Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam sztukę średnią, bo zła nie jest, ale się zdziwiłem, że...

Ustawiłem 3000GHz na napięciu cos koło 1,43V w biosie. Puściłem Orthosa, wyszedłem i wróciłem za ok. 5 godzin. Nie wywaliło go, jeszcze go zostawiłem na chwilę i wywaliło go na 5h 16min :unsure:. Myślałem, że coś mnie trafi ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie jestem w trakcie skladania nowego zestawiku i mysle nad E2140. Proca chce oczywiscie krecic i tu pojawia sie do was pytanie - jaka wersje szukac zeby sie dobrze krecila ? Fajnie by bylo gdyby smigal na 400mhz :) Mam zamiar to kupic u znajomego wiec moze go przekonam zeby dzwonil na hurtownie i dopytywal o cos ... tylko wlasnie czego szukac ? Zeby na jakiegos walla nie trawic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie chlodzenie ogranicza :mur: bo niby dobra sztuka sie trafila 3ghz 1.275v testowany orthosem i stabilny jest, ram tez mam cienki 2x patriot 667mhz zapuscilem na niego 2,2V 376mhz 1:1 z fsb i 4-4-4-12

To wcale nie są takie cienkie kostki :) Ustaw timingi na 5,4,4,12 i wtedy kręć, bo 4,4,4,12 to one wybitnie nie lubią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie jestem w trakcie skladania nowego zestawiku i mysle nad E2140. Proca chce oczywiscie krecic i tu pojawia sie do was pytanie - jaka wersje szukac zeby sie dobrze krecila ? Fajnie by bylo gdyby smigal na 400mhz :) Mam zamiar to kupic u znajomego wiec moze go przekonam zeby dzwonil na hurtownie i dopytywal o cos ... tylko wlasnie czego szukac ? Zeby na jakiegos walla nie trawic ?

Poczytaj troche temat i w koncu sam dojdziesz do wniosku, ze to jest loteria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zmieniać zworkę na 333 jak w przypadku C2D 6750 ? Dzielnik dawać lepiej 1:1 ? Sorki za banalne pytanka ,ale z prockami Intela mam małe obycie. Od zawsze AMD był.

Ponawiam pytanie ,bo widzę że nikomu się nie raczy odpowiedziec. Lepiej zjechac z mnożnikiem do powiedzmy do 8 ? Puściłbym go 8x380 i dał mu 1.275v. A na ile NB ? Na pamiątki daje 2.1v. Proc jest chłodzony boxowo ,ale niedługo zmienię na coś lepszego. Chcę tylko te ~3.0 Ghz i conajmniej 800 4-4-4-12.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie ,bo widzę że nikomu się nie raczy odpowiedziec. Lepiej zjechac z mnożnikiem do powiedzmy do 8 ? Puściłbym go 8x380 i dał mu 1.275v. A na ile NB ? Na pamiątki daje 2.1v. Proc jest chłodzony boxowo ,ale niedługo zmienię na coś lepszego. Chcę tylko te ~3.0 Ghz i conajmniej 800 4-4-4-12.

No to dawaj zworke na 333mhz i dobij fsb do 3ghz, na NB daj jakieś 1,4v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

y0 all :))

wzialem sie wreszcie za krecenie mojego E2160 .

i mam wiele pytan i watpliwosci wieeec narazie co mi sie udalo ,,wyczarowac ' XD :

SCREEN

i mam pytanie .

jak w biosie zmienic mnoznik . - jak sie nazywa ta opcja ??

---------------------------------------------------------------------

przy takich ustawieniach jak na screenie mam pci-e frequency na 105 . ( ustawilem i sie modlilem zeby nic nie jeb.[cenzura] ) -.-". ezgledem czego to ustawiac na co patrzec :D ?

-----------------------------------------------------------------------

jakie napiecia ustawiac ;/ ? ??

-------------------------------------------------------

a i w cpu-z jak procesor nie jest uzywany to spada napiecie czy mozna to wylaczyc ? czy jest po co wylaczac ?

i prosze o wszelkie inne porady :)))

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

btw.nie dawajcie linkow do poradnikow bo przeczytalem ze 4 i raczej odpowiedzi na me pytanie nie odnalazlem :PP ( moze zle szukalem )

i nie krecilem juz wiecej bo , stwierdzilem ze bezpieczniej bedzie sie dowiedziec co i jak :))

z gory dzieki :)) matthew. ^_^

Edytowane przez #matthew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mi sie poluzowalo chlodzenie boaxowe i procek przez kilkanascie sekund chodzil na temperaturze 90-95 stopni :blink:

Kiedys widzialem taki filmik chyba z tomshardware gdzie kolesie sciagali wentyle z prockow w czasie pracy. Amd sie spalil a intel "zwolnil" obroty. Dalej jest na nich taki bajer czy sie pala ?:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobny film był z duronem. Zdjeli chłodzenie, zapóścili chyba prime i procek wybuchł robiąc w stole niezłą dziure :D

Tylko szkoda, ze to byl fake, wierzysz, ze rdzen mogl przebic gruby stol na wylot ? ;]

Poza tym w prockach jest zabezpieczenie termiczne i komp sie powinien wylaczyc (odciac zasilanie).

Fredek

Po co do 333 podnosic v na nb ? Ja na 400mhz nie podnosilem i bylo ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja musiałem ath podnieść. Na 1.25 i tym def V na procku Orthos się wywalił. Dałem nb na te 1.4 i jak na razie 2.5 godziny i się nie wysypuje. Temperatur nie sprawdzałem ,ale radiator nie był zbyt ciepły. Czapa na pewno nie jest krzywa ,i wymieniłem pastę nakładając cienką równą warstwę AC Ceramique. Na razie poszedł 8x390.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nici na razie z kręcenia. Mam poważny problem z kompem. Orthosa przechodzi na 3.1 ghz ,ale co z tego. Odpalam pierwszą lepszą grę i obraz po minucie lub dwóch robi się czarny i tak na chwilę zastyga po czym reboot :|. Nie było by w tym nic dziwnego ,ale tak się dzieję jak podniosę FSB o jaką kolwiek wartość. Odkręciłem go aż do 2.4 ghz (10x240). Napięcie dałem def. i to samo. Coś wyraźnie jest nie tak ,ale czemu w Orthosie to nie występuję. :| Muszę obecnie jechać na def taktowaniu . Jak ktoś miał podobny przypadek to proszę o pomoc. Bios 1.5

moze to ram. :unsure:

EDIT:

Jak widac czlowiek uczys ie cale zycie :)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taką prośbę do użytkowników, którzy posiadają procesory z serii E21xx. Wrzucajcie wyniki na hwbota w PCMarku 2005, jeśli macie taką możliwość. Można bardzo łatwo zgarnąć dużo punktów, które się przydadzą naszemu teamowi. Na E2160 i E2180 nawet jak się wrzuci wynik na stocku to będą punkty :) W innych benchmarkach już nie ma tak łatwo i zwykle trzeba mieć naprawdę dobrą sztukę i chłodzenie, żeby coś zdziałać. To tyle ode mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratuluje smazenia,w core temp 0.95 mialbys ok 97-99 stopni.U mnie speedfan zaniza temp o 15 stopni w porownaniu do core temp 0.95

A u mnie nie zaniża i nie było żadnych 97-99*C, speedfan na core 0 i core 1 pokazuje identyczną temperature co Coretemp 0.95.4 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko szkoda, ze to byl fake, wierzysz, ze rdzen mogl przebic gruby stol na wylot ? ;]

Poza tym w prockach jest zabezpieczenie termiczne i komp sie powinien wylaczyc (odciac zasilanie).

Fredek

Po co do 333 podnosic v na nb ? Ja na 400mhz nie podnosilem i bylo ok.

lol nie wybij w stole dziury tylko w plycie glownej to popierwsze.

po drugie byl po nie zlym vmodzi i potrzecie byl ostro podkrecony.

jak ktos ma durona+mobo asusa to mozemy sprawdzic czy to byla prawda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie powiedzcie mi czy E2180 M0 może złapać Walla już na 350-360? Miał ktoś aż takiego pecha? Bo z OC to wiem że loteria, ale jest troszke lepiej niż w L2 bo 10 stopni więcej zapasu... A chce zmienic L2 na M0

Z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze E21xx maja walla tak...

L2 - 350-420

M0 - 300-490

To moje obserwacje.

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mi sie trafila bardzo ładna sztuka L2, ale wolalbym jednak 3700 MHz :(

a ja bym wolal 4700mhz :sad:.Opson6667 pokaz testy z everest,chcialbym zobaczyc jak sie ma E2160 taktowany na 3.5Ghz do E4300 taktowanego na 3.4Ghz Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi