naxt Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 To napiecia nie zalowales. 8-OJa mam na stałe 1.550V - chłodzenie fryzjer,temp ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam! wraz ze zmianą platformy trafiła się chyba nie głupia sztuka e2140: 3400mhz @ 1.4V (z biosu), walidacja ścianę ma chyba przy 427mhz, w orthosy się nie bawiłem póki co... pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam! wraz ze zmianą platformy trafiła się chyba nie głupia sztuka e2140: 3400mhz @ 1.4V (z biosu), walidacja ścianę ma chyba przy 427mhz, w orthosy się nie bawiłem póki co... pozdrawiam. a poscisz orthosa na noc to stabilnie bedzie przy 1.5V lub wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam! wraz ze zmianą platformy trafiła się chyba nie głupia sztuka e2140: 3400mhz @ 1.4V (z biosu), walidacja ścianę ma chyba przy 427mhz, w orthosy się nie bawiłem póki co... pozdrawiam. Zima cooling ? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 a poscisz orthosa na noc to stabilnie bedzie przy 1.5V lub wiecejceluję w 3.2g... jutro się pobawie. Zima cooling ? ;]nie :), lc z podpisu, w pokoju mam ok 18st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluebird Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 z czego odczytac jaka serie mam?? na procu pisze: SLA3J Malay; Q702A624 bamboocha w CPU-Z masz Revision w pierwszej zakładce jeśli o to ci chodzi :unsure: data produkcji na pudełku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) bamboocha w CPU-Z masz Revision w pierwszej zakładce jeśli o to ci chodzi :unsure: data produkcji na pudełkuna pudełku jest data pakowania procka w pudełko jego proc to 2 tydzien 2007r w rev L2 Edytowane 14 Listopada 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 w nocy przeszedl orthosa 10h na 400x8 z napieciem w biosie 1.5 bez problemu. temp nie przekraczala 68* wg coretemp a katana ledwo co cieplejsza od otoczenia. screena wrzuce pozniej bo teraz jestem w szkole. dzis zobacze na jakim V bedzie smigal stabilnie na 3.2ghz i ile max pojdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) 2h orthosa small ffts @ 3200mhz 1.3V z biosu, screen edit. @zgf1 widzisz, ja nie gram w gry... p.s. nie czytaj ;) Edytowane 14 Listopada 2007 przez buuren Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Chyba juz wszystko co wazne zostalo powiedziane w tym temacie, teraz wieje tu nuda, tylko chwalenie sie wynikami oc i nic wiecej... Panowie wymyslcie cos, nie tylko SuperPI i Orthosem czlowiek zyje, podkrecasz? Pokaz jakies wyniki w gierkach ile tak naprawde zyskales, a nie takie cos... Az sie tego czytac nie chce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 2h orthosa small ffts @ 3200mhz 1.3V z biosu, 2813373[/snapback] Chyba juz wszystko co wazne zostalo powiedziane w tym temacie, teraz wieje tu nuda, tylko chwalenie sie wynikami oc i nic wiecej... Panowie wymyslcie cos, nie tylko SuperPI i Orthosem czlowiek zyje, podkrecasz? Pokaz jakies wyniki w gierkach ile tak naprawde zyskales, a nie takie cos... Az sie tego czytac nie chce... No wlasnie jak napisal buuren nie kazdy uzywa kompa tylko do gier, wiec wyluzuj. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaCaa Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) Chyba juz wszystko co wazne zostalo powiedziane w tym temacie, teraz wieje tu nuda, tylko chwalenie sie wynikami oc i nic wiecej... Panowie wymyslcie cos, nie tylko SuperPI i Orthosem czlowiek zyje, podkrecasz? Pokaz jakies wyniki w gierkach ile tak naprawde zyskales, a nie takie cos... Az sie tego czytac nie chce... popieram w 100%. pokazcie jakies roznice w testach miedzy 3000mhz a 3100mhz. bo to jest zdecydowanie ciekawsze niz to ze komus chodzi stabilnie 3231 mhz a innemu 3235 jeszcze innemu 2867 a co do czego to w grach beda 2 klatki roznicy. a jesli ktos nie uzywa kompa do gier to nie pokaze jaka jest roznica w tym do czego tego kompa uzywa... Edytowane 14 Listopada 2007 przez yaCaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Jak chcecie różnice w grach to przejdzcie do tematów o grafice Czy prockek będzie miał 2,5ghz czy 3ghz czy nawet więcej to różnica i tak jest "prawie" nie zauważalna Teraz liczy się tylko grafa grafa i grafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 No ja z kolei trafiłem niezłą padakę(M0).Na defaultowym Vcore robi zaledwie 2666. :angry: Co prawda tyle mi wystarczy,ale liczyłem na tyle przy niższym od standardowego napięciu, z opcją szybkiego OC typu 9x333 z domyślnym vcore.Do 2,8ghz już trzeba lecieć z napięciem powyżej 1,4V co już mnie dostatecznie dobiło, więc nie chcę sie już wq... Teraz zastanawiam się czy pozbyć się tego proca i kupić selekta, czy przeżyć te 8x333 .Bo z tego co widzę-a przeleciałem multum przeróżnych testów, ze różnica pomiędzy 2666 a 3000Mhz jest czasem śmiesznie niska, niby procentowo aż 20%, podczas gdy w rzeczywistości daje to zalewie 2-3 klatki czy kilka-kilkanaście sekund w kodowaniu audio/video.Nie wspominam już np. o UT 3 czy Orange Box gdzie wystarczy zaledwie 1,6Ghz(dla C2D) do uzyskania ~90FPS. Te 3Ghz nie daje mi spokoju, :? ale s drugiej strony rozsądek podpowiada ,że to nie ma sensu. Na pocieszenie pozostał fakt ,że drugi zestaw tj.KN9+AMD x2 @2,8/2,9 Ghz dostał po tyłku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 @BezbronnyPL Widzisz mamy niemal identycznie to samo, ale ja do 2660MHz musze podbic napiecie na 1.35V... Mam procek L2. Max to chyba kolo 2800MHz na 1.4V. Sadzisz, ze dla 300MHz warto doplacac 40% do ceny proca? Mi juz przeszlo jednak i zostanie 2.66GHz, lepiej kase odloz na lepsza grafike ;) @ath Ja gram malo, glownie kompresja XviD\x264 i obrobka materialu video. No spoko jesli kompa uzywasz tylko do SuperPI to gratuluje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) Panowie, jako ze temperatura na moim E2140 nie dawala mi zyc, sprawilem sobie nowego procka, wyrwalem za 300zl E6400 (B2 stepping 6). Tutaj pojawia sie moje pytanie, ktory procek jest Waszym zdaniem bardziej oplacalnym zakupem E2180, czy E6400, bo oba kolo 300zl stoja. Jesli np. E2180 jest duzo fajniejszy, to moge sprzedac tego E6400 i wziac E2180, a by mi jeszcze sporo kasy pewnie zostalo. Ten E6400 w koncu ma jakies rozsadne tempy, na E2140 @ 3Ghz 1,36V bylo w stresie 80C (!!!), teraz na E6400 i podobnych ustawieniach jest max. 50C (wszystko TAT mierzone). Narazie o wielkie OC nie walcze, tak sobie testuje i chce zasiegnac rady specow, E2180, czy E6400 :) Edytowane 14 Listopada 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 @BezbronnyPL Widzisz mamy niemal identycznie to samo, ale ja do 2660MHz musze podbic napiecie na 1.35V... Mam procek L2. Max to chyba kolo 2800MHz na 1.4V. Sadzisz, ze dla 300MHz warto doplacac 40% do ceny proca? Mi juz przeszlo jednak i zostanie 2.66GHz, lepiej kase odloz na lepsza grafike ;) @ath Ja gram malo, glownie kompresja XviD\x264 i obrobka materialu video. No spoko jesli kompa uzywasz tylko do SuperPI to gratuluje... No widzisz ja kupuje orginalne filmy dvd, hehe. ;] Poza tym spi to puszczam raz na ruski miesiac, zeby miec co do siga wrzucic. ;] DziubekR1 Ja na takich taktach i v mam ~55*c w stresie na boxie, sprawdzone, wiec ewidentnie krzywa czapa, albo cos z chlodzeniem. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Zależy na ile będzie się kręcił ten E6400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Faktycznie chyba sobie daruję , poczekam na tym sprzęcie do nowych CPU intela,a tymczasem można dołożyć do RAM-u czy ewentualnie grafiki. Gwoli ścisłości Vcore mam na 1,35V . Ale najlepsze jest to, że proc praktycznie w ogóle się nie grzeje.Zakładałem chłodzenie(HP-100) ze 2 razy i za każdym razem radiator jest lekko ciepły. To samo chłodzenie na X2 znacznie bardziej się nagrzewa,pomimo tego ,że proc pracuje na niższym napięciu 1,3V. Czyli uzyskałem procesor wydajniejszy o 10-20%(chyba bardziej odczuwalna różnica w tym przedziale, niż z 3,0Ghz @ 3,3 i więcej Mhz )a przy tym, znacznie mniej się grzejący (radiator NB ma wyższą temp. niż ten od CPU). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 @ath No widzisz ja jednak nie kopiuje z plyt DVD tylko uzywam karty DVB (cyfrowy tuner) i nagrywam wazne dla mnie rzeczy, np wyscigi F1 czy filmy z TV... Dzieki temu dzialam legalnie, to podstawa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 DziubekR1 Ja na takich taktach i v mam ~55*c w stresie na boxie, sprawdzone, wiec ewidentnie krzywa czapa, albo cos z chlodzeniem. ;] No wiem, wiem. Juz kiedys o tym pisalem, 80C i nic sie z tym nie da zrobic niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) wraz ze zmianą platformy trafiła się chyba nie głupia sztuka e2140: @buuren: VID 1.21V wow - brales tego procka zupelnie w ciemno czy jakis selekt? === @#matthew: masz 2160 rev. L2 czy M0? napisz jaki masz FPO# na pudelku + pack date z etykiery na pudelku (jak mozesz, to wrzuc fote calej etykiety). Edytowane 14 Listopada 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 w nocy przeszedl orthosa 10h na 400x8 z napieciem w biosie 1.5 bez problemu. temp nie przekraczala 68* wg coretemp a katana ledwo co cieplejsza od otoczenia. screena wrzuce pozniej bo teraz jestem w szkole. dzis zobacze na jakim V bedzie smigal stabilnie na 3.2ghz i ile max pojdziesprawdz sobie stabilnosc 3dmarkiem 05 cpu test, bo orthos nie do konca pokazuje stabilnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOSTOK Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Witam Moje pytanie dotyczy temperatury e2160. Procek nie jest podkręcony (póki co płyta pozwala go przetaktowac o całe 25mhz :[ ), temperatury wskazywane przez Speedfana wachaja się w okolicach 20C, czasem troche więcej, czasem mniej. Organoleptyczny test radiatora zdaje się potwierdzać te wskazania - jest zimny. To już nawet SB ma wyraźnie wyczuwalna temperaturę, natomiast radiator procka pozstaje zimny. Temperatura otoczenia jest w normie (jakieś 20C). Buda zawsze otwarta. Pasta jaką go przesmarowałem to ceramique. Czy istnieje mozliwość że skopałem coś przy montażu boxowego chłodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Witam Moje pytanie dotyczy temperatury e2160. Procek nie jest podkręcony (póki co płyta pozwala go przetaktowac o całe 25mhz :[ ), temperatury wskazywane przez Speedfana wachaja się w okolicach 20C, czasem troche więcej, czasem mniej. Organoleptyczny test radiatora zdaje się potwierdzać te wskazania - jest zimny. To już nawet SB ma wyraźnie wyczuwalna temperaturę, natomiast radiator procka pozstaje zimny. Temperatura otoczenia jest w normie (jakieś 20C). Buda zawsze otwarta. Pasta jaką go przesmarowałem to ceramique. Czy istnieje mozliwość że skopałem coś przy montażu boxowego chłodzenia? nie sprawdzaj temp speedfanem tylko koniecznie core temp 0.95 lub TAT.Temp 20 stopni jest raczej niemoazliwa,core temp 0.95 pokaze ci ok 15 stopni wiecej,a u mnie przy temp 80 stopni radiator jest letni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOSTOK Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Odczyty z CoreTempa: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Odczyty z CoreTempa:mi chodzi o core temp 0.95 a nie 0.94 -dodaj sobie teraz 15 stopni :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 naxt to jest wersja 0.95 ;] I najnowszy speedfan pokazuje tyle co coretemp więc przestań wciskać ludziom żeby dodawali sobie 15*C :wink: Mi tak samo mówiłeś a zarówno speedfan jak i CT 0.95.4 pokazuje taką sama temperature Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOSTOK Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) Mobo na której aktualnie procek pracuje to 4CoreDual sata2 - wyboru wielkiego nie miałem - wymagana była obsługa agp. Dlatego podejrzewam że to właśnie mobo przyczynia się do złych odczytów (linia +12V - 11,19-11,25 o0, psu to Chieftec 400AA-101A). Niską temperaturą procesora przejmować się niemam zamiaru, ważne że wszytsko działa. Mam cichą nadzieję że na święta będzie to już coś normalnego - przeglądam właśnie forumw poszukiwaniu dobrej płytki do maksymalnej ceny 400zł (doradzi ktoś płytę będącą odpowiednikiem NF7-S pod c2d ?? ;) ) I ostatnie pytanie - czy VID procka na poziomie 1,325v oznacza że o wysokim OC moge zapomnieć? Przeglądając wasze posty widzę że bariera 3ghz przy procesorach e2xxx jest pokonywana przy sporo niższym napięiciu rdzenia niż w moim przypadku. Edytowane 14 Listopada 2007 przez VOSTOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) naxt to jest wersja 0.95 ;] I najnowszy speedfan pokazuje tyle co coretemp więc przestań wciskać ludziom żeby dodawali sobie 15*C :wink: Mi tak samo mówiłeś a zarówno speedfan jak i CT 0.95.4 pokazuje taką sama temperature Fredek czy masz mnie za deb..a?. :wink: To jest core temp 0.94-Tjuncion 85 stopni-luknij choc na screen.W core temp 0.95 tjuncion wynosi 100 stopni ,speedfan przeklamuje zaniza temperature(przynajmniej u mnie,moze nie mam najnowszej wersji).Poprawna wskazuje core temp 0.95(pokrywa sie z biosem i chyba z TAT) a nie 0.95.4(czyli 0.94).Fredek zreszta rusz głową 20 stopni na procku-to nierealne na chłodzeniu powietrznym,w pokuje pewnie jest cieplej :lol: bądzmy powazni :wink: Edytowane 14 Listopada 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...