Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

@kuebk:

Odnosnie pamieci posiadam OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0. Odnosnie zamulania, czas oczekiwania w everescie byl troszke dluzszy (roznica ~2ns, lecz odczyt/zapis byl praktycznie identyczny), ale duza roznica byla widoczna w windowsie. Po odpaleniu kompa programy do traya wczytywaly sie z 5-7 sekundowym opoznieniem, podobnie odpalanie programow (jakies 3s opoznienia). Po zmianie timingow te efekty ustaly.

Edytowane przez Nihuyah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

loo to ja mam krzywa czape strasznie ;( na v1.35 mam po 2,5h (orthos small) w TAT 73c:( i to z nawiewem jeszcze 120mm

a core temp 0.954 /73c

a core temp 0.94 /59c

proc to L2 - ktora temp jest prawdziwa?

JEST PROSTA ZASADA:

Procki L2 -> core temp 0.94

Procki M0 -> core temp 0.95.x (czyli rowniez core temp 0.95.4)

A JA POLECAM SPEEDFANA BO ON SAM DOBRZE ODCZYTUJE TEMPERATURKI I L2 I M0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ile powinno sie zwiekszac core voltage?

9 x 300 jechalem stabilnie na 1.3v ( dalej nie chcial krecici sie :(

teraz 9 x 333 na 1.35 slicznie dziala.....dalej niechce krecici juz wystarczy 3.0 ghz czy probowac zanizyc teraz v core do powiedzmy 1.325 zeby mniejsze temp byly...czy to ma jakis sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Sector19

To co, mowisz, ze ten moj E2140 L2 jednak moze nie miec 85C w stresie ?? Bo tyle pokazuje TAT i Core 0.95, a 0.94 to ze 20C mniej.

Tak mowie...

Jesli nie wierzysz sciagnij sobie najnowszego speedfana i on ci prawde pokaze. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz przyjdzie naxt i zacznie znowu wmawiać, że do tego trzeba dodac 15*.... ;)

A potem podzielic przez 2 i pomnozyc przez 1,176348 :P i podniesc do kwadratu...

Mialem juz Wiele wiele prockow w kompie i.... tylko speedfan pokazywal tempy takie jakie oczekiwalem po moim chlodzeniu i doswiadczeniu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stwierdziłem, ze na razie nei ma co katować. Poczekam na dobrą pastę, zresztą generalnie chodziło mi o 3ghz.

Na razie najwięcej wyciągnąłem na NB - 1.35v, core 1.47 zdaje sie no i mnozniku 8x e2160 poszedł na 3376mhz, temperatury core0, core1 w okolicach 50-55 stopni, core 46-7 ogólna procka jakies 60-65, ale bywały tez skoki kiedy core0,1 miały ponad 60, a proc pod 70 podchodził, po czym spadki core0,1 do 47, proc 50. Srednio mi sie tak podoba, nie mam jeszcze doswiadczenia i trzeba by było sie tym chyba dłuzej pobawic. Współpracy mi jeszcze nie odmówił, niemniej jednak obecnie ustawiłem go na 9x, core na 1.325 - najnizsze mozliwe w biosie, nb na 1.25, othros leci od 15min i temperaturki przy skręconym na 80% fanie w okolicach 50*C core 0 i core 1, Core 45*C, i 55 procek. 3061 i bardzo stabilnie. Jak będę miał chwile to sie jeszcze pobawie - chyba procek najgorszy mi sie nie trafił, ale i bez rewelki raczej, hm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obiecalem wiec :

wszystkie 3d marki sciagniete z stron producentow.

na kompie zaisntalowane sterowniki do karty graficznej ( z plyty jaka byla dolaczona do grafy ) + swiezy windows xp sp2

Karta graficzna GeForce 8600 GT Gigabyte 256MB GV-NX86T256H Silent ( taki duzy radiator ) - Nie krecona !

reszta kompa jak w podpisie.

9x200 ( 1800 mhz )

3d mark 2001 = 23110 ( 1024 x 768, 32 bity , AA off )

2003 = 15020 ( 1024 x 768, 32 bity , AA off )

2005 = 8670 ( 1024 x 768, 32 bity , AA off )

2006 = 4562 ( 1280 x 1024 - II - )

9 x 333 ( 2998 mhz )

3d mark 2001 = 31354 ( 1024 x 768, 32 bity , AA off )

2003 = 15994 ( 1024 x 768, 32 bity , AA off )

2005 = 9462 ( 1024 x 768, 32 bity , AA off )

2006 = 4933 ( 1280 x 1024 - II - )

w przyszly weekend bede mial radeona asusa x 1950 pro moge powtorzyc test.

chetnie bym zrobil podobny test w grach ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac aby bylo w miare wiarygodne.

Mam nadzieje ze komus sie przyda.

ps

1. czemu w spoczynku przy vcore 1,25 (1,8 Ghz) temp max 30 C obu rdzeniow wiatrak boxowy nie dziala a przy takich samych temp ale przy vcore 1,35 ( 3,0 Ghz ) kreci sie w spocznku na 1100 Rpm..myslalem ze to zalezy od temperatury?

2. czy w ustawianiach domyslnych 9 x 200 ( 1,8 Ghz ) lepiej ustawic FsB:ddrm 1:1 i dac timingi na 5,5,5,15 czy zmienic wspolczynik na inny i dac timingi na auto ?

Edytowane przez Pretorianinrico

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na auto w ogole nie dawaj, nieważne przy jakim dzielniku. Jeśli zdecydowane, że 3GHz cie satysfakcjonuje, a co ważniejsze - jest stabilnie, to podnieś dzielnik na 2.4 wtedy pamieci będą robiły 800MHz, timingów nie ruszaj - są odpowiednie (czyli 5-5-5-15).

Mam pytanie do Sectora19: czy trafiła ci sie jakaś sztuka z niskim VIDem, która by się słabo kręciła?

Edytowane przez Dorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Poczytałem i już nie wiem w jakie tempy wierzyć. SpeedFan pokazuje u mnie w stresie ok 52*, natomiast Everest i CoreTemp 0.95 koło 66*. Ustawienia takie jak w sygnaturce, wiatrak boxowy. Czy wierzyć SpeedFanowi?

Mam jeszcze pytanie... jakie macie obroty boxowego wiatraka pod obciążeniem? Bo u mnie dochodzi gdzieś do 1300RPM i potem już szybciej się nie kręci, jest przy tym dość cicho.

Gdzieś czytałem, że wiatrak powinien regulować obroty w zakresie 800-2500. Czy to czujnik źle pokazuje czy też po prostu temperatura jest taka jak ze SpeedFana i szybciej kręcić się nie musi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Poczytałem i już nie wiem w jakie tempy wierzyć. SpeedFan pokazuje u mnie w stresie ok 52*, natomiast Everest i CoreTemp 0.95 koło 66*. Ustawienia takie jak w sygnaturce, wiatrak boxowy. Czy wierzyć SpeedFanowi?

Mam jeszcze pytanie... jakie macie obroty boxowego wiatraka pod obciążeniem? Bo u mnie dochodzi gdzieś do 1300RPM i potem już szybciej się nie kręci, jest przy tym dość cicho.

Gdzieś czytałem, że wiatrak powinien regulować obroty w zakresie 800-2500. Czy to czujnik źle pokazuje czy też po prostu temperatura jest taka jak ze SpeedFana i szybciej kręcić się nie musi?

Jaki to stepping?

U mnie regulacja obrotow wyglada podobnie ale glownie z racji tego ze bios zaniza temp o 15* C w porownaniu do CT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEST PROSTA ZASADA:

Procki L2 -> core temp 0.94

Procki M0 -> core temp 0.95.x (czyli rowniez core temp 0.95.4)

A JA POLECAM SPEEDFANA BO ON SAM DOBRZE ODCZYTUJE TEMPERATURKI I L2 I M0

Jakos nie chce mi sie wierzyc ze mam na rdzeniach po 20 stopni :D

everest rulezzz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko - jutro ide odebrac moj nowy procek E2140 ;) i w zwiazku z tym mam pytanie. Jak sprawuje sie boxowy wiatrak na tym procku?? Nie bede podkrecal proca wiec chodzi mi tylko o to zeby wiatrak byl cichy. Czy od razu wymieniac na jakis inny (no i jaki polecacie za nieduza kase ale tylko ewentualnie)?? Czy boxowy wiatrak dziala caly czas z taka sama liczba obrotow czy tez z rozna??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko - jutro ide odebrac moj nowy procek E2140 ;) i w zwiazku z tym mam pytanie. Jak sprawuje sie boxowy wiatrak na tym procku?? Nie bede podkrecal proca wiec chodzi mi tylko o to zeby wiatrak byl cichy. Czy od razu wymieniac na jakis inny (no i jaki polecacie za nieduza kase ale tylko ewentualnie)?? Czy boxowy wiatrak dziala caly czas z taka sama liczba obrotow czy tez z rozna??

Jak na moje ucho to jest wystarczajaco cichy a ilosc rpm zmienia sie w zaleznosci od temp cpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puscilem mojego e2140 8x266 jednak cos jest nie tak. Everest i CPU-Z pokazuje mnoznik 6x266 i 1596mhz a na moment zmienia sie na 8x266 i 2128mhz. Dodam jeszcze ze pokazuje mi dziwnie napiecie w speedfanie +12V=1,96V hmm ...

Wylacz C1E i EIST w biosie to sie nie bedzie zmianial mnoznik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylacz C1E i EIST w biosie to sie nie bedzie zmianial mnoznik.

A mozesz dokladniej napisac gdzie to jest i za co odpowiada ? I skad sie biora u mnie takie rzeczy ? Dodam ze coretemp pokazuje przy naciskaniu F5 w pewnym momencie 6x354 ... To sa realne chwilowe zmiany czy o co kaman ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mozesz dokladniej napisac gdzie to jest i za co odpowiada ? I skad sie biora u mnie takie rzeczy ? Dodam ze coretemp pokazuje przy naciskaniu F5 w pewnym momencie 6x354 ... To sa realne chwilowe zmiany czy o co kaman ?

Chodzi o to ze jakbys poszukal to bys wiedzial. :(

C1E i EIST odpowiada za zmiane mnoznika na 6 w przypadku gdy procek jest nieobciazony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to ze jakbys poszukal to bys wiedzial. :(

C1E i EIST odpowiada za zmiane mnoznika na 6 w przypadku gdy procek jest nieobciazony.

Juz sie do tego dokopalem za co odpowiada :P Tyle ze nie wiem gdzie to w moim biosie jest ... W kazdym razie dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponowie pytanie mam e2140 na evga nf650i , na tym thermaltake big typhoon , temperatura w idle oscyuje w okolo 60* , mam M0 , czy on powinien sie tak grzac ?

Nie, nawet na 1,5v - pewnie masz zły odczyt.

Juz sie do tego dokopalem za co odpowiada :P Tyle ze nie wiem gdzie to w moim biosie jest ... W kazdym razie dzieki

Eist - decyduje o tym czy płyta zmienia mnożnik i napięcie procowi sama w windzie w zależności od obciążenia - wyłączenie tego może zwiększyć stabilność.

Warto też wyłączyć C1E - CPU Enhanced Halt - kolejna opcja oszczędzania energii.

U mnie obie opcje w adwanced bios settings.

cytat ze mnie samego ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sector19

To nie zawsze znaczy 1/10 z niskim VID kreci sie przecietnie

Tak jak pisalem poprzednio , 9/10 procow z niskim VID kreci sie ponadprzecietnie ! !

Wlasnie wczoraj pomagalem wykrecac kumplowi E6850 , VID 1.300

Proc na VCore Auto ( realnie 1.425 ) chodzi u kolesia stabilnie na 3892 .

To juz czwarty CPU Intela w ciagu miesiaca z jakim mialem osobiscie do czynienie

3 z 4 mialy VID nizszy niz moja pierwsza padaka E6750 z VID 1.35 ktory to do stabilnego 3.65GHz

potrzebowal VCore 1.525 ! !

Wychodzi na to ze niski VID to jedna z najwazniejszych cech na ktora trzeba zwracac Uwage .

Oczywiscie sprawdzamy na czystym systemie ( bez SpeedFanow , RMClock itp ) ,

2 wersjami CoreTemp .

Ktos juz pisal poprzednio ze z zainstalowanym RMClock CoreTemp

pokazuje rozne VID w roznych sytuacjach :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mowie...

Jesli nie wierzysz sciagnij sobie najnowszego speedfana i on ci prawde pokaze. :)

tak jak juz pisałem speedfan takze przekłamuje i nie radziłbym mu wierzyc E4300@3411Mhz napiecie 1.55V.Fryzjer puszczony na 1000(czyli prawie niesłyszalny).A pózniej ludzie sie chwala ze maja po 20 stopni na rdzeniu :lol:

Speedfan pokazuje bzdury(przynajmniej u mnie)

Dołączona grafika

zaniza o 15stopni(przynajmniej u mnie)

Dołączona grafika

Everest w moim przypadku tez przekłamuje

Dołączona grafika

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi