sliza Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 (edytowane) CT 0.95.4 i Speedfan dobrze pokazuje temp na M0. Nie trzeba dodawać, żadnych 15* przeklamuja, przeklamuja (tzn. CT 0.95.4 i Speedfan 4.33 - dopiero CT 0.95.6* i Speedfan 4.34 beta 36 pokazuja dobrze) tutaj dowody i wiecej info: http://www.alcpu.com/forums/viewtopic.php?t=350 (The Coolest to autor CT i przyznaje, ze CT 0.95.4 ma buga) http://www.overclock.net/intel-cpus/263821...omputronix.html *) wewnetrzna beta - mozna poprosic autora o wysylke tej wersji na maila prosty test, czy temp. jaj sa przeklamane: jesli sa nizsze od Tcase (czyli temp. CPU), to na pewno wlasnie sa zanizone - zawsze powinny byc wyzsze choc o te pare stopni (wynika to z delty Tcase - Tjunction w tych prockach). Wszystko jest opisane w linkach, ktore podalem. Edytowane 17 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyial Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Ok nawet jesli przekłamują... to w czym rzecz? Z tych linkow wynika, że proce sie wylaczaja przy 100 stopniach. Włączyłęm Orthosa dl apodgrzania atmosfery i wyszło 67 stopni... Mnie jest wszystko jedno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 przeklamuja, przeklamuja (tzn. CT 0.95.4 i Speedfan 4.33 - dopiero CT 0.95.6* i Speedfan 4.34 beta 36 pokazuja dobrze) u mnie nadal źle pokazuje ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 (edytowane) kyial: tempy jaj sa wlasciwie malo istotne (dopoki nie przekrocza tych 95, powiedzmy 90 dla zachowania marginesu bezpieczenstwa). Wazna za to jest Tcase (czyli temp. CPU), i zeby nie przekraczac na dluzsza mete Tcase max, ktora jest okreslona w specyfikacji termicznej Intela (w przeciwienstwie do temp. jaj, czyli Tjunction). === przyklad, ze nie jest trudno przekroczyc Tcase max, zwlaszcza na L2 (gdzie Tcase max to zaledwie 61.4 stopnie): E2160 L2 @2.4GHz (267*9) - wentyl i "pasta" BOX (wentyl to glosna Delta 0.60A), zamknieta buda, zero wentyli. Orthos przez pol h i temp. CPU (Tcase) to juz 58 stopni (rdzenie po 63), czyli do max juz zaledwie ~3.5 stopnia (Vcore def.: 1.325V). Wiatrak sie kreci na > 2100 RPM i jest juz b. glosno. Strach pomyslec, co by bylo przy 3.0GHz i wyzej... u mnie nadal źle pokazuje ... a to sorki - moze na 4.34 final bedzie dobrze w takim razie. Na nowym CT powinno juz byc ok. kolejny dowod, ze CT 0.95.4 zle pokazuje na M0: http://www.alcpu.com/forums/viewtopic.php?t=348 (The Coolest = autor CT) Edytowane 17 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eVok Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 jak mam w stresie ~65 stopni to może zostać ? według hwmonitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 (edytowane) Strach pomyśleć, co by było przy 3.0GHz i wszej... Albo by sie wyłączył, albo zwolnił a najprawdopodobniej box by jeszcze przyspieszył. Zrobili procki, które nie oddają ciepła do otoczenia - trudno niech sie smażą. Póki działa nie mam obiekcji. eVok zgodnie z tym http://www.overclock.net/intel-cpus/263821...omputronix.html Jest Safe do 70 na MO a nie powinno się przekraczać 80 jak już było wspomniane - jeśli chodzi o temperaturę rdzeni (Tjunction). Edytowane 17 Grudnia 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Jezeli HWMonitor pokazuje prawidlowo to moj procesor w idle ma temperature o 20C wyzsza niz podstawa radiatora, nie moge sie z tym zgodzic ;) Procesor ma zdjety IHS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 (edytowane) U mnie iTAT , speedfan oraz Easytune pokazują taką samą temp. Edytowane 17 Grudnia 2007 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 (edytowane) Jezeli HWMonitor pokazuje prawidlowo to moj procesor w idle ma temperature o 20C wyzsza niz podstawa radiatora, nie moge sie z tym zgodzic ;) Procesor ma zdjety IHS. Ile spadły temperatury po zdjęciu czapy ? ~12C w stresie, tym niemniej temperatury nadal mam nierealne.Mi to wygląda na sabotaż środowiska OC przez intela ;) Proc nie oddaje ciepła mimo usuniecia czapki ? niee - ma zawyżone odczyty [; Edytowane 17 Grudnia 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 ~12C w stresie, tym niemniej temperatury nadal mam nierealne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHMURNIAK Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Witam! Czy E2140, E2160 i E2180 mają takie same NOMINALNE V-core? Pytam bo chce zrobić BSEL moda a w necie są tylko takie dla E2180 a ja mam E2140. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzich_44 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 http://img147.imageshack.us/my.php?image=stresstempcd1.jpg Któremu wierzyć? :) Speedfan najnowszy beta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 @zdzich_44: czym obciazasz i ile czasu? porownaj temp. CPU (Tcase) i temp. rdzeni i: prosty test, czy temp. jaj sa przeklamane: jesli sa nizsze od Tcase (czyli temp. CPU), to na pewno wlasnie sa zanizone - zawsze powinny byc wyzsze choc o te pare stopni (wynika to z delty Tcase - Tjunction w tych prockach). Wszystko jest opisane w linkach, ktore podalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 u mnie jest roznica 1-2* max. mam teraz troszke czasu to sie bawie moim i narazie testuje 375x8 1.35v (we cpuz i speed fana w stresie 1.27v) temp max 52*C, dzielnik 4:5 co daje 940 na pamieciach. wczesniej mialem problemy jakies dziwne robil mi mobas. ustawilem wszystko na def i teraz malymi skokami o 25mhz fsb jade i narazie testuje. moj ma wall gdzies miedzy 420 a 430. jak wczesniej jechalem na 1.47v 420x8 to temp max ~67* i katana ledwo letnia nieczaje tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Opierając się na doświadczeniach Taipan 'a (ściągnięta czapa), swoich własnych i kilku ostatnich stronach tego tematu stawiam hipotezę: Prawidłową temperaturę pokazuje HWmonitor, ale ta temperatura jest znacznie zawyżona bo intel coś pokićkał. Co nie zmienia faktu, że proc zacznie zwalniać jeśli odczyt dojdzie do temperatury przy, której powinien nastąpić throttling. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Po 1,5 minuty w Orhtosie temperatura dochodzi do 92*C, i to tak szybko, ale nie wydaje mi się by to była prawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlosso Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 cos jest nie tak z tymi temperaturami..... nie wierze zeby były takie wysokie, core temp pokazuje mi w stresie 58-60 st a HW monitor 73-75! i kto mam racje??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 cos jest nie tak z tymi temperaturami..... nie wierze zeby były takie wysokie, core temp pokazuje mi w stresie 58-60 st a HW monitor 73-75! i kto mam racje??? najprawdopodobniej ten drugie HWMonitor .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Prt Sc robiony przed chwilą. Proc jak widać 2.66GHz, stock V, chłodzony Akasą AK-965 (obroty jak na scr) + pasta Zalmana I chyba jednak wolę te ~30' pokazywane przez SF czy CT... :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Prawidłową temperaturę pokazuje HWmonitor, ale ta temperatura jest znacznie zawyżona bo intel coś pokićkał.To jak może być prawidłowa skoro jest znacznie zawyżona ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 (edytowane) Wszystko ładnie z tymi temperaturami, ale to już trochę wkurzające się robi. Ok, powiedzmy, że programiki tak jak u mnie - jeden pokazuje 46* w stresie, drugi 62*. Ale wentyl, który jest przecież regulowany przez płytę główną (która chyba POWINNA odczytywać tempy dobrze) kręci się na średnich obrotach, radiator jest letni, a temp płyty głównej (chyba chodzi o temp panującą w obudowie) nie przekracza 35* (przy zamkniętej budzie). I podobnie jest u innych. Więc musi być coś z tymi sensorami/czytnikami/diodami nie tak. Jak jeszcze miałem Pentium D i inne mobo temperatura na procu wynosiła ok. 60* (czyli tyle, ile podaje teraz HWmonitor dla E2160), to w obudowie było już naprawdę ciepło (ok 43-45*) i jak zdejmowałem ściankę, to można było poczuć buchnięcie gorącego powietrza. A teraz tak nie jest (system chłodzenia identyczny). Do tego ludzie, którzy piszą, że wg. źle odczytujących programów mają ok 75-80* byliby na granicy zjarania proca, a przynajmniej jego termicznego uszkodzenia, a tak się nie dzieje. Więc naprawdę wielka lipa z tymi temperaturami - czy odpowiedzialny jest za to jakiś błąd Intela w diodach, czy źle interpretujące wyniki czujniki, czy lipne mocowanie IHS na procku tego już nie wiem. Ale skoro proc ma mniejsze wymagania energetyczne to normalne jest, że będzie się mniej grzał - bo nie wierzę, że na dobrze założonym fryzjerze + AS5 niekręcony E2160 z uruchomionym EIST, ma przy 1,2GHz 45* (wg. HWmonitor) przy poborze mocy nie przekraczającym 65W (wg. specyfikacji) grzeje się tak samo jak niekręcony Pentium D 915 (przy EIST 2,4GHz), który oscylował także w granicach 45-48* (odczyt z biosu) i miał pobór mocy prawie 100W, a "atmosfera" w obudowie była dużo gorętsza. Myślę, że musimy poczekać na najnowsze wersje softu, może poprawki w biosach i jakieś nowe wersje narzędzi od Intela (albo przynajmniej jakieś oficjalne info, co spieprzyli) i może wtedy sytuacja się unormuje. Edytowane 18 Grudnia 2007 przez Cor3y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 (edytowane) To jak może być prawidłowa skoro jest znacznie zawyżona ?W sensie, że program (HWMonitor) odczytuje prawidłowo. Natomiast czujnik "wyczuwa" bzdury. W efekcie te progsy które pokazują 15*C mniej (niż powinny) paradoksalnie są pewnie bliżej znacznie prawdy. naprawdę wielka lipa z tymi temperaturami - czy odpowiedzialny jest za to jakiś błąd Intela w diodach, czy źle interpretujące wyniki czujniki, czy lipne mocowanie IHS na procku tego już nie wiem. Taipan ściągnął przecież IHS i Ninja dalej letnia .. Edytowane 18 Grudnia 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 (edytowane) Taipan ściągnął przecież IHS i Ninja dalej letnia .. No właśnie o to mi chodzi. Jedni mówią, że czujniki, drudzy że soft, trzeci że IHS i jest jak w czeskim filmie - nikt nic nie wie. Póki co nie ma już co spekulować - prawda jest taka, że jeżeli wszyscy użyją tego samego softu, to przynajmniej będziemy mogli odczytywać różnice w temp. proców - bo mimo tego, że podstawowy wynik będzie błędny, to delta powinna być prawidłowa. I póki co na tym opierać swoje porównania. Edytowane 18 Grudnia 2007 przez Cor3y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 a na G0 wyglada to tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Mi tez HWmonitor zawyza temperature w stosunku do tej podawanej przez CT 0.95.4 i speedfana 4.33. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Prt Sc robiony przed chwilą. Proc jak widać 2.66GHz, stock V, chłodzony Akasą AK-965 (obroty jak na scr) + pasta Zalmana I chyba jednak wolę te ~30' pokazywane przez SF czy CT... :E nie możesz wierzyć w tą temp .. jeżeli ja miałbym patrzeć na SF to teraz miałbym na core 17 stopni a to jest niemożliwe bo w pokoju mam ~22... a patrząc na HWMonitor mam +15 więcej ... przy chłodzeniu wodnym z byczą chłodnica .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Koleś od Core Temp mi napisał że przed nowym rokiem powinna być nowa publiczna wersja skalibrowana też już pod Penryny, więc może wszystko bedzie działać dobrze także z M0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 A mi to już w ogóle cuda pokazuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Wlasnie siedze z kompem zlozonym na pajaka i mierze temperature na boxie z miedzianym rdzeniem w trybie pasywnym. Proc puszczony na 1200mhz 1.250V Box w miejscu wentylatora ma duza dziure, w ktorej trzymam sonde miernika i mierze temperature, wyglada to tak: gdy miernik wskazuje temperature x to coretemp wskazuje x+13C a hwmonitor wskazuje x+25C Ten rozrzut jest zdecydownie za duzy. Zaraz zobacze jak to bedzie wygladac przy 3500mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczur3K Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 1. Co byście powiedzieli na tą plytę do e2140 - DFI 2. Oplaca się doplacić do e2160 czy 80? 3. Skąd kupić selekty M0? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...