Shadow86 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) Tak sobie przegladam ta stronke podana przez Sectora. Ladna ta jedna sztuka http://www.hwbot.org/result.do?resultId=611787 lol ciekawe czy to stabilnie chodzi ;) Ps. Zaraz chyba krece swojego Semprona 2500+ ;) Edytowane 10 Września 2007 przez Shadow86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Tak sobie przegladam ta stronke podana przez Sectora. Ladna ta jedna sztuka http://www.hwbot.org/result.do?resultId=611787 lol ciekawe czy to stabilnie chodzi ;) Ps. Zaraz chyba krece swojego Semprona 2500+ ;) powiem (a w sumie powiemy tak)... juz nie dlugo bedzie pierwszy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) Tak sobie przegladam ta stronke podana przez Sectora. Ladna ta jedna sztuka http://www.hwbot.org/result.do?resultId=611787 lol ciekawe czy to stabilnie chodzi ;) Ps. Zaraz chyba krece swojego Semprona 2500+ ;) hihihi Nie bójta się, będzie i tutaj 4Ghz B) Max CPU-z to raczej stable nie jest ;] Poza tym, koleś ma niskie FSB :] Myśmy na E2160 mieli 9x499Mhz :blurp: Edytowane 10 Września 2007 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow86 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) Nice nice :D Czekam do srody :) Jutro kupuje ram a pojutrze plyte glowna B-) Edytowane 10 Września 2007 przez Shadow86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) Ja dodam jeszcze cos takiego: 3,85GHz @ BOX :) 1,6v z biosu (I to Wcale nie jest ten procesor co Lancu mial screena z 4,0GHz :)...) Edytowane 10 Września 2007 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Sector? Myślę, że w topie o E4300 czai sięna Ciebie i Lanca ciekawa teoria :twisted: Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Zazdroszcze temperatur na boxie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 A widzisz tam jakiś program do stresowania? :D Nie wiem co wy macie co do tych temperatur. Przecież NIE MOŻE BYĆ TAKICH RÓŻNIC przy tych samych prockach. Tym bardziej, ze jeszcze nikt nie mówił o tym, żeby miał gorący radiator. Czujnik jest ewidentnie skopany. W idlu mam 30C, a w stresie 60C tylko dlaczego radiator trzyma taką samą temperaturę? Ja tam wszystko sprawdzam na palucha. Przez to wiem co się grzeje, a co nie. Radiatory na ramie są gorętsze niż radiator na procku, a założę się, że na taśmie 3M nie są przyklejone :D Wątpię, żebym go źle założył, bo tam chyba nie ma co źle założyć. Jeśli wszystkie bolce wskoczyły i radiator się nie rusza, to chyba jest dobrze założony. Tutaj patent mocujący jest wyjątkowo dobrze wymyślony. Jak sobie przypomnę zapinki na Socket A i procki bez IHS to już widzę, te uwalone rogi :P Sector19 -> pisałeś kiedyś o różnicach pomiędzy boxami. To, że box z E2xx jest inny od Celeronów to wiem. Ale z C2D chyba są takie same. Nawet słabsze, bo mają wentylator Nidec 0.2A, a ten mój ma 0.6A Deltę. Też się kręci czasem 3000RPM :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Różnica między Boxem od E2x00, a boxem od E6600 to miedziany rdzeń w tym drugim ;] @PC_Speaker W E4300 i tak nas już ryba pojechał ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 BArt_X też tak myślałem..... na zegarze 3.2 Ghz miałem dziwnie wysokie temp., zdjąłem ninje i się okazało że środek cpu nie dolegał do podstawy chłodzenia. Po dodaniu pasty temp w stresie spadała o 5 stopni. Niestety ale temp.zależą od powierzchni stykających się i ilości (jakości) pasty (nie wspominając o samym chłodzeniu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 (edytowane) 3,91GHz @ BOX :) - hyhy :) (bo jakis wiesmak mnie wyprzedzil w hwbocie :P) Edytowane 12 Września 2007 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Ja mogę stwierdzić, że M0 nie są takie złe. mój egzemplarz po wstępnych testach działa stabilnie na 410x6 przy 1.32v, przy tym samym napięciu na 420x6 wstaje winda działa, ale po włączeniu orthosa łapie freeza. Teraz testuję stabilność 365x8 na stock V. Do 3 ghz (375x8) potrzebuje 1.3 V i jest stabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 (edytowane) Ja mogę stwierdzić, że M0 nie są takie złe. mój egzemplarz po wstępnych testach działa stabilnie na 410x6 przy 1.32v, przy tym samym napięciu na 420x6 wstaje winda działa, ale po włączeniu orthosa łapie freeza. Teraz testuję stabilność 365x8 na stock V. Do 3 ghz (375x8) potrzebuje 1.3 V i jest stabilne. Powiem Ci tak... NIe wazne czy M0 czy L2... dzis mialem w rekach Takiego E2140 L2 ze szkoda gadac 3,1Ghz 1,275v :) (juz sprzedany:P)... Fsb 435Mhz spokojnie :) (lancu na pewno poda wiecej szczegolow :P) Ogolnie. Roznie to bywa :) Edytowane 12 Września 2007 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L96A1 Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 A jaka najgorsza sztuka wam się trafiła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 A jaka najgorsza sztuka wam się trafiła? powiem tak Sztuka z FSB wallem ponize 375MHz :) czyli padaka...w polaczeniu z e2140 (mnoznik 8x) to zupelny odpad pierwszej kategorii :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Chlopaki moze zainteresujecie sie Hwbotem... z tego co wiem nasz najlepszy selekt juz jest w rekach nowego wlasciciela... Jesli nie przebijesz mnie w Pi1M na E2180 :) to bede sie smial :P pamieci single mam :P 512MB :P, a ciagle jakis wiesmak sie ze mna sciga... juz drugi update wyniku musialem robic zeby byc dalej na pierwszej pozycji :P ale ile ja moge trzymac ta pozycje na boxie... mysle ze juz nie dlugo. Pi1M E2180 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Taki mały spam teraz :) Ponieważ nie mogłem dłużej czekać na kolejną porcję selektów e2140, polazłem do wrocłwskiego Apollo i za 218zł nabyłem e2140 M0. (BTW, staniały ostatnio te procki, IMO zakup Athlonów jest już nieopłacalny). W paru sklepach pytałem też o e2160 M0, ale mieli tylko L2. Jak przyjdę do chaty to przetestuję nowy nabytek. Zważywszy na cenę, nie uznam zakupu za porażkę, jak proc zrobi 375 na niskim napięciu (czyli 1.3V z groszami - tyle robił porzednik L2 ale powyżej łapał walla), a będę very happy z 420 na rozsądnym napięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Czekam na testy ;d btw ktory lepszy procek 2140 czy 2160..? Tzn lepiej wieksze fsb i mniejszy dzielnik czy mniejsze fsb i wiekszy dizelnik? czym to sie rozni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Jaki dzielnik ? o_O E2140 - 8x200 - tanszy E2160 - 9x200 - droższy No i E2160 ma lepsze O/C. A dzielnik ramu nie ma żadnego wpływu na wydajność proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 No właśnie z tego co tutaj piszecie, to wyniki w OC wyglądają mniej więcej tak: E2140 < E2160 <E2180, co jest logiczne ze względu na coraz większy mnożnik = mniejsze FSB, żeby osiągnąć pewien zegar na danym procesorze. Tylko ceny E2180 to są o ile wiem dość bliskie cenom E4300, co stawia pod znakiem zapytania opłacalność inwestycji :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow86 Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Mam takie jedno pytanko. Jak odczytywac date pakowania z pudelka? Dzien/Miesiac/Rok czy Miesiac/Dzien/Rok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Pisze na pudełku Pack date: xx/xx/xx ;] I jest to miesiąc/dzien/rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow86 Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Gdzie napisene jest wiedzialem ;) Ale Ci tam za oceanem jakos smiesznie zapisuja date wiec nie bylem pewien :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Dobra panowie mam problema :]. Wymieniłem moją słabiutką sztukę na kolejną w sklepie czyli to już 3 proc który siedzi u mnie. I niestety niepokojące jest to że ten kręci się identycznie jak poprzedni czyli 2800 przy lekkim podwoltowaniu - a podwoltowany jest lekko (+0.012) bo biostar gdy mu ustawie auto to sam ustawia jakies kosmiczne wartości na procku :]. Orthos jest stabilny wszystko działa miodnie. Jednak podkręcenie np na 3000 na std vcore powoduje że winda nie wstaje. Po podniesieniu napięcia winda wstaje ale podczas orthosa mam reset - żadnych błędów, niebieskiego ekranu tylko momentalnie reset. Zaczynam podejżewać że winnym tego jest zasilacz albo płyta. Zasilacz to chieftec 360 stara seria z słabą 12 więc jest to dosyć prawdopodobne ze nie wyrabia na nowym procku mimo iż napięcia na mierniku są w porządku. Zakupiłem do tego zestawu deltę 400 w jednak przyjechała niesprawna i teraz kupiłem okazyjnie huntkey 350 ap więc czy to zasilacz okaże się w najbliższym czasie. Za zasilaczem przemawia też dość pokaźny vdrop - w idlu np wg cpuz mam 1.344 a pod obciązeniem spada do 1.328. Tempy w normie - ogólnie te trzy sztuki które miałem miały wszystkie niskie temperaturki w idlu około 28 w stresie dochodzące max do 55 stopni na boxie i jakiejś [ciach!]ianej paście bo szkoda mi as5 na testy :) Chciałbym jednak się zapytać też was doświadczonych w nowych intelach co może jeszcze uniemożliwiać mi sensowne oc powyżej tych 2800 Mhz ? I czy to normalny objaw niestabilności że system się restartuje na orthosie zamiast wyświetlić jakiś błąd ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 1. Zasilacz cię nie ogranicza... Ja mam HPC 420 i ciągnie bez problemu 79GS + E6600 @ 3.5Ghz @ 1.525. 2. Tak to normalne, ze Orthos się restartuje, zamiast wywalić Error ;] 3. Płyta/proc jak dla mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balldur Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Jak na mnie to za słaba płyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Pomęczyłem jeszcze i niestety proc do [gluteus maximus] ... czyli trzeci już ... Na 3000 jest stabilny ale potrzebuje do tego 1.4v w stresie. Płytę jednak wykluczam bo ludzie na świecie wyciągają na niej fsb 590 bez żadnych modów. Niestety procek potrzebuje dużo papu a ja mam już dosyć wymieniania ich ... W sklepie wszystkie były z jednej partii więc pewnie po prostu taka dziadowska się trafiła. A sprzedawać teraz tego i kupować selekta to jestem 100 zł w plecy a dla tych 300 Mhz to się chyba nie opłaca tyle dopłacać :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Balldurowi chpdziło pewnie o to że płyta ma słabą sekcje zasilania. Ale raczej 3000ghz to nie wysiłek... BTW 3000 przy 1.4 to jeszcze nie taka tragedia... a właśnie w jakim sklepie kupowałeś? :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 słaba sekcja zasilania to nie jest bo daje rade na c2d na ponad 5ghz lub quada na ponad 4ghz przy 1.7v ;] więc moje skromne 3ghz to nic. Procka kupiłem u mnie w miescie i dlatego moglem tak wymieniać, ale ogólnie lipna seria - pierwsza sztuka ledwo wyciągała 2.8 przy 1.45 :], drugi działał podobnie jak ten. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Pomylilem sie.. chodzilo mi o mnoznik.. czyli lepiej wiekszy mnoznik bo wiecej mhz zrobi sie przy mniejszym fsb, ale ponoc im wieksze fsb tym lepsza przepustowosc pamieci ;d to jak lepiej krecic :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...