pavel54 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Spi to o kant pupci rozbic :)Hehe :) orthosa mi sie troche nie chce zapuszczac bo wygrzewa mocno mojego E2140 na 1,38V, (mam boxowe chlodzenie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 bo mobo sie konczy (GA P31-DS3L) no nie wiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 no nie wiem ;) :D w takim razie wall, ale sprawdze jeszcze na poluzowanych timingach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 A tam to jeszcze malo, te plyty po 500 cisna. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=290884 Mam walla gdzies pomiedzy 425 a 432. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdrake Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) Raczej FSB Hole ;-) Ja mam takie pytanko, mam P31-DS3L, chłodzenie mosfetów, nawiew na Nb, do tego sonic towera itp. więc wszystko gotowe do mocnego o/c Płyta w sumie nisko-budżetowa. I mam pytanko, na początku ustawiłem procesor (e2160) na 500x6 (łazi normalnie). Pożyczyłem pamiątki od kumpla, bo moje xms2 trawią tylko do ~1050@CL5@2,3V. Więc to nie wina płyty. Chyba procek kończy się na 3500, bo obojetnie czy na 1,475 czy na 1,55V zaczynają się zwisy przy ładowaniu windy, da się to jakoś złamać? Tempki w normie - stres 45c, idle około 30c. Destabilizuje się przy około 390x9, i obojętnie czy dam mu 390x9@1,475V, czy 410x9@1,55V cały czas to samo - zwis podczas ładowania. Pamięci nie trzymają, sprawdzone wcześniej. Jakieś pomysły ? FSB Hole byłoby aż tak duże ? Edytowane 2 Stycznia 2008 przez djdrake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 No machnalem sie :lol2:, walla raczej powyzej jakiegos fsb z zakresu 425 a 432. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Painter Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 U mnie proc powyżej fsb 418 nie wstaje, pomimo zwiększenia Vcore i reszty napięć.Czyżby sciana tak nisko? Zauważyłem też dziwne wskazania temp. procka w stresie. Orthos 66c ,Orthos + SPi w tle 58c :D Pozdrawiam :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 to jak jest z tym "lutowanym" ihsem ? mit czy zdarzają się takie przypadki, jeśli jest zwykły glut to trzeba podgrzewać jakoś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 U mnie proc powyżej fsb 418 nie wstaje, pomimo zwiększenia Vcore i reszty napięć.Czyżby sciana tak nisko? Zauważyłem też dziwne wskazania temp. procka w stresie. Orthos 66c ,Orthos + SPi w tle 58c :D Pozdrawiam :rolleyes:Niektóre procki z tej serii mają ściankę przy 350FSB, także nie masz nisko walla ;] Odpal orthos'a na priorytecie 10, a potem SPI. Będziesz miał 66* ;] to jak jest z tym "lutowanym" ihsem ? mit czy zdarzają się takie przypadki, jeśli jest zwykły glut to trzeba podgrzewać jakoś ?W E21x0 nie jest lutowany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 to mogę go delikatnie oderwać czy muszę podgrzewać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Ściągnąłem sobie CT 0.96 Beta. Temperatury pokazuje mi takie same jak 0.95.4 tj. 15C większe niż wersja 0.94 (mam 33C, a w 0.94 mam 18C przy 18C w pokoju - idle). Zajrzałem to listy zmian i dowiedziałem sie paru ciekawych rzeczy. Przy zmianach w wersji 0.95 pisze, że odczyt temperatury L2 został poprawiony (Tjunktion do 100C). Natomiast przy wersji 0.96 pisze, że to samo zostało zrobione dla rewizji M0. Wydaje mi się to całkiem logiczne, ponieważ trudno, żeby te same procesory w różnych tylko rewizjach miały temperaturę różną o 15C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobian Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Witam. A mi ten nowy Core Temp 0.96 jakiś dziwny się wydaje, bo mając procesor 2160 @ 3000MHz i przy włączonym Orthosie, według innych programów jak Everest, starszy Core Temp i HWMonitor temperaturę 52-55*, idle 25-26*. Posiadam włączone EIST i C1E więc bez obciążenia procesor ma 2000Mhz oraz obniżone napięcie i 850 obr Freezera. A według Core Temp 0.96 mam wtedy 38* co chyba nie jest możliwe. W stresie natomiast dochodzi około 15* co daje już 70* a freezer ma wtedy ~2000 obr więc któraś wersja CT kłamie ? :? P.S. Mając procesor na 3200 Core Temp 0.96 pokazuje 75*-76* a obróbka video, 3dMax oraz gry działają normalnie. Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Kobian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Mi osobiście też ten tj.max 100* nie pasuje... Przy 3160MHz @ 1.3V real mam ~54* idle i około 75* stress. To wszystko na homemade wc - bloczek ala flowpin oraz nagrzewa od poldka. Na starszym Core temp'ie temp odpowiednio 15* niższe... co i tak jest wg mnie zbyt wysokimi temperaturami - stwierdzona krzywa czapa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Podczepie sie tu bo jestem na etapie zmiany cpu i marki Z AMD na Intela. Zastanawiam sie tylko ,ktory procek bardziej sie oplaca kupowac do OC czy E2140 czy moze E2160 ? A moze znacie kogos kto selekcjonuje te procki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Podczepie sie tu bo jestem na etapie zmiany cpu i marki Z AMD na Intela. Zastanawiam sie tylko ,ktory procek bardziej sie oplaca kupowac do OC czy E2140 czy moze E2160 ? A moze znacie kogos kto selekcjonuje te procki ? Najlepszym wyborem będzie E2160 Selekcjonowane możesz kupić np. od Sector19 : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=251682 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eVok Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 i lepiej kup selekta bo możesz trafić padakę jak ja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Jak rozpoznac rev cpu z oznaczeń na boxie / cpu? Na ile E2140 moze złapać walla ? 350fsb to mozliwe? Co mozna ewentualnie zrobic, zeby podniesc FSB? Ktore napiecia regulowac na P5K dlx? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 SLA3J - L2 SLA93 - M0 z fsbwallem jak najbardziej mozliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Na ile E2140 moze złapać walla ? 350fsb to mozliwe?A nawet 340 [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) Czy ten procesor jest fajny :D ? Zapewne wyladuje niedlugo na giełdzie, wiec badzcie czujni ;) Edytowane 10 Stycznia 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) Fajny fajny :D Bede czuwal ;) Jakie v ? Edytowane 10 Stycznia 2008 przez Scythe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Takie jak na screenie, to co pokazuje soft wlasciwie pokrywa sie z miernikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Chlopaki, nie znalazlem na szybko zadnego faq, a musze dzisiaj zloyc kompa. Instalacja e2160 z boxowym coolerem rozni sie czyms od athlona xp? W sensie ze czy nakladac dodatkowa paste na rdzen, czy ona juz tam jest czy nie trzeba czy jak? Jesli trzeba zmienic to Arctic Silver ceramique bedzie dobra (taka dwuletnia, chyba sie nie przeterminowala? ;)) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 @MaSell A jak wygląda temperatura w CT 0.96 w stressie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) @MaSell A jak wygląda temperatura w CT 0.96 w stressie ? 81-82'C 30min orthosa, chlodzone ac, temp powietrza okolo 19'c edit Polecam zajrzeć do działu giełda :D Edytowane 10 Stycznia 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sellah Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) Bedzie wam lzej narzekac na swoje taktowania rzedu 3400, jak poznacie moj problem. Otoz mam E2160, Abita IP35 i memki OCZ Platinum CL4 800mhz. Memy sa na 1002 przy timingach 5-5-5-15 dla vdimm 2.2, proc zas to chyba jakis negatywny selekt - do osiagniecia fsb 333 potrzebowalem zwiekszyc vcore az do 1.5V (chlodzenie AC Freezer 7). Inne napiecia: SB - 1.55 (dla 1.50 def) NB - 1.290 (1.250 def) FSB - 1.2375 (1.2 def) Temperatury w orthosie dochodza do 74 stopni, ale to zapewne nic dziwnego przy tym napieciu, najgorsze jest to, ze orthos wywala bledy - roznie - czasem po 15, czasem po 50 minutach, w kazdym razie po jakims czasie sie one pojawiaja. Bledy sa typu: 'Received 2313333 value, expected 2314444' a nie 'Rounding was 0.5, expected less than 0.4' (te pojawialy sie przy probie testu proca przy fsb ~345). Moze wam one mowia wiecej, bo mi niewiele, ale mam nadzieje, ze te informacje pomoga. Wskazowki? Mowie tutaj caly czas o mnozniku 9x. Bios mobo - nie upgradowany. Aha, chlodzenia dodatkowego na mobo nie mam, i jak zapewne widac overclocker ze mnie poczatkujacy i marny :D Edytowane 10 Stycznia 2008 przez sellah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 To sprobuj upgrade biosu do nowszego i podnies troche napiecia FSB i NB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Gdzie mozna znalezc FAQ jak podkrecic core duo e2160 lub tym podobne na abicie ip35 ? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 klik! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...