Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

a mój procek zwariował i przestał mieć walla na 425 ;) ( ;o! ) tzn podbilem ciutke cpu vtt, a pozniej otworzyłem szeroko okno ;D i wstal na 427.... niestety chłodzenie nie pozwala na Vcore wiekszy niz 1.5275V, a to przez to ze jest tak niski :P juz proc nie butooje, wieczorkiem jakies zima cooling MOŻE ;) i 1.5675V coby wiecej MHz bylo wmiare stabilnie :P

btw: poki co: 3360@1.5275V temp otoczenia 15°C

Dołączona grafika

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powitać.

A ja mam dość dziwną sztukę E2160.

VID 1,325 :angry: , ale na 2,66Ghz(8x333) chodzi sobie na 1,27x w BIOS->vdrop 1,248->vdroop->1,216.Max tempy pod Orthosem 50*(TAT 2-3* więcej).

Ale co dziwne już na 3Ghz(8*375 lub 9x333) wymaga 1,4375 w BIOS->vdrop 1,401->vdroop 1,376. tempy 66* w stress.

Jest bardzo duży przeskok napięć ,jak na dodatkowe ~233Mhz.Zresztą już na 2,8Ghz trzeba znacznie podnieść Vcore,ale nie chciało mi się sprawdzać o ile.

Na 3,2Ghz (8x400) potrzeba 1,5V BIOS->vdrop 1,45->vdroop 1,44.Tempy ponad ok.73*

Tempy sprawdzane w najnowszym Everest(beta) oraz TAT, pokazują zbliżone pomiary.

Poprzedni e2160,który przy tym samym VID potrzebował na 3Ghz 1,5V BIOS->vdrop 1,45 V->vdroop 1,44V.

Na 2,66Ghz potrzebował realnie 1,31(pod obciążeniem).Temperatury na obydwu CPU identyczne.Ponieważ miałem okazje wymienić ze stratą 20zł. na inny egzemplarz ,stwierdziłem ,że warto zaryzykować.Co prawda 2,66Ghz mnie zadowala, ale docelowo na możliwie najniższym Vcore(zawsze chłodniej i ciszej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skąd wy bierzecie takie temperatury ;O?

PS: jaki Vcore w biosie ustawiony?

zima jest to się grzać trzeba :D

w biosie żadnych napięć nie ruszam,wszystko na auto.nie znam się tak jak niektórzy z Was na o/c żeby bawić się napięciami :-| ale udało mi się chyba podbić procka z 2.63MHz na 2.72MHz i może będzie stabilnie.orthos chodzi na razie 22 minuty stabilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zima jest to się grzać trzeba :D

w biosie żadnych napięć nie ruszam,wszystko na auto.nie znam się tak jak niektórzy z Was na o/c żeby bawić się napięciami :-| ale udało mi się chyba podbić procka z 2.63MHz na 2.72MHz i może będzie stabilnie.orthos chodzi na razie 22 minuty stabilnie

aaaaaaa ustaw mu na sztywno napięcia. mobo Ci samo podbija Vcore, na screenie jest 1.46V

:damage_wall:

EDIT:

zrobiłem tak na szybko - pyknąłem tylko orhtosa 3GHz@defV - wierzcie na slowo ze temp CPU po jakims tam czasie wzrosnie max do 55°C wentyl @ 30% 2x80@5V

Dołączona grafika

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popróbowałem zmieniać napięcia ale nic z tego.dopiero na auto system wstaje i jest ok.jak na sztywno dawałem 1.47v to orthos od razu wywala błędy.a na auto jakoś chodzi.jak pisałem nie znam się na o/c i nigdy nie podkręcałem sprzętu :/

zostawię na razie tak jak jest,zawsze to 2.72 a nie 2.63MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. To mój pierwszy post tutaj więc będę się streszczał :)

Zakupiłem sobie taki zestaw : E2160 + MSI Neo2 FR

Wydaje mi się że mój procek słabo sie kręci. Aktualnie chodzi stabilnie na 9 x 333Mhz ale niestety musiałem dać wysokie napięcie na niego =1.425.

Wszystkie próby na niższym napięciu kończyły się brakiem stabilności. Winda potrafiła się zawiesić o Orthosie nawet nie ma co wspominać.

Procek ma stepping M0. VID=1.315 czyli padaka ? Mogę wymienić go na weekend na inny egzemplarz E2160 tylko czy jest sens sprawdzać?(podbijać jeszcze NB i VTT ? ) Możliwe ze ten drugi będzie miał niższy VID ? I tutaj pojawia się druga sprawa - mam na razie chłodzenie BOX. Mogę bardzo tanio mieć nowe chłodzenie Pentagrama HP100AlCU lub NX100AlCu - które lepsze ? Czy też powinienem zainwestować w Ninja albo Mugen ? Apropo temperatury Core Temp pokazuje 47-50 w stressie czyli ok?

Co do pamięci używam obecnie Geil Black Dragon 2 x 1024. Nie bawiłem się jeszcze nimi ale chodzą spokojnie przy 2V na 4-4-4-12 @ 800MHz (mam je ponieważ kosztowały mnie bardzo niedużą kase :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja wam pokaze :] :rolleyes:

proc sie wyłacza przy 105*C ale nie zawsze :blink:

post-103389-1200053788_thumb.jpg

LOL CHŁOPIE wyłącz to - wg cpu-z masz ~2V na procku !!!!!!!!! *@*$@$@@!@!

....

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
zmniejsz na 1.4V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@eVok

Jeżeli CPU-Z wskazuje napięcie na procku 1.456V pod obciążeniem to w biosie na pewno ustawione jest więcej niż 1.5V.

czyli jak w biosie ustawiałem ręcznie 1.47v i orthos się sypał albo winda nie podnosiła to po prostu proc miał za mało voltów jak rozumiem.

no na Twoim miejscu popracowałbym ciut nad tym CPU.

gdzieś tu czytałem że do chyba 1.7v jest w miarę bezpiecznie,ale w związku z tym że bios już ustawia wysokie napięcie jak się okazuje to dam sobie spokój i nie będę pracował.może kiedyś na innym egzemplarzu ;)

edit

ehhh,ale mnie korci żeby mieć z niego te 3GHz :lol:

Edytowane przez eVok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten proc idzie do odstrzału i sprawdzam ile wytrzyma tak dla wyjasnienia :]

z takim v ma sie dobrze błedami nie sypie i to jego max :|

albo on albo ja :]

jak idzie do odstrzalu to kupie za 20zł wolisz miec 20zł czy nic ? ;>?

zmien chlodzenie i wal 4GHz jak nie zlapie walla ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to trudno, trzeba będzie kupić w ślepo.

PS. Tak zauważyłem, że w sigach jednak większość dobrych sztuk to E2140 ;)

I dlatego też zamówiłem E2140 ale sklep zawalił sprawe (coś sie im tam namotało) i za zwłoke w realizacji zamówienia dali mi E2180 - ciekawe czy duża wtopa bedzie - zobaczy sie jak sprzęt przybędzie - kiedyś :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi