Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra, pisałem, że jak proc zrobi 375 na w miarę niskim napięciu to nie będzie źle, a będzie super jak zrobi 420. Nigdy nie trafiłem na żadną padakę, ale też bez selekcji nigdy nie wyrwałem żadnej rewelacji. Tak jest i tym razem. Proc chodzi na FSB 400 (3200MHz) na napięciu, które jeszcze ustalam (na pewno mniejszym niż 1.5V i większym niż 1.45V) i osiąga temperaturę poniżej 70st. Proc uruchamia się też na 3300MHz, ale nawet na 1.5V wywala benchmarki.

Ogólnie nie jest źle jak na proca za 218zł.

Mam pytanie - jak ustawiacie Orthosa, żeby przetestować procka? Ja daje na "Small FFTs - stress CPU" i Priority na 3.

Jeśli kogoś by to interesowało, to jest to reizja M0, proc pakowany 08/23/07.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Jestem posiadaczem E2160 od sectora, 3.1GHz na 1.275V, lecz moja płyta - Asus P5K nie pozwala rozwinąć skrzydeł temu prockowi. Powód? Niedziałające dzielniki pamięci. Działają tylko te standardowe dla FSB200MHz. Memy to OCZ Reaper 800MHz CL4. Postanowiłem więc zmienić płytę, bo chyba te "cyrki" są przez nią. Inne dzielniki nawet na defie powodują, że komp się nie włącza. Nie działa nawet 1:1 !. Przejdę do konkretów - co polecacie w cenie do ~350-400zł? Może być używane. Myślę nad używanym Abitem AB9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema... w ten czwartek kupuje E2160 lub E2180 (jeszcze się mocno zastanawiam, ale padnie raczej na 90% na E2180 ;) ) I mam do was pytanie. Z tego co wyczytałem szukać rewizji M0 wystrzegać się L2...?? Jakby to komuś pomogło kupuje w Apollo. No i pytanie jak rozpoznać rewizje M0?? Wiem, że pewnie było, ale powiem szczerze nie chce mi się wertować 30 paru stron... Z góy dzięki za wyrozumiałość...

Pozdro

edit:

OK żeby nie było, że jestem aż tak leniwy to troszkę poszukałem :) i natknąłem się na to: http://processorfinder.intel.com/List.aspx...c=&OrdCode= . Z tego wynika że E2180 jest tylko M0... Czy to prawda?? :)

Edytowane przez kwiacynty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema... w ten czwartek kupuje E2160 lub E2180 (jeszcze się mocno zastanawiam, ale padnie raczej na 90% na E2180 ;) ) I mam do was pytanie. Z tego co wyczytałem szukać rewizji M0 wystrzegać się L2...?? Jakby to komuś pomogło kupuje w Apollo. No i pytanie jak rozpoznać rewizje M0?? Wiem, że pewnie było, ale powiem szczerze nie chce mi się wertować 30 paru stron... Z góy dzięki za wyrozumiałość...

Pozdro

edit:

OK żeby nie było, że jestem aż tak leniwy to troszkę poszukałem :) i natknąłem się na to: http://processorfinder.intel.com/List.aspx...c=&OrdCode= . Z tego wynika że E2180 jest tylko M0... Czy to prawda?? :)

Tak. Przy okazji masz odpowiedź jak rozróżnić L2 od M0 w przypadku pozostałych procków - po końcówce kodu produktu umieszczonego z boku boxa (według klucza, który znalazłeś pod powyższym linkiem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Jestem posiadaczem E2160 od sectora, 3.1GHz na 1.275V, lecz moja płyta - Asus P5K nie pozwala rozwinąć skrzydeł temu prockowi. Powód? Niedziałające dzielniki pamięci. Działają tylko te standardowe dla FSB200MHz. Memy to OCZ Reaper 800MHz CL4. Postanowiłem więc zmienić płytę, bo chyba te "cyrki" są przez nią. Inne dzielniki nawet na defie powodują, że komp się nie włącza. Nie działa nawet 1:1 !. Przejdę do konkretów - co polecacie w cenie do ~350-400zł? Może być używane. Myślę nad używanym Abitem AB9.

Abit IP35-E jesli nie potrzebujesz Raida, Firewire czy dwoch grafik.. lpt czy coma.. jesli te bzdety potrzebujesz to msi badz foxconn ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze? Nie mam pojecia.. na sieci sa dwa testy, w jednym msi robi fsb 530.. w drugim ledwo 500 ze spadkiem wydajnosci, w jednym z nich abit robi ledwo 480fsb w drugim robi 550 (!).. ale dlaczego rozbieznosc w testach?? Probuje sie tego dowiedziec.. osobiscie na ten moment wzialbym Abita bo firme znam, zawsze robila dobre mobasy, a msi to zawsze padaki, foxconn wogole jakos mi nie pasuje ogolnie, poczytaj tematy na forum, poczytaj testy, sam bedziesz wiedziec co chcesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytasz... z tego co pisza w tym temacie wystrzegac sie L2, brac B0... ;>?

A Ty gdzie wyczytales o B0? :lol2: Chyba chodzio Ci o M0. :-P Poza tym czytajac ten temat mozna sie dowiedziec, ze niekoniecznie L2 musi sie lepiej krecic od M0. W jednym i drugim stepping'u zdarzaja sie padaczki jaki i perelki.

Moj E2140 M0 nie jest taki najgorszy. Dzisiaj robilem testy na 2.9GHz (363x8) jak na razie jest stabilny przy def V. ;] Godzina orthos'a, godzinka HL:EO, 2 godziny GTR2 i 3dmark2005. Zobaczymy jak bedzie sie sprawowal w dalszej fazie testow, oby tak samo. B-)

@kwiacynty

E2180 jest tylko M0. Innego stepping'u tego modelu nie ma.

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój E2140 M0 chodzi na 3.2GHz na napięciu 1.456V. Na upartego można go puścić na 3.3GHz, ale do stabilności potrzebuje coś koło 1.55V (nawet nie robiłem jakiś wielkich testów dla tego ostatniego ustawienia, bo i tak jak dla mnie napięcie za duże jak na codzienne użytkowanie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tydzien temu wciagnalem E2140 do testow tez L2 i co?lipa 2880Mhz to jego szczyt mozliwosci wall na 360 fsb i ani rusz,nawet 1.7v go nie rusza,sprzedalem dwa dni pozniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tydzien temu wciagnalem E2140 do testow tez L2 i co?lipa 2880Mhz to jego szczyt mozliwosci wall na 360 fsb i ani rusz,nawet 1.7v go nie rusza,sprzedalem dwa dni pozniej :)

To musi boleć. Bardziej będzie potencjalnego kupca ;)

Meron dlaczego testujesz tylko jeden rdzeń? SORKI (ślepy jestem)

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie ile na codzień bezpieczne V na boxie?

Dokładnie...dobre pytanie... ile można dla takiego E2180 dać v na boxowym chłodzeniu?? choodzi mi oczywiście o takie napięcie do ciągłej pracy... a nie jakiegoś ekstrim OC na 5 min ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh no dobra. Mniej więcej na A64 było na codzień MAX 1.55V przy temp nie przekraczającej 55stopni. A tutaj przecie muszą też być jakieś wyznaczniki. meeron A Ty piszesz zależnie od temp. To napisz ile i przy jakiej. Takie wrażenie że posty nabijasz... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co nie dało się tak od razu? Ja postów nie nabijam mi na tym nie zależy. A do tego aby wiedzieć jakąś żecz nie mam zamiaru tracić czasu i szukać po całym temacie, więc pytam. A jak ktoś odpowiada w takim stylu jak to zrobiłeś to mówi samo za siebie. Ogólnie to dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A od czego jest szukajka w każdym temacie ? :blink: .

Miałem jednego e2140 na pare dni ale jednak zrezygnowałem bo fsb na poziomie 385 mnie nie bawi...

Edyt: I to jeszcze na dość dobrym WC: Swif GTX, DDC, MCR 320.

Edytowane przez ShaDiQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi