przemo3642 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 (edytowane) No dobra, pisałem, że jak proc zrobi 375 na w miarę niskim napięciu to nie będzie źle, a będzie super jak zrobi 420. Nigdy nie trafiłem na żadną padakę, ale też bez selekcji nigdy nie wyrwałem żadnej rewelacji. Tak jest i tym razem. Proc chodzi na FSB 400 (3200MHz) na napięciu, które jeszcze ustalam (na pewno mniejszym niż 1.5V i większym niż 1.45V) i osiąga temperaturę poniżej 70st. Proc uruchamia się też na 3300MHz, ale nawet na 1.5V wywala benchmarki. Ogólnie nie jest źle jak na proca za 218zł. Mam pytanie - jak ustawiacie Orthosa, żeby przetestować procka? Ja daje na "Small FFTs - stress CPU" i Priority na 3. Jeśli kogoś by to interesowało, to jest to reizja M0, proc pakowany 08/23/07. Edytowane 16 Września 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekil Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Witajcie. Jestem posiadaczem E2160 od sectora, 3.1GHz na 1.275V, lecz moja płyta - Asus P5K nie pozwala rozwinąć skrzydeł temu prockowi. Powód? Niedziałające dzielniki pamięci. Działają tylko te standardowe dla FSB200MHz. Memy to OCZ Reaper 800MHz CL4. Postanowiłem więc zmienić płytę, bo chyba te "cyrki" są przez nią. Inne dzielniki nawet na defie powodują, że komp się nie włącza. Nie działa nawet 1:1 !. Przejdę do konkretów - co polecacie w cenie do ~350-400zł? Może być używane. Myślę nad używanym Abitem AB9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 (edytowane) Siema... w ten czwartek kupuje E2160 lub E2180 (jeszcze się mocno zastanawiam, ale padnie raczej na 90% na E2180 ;) ) I mam do was pytanie. Z tego co wyczytałem szukać rewizji M0 wystrzegać się L2...?? Jakby to komuś pomogło kupuje w Apollo. No i pytanie jak rozpoznać rewizje M0?? Wiem, że pewnie było, ale powiem szczerze nie chce mi się wertować 30 paru stron... Z góy dzięki za wyrozumiałość... Pozdro edit: OK żeby nie było, że jestem aż tak leniwy to troszkę poszukałem :) i natknąłem się na to: http://processorfinder.intel.com/List.aspx...c=&OrdCode= . Z tego wynika że E2180 jest tylko M0... Czy to prawda?? :) Edytowane 16 Września 2007 przez kwiacynty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Siema... w ten czwartek kupuje E2160 lub E2180 (jeszcze się mocno zastanawiam, ale padnie raczej na 90% na E2180 ;) ) I mam do was pytanie. Z tego co wyczytałem szukać rewizji M0 wystrzegać się L2...?? Jakby to komuś pomogło kupuje w Apollo. No i pytanie jak rozpoznać rewizje M0?? Wiem, że pewnie było, ale powiem szczerze nie chce mi się wertować 30 paru stron... Z góy dzięki za wyrozumiałość... Pozdro edit: OK żeby nie było, że jestem aż tak leniwy to troszkę poszukałem :) i natknąłem się na to: http://processorfinder.intel.com/List.aspx...c=&OrdCode= . Z tego wynika że E2180 jest tylko M0... Czy to prawda?? :) Tak. Przy okazji masz odpowiedź jak rozróżnić L2 od M0 w przypadku pozostałych procków - po końcówce kodu produktu umieszczonego z boku boxa (według klucza, który znalazłeś pod powyższym linkiem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Witajcie. Jestem posiadaczem E2160 od sectora, 3.1GHz na 1.275V, lecz moja płyta - Asus P5K nie pozwala rozwinąć skrzydeł temu prockowi. Powód? Niedziałające dzielniki pamięci. Działają tylko te standardowe dla FSB200MHz. Memy to OCZ Reaper 800MHz CL4. Postanowiłem więc zmienić płytę, bo chyba te "cyrki" są przez nią. Inne dzielniki nawet na defie powodują, że komp się nie włącza. Nie działa nawet 1:1 !. Przejdę do konkretów - co polecacie w cenie do ~350-400zł? Może być używane. Myślę nad używanym Abitem AB9. Abit IP35-E jesli nie potrzebujesz Raida, Firewire czy dwoch grafik.. lpt czy coma.. jesli te bzdety potrzebujesz to msi badz foxconn ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekil Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 A IP35-E jest lepszą płytą od MSI P35Neo 2 Fr/FIR ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Szczerze? Nie mam pojecia.. na sieci sa dwa testy, w jednym msi robi fsb 530.. w drugim ledwo 500 ze spadkiem wydajnosci, w jednym z nich abit robi ledwo 480fsb w drugim robi 550 (!).. ale dlaczego rozbieznosc w testach?? Probuje sie tego dowiedziec.. osobiscie na ten moment wzialbym Abita bo firme znam, zawsze robila dobre mobasy, a msi to zawsze padaki, foxconn wogole jakos mi nie pasuje ogolnie, poczytaj tematy na forum, poczytaj testy, sam bedziesz wiedziec co chcesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedziel Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Te 3 plyty stoja na rowni wiec ciezko powiedziec ktora jest lepsza, jednym sie lepiej kreca a innym gorzej. Ktora kolwiek bys wybral to powinienes byc zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Kupiłem E2160 i niestety zbyt rewelacyjny nie jest. Rev L2 robi 2700MHz przy 1.35v a przy 3000MHz 334x9 potrzebuje aż 1.5v (jeszcze nie wiem czy w pełni stabilne). :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Jak czytasz... z tego co pisza w tym temacie wystrzegac sie L2, brac B0... ;>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 ja już byłem nastawiony na E2180 M0... czym się różni ten stepping B0? Jakiś nowszy? I w ogóle w jakim sklepie go można dostać i rozróżnić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 (edytowane) Jak czytasz... z tego co pisza w tym temacie wystrzegac sie L2, brac B0... ;>?A Ty gdzie wyczytales o B0? :lol2: Chyba chodzio Ci o M0. :-P Poza tym czytajac ten temat mozna sie dowiedziec, ze niekoniecznie L2 musi sie lepiej krecic od M0. W jednym i drugim stepping'u zdarzaja sie padaczki jaki i perelki. Moj E2140 M0 nie jest taki najgorszy. Dzisiaj robilem testy na 2.9GHz (363x8) jak na razie jest stabilny przy def V. ;] Godzina orthos'a, godzinka HL:EO, 2 godziny GTR2 i 3dmark2005. Zobaczymy jak bedzie sie sprawowal w dalszej fazie testow, oby tak samo. B-) @kwiacynty E2180 jest tylko M0. Innego stepping'u tego modelu nie ma. Edytowane 16 Września 2007 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Ups mooj blad ;d;d heheh fakt M0.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 No właśnie. Nie koniecznie L2 musi się lepiej kręcić tak jak i M0 nie musi się lepiej kręcić. Czysta loteria. Mam nadzieję, że następny będzie lepszy. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 moj L2 na 1,275V z biosu smiga tak jak na screenie rewelacji nie ma ale tragicznie tez nie jest, gorzej z kolei wypada tu fsb wall, 9x375 to max co robi na AC nawet nie ma sensu go pchac pod FCeta :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Zadziwylbym was nie jednym L2... Np. Ostatnio sprzedalismy z Lancem E2140 L2 @ 3,1GHz 1,275v FSB 435MHz :) Wiec powiem ze roznie to bywa :) Wlasciciel na pewno powinien sie odezwac bo dzis powinna do niego paczka dojsc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Mój E2140 M0 chodzi na 3.2GHz na napięciu 1.456V. Na upartego można go puścić na 3.3GHz, ale do stabilności potrzebuje coś koło 1.55V (nawet nie robiłem jakiś wielkich testów dla tego ostatniego ustawienia, bo i tak jak dla mnie napięcie za duże jak na codzienne użytkowanie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Z tydzien temu wciagnalem E2140 do testow tez L2 i co?lipa 2880Mhz to jego szczyt mozliwosci wall na 360 fsb i ani rusz,nawet 1.7v go nie rusza,sprzedalem dwa dni pozniej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 (edytowane) Z tydzien temu wciagnalem E2140 do testow tez L2 i co?lipa 2880Mhz to jego szczyt mozliwosci wall na 360 fsb i ani rusz,nawet 1.7v go nie rusza,sprzedalem dwa dni pozniej :) To musi boleć. Bardziej będzie potencjalnego kupca ;) Meron dlaczego testujesz tylko jeden rdzeń? SORKI (ślepy jestem) Edytowane 17 Września 2007 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Mailem takie 3 wszystkie mialy walla na poziomie 360-367Mhz tj 2880-2950Mhz,nie wiem czemu tak,ale tak sie trafilo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 To musi boleć. Meron widziałem ten test, dlaczego testujesz tylko jeden rdzeń?słucham ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 A właśnie ile na codzień bezpieczne V na boxie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 A właśnie ile na codzień bezpieczne V na boxie? Dokładnie...dobre pytanie... ile można dla takiego E2180 dać v na boxowym chłodzeniu?? choodzi mi oczywiście o takie napięcie do ciągłej pracy... a nie jakiegoś ekstrim OC na 5 min ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 zaleznie od temperatury! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Mailem takie 3 wszystkie mialy walla na poziomie 360-367Mhz tj 2880-2950Mhz,nie wiem czemu tak,ale tak sie trafilo. Mam dokładnie taką sztukę. 360FSB to jego max! Czekam na kolejną sztukę. Dobrze, że mam znajomego w sklepie. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Heh no dobra. Mniej więcej na A64 było na codzień MAX 1.55V przy temp nie przekraczającej 55stopni. A tutaj przecie muszą też być jakieś wyznaczniki. meeron A Ty piszesz zależnie od temp. To napisz ile i przy jakiej. Takie wrażenie że posty nabijasz... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 mysle, ze to ty nabijasz posty, zadajac pytania na ktore odpowiedzi byly juz wielokrotnie na codzien nie zaleca sie wiecej niz 1,5-1,55v i temp najlepiej trzymac mniejsza niz 75*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 I co nie dało się tak od razu? Ja postów nie nabijam mi na tym nie zależy. A do tego aby wiedzieć jakąś żecz nie mam zamiaru tracić czasu i szukać po całym temacie, więc pytam. A jak ktoś odpowiada w takim stylu jak to zrobiłeś to mówi samo za siebie. Ogólnie to dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 (edytowane) A od czego jest szukajka w każdym temacie ? :blink: . Miałem jednego e2140 na pare dni ale jednak zrezygnowałem bo fsb na poziomie 385 mnie nie bawi... Edyt: I to jeszcze na dość dobrym WC: Swif GTX, DDC, MCR 320. Edytowane 17 Września 2007 przez ShaDiQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diefek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Co sadzicie o tym wyniku ? :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...