Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Szczur3k, selektami zajmuja Sector19, Lanc i Piter --> 'Gielda'. Teraz prawie kazdy procesor E21x0 to M0.

Zamiast tej plyty kupilbym cos na chipsecie P35, np MSI za ~330zl

Puscilem test na boxie, 3500mhz 1.550v, temperatury -

rdzen coolera 48C, coretemp 78C, hwmonitor 92C.

Najgorsze jest to, ze box byl tylko o okolo 4C gorszy niz Ninja a rozgrewal sie o 10C bardziej, czyli cooler scythe nie dziala tak jak powinien lub opiera sie na jakims elemencie socketu(watpliwe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Postanowiłem wtrącić swoje 3 grosze do rozmowy na temat temperatury. Proc ustawiony na 3.0GHz przy 1.264V poniżej temperatury:

BOX: idle 46*C; stres 82*C; temperatura coolera mierzona miernikiem 48*C (stres)

Freezer 7 PRO!: idle 39; stres 58; temperatura coolera na oko nie więcej niż 30*C. W budzie zamontowany wyciąg powietrza.

Wyniki według Core Temp (zaniżone o kilkanaście stopni). Taktowanie w Idle 2.0GHz (możnik 6x333MHz).

Cała ta sprawa z temperaturami wydaje się mocno dziwna. Zastanawiam mnie tylko czy Intel specjalnie namieszał coś z czujnikiem temperatury, czy może jest to niezamierzony efekt ich procesu technologicznego. Najdziwniejszy jest w tym wszystkim skok temperatury. W moim przypadku temperatura z 58*C na 39*C spada po 5 SEKUNDACH od wyłączenia Orthosa. Z początku myślałem, iż winna za to jest czapka. Na szczęście w porę Taipan uświadomił mnie, że te procesory tak już mają. Pozostaje tylko poczekać na Penryna i mieć nadzieję, że będzie bardziej "normalny".

PS

Jeśli o mnie chodzi na chwilę obecną przestałem przejmować się temperaturą, ważne jest aby nie przekraczała 100*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanko z innej beczki.

bo w sumie to pentium w nazwie to taki zabieg marketingowy. architektura jest bliższa conroe niz netburst

Dokładnie jest tak jak mówisz. Pentium to taki zabieg marketingowy. Naprawdę są to zwykłe C2D z mniejszą ilością L2

Z tego co pamiętam to jest rewizja obsługująca Conroe i rewizja nieobsługująca. Jeśli masz tą rewizję starszą - która nie obsługuje Conroe to nie odpalisz żadnego Celerona 4xx czy C2D

Wycisnąć za wiele nie wyciśniesz. Z tego co pamiętam max FSB tej płyty to ~300. Więc dopiero przy procku E2180 z mnożnikiem x10 wyciągnął byś 3GHz. Gigabyte P31-S3L do tych procków absolutne minimum :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze jest to, ze box byl tylko o okolo 4C gorszy niz Ninja a rozgrewal sie o 10C bardziej, czyli cooler scythe nie dziala tak jak powinien lub opiera sie na jakims elemencie socketu(watpliwe).

U mnie ten sam kłopot

Na 1.28v w stresie dochodzi do 70C

Albo zwalili serie Ninji albo większość ma krzywą czape / socket jest powyżej procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ten sam kłopot

Na 1.28v w stresie dochodzi do 70C

Albo zwalili serie Ninji albo większość ma krzywą czape / socket jest powyżej procka

a ciezko zdjac chlodzenie i sprawdzic jak sie pasta odciska?

U mnie na Ninji Mini podstawa jest idealnie prosta, a roznica miedzy BOXem (ktory tez jest prosty:P) jest praktycznie pomijalna...:/

BOX @ 1,800RPM, Ninja @ 120mm @ 600RPM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Doszedł w końcu selekt E2160 od Sectora.

W BIOS-ie dałem od razu 1.4 V, w Windowsie wszystko pokazuje że jest 1.33 V.

Dałem 356x9 i stopniowo ide dalej, obecnie jestem na 365x9 i 26 minut ORTHOS stabilny.

W Core Temp 0.95.4 obecnie jest 76 stopni, w EVEREST temp CPU (nie rdzeni) jest 80.

W RightMark CPU Clock Utility jest 73-74 stopnie.

W HWMonitor jest 90 stopni.

Throttlingu nie było póki co.

Cooler to Freezer 7 Pro na 1250 RPM, oryginalna pasta, za nim wyciąga powietrze Zalman ZM-F3 @ 5 V.

Swoją drogą chyba żadne gierki czy programy tak proca nie grzeją jak ORTHOS, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- 3200 przy 1,4V - IDLE 38C, STRES w 5sec ;) 71C - paranoja, po godzinie nawet 76C

- 3000 przy 1,35V - IDLE 37C, Stres 67C

Ustawilem wentlator na sama podstawe Ninji, wial pod katem bezposrednio na procek i podstawe Ninji. Temp nic sie nie zmienily, a nawet bym powiedzial ze sie zwikszyly o 2C.

Potem poraz koljeny zdjalem Ninje i nalozylem wiecej pasty na procka, wczesniej byla bardzo cienka. Przy grubszej spadly mi temp o 2-3C.

Przygladalem sie podstawie Ninji i prockowi. Nie widac by byly krzywe. Zciagalem z nich paste linijka, wszystko rowno schodzilo.

Moral: Szukam stabilnego 3ghz przy najmniejszym napieciu bo slaby procek VID. 1,325.

Edytowane przez MARTiiii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Obecnie 378x9 (3402) przy 1.45 V w BIOS, 1.36 odczyt w Windows. Temp skacze 74-75 w Core Temp przy Freezerze na 2450 RPM.

Ogólnie tyle chciałem osiągnąć, docelowo 425*8 jak mi wrócą Patrioty z gwary (uwalone były na starcie) i jak je mam nadzieje wymienie na coś innego.

Zajme sie teraz chyba szukaniem najniższego napięcia do tego taktowania. Na codzień nawet pewnie przy tej wartości wystarczy dać Freezera na low. Unreal Tournament 3, który obciąża oba rdzenie rozgrzał mi proca przy 3.2 GHz 1.33 V (Win) i 1250 RPM do max 57 stopni w Core Temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam to jest rewizja obsługująca Conroe i rewizja nieobsługująca. Jeśli masz tą rewizję starszą - która nie obsługuje Conroe to nie odpalisz żadnego Celerona 4xx czy C2D

a orientuje się ktoś może jak sprrawdzić tą rewizje? bo nie widzi mi się kupowac procka a później oddawać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A c2d obsluguje rev 1.02 i pisze to najczesciej na pudelku ;p

no to jest wlasnie problem ze nie mam na ten temat na pudełku żadnych inforamacji :sad: mógłbyś rzucić okiem czy na twoim jest wyrażnie napisane że obsługuje c2d. byłbym wdzięczny.

próbowałem everestem coś wyczaić, ale jedene co mi powiedział na temat mostka północnego to, to że mam:

Numer wydania / Stepping 81 / A1

i dalej jestem w kropce :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jest wlasnie problem ze nie mam na ten temat na pudełku żadnych inforamacji :sad: mógłbyś rzucić okiem czy na twoim jest wyrażnie napisane że obsługuje c2d. byłbym wdzięczny.

próbowałem everestem coś wyczaić, ale jedene co mi powiedział na temat mostka północnego to, to że mam:

Numer wydania / Stepping 81 / A1

i dalej jestem w kropce :unsure:

Rev powinieneś mieć przy napisie między slotami ramu. C2d od 2.01.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi jakiego masz biosa?

U mnie na pudelku jest wyrazna nalepka c2d support

no to u mnie na pudełku jest jeszcze napis PentiumD Support :-| , bo kupowałem jeszcze przd premierą c2d -jakoś w 4 kwartale 2005. co do biosu to mam wersje z 07/20/07, ale właśnie sprawdzałem i Asus Update twierdzi, że najnowsza dostępna wersja to v.1903 08/10/2007

Rev powinieneś mieć przy napisie między slotami ramu. C2d od 2.01.

mam :D tyle że wersja 1.02 mam sie cieszyć czy nie?

A c2d obsluguje rev 1.02 i pisze to najczesciej na pudelku ;p

no i co teraz? działa c2d czy nie? obsługa od 1.02 czy 2.01?

Edytowane przez R4dziK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i co teraz? działa c2d czy nie? obsługa od 1.02 czy 2.01?

Nie chce się zajrzeć na stronę producenta? :)

http://pl.asus.com/products.aspx?l1=3&...amp;modelmenu=2

Wsparcie dla Intel® Core™2 posiadają płyty z PCB R2.0 (lub wyższym)

Płyta powinna posiadać nalepkę z zaznaczoną rewizją. Edytowane przez zdzich_44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie o to mi chodzi. Jedni mówią, że czujniki, drudzy że soft, trzeci że IHS i jest jak w czeskim filmie - nikt nic nie wie. Póki co nie ma już co spekulować - prawda jest taka, że jeżeli wszyscy użyją tego samego softu, to przynajmniej będziemy mogli odczytywać różnice w temp. proców - bo mimo tego, że podstawowy wynik będzie błędny, to delta powinna być prawidłowa. I póki co na tym opierać swoje porównania.

Pewne sprawy powinny być oczywistą oczywistością, E21x0 po podkręceniu o np. 100% i dorzuceniu wiekszych voltów, nie może nie wydzielać ciepła (Letnie BOXy, praktycznie chłodne Ninje w pełnym passiv, brak różnicy po dodaniu wentylatora). Dla porównania wiem jak sie grzeje 65nm Brisbane, lub na tej samej Ninji Venice na napieciu obniżonym do 1,07. Jeżeli zdjecie IHS spowodowało tylko ok 10% spadku temperatury w programch 9 i nieznaczne podgrzanei coolerów), to problem musi lezeć głębiej, może masa zabezpieczajaca na rdzeń E21x0 jest słabszym przewodnikiem ciepła niż ta z pełnych C2D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema. złożyłem kompa kilka dni temu jak w sigu. Powiedzcie czy temperaturka jest w porzo. Nie krecony e2160 - speed fan 4.33 pokazuje 35stopni maks w trakcie orthosa - small ffts - stress cpu - priorytet 9 - od 40minut (w zasadzie temperatura ustabilizowała sie juz chyba po 20m i nie rośnie). Doliczając przekłamamanie to wychodzi jakies 50stopni chyba? W porzo? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema. złożyłem kompa kilka dni temu jak w sigu. Powiedzcie czy temperaturka jest w porzo. Nie krecony e2160 - speed fan 4.33 pokazuje 35stopni maks w trakcie orthosa - small ffts - stress cpu - priorytet 9 - od 40minut (w zasadzie temperatura ustabilizowała sie juz chyba po 20m i nie rośnie). Doliczając przekłamamanie to wychodzi jakies 50stopni chyba? W porzo? :)

35 to napewno nie ma a czym sprawdzasz temp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czapeczkę miałem już "zdjętą" jakiś czas temu. Zdjętą jest w "*" ponieważ niby IHS był odklejony ale musiał być dalej na rdzeniu bo chłodzenie nie było przystosowane do proca bez czapki (miało luz) Dzisiaj postanowiłem na dobre wywalić IHS'a. BOXik teraz ładnie dociska.

E2140 w całej okazałości ;)

post-144493-1198275577_thumb.jpg

Rozebrany coolerek

post-144493-1198275793_thumb.jpg post-144493-1198275848_thumb.jpg

Procek w "rozwalonym" sockecie :P (ostatecznie wyjąłem również ten drut co dociskał górną część socketu)

post-144493-1198275922_thumb.jpg post-144493-1198276263_thumb.jpg post-144493-1198276293_thumb.jpg

Cooler leży na gumowych podkładkach. Teraz wystarczyło już tylko dać po podkładce i nakrętce ;)

post-144493-1198275997_thumb.jpg post-144493-1198276035_thumb.jpg post-144493-1198276092_thumb.jpg post-144493-1198276125_thumb.jpg

Nie bedzie to problematyczne (:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mógłbyś podać dokładniejsze źródło takiej "przejścióweczki"? :D

Chciałbym na swojego DC założyć Fryzjerka64 :D i porównać tempy.

Edytowane przez tOMeCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj i dzis z ranca porobilem kilka Testow

nowo zakupionych Prockow E2140 (2 sztuki)

BRANE W CIEMNO (zadne tam selekty)

jedna idzie 3504mhz na 1,39 reall max FSB 439(szkoda ze tak szybko) VID - 1,300

druga troche slabsza sztuka ale tez daje rade ma nawet wyzsze FSB MAX ok 450 za to VID 1,325

Ale co mnie zaskoczylo to TEMP - wyczytalem ze procki kosmicznie sie grzeja ... u mnie jest sytuacja wrecz przeciwna

napiecie w kazdym przypadku 1,40V

BOX max rpm nie widzialem wiecej niz 54-56 stopni (orthos stress 20 min)

Idle = 34

[u]Infinity w passive[/u] 56-7C stress (orthos 20min)

idle = 38C

Infinity i delta 5V = 38 stress (orthos 20 min)

Idle = 22c ( w pokoju mam ok 18)

Infinity i delta 12V :wink: - 22 = stress (orthos 20 min)

idle = 17-18C

Dodam ze zmontowane eszystko na tzw pajaka na sylikonie od Scythe (bo as5 sie skonczyla)

Screeny zalacze wieczorkiem (ten jeden na szybkiego)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj znac o ile zmienily sie temperatury.

Jak miałem Położonego IHS'a tzn był rdzeń- pasta AS5 -IHS - pasta AS5 - radiator to w idle miałem ok. 37-38st.

Teraz mam 34st. :/ więc nie duża różnica.

Jak miałem IHS przyklejonego na silikon (czyli oryginał) to temperaturka w stresie ok. 75st. teraz za to ok. 65-66st. ;) także troche lepiej

Procek pracuje na napięciu 1,425V

Ciekawy jeszcze jestem jakie by były temperaturki na Freezer'ku 64 od ADM :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj i dzis z ranca porobilem kilka Testow

nowo zakupionych Prockow E2140 (2 sztuki)

BRANE W CIEMNO (zadne tam selekty)

jedna idzie 3504mhz na 1,39 reall max FSB 439(szkoda ze tak szybko) VID - 1,300

druga troche slabsza sztuka ale tez daje rade ma nawet wyzsze FSB MAX ok 450 za to VID 1,325

Ale co mnie zaskoczylo to TEMP - wyczytalem ze procki kosmicznie sie grzeja ... u mnie jest sytuacja wrecz przeciwna

napiecie w kazdym przypadku 1,40V

BOX max rpm nie widzialem wiecej niz 54-56 stopni (orthos stress 20 min)

Idle = 34

[u]Infinity w passive[/u] 56-7C stress (orthos 20min)

idle = 38C

Infinity i delta 5V = 38 stress (orthos 20 min)

Idle = 22c ( w pokoju mam ok 18)

Infinity i delta 12V :wink: - 22 = stress (orthos 20 min)

idle = 17-18C

Dodam ze zmontowane eszystko na tzw pajaka na sylikonie od Scythe (bo as5 sie skonczyla)

Screeny zalacze wieczorkiem (ten jeden na szybkiego)

Coś nie teges z tymi temperaturami - w pokoju 18C a na screenie Core0 - 15C :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi