Crasher Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Czy to oznacza, ze wszystko jest stabilne? Przy blend i large FFT sie wywala. Bede jeszcze testowal memtestem pamieci.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novy154 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 imo proc stabilny, a wywalanie sie orthosa na large i blend powoduja ramy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Oto mój skromny wynik. <obrazek> Panowie mam problem z utrzymaniem go stabilnie na mnożniku 9, podbijanie napięć nic nie daje. Może wy znacie jakiś sposób, trik magiczny żeby działał na fabrycznym mnożniku najpierw podbij napięcie na NB , sprawdz na mnozniku 6 przy jakim fsb masz wall procka lub płyty , blisko walla procek lub płyta może byc niestabilna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Powiem wam, że w miarę zadowolony jestem z mojego procka ;) 3ghz robi na 1,175V, nie chciało mi się jeszcze szukać wyższego taktowania dla tego napięcia ani niższego napięcia dla tego taktowania ;] Wiem tylko, że na 1,125 nie wstaje przy 3ghz ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Powiem wam, że w miarę zadowolony jestem z mojego procka ;) 3ghz robi na 1,175V, nie chciało mi się jeszcze szukać wyższego taktowania dla tego napięcia ani niższego napięcia dla tego taktowania ;] Wiem tylko, że na 1,125 nie wstaje przy 3ghz ;( Wiesz, moj tez lecial chyba ze 3-4h w Orthosie na 1,2V, tylko problem w tym, ze 3DMark2005 zaczal przechodzic dopiero na 1,38V :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Akurat nie posiadłem jeszcze smarka ;) Ale w grach jest stable, to tak się zastanawiam po co w ogóle się bawić w smary ;] (3dmark03 też stable) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Podbijanie napięcia PLL właśnie pomaga w osiągnięciu wyższego FSBA co to jest te napięcie PLL ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Witam ustawiłem procka 2160 M0 na 3150 mhz napięcie z biosu 1.4v każdy program pokazuje taką samą temperaturę czyli hw monitor,core temp najnowszy i everest.Tjunction niby jest 85 czy na infinity/mugen to są dobre temperaturki proc 67 w stresie a rdzenie max 59?Pytam ponieważ nie wiem czy ten kloc na procu dobrze jest zapięty bo czasem jak poruszam budą odepnie się jeden kołeczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Dobre ;) Na AC to tymbarzdiej ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Dobre ;) Na AC to tymbarzdiej ;]No to super bo szarpałem się z tym infinity dosyć długo thx i wesołych świąt dla forumowiczów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Witam ustawiłem procka 2160 M0 na 3150 mhz napięcie z biosu 1.4v każdy program pokazuje taką samą temperaturę czyli hw monitor,core temp najnowszy i everest.Tjunction niby jest 85 czy na infinity/mugen to są dobre temperaturki proc 67 w stresie a rdzenie max 59 ?Pytam ponieważ nie wiem czy ten kloc na procu dobrze jest zapięty bo czasem jak poruszam budą odepnie się jeden kołeczek.To jest sprzeczność - bardzo możliwe że w idle masz temp. poniżej ambient (otoczenia) - spróbuj HWmonitor ale 1.0.5.8 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 @kurczak80 Ta temperatura "CPU" sie nie sugeruj bo ani twoj procesor ani twoja plyta glowna nie ma czujnika, z ktorego mogla by ona pochodzic. HWMonitor 1.0.5.8 pokazuje dla tych procesorow nieprawdziwa, zawyzona temperature - sprawdzane doswiadczalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Skąd to info o czujnikach ? Ciekaw jestem po prostu. A co do drugiego to trzeba dodać, że pozostałe progsy w tym hwmonitor 1.0.5.9 również pokazują bajki, gdyż czasami (przy dobrym chłodzeniu) okazuje się że temp. rdzeni jest poniżej temp otoczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 http://www.tomshardware.co.uk/forum/221745...mperature-guide http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=131008 http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1174781 Procesor odczytuje sygnaly DTS z rdzeni, ktore zmierzaja do 0 wraz ze wzrostem temperatury. Kiedy wartosc DTS osiaga 0, procesor wlacza throttling. Autorzy programow stosuja pewne oszacowanie by zamienic te dane na aktualna temperature procesora, Intel nie chce dostarczyc zadnych konkretnych informacji na temat odczytu temperatury w tych procesorach, dlatego wystepuja takie niescislosci. Do tego dochodzi problem kalibracji, gdzie niektorzy twierdza, ze odczyty diod w dwoch roznych procesorach moga roznic sie o +-20C. Temperatura CPU w niektorych plytach jest poprostu przeksztalconym odczytem z rdzenia, gdzie dodano/odjeto iles stopni. Latwo do tego dojsc gdy sie zaobserwuje, ze ta temperatura w ciagu sekundy lubi podskoczyc o np 30C w momencie obciazenia procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 http://www.tomshardware.co.uk/forum/221745...mperature-guide http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=131008 http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1174781 Temperatura CPU w niektorych plytach jest poprostu przeksztalconym odczytem z rdzenia, gdzie dodano/odjeto iles stopni. Latwo do tego dojsc gdy sie zaobserwuje, ze ta temperatura w ciagu sekundy lubi podskoczyc o np 30C w momencie obciazenia procka. No właśnie, o 28 skacze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 imo proc stabilny, a wywalanie sie orthosa na large i blend powoduja ramy. nie zgodze sie proc tez potrafi sie wywalic na large u mnie na przyklad na small idzie 10h a na large wywal sie po 3-4h podniesienie minimalnie napiecia na procku i juz large idzie 10h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Odpuście sobie Orthosa do sprawdzania stabilności. Może iść kilka godzin i o niczym to nie świadczy. Ja testuję CPU Testem 2k5 i 2k3. Jak przejdzie wszystkie 5 testów w 2k5 to uważam go za całkowicie stabilny. Widać to podczas grania. Wczoraj probowałem nowe ustawienia grając w Supreme Commandera i 2 razy mi się gra wywaliła. Jestem niemal pewien, że CPU Testu w 2k5 nie przejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karoopl Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Skąd to info o czujnikach ? Ciekaw jestem po prostu. A co do drugiego to trzeba dodać, że pozostałe progsy w tym hwmonitor 1.0.5.9 również pokazują bajki, gdyż czasami (przy dobrym chłodzeniu) okazuje się że temp. rdzeni jest poniżej temp otoczenia. u mnie jest tak: HW Monitor: 59 CoreTemp: 45 Real: 36 Wszystkie pomiary w tej samej chwili :f, mierzone czujnikiem od Aerocool GateWatch, takze te wszystkie programy mozna sobie miedzy bajki wsadzic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Czujnikiem na pewno będziesz w stanie zmierzyć temperaturę pod heat spredderem :mur: Przecież Core Temp podaje temperaturę z czujnika, który znajduje się bezpośrednio w rdzeniu procesora, więc siłą rzeczy musi być wyższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Moja sztuka, napiecie 1,45 v bios. Trzeba sie czyms ratowac na nieobecnosc E6600. Jak widac nie jest zle, wszystko ładnie chodzi, gry, 3dmarki itd. Procek prawdopodobnie niebawem bedzie na sprzedaz, wiec jesli ktos jest chetny to kontakt gg, pw. ;] Edytowane 26 Grudnia 2007 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Po wielu dniach testów niesfornego 2180 uzyskałem: Wyżej nie próbowałem, szukałem ustawienia na 24/7 i takie mi odpowiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 no to ładnie acrobat13 .... chyba widac roznice miedzy mobasami, podnosiłeś cpu vtt ? u mnie lata jak w sigu niestety...tylko a przy mnożniku 6 łapie walla na 440 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Ja narazie uzyskałem max 3550MHz i teraz jest problem, na 3600MHz juz nie jest stabilnie nawet na 1.585v na 3700MHz winda wchodzi zaraz res o dziwo 3800MHz i też wchodzi ale zaraz res, może mobo już nie domaga? Co poustawiać? Co to jest cpu reference o.xx % czy siakoś tak :P Wstępnie bawiłem się napięciami na mobo ale nic to nie dawało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Ja narazie uzyskałem max 3550MHz i teraz jest problem, na 3600MHz juz nie jest stabilnie nawet na 1.585v na 3700MHz winda wchodzi zaraz res o dziwo 3800MHz i też wchodzi ale zaraz res, może mobo już nie domaga? Co poustawiać? Co to jest cpu reference o.xx % czy siakoś tak :P Wstępnie bawiłem się napięciami na mobo ale nic to nie dawałoTo jest ilość dodatkowego napięcia bodajże w stressie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) no to ładnie acrobat13 .... chyba widac roznice miedzy mobasami, podnosiłeś cpu vtt ? u mnie lata jak w sigu niestety...tylko a przy mnożniku 6 łapie walla na 440 Witaj Yogi pamietasz mnie ? pcmaniak.. ok, to nie forum bravo. :D cpu vtt nie zmienialem, szczerze mowiac zmienialem tylko vcore i napiecie na pamiec + nb podbilem do 1,4v. Jesli pozniej bede mial chwile to zobaczymy co potrafi na 1,55. :] Jak sie liczyvcore po cpu reference o.xx %? Jak to wyglada na przykładzie, ustawiamy 1.400 vcore + to cpu reference o.xx % i ile mamy w stresie ? Edytowane 27 Grudnia 2007 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Witaj Yogi pamietasz mnie ? pcmaniak.. ok, to nie forum bravo. :D cpu vtt nie zmienialem, szczerze mowiac zmienialem tylko vcore i napiecie na pamiec + nb podbilem do 1,4v. Jesli pozniej bede mial chwile to zobaczymy co potrafi na 1,55. :] Jak sie liczyvcore po cpu reference o.xx %? Jak to wyglada na przykładzie, ustawiamy 1.400 vcore + to cpu reference o.xx % i ile mamy w stresie ? No jak masz 1,4V i np. 105% to masz 1,05*1.4 = 1,47V ... tak pisze w mojej instrukcji, ale to tez jest logicznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Hello. Po długich tygodniach przygotowań P4 leci do nowego właściciela a ja wreszcie na e2160...jednak rozczarowanie moje nie zna granic :/ Vcore 1.376V http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=287824 Kiepściutko jednym słowem :( Proc jest dla mnie nowością, nawet nie wczytywałem się w opisy OC na forach więc może coś przeoczyłem? Jakieś szybkie porady? Nie mogłem osiągnąć stabilności już od FSB rzędu 1235MHz nawet przy vcore 1.575V ! :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 A mi ciagle wywala niebieski ekran od czasu do czasu. Czy to wina bardziej pamieci czy napiec na NB, SB, CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 A mi ciagle wywala niebieski ekran od czasu do czasu. Czy to wina bardziej pamieci czy napiec na NB, SB, CPU? stawiam na ramy zmień bios na nowszy (oprócz 1.3) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 No ludzie...rzućcie czymś na mój temat bo wyjdę z siebie...nie wierzę, że znów trafiłem na zupełnie niekrętliwą bestię :/ musi być jakiś sposób.... :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...