 13 -hm podstawowka czy to juz gimnazjum ? 4 min orthos nie osmieszaj sie to nie piaskownica Witajcie! Różnica za sprzedanie starszego kompa na nowego wyniosła mnie 0 zł :) oczywiście dzięki obniżce pamięci DDR2. Wczoraj dostałem Procesor teraz jeszcze czekam na mobo i pamięci. I oczywiście OC. Mnie starczy stabilne 3GHz i będzie luzik. Zastanawiam się tylko czy Boxowy wentyl nie będzie za słaby. Użytkuje może ktoś z was takiego procka na boxowym na 3Ghz? Jak tak to jakie macie temperatury i czy jest sen wymiany na Frezera 7 PRO? Xibi B-) box to wyjec straszny ale na te 3ghz to wystarczy - lecz nie bedzie cicho walnij cos z heatpipeami pentagram hp100 alcu albo freezera 64 pro Edytowane 25 Maja 2007 przez komuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Freezera 7 Pro jak coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 komuch, to jak będzie z tym linkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Kup sobie Pentium 166, bo do ogladania i czytania to też starczy. Nie wiem gdzieś sie uchował z tymi teoriami, ze dwa rdzenie to tylko do zastosowań profesjonalnych. Jeśli w tle działa firewall+antywirus i do tego jakis program p2p, czasem inne duperelki, jak otwarta przegladarka lub program pocztowy, moze cos kodujesz do divx to z cala pewnoscia ilosc fpsów w grach mocno spadnie bo wspomniane sprawy zajmuja procesor i tyle.no i moze jeszcze czajnik podlaczyc przytupac i zatanczyc Jeśli w tle działa firewall+antywirus i do tego jakis program p2p - to jest typowy belkot marketingowy do tego nie potrzeba 2 jajek bo na venice procesy w tle zabierajace od 0-4% lacznie mocy procesora to praktycznie nic. A jak juz slysze o tym kodowaniu to mi sie smiac chce sami koderzy tylko co wy tam kodujecie piraty dvd przecie wszystko jest w necie do sciagniecia gotowe to jeszcze co kodowac x264 do divxa dla sportu ? :mur: Jedyna gra jaka ostatnio uzywa 2 jajek to Rainbo six vegas a reszta kiszka belkot belkot i tyle obecnie 2 jajka sa tak tanie ze nie bardzo jest sie nad czym zastanawiac ale osobiscie wole szybkie 1 jajko niz 2 przecietniaki komuch, to jak będzie z tym linkiem?jakim linkiem ? cos xxx ? :lol: Freezera 7 Pro jak coś.faktycznie ale w sumie lepiej pentagrama hp-100 alcu lite kompatybilny z 775 i am2 a pod koniec roku bedzie trzeba wracac do amd przecie :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 A pod koniec roku komuch wszystkim funduje Phenoma :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 No, ja wyżej podałem do czego link proszę. A skoro Ty masz zbiór linków xxx, to wiesz... jor czojs. Ja chcę przeczytać te rzeczy, o których nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 (edytowane) No, ja wyżej podałem do czego link proszę. A skoro Ty masz zbiór linków xxx, to wiesz... jor czojs. Ja chcę przeczytać te rzeczy, o których nie wiem. szukajka rs z pclaba napewno ci opowie co i jak 2624668[/snapback] A pod koniec roku komuch wszystkim funduje Phenoma :mur: :lol2: nasz premier z prezydentem nam wszystkim fundna po 1 w ramach becikowego No, ja wyżej podałem do czego link proszę. A skoro Ty masz zbiór linków xxx, to wiesz... jor czojs. Ja chcę przeczytać te rzeczy, o których nie wiem. specjalnie dla ciebie http://www.google.pl/search?hl=pl&q=co...=Szukaj&lr= http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/print...2duo-64bit.html zobacz ile tego jest Edytowane 25 Maja 2007 przez komuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 othrosem tez nie ma co sie sugerowac mi np przechodzi kika godzin a jak wlacze boinca to mi zaraz zwisa zlapie:/ wiec sory ale othros to lipka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 othrosem tez nie ma co sie sugerowac mi np przechodzi kika godzin a jak wlacze boinca to mi zaraz zwisa zlapie:/ wiec sory ale othros to lipka...Bo Ci się pamięci krzaczą pewnie. W orthosie masz pare ustawień testu stabilnosci... Pomysl najpierw zanim zaczniesz psioczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...