Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

No ja właśnie mam 0.95. Ale komp sie resetuje tylko jak odpale core tempa i 3dm01 a jak mam włączone orthos i core temp to jest ok.

1. Ile czasu testujecie procka orthosem? Niektórzy piszą, że 20h :D inni, że ok. 5h wystarczy.

2. Mówiąc o niskim VID jakie macie na myśli? Od jakiej wartosci można powiedzieć że VID jest wysoki?

3. Czy CPU-Z dobrze wykrywa rewizje procka? Czy trzeba dochodzić po nr seryjnym, który znajduje się na opakowaniu?

4. L2 sie mniej grzeje niż M0 tak?

5. W biosie ustawiam VCORE na 1.35V a w CPU-Z i SpeedFan'ie pokazuje 1.27V. Czy moja płyta główna zaniża czy program?

1. 3-5Godzinek wystarczy

2. nie mowi sie o wysokim i niskim vid tylko o normalnym i niskim... Normalne to 1,325v a kazde nizej to juz jest niskie :P

3. wykrywa dobrze

4. NIE NIE NIE... kazda sztuka grzeje sie inaczej, czasami sa zimniejsze L2 a czasami M0

5.Mysle ze warto sprawdzic miernikiem... bo i jedno i drugie nie podaje dobrej wartosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja właśnie mam 0.95. Ale komp sie resetuje tylko jak odpale core tempa i 3dm01 a jak mam włączone orthos i core temp to jest ok.

1. Ile czasu testujecie procka orthosem? Niektórzy piszą, że 20h :D inni, że ok. 5h wystarczy.

2. Mówiąc o niskim VID jakie macie na myśli? Od jakiej wartosci można powiedzieć że VID jest wysoki?

3. Czy CPU-Z dobrze wykrywa rewizje procka? Czy trzeba dochodzić po nr seryjnym, który znajduje się na opakowaniu?

4. L2 sie mniej grzeje niż M0 tak?

5. W biosie ustawiam VCORE na 1.35V a w CPU-Z i SpeedFan'ie pokazuje 1.27V. Czy moja płyta główna zaniża czy program?

1. Ja testowalem 2h i wystarczylo

2. -

3. CPU-Z dobrze wykrywa

4. nie wiem

5. Programy pokazuja zanizona wartosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi :) Wzbogaciliście moją wiedzę :) A po co niektórzy testują Orthosem proca przez 20h? I np. w 20h sie wysypie to co już podnoszą Vcore? :D

1. Moje temp. na E2140 przy 3GHz@1.325V w idle. ok. 35* a w stresie ok. 60* is it good?

2. Jaką mniej więcej mógłbym osiągnąć temperaturę przy WC za ok. 400zł? (chłodnica 2x120mm). Czy jest sens zakładania WC?

3. Czy może tak być, że orthos pracuje przez 5h bez żadnego błędu a na 3dm sie coś wysypie z winy procka? Chyba nie?

4. Właśnie testuję proca na orthosie już 3h 25min. Mam nadzieję, że do tych 5h dojdzie bez błędów. VID to 1.2875, odpalałem go już na 1,5 przy 3300MHz ale jeszcze nie testowałem, zobaczymy jak przejdzie test na 3GHz. Niestety jak ustawiłem go na 1,5V to temperaturka znacznie wzrasta :/ ok. 85* w stresie, 40-45 w idle.

coolerek oczywiście BOX ;]

Edytowane przez tOMeCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest opcja Usuń post & edytuj :PP ;]

Olej te 3Dm 01 + Coretemp. Przecież i tak po wyjściu z 3dmarka temp w coretempie to temperatura IDLE. Jak chcesz sprawdzać temperature w 3dmarku to sobie Rive Tuner zainstaluj, albo speedfana, które monitorują temp (i robia wykres) na bieżąco ;]

5H orthosa = tak, proc jest stabilny ;]

1. Good

2. Sens zakładania WC jest taki, że będzie ciszej i trochę chłodniej.

3. Może być... Czasami proc może smigać w orthosie nawet i 2 dni, a wysypać się w CPU teście w 3dm 05 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5H orthosa = tak, proc jest stabilny ;]

Zaprzeczasz sam sobie :)

3. Może być... Czasami proc może smigać w orthosie nawet i 2 dni, a wysypać się w CPU teście w 3dm 05 ;]

Czyli 5h w orthosie nie musi oznaczać że proc jest stabilny bo w CPU teście może sie wysypać?

Czemu tak mam, że jak mam włączony core temp + 3dm01 = reset

a np. 3dm01 + speed fan = O.K. ? W czym może tkwić problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja proponuje zrobić tak:

OC procka>>3d mark 01>>3d mark 03 (razem z CPU Test)>>3d mark 05 (razem z CPU Test)>>Orthos 4-5H= stabilny proc ;]

czemu tak mam, że jak mam włączony core temp + 3dm01 = reset

a jaką masz wersje core temp-a?? 0.95 czy 0.95.4?? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na w.w. dwóch wersjach próbowałem i to samo. Zawsze reset tylko jak core temp + 3DMark01

E2140 @ 3,2GHz @ 1,4125V

Wczoraj ponad 4h w orthosie, SuperPi 32M i 3DM'i takie jak: 01,03,05 (żadnego błędu).

Dołączona grafika

Czego dokładnie jest ta temperatura CPU? To jest jakaś ogólna dwóch rdzeni? Czy brać ją w ogóle pod uwagę? Czy patrzeć na core# ?

Edytowane przez tOMeCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tOMeCK ja momentami mam podobne problemy z cpu-z, leci sobie orthos tam 5h bez problemu + coretemp - wlaczam cpu-z zwis w kilka sekund po wlaczeniu. A procek stabilny latal pare h na 10 priorytecie bez bledu a tu jakis rodzynek w postaci zawieszajacego kompa cpu-z. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tOMeCK ja momentami mam podobne problemy z cpu-z, leci sobie orthos tam 5h bez problemu + coretemp - wlaczam cpu-z zwis w kilka sekund po wlaczeniu. A procek stabilny latal pare h na 10 priorytecie bez bledu a tu jakis rodzynek w postaci zawieszajacego kompa cpu-z. :(

Ale chyba możemy uznać za stabilny? Po prostu coś z programem jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko podpowiem, że jak już testujesz SP2004 to rób to porządnie (priorytet 9-10, blend).

Jak widać na większości albo i na każdym screenie podawanym wcześniej jest priority 1

Ja uznaje za stabilny.

U mnie procek przechodzi SPi 32M, 3DMarki i ponad 4h w orthosie a tylko jak włącze core tempaka to otrzymuje reset. Na speed fanie jest ok. A u mnie obydwa programy pokazują taką samą temp. więc bede używał speed fana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze czemu mi sie monitor nie włącza jak ustawie na 7x412? a jak na 8x412 jest ok. Przecież 7x412 to jest mniej czyli powinno tym bardziej się włączyć? O co może chodzić?

Po prostu nie blanga na takich ustawieniach i nic nie zrobisz w zwiazku z tym. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na w.w. dwóch wersjach próbowałem i to samo. Zawsze reset tylko jak core temp + 3DMark01

E2140 @ 3,2GHz @ 1,4125V

Wczoraj ponad 4h w orthosie, SuperPi 32M i 3DM'i takie jak: 01,03,05 (żadnego błędu).

Czego dokładnie jest ta temperatura CPU? To jest jakaś ogólna dwóch rdzeni? Czy brać ją w ogóle pod uwagę? Czy patrzeć na core# ?

przy takim napieciu takie tempy,to ja przy 1.55V mam nizsze(chłodzenie fryzjer),zmien leppiej chlodzenie Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy takim napieciu takie tempy,to ja przy 1.55V mam nizsze(chłodzenie fryzjer),zmien leppiej chlodzenie

Chłodzenie to BOX to co sie spodziewałeś? :) Przyjdzie czas to zmienie.

Po prostu nie blanga na takich ustawieniach i nic nie zrobisz w zwiazku z tym. :(

Czyli ma takie humory? A czemu np. jak w biosie ustawiam 8x413 jest 3304 a jak ustawie 8x414 to mam 2,96GHz? :blink: A przy 8x415 nie idzie wcale(to chyba koniec możliwości :()

Co do RAMu to mnie na pewno nie ograniczał bo miałem poluzowane timingi i chodził nawet na 960MHz 5-5-5-15 2,2V

1. Czy lepiej dać niższe timingi i niższe takty czy na odwrót? Co jest ważniejsze?

2. Czy nie mogę ustawić pamięci na 800MHz jeżeli mam FSB CPU: 412MHz ? Bo w biosie na ASUS P5K-E najniższy dzielnik to 1:1. Dlaczego jest on taki duży?

3. Czy nie można mieć równocześnie podkręconego na maxa procka i ram? Bo jak wtedy zgrać ich taktowanie. Czym wyższe FSB proca to rośnie RAMu i sie nie da ustawić dla obydwu maxa. I co jest ważniejsze wyższe taktowanie CPU a niższe RAMu czy na odwrót?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zabawne, że mi guru tematu odpisał... Szkoda tylko, że nie dał odpowiedzi, bo wbrew pozorom nie jest łatwo ją znaleźć... jest bowiem kilka wersji max tempa wymienianych...

Nic w tym dziwnego, czesto tu bywam i juz :P.

A co do temperatur.. to.. do 70*C spokojnie mozna miec (bo przeciez i tak an codzien nie puszczasz przez 3 godziny orthosa, a ZADNA gra nie rozgrzewa tak procka jak orthos).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. na intelu lepiej wyzsze takty luzniejsze timingi wiecej daja

2. jak masz plyte na p35 to przy fsb 412 nie ustawisz pamieci na 400. bo poprostu niema mniejszego dzielnika. a dlaczego on jest taki duzy to niewiem

3. jak niegrasz w 3dmarki spi itp to lepiej skup sie na wyzszym taktowaniu cpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie nie mam wiele czasu na zabawę, ale powiedzcie w takim razie co było by szybsze i czy szybsze zauważalnie w grach pomijając marki i pi:

1. Procek 9x333 + pamięci 1000 (timingi maksymalnie 5-5-5-15)

2. Procek 8x375 + pamięci 938 (timingi na pewno niższe niż 5-5-5-15)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi