Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to mój selekt, którego kupiłem? :D

PS. Witam Wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum... :D

Jak kupiłeś tego który robił 3.2 na def to tak, to ten ;] Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heheh widze ze jeszcze go nie masz, a juz sprawil wiele przyjemnosci :wink:

No bo z tego co widzę to naprawdę udana sztuka.... :D

PS. Waham się tylko jeszcze co do płyty głownej, chcę dokonać wyboru między Gigabyte P35-ds3r a Msi P35 Neo2-fr i nie wiem co wybrać... <_<

Edytowane przez crx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki...

chyba nic zlego nie napisalem? reklama dzwignia handlu :-P ja jestem ze swojej sztuki bardzo zadowolony. jak go zaleje woda (to juz wina Lanca ze sie tym zainteresowalem :-P ) to mysle ze 3,6ghz zrobi. wystarczy mnoznik podniesc do 9, troszke podkarmic voltami i voila :D

Edytowane przez Mumin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo z tego co widzę to naprawdę udana sztuka.... :D

PS. Waham się tylko jeszcze co do płyty głownej, chcę dokonać wyboru między Gigabyte P35-ds3r a Msi P35 Neo2-fr i nie wiem co wybrać... <_<

MSI tylko i wyłącznie ;]

Dzieki...

CO do E2140 to odpowiem tak: W srode i tylko u Lanc'a :) bo ja bede zajety :)

B)

chyba nic zlego nie napisalem? reklama dzwignia handlu :-P ja jestem ze swojej sztuki bardzo zadowolony. jak go zaleje woda (to juz wina Lanca ze sie tym zainteresowalem :-P ) to mysle ze 3,6ghz zrobi. wystarczy mnoznik podniesc do 9, troszke podkarmic voltami i voila :D

Sector czasami za często używa "..." :P

Woda rlz B)

3.5 zrobi na 100%, 3.6 pewnie też, tylko tutaj to już kwestia napięcia ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI tylko i wyłącznie ;]

Heh, a troszkę bardziej konkretnie? :wink: Jak to jest z tymi "padami" płyty po aktualizacji biosu oraz po zaciśnieniu timingów? Z tego co wiem na Gigabyte nie ma takich problemów... Tak samo podwójne starty też podobno występują zdecydowanie rzadziej... Z kolei wadą Gigabyta jest zdecydowanie wcześniejszy strap.... Kurde naprawdę nie wiem na co się zdecydować... :mur:

Edytowane przez crx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie zadam lamerskie pytanie, ale jakie jest maksymalne dopuszczalne napięcie dla E2180 "na codzien" oraz jaki jest dopuszczalny max tak tylko do parogodzinnego OC? Widzę że puściliście tego E2180 na ponad 1.6 V czy to jest już duzo? Przy jakim napięciu może się coś "zjarać"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie zadam lamerskie pytanie, ale jakie jest maksymalne dopuszczalne napięcie dla E2180 "na codzien" oraz jaki jest dopuszczalny max tak tylko do parogodzinnego OC? Widzę że puściliście tego E2180 na ponad 1.6 V czy to jest już duzo? Przy jakim napięciu może się coś "zjarać"?

Jara sie zazwyczaj przy TEMPERATURZE a nie napieciu... no ale max napiecie jakie bym dawal na codzien na wc to byloby 1,5-1,55v MAX, a do testow to niektorzy daja i 2,0v :P (oczywiscie nie na ac/wc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jara sie zazwyczaj przy TEMPERATURZE a nie napieciu... no ale max napiecie jakie bym dawal na codzien na wc to byloby 1,5-1,55v MAX, a do testow to niektorzy daja i 2,0v :P (oczywiscie nie na ac/wc)

Zamierzam kupić do tego proca Scythe Ninja Plus Rev B z dołączonym do niego wentylem. Jakie mogę ustawić max napięcie na codzień? Już wiem, że kluczowa jest przede wszystkim temperatura, ale jaki jest max na chłodzenie powietrzem?

Edytowane przez crx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam kupić do tego proca Scythe Ninja Plus Rev B z dołączonym do niego wentylem. Jakie mogę ustawić max napięcie na codzień? Już wiem, że kluczowa jest przede wszystkim temperatura, ale jaki jest max na chłodzenie powietrzem?

Taki by temperatura nie byla za wysoka. :D Jak bedziesz mial sprzet to sobie sprawdzisz swojego 'maksa'. ;] A teraz zamiast zadawac nastepne pytania to przeczytaj od 'deski do deski' ten temat w celu uzupelnienia wiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki by temperatura nie byla za wysoka. :D Jak bedziesz mial sprzet to sobie sprawdzisz swojego 'maksa'. ;] A teraz zamiast zadawac nastepne pytania to przeczytaj od 'deski do deski' ten temat w celu uzupelnienia wiedzy.

Ok, temat jak najbardziej przeczytam calutki :wink: , ale powiedźcie mi jeszcze tylko, jaka wobec tego jest dopuszczalna max temp dla normalnej pracy dla tego CPU?

PS. Sorry za te lamerskie pytania, ale moja ostatnia przygoda z podkręcaniem była jeszcze za czasów Celerona 300A na Slot1 @ 450 Mhz na Abit BH6 :D Więc jestem "troche" do tyłu... Ale jak już wyżej napisałem zgłebię wiedzę i obiecuję poprawe... :wink:

Edytowane przez crx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

przeczytalem calutenki temat post po poscie :) I mam nastepujace pytanie: E2140 czy dolozyc do E2160. Teoretycznie wiekszy mnoznik=mniejsze "zagrozenie" FSB wallem. No ale roznie z tym bywa :]

Jesli np. chcialbys miec do roznych testow czestotliwosci wyzsze niz 3,0-3,2GHz to zainwestuj w E2160... Jesli 3,0Ghz- 3,2GHz cie w 100% zadowala... to kup E2140.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli np. chcialbys miec do roznych testow czestotliwosci wyzsze niz 3,0-3,2GHz to zainwestuj w E2160... Jesli 3,0Ghz- 3,2GHz cie w 100% zadowala... to kup E2140.

Pewnie ze te 3.0Ghz mnie zadowala , ale czy trafie teraz na taką sztuke :|

Aha , po ile macie te Selekty? , mówię tu do Lanca i innych co sprzedają Selekcjonowane procki.

Edytowane przez ABI-FOX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potestowałem mojego e2180.

Więc

2.5ghz - 1.22v

2.7ghz- 1.31v

3.0ghz- 1.39v

3.4ghz-1.57v

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8e3e697f27c035a2

Bardziej nie chciałem go meczyć napięciami przy boxie

Co ciekawe temperatury na TAT, everest, coretemp, speedfan praktycznie identyczne. Róznice dochodzą do max 3st.

Zastanawia mnie jedno mam tydz. 0713 czyli taki sam jak tutaj http://www.google.com/translate?u=http%3A%...=en&ie=UTF8

a wyniki gorsze. Myślałem , że będzie jak u AMD czyli ten sam tydzień zblizone wyniki. Chyba , że ja coś źle ustawiam.

Które napięcie jest prawdziwe w biosie czy to co pokazuje everest lub speedfan?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha , po ile macie te Selekty? , mówię tu do Lanca i innych co sprzedają Selekcjonowane procki.

Wejdź do tematu z mojego siga, tam masz podane orientacyjne ceny ;)

Potestowałem mojego e2180.

Więc

2.5ghz - 1.22v

2.7ghz- 1.31v

3.0ghz- 1.39v

3.4ghz-1.57v

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8e3e697f27c035a2

Bardziej nie chciałem go meczyć napięciami przy boxie

Co ciekawe temperatury na TAT, everest, coretemp, speedfan praktycznie identyczne. Róznice dochodzą do max 3st.

Zastanawia mnie jedno mam tydz. 0713 czyli taki sam jak tutaj http://www.google.com/translate?u=http%3A%...=en&ie=UTF8

a wyniki gorsze. Myślałem , że będzie jak u AMD czyli ten sam tydzień zblizone wyniki. Chyba , że ja coś źle ustawiam.

Które napięcie jest prawdziwe w biosie czy to co pokazuje everest lub speedfan?

Słabo coś. U mnie teraz leci Orthos 3.5Ghz @ 1.485 i jak narazie się nie wysypał :P Do 3.4 CPU potrzebuje 1.445v ;)

A co do seri to...

Mam w domu 3x E2180, wszystkie trzy mają identyczne numerki (wszystkie numerki, nawet te na pudełku :P), a każdy kręci się inaczej ;]

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to normalne, że z tych procesorów nie da się zmyć AS5 ?? Bo na moim Bartonie i Sonic Tower bez problemu zmywam wszystko spirytusem, a na tym nowym procku zostają jakieś plamy ... mimo, że spirytusem czyszczę, potem on jak wiadomo wysycha i znika a plamy są ... Wie ktoś też może jak na to dziwactwo założyć Sonic Tower'a ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wątpię kwestia tylko, że na tej płycie ciężko mi tą zapinkę śrubkami kilkumilimetrowymi przykręcić, byłbym wdzięczny za pomoc, a nie chcę urwać socketu. Heh no widzisz a u mnie się nie ściera idealnie ta czapa procka ... ale mniejsza o to. Ja jednak pytałem o czyszczenie spirytusem, ja nie używam "ściereczek".

Edytowane przez cripple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie rzeczy na Pw

Mam w domu 3x E2180, wszystkie trzy mają identyczne numerki (wszystkie numerki, nawet te na pudełku :P), a każdy kręci się inaczej ;]

Zmartwie Cie :)

Kasa od crx a przyszla...

Drugi bedzie odbior osobisty u mnie

Wiec zostaje jeden :P

Ps z tymi seriami to na prawde jest bardzo bardzo roznie...

procesory moga miec identyczne oznakowania (jak to lanc napisal) - kazdy numerek jest identyczny... data pakowania rowniez... a procesory sa inne. wiec nie ma jakis "metod dobierania dobrych sztuk"

I JESZCZE JEDNA WAZNA SPRAWA...

CHLOPAKI DODAWAJCIE WYNIKI SWOICH PROCKOW NA HWBOT.org, zawsze to pare pkt do przodu :)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się też nie zgodzę że u amd ten sam tydzień się kręcił podobnie.

Jak sobie selektowałem semprona 3000+ to z 10 sztuk z tego samego tygodnia tej samej serii jedne tylko jeden robił 2700 na std vcore a czasami zdarzały się takie padaki że na std vcore nie dawały rady na 2.3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I JESZCZE JEDNA WAZNA SPRAWA...

CHLOPAKI DODAWAJCIE WYNIKI SWOICH PROCKOW NA HWBOT.org, zawsze to pare pkt do przodu :)

No ja na razie parę punktów nabiłem. Zawsze coś :P Brakuje mi 100 marków do WR w PCMarku 2005 na E2160... a mam tylko Boxa i max co przejdzie PCMarka 2005 na jakimś normalnym napięciu to 3200MHz... Miałbym to pierwsze miejsce, ale nie wiem jakim cudem spadł mi wynik w teście HDD Virus Scan o 3 MB/s i po podkręceniu grafy i pamięci dalej mam tyle samo... No ale mam w domu jeszcze lapa z Pentium M 1,7GHz - zrobię parę benchmarków na stocku to też kilka punktów wpadnie :D Ogólnie łatwiej jest na mało popularnym sprzęcie. Chociaż na E2160 to i tak jest jeszcze spoko, bo na E4300 to jest chyba 2x więcej wyników :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi